Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ ΜΕΛΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ & Δ/ΝΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» & ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ

1. Η κα Γεννηματά διεκδικεί την τρίτη εντολή, όμως η  ΝΔ προανήγγειλε πως αν είναι πρώτο κόμμα, τότε είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση με την πρώτη εντολή, είτε θα πάμε σε νέες εκλογές, επειδή «δεν μπορεί ο πρώτος να είναι όμηρος άλλων». Τι απαντάτε στην προσπάθεια της ΝΔ να «εξουδετερώσει» προκαταβολικά την τρίτη εντολή για το ΚΙΝΑΛ;

Κανείς δεν εκπλήσσεται δυστυχώς από την επανάληψη τέτοιων αντιλήψεων κομματικής αλαζονείας, αλλά ευτυχώς όλοι πια ξέρουν και έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους. Η ΝΔ και στην πιο κρίσιμη περίοδο της κρίσης, αφού περιηγήθηκε στα Ζάππεια της ανευθυνότητας,  στην συνέχεια  έριξε άρον – άρον την κυβέρνηση Παπαδήμου και προκάλεσε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις,  για να πάρει την εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε δύο φορές, αν και αξιωματική αντιπολίτευση, οποιαδήποτε συνεννόηση και συναίνεση στο όνομα της δήθεν αντιμνημονιακής και ιδεολογικής καθαρότητας, για να πάρει την εξουσία, να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά και να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να διαδραματίσουμε, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, τον ρόλο καταλύτη και εγγυητή και για την δημοκρατική ομαλότητα και την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα στο πλαίσιο των βασικών σημείων  προοδευτικής προγραμματικής μας πρότασης.  Αυτή την ισχυρή εντολή ζητάμε από τους πολίτες και αυτή την εντολή δεν θα την εκχωρήσουμε σε κανένα.

2. Το κόμμα σας δεν ψήφισε μεν την απλή αναλογική, ωστόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη την είχε συμπεριλάβει στην συνεδριακή της απόφαση. Πώς φτάσατε από αυτή την θέση στην εξαγγελία, ότι θα συνδράμετε, προκειμένου η επόμενη Βουλή να καταργήσει με 200 ψήφους τον συγκεκριμένο νόμο;

Ο κ Τσίπρας ψηφίζοντας ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής και δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν συνεργάζονται ποτέ και με κανένα,  επιχείρησε να   ναρκοθετήσει  την επόμενη μέρα της χώρας. Εμείς καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο σύστημα απλής αναλογικής, καταθέτοντας ταυτόχρονα μια ολοκληρωμένη δική μας πρόταση για εκλογικό σύστημα με μικρό και κλιμακούμενο bonus εδρών. Πρόταση  απόλυτα συμβατή με τις ομόφωνες σχετικές, συλλογικές μας αποφάσεις. Αυτή η συγκεκριμένη πρόταση μας είναι πάνω στο τραπέζι και θα πρέπει να τη μελετήσει  πολύ καλά, όποιος θέλει την συναίνεση μας για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

3. Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης είχε ανασύρει τη θεωρία της «χαμένης ψήφου» επιχειρώντας να «κλέψει» δικούς σας ψηφοφόρους και προφανώς  το ίδιο θα κάνει και τώρα. Πώς θα απαντήσει το ΚΙΝΑΛ;

Χαμένη είναι η ψήφος που οδηγεί σε μια ανεξέλεγκτη δεξιά που θα σαρώνει κατακτήσεις και σε ένα ισχυρό ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ μια ισχυρή προοδευτική δύναμη με καθαρό λόγο και προτάσεις για λύσεις. Μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική δύναμη που θα αποτελέσει το δυνατό αντίβαρο, τόσο στις  συντηρητικές πολιτικές, όσο και στον ανεύθυνο λαϊκισμό. Γι’ αυτό ζητάμε μια καθαρή και ισχυρή εντολή που θα αποτρέπει την κυριαρχία  της ΝΔ και παράλληλα θα αποδυναμώσει καθοριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να έχουμε στις 7 Ιουλίου επιστροφή στη λογική που τόσο έλειψε τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο δικαίωμα στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή.    

4. Χαρακτηρίζετε διαρκώς ως «νέα Δεξιά» την παρούσα κυβέρνηση. Είναι «δεξιά» πολιτική ο πολλαπλασιασμός των κοινωνικών επιδομάτων,  η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου;

Ο κ. Τσίπρας και οι ακροδεξιοί εταίροι του  υιοθέτησαν  μια  πολιτική  που τσακίζει και στραγγίζει τη μεσαία τάξη, προκειμένου να τη μετατρέψει μέσω της φτωχοποίησης σε εξαρτημένους πολίτες των επιδομάτων. Αυτό και αν είναι βαθιά συντηρητική πολιτική!

Όμως, σημασία έχει η μεγάλη εικόνα. Με τον συνολικό απολογισμό, το ύφος και το ήθος της εξουσίας του ο  ΣΥΡΙΖΑ ευτέλισε τις προοδευτικές αρχές και αξίες και τροφοδότησε μια συντηρητική στροφή.

Το νέο σκηνικό της συντηρητικής επικράτησης έχει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του. Και τώρα πλασάρει το νέο του παραμύθι, ότι ζητά ψήφο για να αντιμετωπίσει δήθεν τη δεξιά.

5. Πού μπαίνει, κατά τη γνώμη σας, ο πήχυς για το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές;

«Πάντα μ ’αρέσει να πετώ με κόντρα τον αέρα» λέμε στην Κρήτη. Και βέβαια την ώρα αυτού του μεγάλου σάλτου δεν κρατάμε κομπιουτεράκια.

6. Συμφωνείτε με την άποψη Γρηγοράκου πως θα τεθεί θέμα ηγεσίας με ένα ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο των Ευρωεκλογών;

Είμαστε  αποκλειστικά προσηλωμένοι με όλες τις δυνάμεις μας στη μάχη των μαχών που δίνουμε την Κυριακή 7 Ιουλίου για την παράταξη και από την Δευτέρα 8 Ιουλίου για τη χώρα.

7. Μόλις προχθές, η Φώφη Γεννηματά επισήμανε πως «από τη θέση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες». Αν αυτό δεν σημαίνει «ψήφο ανοχής» στην επόμενη κυβέρνηση, τί άλλο μπορεί να σημαίνει;

 Οι προοδευτικοί πολίτες άκουγαν για μήνες ότι η Γεννηματά και ο Μητσοτάκης τα έχουν βρει κάτω από το τραπέζι. Αυτά προπαγάνδιζαν,  επί μήνες, φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

Τώρα κάποιοι άλλοι λένε ότι θέλουμε να γίνουμε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα όλοι ξέρουν ότι δεν ισχύει τίποτα από αυτά και γι’ αυτό μας πολεμούν λυσσαλέα με κάθε τρόπο και μέσο και βέβαια γελοιοποιούνται με τις αντιφάσεις τους. Ας το χωνέψουν λοιπόν όλοι. Ο δικός μας δρόμος είναι ένας και μόνο.

Αυτόνομη πορεία – ανεξάρτητη γραμμή – κανένας συμβιβασμός!

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.