Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις 6» με τους δημοσιογράφους Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά:

Για τη ΔΕΘ και όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός:

Στη δική μου ανάγνωση η ΔΕΘ και η παρουσία του Πρωθυπουργού θα μπορούσε να έχει τίτλο: «πώς να πούμε ότι πάμε σε εκλογές, χωρίς να πούμε ότι πάμε σε εκλογές».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση υφίσταται πολιτική πίεση. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι αυτή η πολιτική πίεση, αντί να μεταφραστεί σε μια τοποθέτηση και σε μια ομιλία που θα έχει οραματικά και στρατηγικά στοιχεία για το πού θέλει να πάει η χώρα, αντ’ αυτού αρκέστηκε μόνο σε προεκλογικές παροχές, μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και με ημερομηνία λήξης. Σε αυτά μάλιστα, άθροισε και περσινά μέτρα, τα οποία αφορούσαν την εισφορά αλληλεγγύης, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να αυξηθούν λίγο τα νούμερα, και προσπάθησε να στοχεύσει σε κοινωνικές ομάδες που θεωρεί ότι έχει πρόβλημα.

Πάμε στα επιμέρους:

  • Στους νέους, καλά τα 50gb που δίνουν ως κίνητρο για τον εμβολιασμό, φαίνονται όμως ως σταγόνα στον ωκεανό όταν τους έχεις καταργήσει το οκτάωρο, έχεις κάνει μια αύξηση-κοροϊδία στον κατώτατο μισθό, στα 10 ευρώ περίπου και έχεις αφήσει πολλούς έξω από τα Πανεπιστήμια με την ειδική βάση εισαγωγής. 
  • Αύξηση τιμών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρεύμα. Λαμβάνεις μέτρα για την επιδότηση των λογαριασμών της ΔΕΗ, χωρίς όμως να μας λες τι θα γίνει με τους πάρα πολλούς, οι οποίοι συμβάλλονται με άλλους παρόχους.
  • Αφήνει εντελώς απέξω τους γεωργούς και τους καλλιεργητές, για τους οποίους θα μπορούσαν τουλάχιστον να φροντίσουν για το κόστος του αγροτικού πετρελαίου και των αγροτικών εφοδίων.
  • Από την άλλη, βρισκόμαστε στην καρδιά της πανδημίας και δεν ακούσαμε τίποτα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Στα μέτρα για την εισφορά αλληλεγγύης αφήνει απέξω τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Και παράλληλα, στην αντίπερα όχθη, υπάρχει μια κατηγορία μέτρων που επί της ουσίας αφορούν μόνο τους λίγους.

Για παράδειγμα, το μέτρο για τον φόρο εισοδήματος προφανώς και δεν αφορά τους φτωχούς. Τα μέτρα για τον «πρόσθετο» ΕΝΦΙΑ αντίστοιχα, αφού αφορά τις μεγάλες περιουσίες. Το ίδιο και η αύξηση του ορίου στις ελαφρύνσεις του φόρου κληρονομιάς στις 800.000 ευρώ, που επίσης δεν αφορά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Όταν κάνεις λόγο μόνο για συγχωνεύσεις και όχι για συνέργειες και μορφές δικτύωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προφανώς έχεις στο μυαλό σου ένα μοντέλο το οποίο θα συγκροτείται με όρους μεγάλων μεγεθών επιχειρήσεων, που αντιτίθεται στα συμφέροντα της μικρομεσαίας απιχειρηματικότητας.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι ότι για ακόμα μία φορά επέλεξαν την προπαγάνδα και όχι την ουσία, ειδικά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία την οικονομία και αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παύλος Χρηστίδης: «Η ΝΔ ξέμεινε από στελέχη στα δύο χρόνια κυβέρνησής της»Φώφη Γεννηματά: «H Κυβέρνηση κοροϊδεύει τους νέους»