Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στο Mega, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα:

· Είναι ημέρες εορτών και όλοι σκεφτόμαστε τη δική μας πράξη αγάπης. Το  ουσιαστικό για όλους μας θα ήταν η πράξη αγάπης φέτος να είναι ο ταχύτερος προγραμματισμός του εμβολίου μας. Το μήνυμα αισιοδοξίας που φέρνει η καινούργια χρονιά που έρχεται μαζί με το εμβόλιο, πρέπει να συνάδει με την εμπιστοσύνη προς την επιστημονική κοινότητα, για να μπορέσουμε να πάρουμε ξανά πίσω τις ζωές μας.  

· Προφανώς και είναι σημαντικός ο συμβολισμός που έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί επιλέγοντας να εμβολιαστούν πρώτοι και να σταλεί  το μήνυμα ότι μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Η Φώφη Γεννηματά θα εμβολιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα.  

· Όμως ο πολιτικός συμβολισμός κλείνει στον κύκλο των πολιτικών αρχηγών. Από εκεί και έπειτα η σειρά και τα κριτήρια προτεραιότητας πρέπει να είναι απόλυτα σαφή και να αφορούν πρώτα από όλα τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή και φυσικά, στη συνέχεια, τις ευπαθείς ομάδες.

· Είναι πάρα πολύ σημαντικό στη δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουμε, η πολιτεία να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, με απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και τη διαδικασία του εμβολιασμού. Δυστυχώς με την προτεραιότητα που δόθηκε σε κυβερνητικά στελέχη ή άλλους κρατικούς αξιωματούχους, έναντι υγειονομικών και ευπαθών ομάδων, αυτό το μήνυμα έχει αλλοιωθεί. 

· Είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να σταματήσει αυτή η λίστα. Δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει και δεν αντιλαμβάνομαι πώς με «εντολή του Πρωθυπουργού» σταμάτησε, υπονοώντας ότι δεν ήξερε ο ίδιος τη λίστα βάσει της οποίας θα εμβολιάζονταν τα κυβερνητικά του στελέχη. 

· Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα σημείο εφησυχασμού. Ήδη τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ίσως καθυστερήσουν να έρθουν κάποιες δόσεις εμβολίων και αυτό μας δίνει ένα μεγάλο διάστημα μπροστά μας ώστε να μιλήσουμε για πλήρη ανοσία του πληθυσμού. 

· Αυτό σημαίνει ότι έστω και πάρα πολύ καθυστερημένα θα πρέπει να κινηθούμε σε δύο βασικές κατευθύνσεις.

• Ουσιαστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων του στην πράξη. Ας γίνει επιτέλους δεκτή η τροπολογία που έχουμε καταθέσει, πάρα πολλές φορές, ως Κίνημα Αλλαγής και να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά όλοι οι υγειονομικοί.  Σημαντική επίσης είναι και η στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό  των ΜΕΘ που δίνουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή και καλύτερος σχεδιασμός των tests.

• Και φυσικά, να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ασφαλούς ανοίγματος της χώρας, γιατί δεν μπορεί να νεκρώσει η οικονομία και η κοινωνία, περιμένοντας να φτάσουμε με το εμβόλιο σε επίπεδα πλήρους ανοσίας. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παναγιώτης Βλάχος: «Από τα γαλάζια παιδιά περάσαμε στα γαλάζια εμβόλια»Φώφη Γεννηματά: «Τo εμβόλιο είναι μεγάλο δώρο, χρειάζεται όμως σχέδιο που έλειψε έως τώρα»