Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ &  Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΟ NEWS 247 ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ «ΤΖΟΥΦΙΕΣ»

 • Για την ψήφο των Ελλήνων κατοίκων Εξωτερικού.

Το Κίνημα Αλλαγής έδρασε ως καταλύτης για να είναι σήμερα «ζωντανή» η συζήτηση για την αναγκαία ευρεία πολιτική  συνεννόηση. Εμείς αναγκάσαμε την ΝΔ να εγκαταλείψει τους αρχικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανταποκριθούν όλα  τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ακόμα άρον- άρον μεταστροφή για να αποφύγει την πλήρη πολιτική απομόνωση. Για να δικαιολογηθεί, αναπαράγει τα γνωστά προπαγανδιστικά του κλισέ περί δήθεν παρακολουθημάτων του κ. Μητσοτάκη και εξακολουθεί βέβαια να έχει σκοπό  να οδηγήσει τη συζήτηση σε αδιέξοδο. 

 • ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαφορές τους είναι κυρίως θέμα style

Μετεκλογικά όσο περνά ο καιρός αποδεικνύεται ότι οι όποιες  διαφορές τους είναι κυρίως σε θέματα style. Αισθητικής, εικόνας, ύφους, διατυπώσεων αλλά μέχρι εκεί. Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε ότι οι δεσμεύσεις Τσίπρα στην οικονομία είναι εδώ. Με τα  υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το Υπερταμείο της υποτέλειας προχωράμε. Η αδιέξοδη για τη χώρα συμφωνία Τσίπρα – Μέρκελ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι εδώ. Με αυτή ως δεδομένη και απαραβίαστη επιχειρεί – μάταια- η κυβέρνηση να το διαχειριστεί. Στα εθνικά θέματα όσα μέχρι  πριν τις εκλογές ήταν εγκλήματα για τον Μητσοτάκη σήμερα είναι εθνική πολιτική που είναι εδώ και έχει συνέχεια. Με όλα αυτά όμως ως δεδομένα η χώρα δεν αλλάζει πορεία. Άντε κάποια μεγάλα deαls να τρέξουν πιο γρήγορα και πιο κερδοφόρα για τους επενδυτές, άντε να γίνουν και κάποιες επιμέρους φοροελαφρύνσεις που θα αντικαταστήσουν κάποια επιδόματα των προηγούμενων και.. κλείσαμε! Εμείς λοιπόν δεν πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο να αφήσει πίσω της οριστικά την κρίση με ασφάλεια, ούτε να υπερασπιστεί κρίσιμα εθνικά της συμφέροντα σε δύσκολους καιρούς, ούτε η κοινωνία να ανασάνει μετά από δέκα χρόνια θυσιών.

 • Για το σενάριο διπλών εκλογών.

Εκλογές εκ των προτέρων «τζούφιες» δεν υπάρχουν. Αν οι επόμενες εκλογές γίνουν με απλή αναλογική θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης και μόνο αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση γίνονται αναγκαστικά δεύτερες εκλογές. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν συνεκτιμήσει πολύ σοβαρά  αυτά τα δεδομένα, θα οδηγήσει με δικής της ευθύνη την χώρα σε πολιτική αστάθεια αλλά και κινδυνεύουν από την υπερβολική αλαζονεία τους στο τέλος να πυροβολήσουν τα πόδια τους.

 • Για την «επιστροφή» στο ΠΑ.ΣΟ.Κ

Το ΠΑΣΟΚ μόνο του θα είχε πια σήμερα δύο επιλογές. Η μία είναι να ενεχυριασθεί ως σφραγίδα σε άλλο πολιτικό κόμμα με αντάλλαγμα την πολιτική καριέρα όσων την προσκομίσουν. Η δεύτερη είναι να τοποθετηθεί ταριχευμένο στην προθήκη κάποιου πολιτικού μουσείου. Η μόνη λύση για να παραμείνει ζωντανό είναι  ως βασικός πυλώνας και ο κυρίαρχος ιδεολογικός, αξιακός και πολιτικός προμαχώνας ενός νέου ευρύτερου δημοκρατικού κάστρου, του Κινήματος Αλλαγής. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανευθυνότητες και τζάμπα μαγκιές.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 1. Με αφορμή τη στάση σας στην ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι είστε παρακολούθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά τις εκλογές. Τι απαντάτε;

Οι δική μας καθαρή, σταθερή και συνεπής στάση με βάση τις πάγιες θέσεις μας είναι  ο καταλύτης που διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να ανοίξει και να παραμένει ακόμα «ζωντανή» η συζήτηση για την αναγκαία ευρεία πολιτική  συνεννόηση  ώστε να γίνει επιτέλους πράξη η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων  πολιτών – εκλογέων που ζουν μακριά από την πατρίδα μας. Εμείς αναγκάσαμε την ΝΔ να εγκαταλείψει τους αρχικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανταποκριθούν  τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ακόμα άρον- άρον μεταστροφή  για να αποφύγει την πλήρη πολιτική απομόνωση. Για να δικαιολογηθεί, αναπαράγει τα γνωστά προπαγανδιστικά του κλισέ περί δήθεν παρακολουθημάτων του κ. Μητσοτάκη και εξακολουθεί βέβαια να έχει σκοπό  να οδηγήσει τη συζήτηση σε αδιέξοδο. 

 1.  Και στο θέμα του εκλογικού νόμου; Ο Πρωθυπουργός μιλάει για διπλές  εκλογές σε περίπτωση που δεν αλλάξει η απλή αναλογική. Τι θα πράξει το Κίνημα Αλλαγής;

Υπάρχουν 3 δεδομένα που καλό είναι να υπενθυμίσουμε. Πρώτον ότι όταν η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμένου έφερε προς ψήφιση το ισχύον σύστημα απλής αναλογικής καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για εκλογικό σύστημα αναλογικό, με μικρό κλιμακούμενο  bonuς που οδηγεί σε ισχυρές κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας. Δεύτερον είναι γνωστό ότι για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να εφαρμοσθεί άμεσα στις επόμενες εκλογές πρέπει να ψηφισθεί από 200 βουλευτές. Τρίτον εκλογές εκ των προτέρων «τζούφιες» δεν υπάρχουν. Αν οι επόμενες εκλογές γίνουν με απλή αναλογική θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης και μόνο αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση γίνονται αναγκαστικά δεύτερες εκλογές. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν συνεκτιμήσει πολύ σοβαρά και τα τρία αυτά δεδομένα θα οδηγήσει με δικής της ευθύνη την χώρα σε πολιτική αστάθεια αλλά και κινδυνεύουν από την υπερβολική αλαζονεία τους  στο τέλος να πυροβολήσουν τα πόδια τους.

 1. Προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για συνεργασίες ακόμα και σε περίπτωση που ελάμβανε αυτοδυναμία. Εκτιμάτε ότι μετεκλογικά κινείται σε αυτή την κατεύθυνση ή επιλέγει ως στρατηγική -και με τον εκλογικό νόμο- τον διπολισμό;

Είναι ολοφάνερο ότι και οι δύο, Μητσοτάκης και Τσίπρας,  είναι και σε αυτό το θέμα στην ίδια γραμμή. Εργάζονται και συνεργάζονται συστηματικά για να οικοδομήσουν και να παγιώσουν ένα νέο τεχνητό διπολισμό που εξυπηρετεί το προσωπικό πολιτικό  σχέδιο και των δύο. Για μας αυτό είναι δεδομένο, το έχουμε πει πολύ πριν από τις εκλογές και επιβεβαιώνεται και μετά από αυτές.  

 1. Εάν δεν προτείνει ο πρωθυπουργός Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την κεντροαριστερά, θα προτείνετε εσείς; Πολιτικό πρόσωπο;

Ναι, φυσικά. Αν η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν συμβολίζει και δεν  υπηρετεί την ευρύτερη πολιτική συνεννόηση και την ενότητα που επιβάλλεται να εκφράζεται στο κορυφαίο πολιτειακό θεσμό, εμείς θα καταθέσουμε την δική μας πρόταση που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. 

 1. Την προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ πώς την κρίνετε; Σε τι βαθμό θα σας δυσκολέψει; Οι σχέσεις σας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που και τα δυο κόμματα είστε στην αντιπολίτευση, δεν θα πρέπει να ομαλοποιηθούν; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις γι’ αυτό;

Η μετεκλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως η συνέχεια της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης δεν είναι τίποτα άλλο από το sequel  της ταινίας που έπαιζαν επί 2 χρόνια ως «Προοδευτική Συμμαχία». Θα έχει την ίδια τύχη που κατά κανόνα έχουν οι επαναλήψεις όταν μάλιστα η παραγωγή δεν υποστηρίζεται από τα κρατικά ταμεία όπως η αρχική. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση πριν και ως κυβέρνηση μετά και τώρα ξανά ως αντιπολίτευση αναδεικνύει δομικά χαρακτηριστικά ασύμβατα με το δικό μας πολιτικό DNA. 

 1. Τελικά ποιος είναι ο αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ; Η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

Λέγαμε και πριν τις εκλογές ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν διαφωνίες στις κρίσιμες επιλογές που οριοθετούν τις ράγες πάνω στις οποίες βαδίζει η χώρα και ακουγόμαστε ως «οι τρελοί του χωριού». Μετεκλογικά όσο περνά ο καιρός αποδεικνύεται ότι οι όποιες  διαφορές τους είναι κυρίως σε θέματα style. Αισθητικής, εικόνας, ύφους, διατυπώσεων αλλά μέχρι εκεί. Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε ότι οι δεσμεύσεις Τσίπρα στην οικονομία είναι εδώ. Με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το Υπερταμείο της υποτέλειας προχωράμε. Η αδιέξοδη για τη χώρα συμφωνία Τσίπρα – Μέρκελ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι εδώ. Με αυτή ως δεδομένη και απαραβίαστη επιχειρεί – μάταια- η κυβέρνηση να το διαχειριστεί. Στα εθνικά θέματα όσα μέχρι  πριν τις εκλογές ήταν εγκλήματα για τον Μητσοτάκη σήμερα είναι εθνική πολιτική που είναι εδώ και έχει συνέχεια. Με όλα αυτά όμως ως δεδομένα η χώρα δεν αλλάζει πορεία. Άντε κάποια μεγάλα deαls να τρέξουν πιο γρήγορα και πιο κερδοφόρα για τους επενδυτές, άντε να γίνουν και κάποιες επιμέρους φοροελαφρύνσεις που θα αντικαταστήσουν κάποια επιδόματα των προηγούμενων και.. κλείσαμε! Εμείς λοιπόν δεν πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο να αφήσει πίσω της οριστικά την κρίση με ασφάλεια, ούτε να υπερασπιστεί κρίσιμα εθνικά της συμφέροντα σε δύσκολους καιρούς, ούτε η κοινωνία να ανασάνει μετά από δέκα χρόνια θυσιών. Μας χωρίζει λοιπόν ουσιαστική διαφορά με το κοινό πολιτικό τους σχέδιο για τη χώρα. Για αυτό είμαστε και θα παραμείνουμε πολιτικά αντίπαλοι τους. Αναδεικνύοντας την δική μας εναλλακτική πρόταση.

 1. Πολύς λόγος γίνεται για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Θα γίνει κ. Όθωνα; Πότε; Και με τι ατζέντα;

Ας ξεπεράσουμε τις διαδικασίες που θα γίνουν όταν και όπως μπορούν και πρέπει να γίνουν και ας μιλήσουμε επί της ουσίας. Σέβομαι και συμμερίζομαι το καλοπροαίρετο ενδιαφέρον  πολλών ανιδιοτελών ανθρώπων που είναι άρρηκτα πολιτικά συνδεδεμένοι με τις αρχές, την ιστορία και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στη χώρα και τους πολίτες. Κατανοώ και συναισθάνομαι την ανυπέρβλητη συναισθηματική ταύτιση μας με το ΠΑΣΟΚ, που εντείνεται από την διαχρονική, συστηματική και λυσσώδη προσπάθεια απαξίωσης και συκοφάντησης του. Ο σεβασμός στην  κοινή μας αγωνία επιβάλλει όμως καθαρές κουβέντες και εξηγήσεις. Το ΠΑΣΟΚ μόνο του θα είχε πια σήμερα δύο επιλογές. Η μία είναι να ενεχυριασθεί ως σφραγίδα σε άλλο πολιτικό κόμμα με αντάλλαγμα την πολιτική καριέρα όσων την προσκομίσουν. Η δεύτερη είναι να τοποθετηθεί ταριχευμένο στην προθήκη κάποιου πολιτικού μουσείου. Η μόνη λύση για να παραμείνει ζωντανό είναι  ως βασικός πυλώνας και ο κυρίαρχος ιδεολογικός, αξιακός και πολιτικός προμαχώνας ενός νέου ευρύτερου δημοκρατικού κάστρου, του Κινήματος Αλλαγής. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανευθυνότητες και τζάμπα μαγκιές.  

 1. Δημοσιεύματα φέρουν στελέχη σας, από τη στιγμή που δεν μπορεί να αμφισβητήσουν ανοιχτά τη Φώφη Γεννηματά, να σχεδιάζουν “επιχείρηση καθημερινής φθοράς”…

Η «επιχείρηση καθημερινής φθοράς» δεν πλήττει την Φώφη Γεννηματά αλλά την ίδια την παράταξη και την προοπτική της. Όποιος νοιάζεται για αυτό δεν έχει καμιά λογική να διακινεί και πολύ περισσότερο να σχεδιάζει τέτοιου είδους «επιχειρήσεις». Τέτοιοι σχεδιασμοί μόνο ως ευθεία υπονόμευση της παράταξης, κατά παραγγελία από τους πολιτικούς μας αντιπάλους θα μπορούσαν να ερμηνευθούν. 

 1. Πληροφορίες, επίσης, κάνουν λόγο για επικείμενη “δεύτερη φάση διεύρυνσης” της ΝΔ με στελέχη του χώρου σας -ακόμα και πρώην βουλευτές- αλλά και για “φλερτ” του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα στελέχη σας. Τι έχετε να πείτε σε όσους από το χώρο σκέφτονται μια τέτοια προοπτική;

Είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή και απόφαση μας να δώσουμε και να κερδίσουμε την μάχη για την αναγέννηση της παράταξης μας με όρους πολιτικής αυτονομίας. Αυτό ενδεχομένως δυσκολεύει ή καθυστερεί ιδιοτελή προσωπικά πολιτικά σχέδια. Όσοι λοιπόν επείγονται για  υπουργικούς θώκους, πάσης φύσεως αξιώματα και πιο εύκολες πολιτικές καριέρες, να πάνε στο καλό και χαιρετίσματα στην εξουσία! Δεν θα κρίνει ούτε καν θα επηρεάσει την προοπτική της παράταξης μας ο καιροσκοπισμός και ο τυχοδιωκτισμός  των λίγων «γυρολόγων» αλλά ο αλτρουισμός, η πίστη και η αφοσίωση των πολλών που είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για αυτήν.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ– ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΗΜΠΟΡΗ ΧΑΪΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ