Σε Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση των Τομέων Ενέργειας και Περιβάλλοντος-Κλιματικών Αλλαγών και Βιοποικιλότητας του Κινήματος Αλλαγής, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος, όλος ο κόσμος, και κυρίως η Ευρώπη, στέλνουν μήνυμα δράσης για το περιβάλλον, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές της εποχής μας. Οι επιπτώσεις της είναι πολύ σημαντικές τόσο στο περιβάλλον, όσο και στη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Μεσόγειος, και κυρίως η Ανατολική Μεσόγειος, είναι από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Και μάλιστα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα αποτελέσει μελλοντικά πόλο έλξης κλιματικών μεταναστών.

Αλήθεια, τι κάνει η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια;

Παρόλο που η οικονομική κρίση οδηγεί γενικά σε μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, τη διετία 2015-2016, και εν μέσω ύφεσης, οι εκπομπές αυξήθηκανΠρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία!

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σχέση με τον στόχο του 2020 για 18% στην τελική κατανάλωση ενέργειας, κι ενώ ήδη από το 2014, βρισκόμασταν στο 15,3%, τα τελευταία τρία χρόνια χάθηκαν χωρίς καμία παραπέρα αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων. Μηδενική δηλαδή ανάπτυξη! Κι ας μειώθηκαν αυτή την τριετία δραστικά οι τιμές των φωτοβολταϊκών αλλά και των αιολικών.

Όσο αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, που θα έπρεπε να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την ενεργοποίηση της οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πολύπαθο κατασκευαστικό κλάδο, τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Βάση του τελευταίου Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας, εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 θα επιτευχθεί μόλις το 65% του συνολικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας.

Ουσιαστικά δηλαδή, αυτά τα χρόνια, πήγαν στράφι όσα είχε προσπαθήσει και είχε πετύχει η Χώρα στον ενεργειακό τομέα, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το προηγούμενο διάστημα. 

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες, απέναντι στο μέλλον των επόμενων γενεών, και να τηρήσει τις ευρωπαϊκές κα παγκόσμιες δεσμεύσεις τις.

Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να υποστηρίζει σύγχρονες και καινοτόμες ενεργειακές πολιτικές, που θα προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και τη μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας. Ενεργειακές πολιτικές που δημιουργούν νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φθηνότερη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.