Σε Συνεντεύξεις

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ


ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Γ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΣΤΟΝ Ρ/Σ «NEWS247 88,6 FM»
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Ο κ. Τσίπρας που μαδάει τη μαργαρίτα για το χρόνο των εκλογών ας το πάρει απόφαση. Εξάλλου μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει μια ώρα αρχύτερα.

Αυτοί που πήγαν να στήσουν τις γέφυρες, έχουν πέσει ήδη μέσα στο ποτάμι. Πήγαν να κάνουν τα «μπρατσάκια» του ναυαγού και βρέθηκαν οι ίδιοι πνιγμένοι. Και όπως συνηθίζει ο κ. Τσίπρας τους κοιτάζει και αυτούς σαρδόνια και αδιάφορα, όπως όλους όσους χρησιμοποιεί κατά καιρούς, προκειμένου να επιβιώσει.

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα είναι ότι αποδείχθηκε ο “κος Δήθεν”. Δήθεν ριζοσπάστης, δήθεν αντιμνημονιακός, δήθεν αριστερός, μετά δήθεν ευρωπαϊστής, τώρα δήθεν προοδευτικός και κεντροαριστερός.

Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πουλήσει με μια λογική «πολιτικού σούπερ μάρκετ». Που έχει απ’ όλα και μπορεί ο αφελής ψηφοφόρος να βρει τον προϊόν που του αρέσει σε ένα ράφι και να πάρει μόνο αυτό, αγνοώντας, τι έχει το υπόλοιπο μαγαζί

Η αντίθεση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα και τις μέρες του ως αντιπολίτευση, όχι μόνο ως Κυβέρνηση, δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός, ότι εμείς υπάρχουμε στο πολιτικό σύστημα για να αντιπαρατιθέμεθα πολιτικά και ιδεολογικά με την κυρίαρχη έκφραση της συντήρησης στη χώρα που είναι η ΝΔ.

Αυτό που έχει σημασία, είναι όχι απλά να σχηματιστεί μια κυβέρνηση άρον-άρον και όπως-όπως, για να κάνει οτιδήποτε, αλλά μία κυβέρνηση που θα πάει τη χώρα μπροστά.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

1.Έχετε πειστεί για την ημερομηνία εκλογών ότι θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, όπως λέει ο Πρωθυπουργός?

Αυτή η ιστορία με την εκτίμηση του χρόνου των εκλογών είναι κατά τη γνώμη μου μια άχαρη συζήτηση. Το σημαντικό είναι ότι είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλουν να εκφραστεί άμεσα η λαϊκή ετυμηγορία. Το πολιτικό περιβάλλον είναι βαρύ, τοξικό διχαστικό. Με αυτό το κλίμα θα είναι βλαπτική μια μακρά προεκλογική περίοδος και η παράταση ζωής μιας κυβέρνησης που δεν έχει πια τίποτα να προσφέρει. Εξάλλου είναι μια κυβέρνηση που όλα δείχνουν ότι είναι μειοψηφία στο λαό και είναι ουσιαστικά μειοψηφία και στη Βουλή. Γιατί μόνο τυπικό χαρακτήρα έχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ένα ετερόκλητο άθροισμα γυρολόγων που  την στηρίζουν με εν λευκώ εξουσιοδότηση. Η εικόνα ενός Κοινοβουλίου που  προσβάλει την νοημοσύνη αλλά και την αισθητική πολιτών, καλό είναι να τελειώνει. Επομένως, το συντομότερο δυνατό πρέπει να δοθεί λύση και στη δημοκρατία  τη λύση τη δίνει ο λαός. Ο κ. Τσίπρας που μαδάει τη μαργαρίτα για το χρόνο των εκλογών ας το πάρει απόφαση. Εξάλλου μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει μια ώρα αρχύτερα.

2Ποιος είναι ο πήχης για το Κίνημα Αλλαγής για  τις Ευρωεκλογές κατ’ αρχήν;

Όσο πιο ψηλά, τόσο καλύτερο για τη χώρα. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, μέρος της διερευνητικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει, για να παίξει τον πρωταγωνιστικό, εγγυοδοτικό ρόλο για μια βιώσιμη λύση σταθερότητας στη χώρα σε προοδευτική κατεύθυνση.

Σε νούμερα ας μην επιμείνουμε γιατί, πέραν των άλλων, τα ποσοστά σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται  το τελευταίο εικοσαήμερο της προεκλογικής περιόδου. Όταν θα έχει διαμορφωθεί το τελικό πολιτικό περιβάλλον, έχουν διατυπωθεί τα πολιτικά και εκλογικά διλήμματα, τοποθετούνται οι αναποφάσιστοι. Τα κόμματα, τα τρία στα οποία αναφερόμαστε τουλάχιστον, έχουν ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης αυτή τη στιγμή. Το που θα κάτσει η μπίλια, για να το πω λαϊκά, θα κριθεί όταν θα έρθει εκείνη η ώρα και οι πολίτες θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

3. Υπάρχει αυτή η γέφυρα, υπάρχει αυτή η κουβέντα για αυτό τον προοδευτικό πόλο. Πως κρίνεται ότι εξελίσσεται αυτή η συζήτηση;

Που την θυμηθήκατε τώρα αυτή τη γέφυρα. Αυτοί που πήγαν να την στήσουν, έχουν πέσει μέσα στο ποτάμι και όπως συνηθίζει  ο κ. Τσίπρας τους κοιτάζει και αυτούς σαρδόνια και αδιάφορα, όπως και όλους όσους χρησιμοποιεί κατά καιρούς, προκειμένου να επιβιώσει. Πήγαν να κάνουν τα «μπρατσάκια» του ναυαγού και βρέθηκαν οι ίδιοι πνιγμένοι. Αυτή η συζήτηση έχει λήξει. Έκανε το ταμείο της που ήταν μια  παταγώδης αποτυχία.

4. Στις 27 Μαρτίου ετοιμάζετε μια μεγάλη εκδήλωση της συντονιστικής επιτροπής που έχει δημιουργηθεί για τον προοδευτικό πόλο στο στάδιο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ σε μια, όπως λένε, επίδειξη δύναμης του πρωθυπουργού, τρεις μέρες πριν το συνέδριο σας.

Στο τέλος Μαρτίου θα γίνουν πράγματι, καθόλου συμπτωματικά, δύο εκδηλώσεις. Μια της fake  Κεντροαριστεράς που απέρχεται και το συνέδριο της γνήσιας ανοιχτής σύγχρονης Κεντροαριστεράς που έρχεται. Και είναι προφανές, ότι δεν μπορούμε  να συναντηθούμε, γιατί αυτοί κατεβαίνουν με φόρα με το ασανσέρ, ενώ εμείς ανεβαίνουμε σιγά,  αλλά σταθερά από  τις σκάλες. Εξάλλου δεν υπάρχει  ιδεολογική πολιτική προγραμματική βάση για μια τέτοια συζήτηση.

5. Διαπιστώνουμε μεγάλη ένταση για το διάλογο Κινήματος Αλλαγής με ΣΥΡΙΖΑ Με τη ΝΔ είναι ανάλογη η ένταση ;

Προφανώς η αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα και τις μέρες του και ως αντιπολίτευση, όχι μόνο ως Κυβέρνηση, δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός, ότι εμείς υπάρχουμε στο πολιτικό σύστημα για να αντιπαρατιθέμεθα πολιτικά και ιδεολογικά με την κυρίαρχη έκφραση της συντήρησης στη χώρα που είναι η ΝΔ. Τώρα σ’ αυτό τον συναγωνισμό ως  έκφραση της συντήρησης μπήκε και ο κ. Τσίπρας.  Αμβλύνοντας ξέρετε την επιφύλαξη πολλών πολιτών για την παλινόρθωση της δεξιάς. Γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, που λέει «και τι θα κάνει ρε παιδιά τώρα η ΝΔ, χειρότερο απ’ αυτό που έκανε η δήθεν Αριστερά του Τσίπρα στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος , στους θεσμούς, στη λειτουργία της Δημοκρατίας;» Αυτό είναι η μεγάλη χορηγία του κ. Τσίπρα στη δεξιά. Είναι ο ευτελισμός της αριστεράς από τον «κ. Δήθεν». Γιατί  αν κάτι χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα είναι ότι αποδείχθηκε ο “κος Δήθεν”. Δήθεν ριζοσπάστης, δήθεν αντιμνημονιακός, μετά δήθεν ευρωπαϊστής, τώρα δήθεν προοδευτικός και κεντροαριστερός.

6. Φτιάχνει τελικά με την Καραμανλική πτέρυγα τη Νέα Δεξιά ή είναι νεοκομμουνιστής ο κ. Τσίπρας; Γιατί μας έχετε μπερδέψει

Δεν είμαστε εμείς μπερδεμένοι κ. Σκουρή…. Ο κ. Τσίπρας είναι μπερδεμένος ή προσπαθεί να μπερδέψει τον κόσμο. Πρόκειται περί ενός αχταρμά. Έχει μέσα απ’ όλα. Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πουλήσει με μια λογική «πολιτικού σούπερ μάρκετ» που έχει απ’ όλα και μπορεί ο αφελής ψηφοφόρος να βρει τον προϊόν που του αρέσει σε ένα ράφι και να πάρει μόνο αυτό, αγνοώντας, τι έχει το υπόλοιπο μαγαζί. Είναι λάθος αντίληψη και θα το καταλάβει  στις εκλογές.

7. Μετά τις εκλογές θα συζητήσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Για την δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου;

Θα συζητήσουμε με όλους μετά τις εκλογές για τη χώρα και για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα. Η δική μας πρόταση είναι από τώρα πάνω στο τραπέζι και με την δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός θα επιχειρήσουμε μετά τις εκλογές να συνθέσουμε μία σοβαρή πρόταση διεξόδου για τη χώρα, ελληνικής ιδιοκτησίας, με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση.

8. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία θα πρέπει οπωσδήποτε να σχηματιστεί κυβέρνηση, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική.

Η πολιτική σταθερότητα είναι επιθυμητή και αναγκαία. Άλλα οι κυβερνήσεις συγκροτούνται για να εξυπηρετούν τη χώρα, το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, τους πολίτες. Επομένως, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, όχι απλά να σχηματιστεί μια κυβέρνηση άρον-άρον και όπως-όπως, για να κάνει οτιδήποτε, αλλά μία κυβέρνηση που θα πάει τη χώρα μπροστά.

9. Τι απαντάτε στον κ. Μητσοτάκη περί συγκυβέρνησης ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας;

Αν ο ελληνικός λαός επιλέξει, ο μη γένοιτο, να τον κυβερνήσει αυτοδύναμος ο κ. Μητσοτάκης, θα σεβαστούμε την επιλογή του.

10. Δεν θα στηρίξετε τελικά τον κ. Παυλόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρείτε αποτυχημένο δηλαδή το κ. Παυλόπουλο ή θέλετε κάτι πιο συμβολικό;

Ναι είναι σαφές, το έχουμε πει εξάλλου, ότι η δική μας πρόταση είναι ότι πρέπει ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι ένα πρόσωπο από την Προοδευτική Παράταξη. Μέσα σε αυτό το τοξικό πολωτικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει δύο δήθεν μονομάχοι, πρέπει στο πρόσωπο του ΠτΔ να αποτυπωθεί συμβολικά και ουσιαστικά η ανάγκη ενότητας και των πολιτικών δυνάμεων συνεννόησης και η ενότητα του ελληνικού λαού. Αυτό τον ρόλο μπορεί να τον παίξει ένα πρόσωπο από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Είναι όμως εντελώς πρόωρο να μπούμε από τώρα σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Εξάλλου, δόξα τον θεό, ο χώρος στον οποίο αναφερόμαστε, έχει πλειάδα στελεχών και προσωπικοτήτων κατάλληλων να παίξουν έναν ρόλο, όπως σας τον περιέγραψα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Π.ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΤΗ ΑΦΘΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΦΘΟΝΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΜ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ… ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ» ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ