Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στη ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο νόμου που έφερε προς διαβούλευση η Κυβέρνηση σχετικά με την ΕΥΠ

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ομολογία και παραδοχή εκ μέρους της Κυβέρνησης για το φαύλο καθεστώς που η ίδια επέβαλε στην ΕΥΠ.

Οι επιλογές της Κυβέρνησης ήταν αυτές που οδήγησαν στην παράνομη παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Με μοναδικό στόχο να τεθεί σε ομηρία ο ίδιος και η παράταξη που εκπροσωπεί. 

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε για διοικητή της ΕΥΠ έναν άνθρωπο χωρίς προσόντα, επειδή ήταν στο περιβάλλον του και στον έλεγχό του. Ο Πρωθυπουργός υπέδειξε τον ανηψιό του ως τον πανίσχυρο προϊστάμενο της ΕΥΠ.

Και αυτοί χρησιμοποίησαν το φορέα που προστατεύει την εθνική ασφάλεια για αλλότριους σκοπούς. Πρόκειται, και δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλήθεια, για φαινόμενα άσκησης καταχρηστικής εξουσίας. Και ύστερα έλεγαν: «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν υπάρχει φάκελος, όλα είναι όμως νόμιμα».

Τώρα, υπό το φως της διεθνούς κατακραυγής, έρχεται ένα νομοσχέδιο – παραδοχή της ενοχής με τον μη ομολογημένο σκοπό, όχι απλά να διορθώσει το «λάθος» κατά τον Πρωθυπουργό, αλλά να καταστεί κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβερνώσα παράταξη.

Και μάλιστα η νομοθετική της πρωτοβουλία γίνεται ερήμην της ΑΔΑΕ. Της αρχής που από το νόμο και σύμφωνα με το Σύνταγμα εποπτεύει και ελέγχει την ΕΥΠ. Δεν κλήθηκε καν να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου.

Άλλη μια αδιανόητη στάση που αποδεικνύει την αλλεργική σας στάση και νοοτροπία απέναντι στις αρχές που διασφαλίζουν τη διαφάνεια.

Εμείς και τώρα εμμένουμε στη θεσμική μας στάση και αντιμετώπιση του σκανδάλου συγκάλυψης που ταλανίζει τη δημόσια ζωή. Δεν καταφεύγουμε σε κραυγές, σε οιμωγές, σε ψιθύρους, σε υποστατές και ανυπόστατες αποκαλύψεις. Για όλα η Δικαιοσύνη και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν το λόγο και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και απέναντι στο νομοσχέδιό σας την ίδια στάση θα ακολουθήσουμε. Τη θεσμικής στάση της αντιμετώπισης όπως εξ αρχής δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Έχω, όμως, μερικές απορίες διαβάζοντας την πρόταση που κατατέθηκε για διαβούλευση. Προβλέπεται ότι η ΑΔΑΕ, αφού πρώτα έχει 6 μήνες μετά καταστρέψει το υλικό παρακολούθησης, θα ενημερώνει τον παρακολουθούμενο – για τον οποίο δε βρέθηκε τίποτα – τρία χρόνια μετά.

Τι σημαίνει αυτό αν όχι μια κακόβουλη κατοχύρωση του «απορρήτου» και με τη βούλα του νόμου.

Συσκότιση και συγκάλυψη συνεχίζονται και νομιμοποιούνται.

Προβληματικός είναι και ο ορισμός της εθνικής αφάλειας, το περιεχόμενό της οποίας επεκτείνεται σε τέτοιο εύρος που μπορεί να χωρέσει σχεδόν τα πάντα. Άρα νομιμοποιείται και η όποια νόμιμη σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά επισύνδεση, αφήνοντας τη δυνατότητα της άσκησης καταχρηστικής εξουσίας εκ μέρους της ηγεσίας της ΕΥΠ.

Έντονα με προβληματίζει και η διάταξη για τα λογισμικά. Ότι είναι προνόμιο του Διοικητή της ΕΥΠ να κρίνει αν είναι κακόβουλο ή όχι ένα λογισμικό και ότι σε κάθε περίπτωση νομιμοποιείται να το προμηθεύεται. Αντί να τα αποκαλύψουμε και να τα αντιμετωπίσουμε, τα νομιμοποιούμε;

Σας αρέσουν πολύ τα νομοθετικά παράθυρα κύριοι της Κυβέρνησης. Δυστυχώς φαίνεται ότι ακόμη μια φορά παίζετε με τους θεσμούς προσπαθώντας να δικαιολογήσετε τις έκνομες πολιτικές σας. 

Είναι κρίμα! Δεν αξίζουν η Δημοκρατία και οι πολίτες τέτοιες πρακτικές από μια υπεύθυνη Κυβέρνηση της χώρας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Τοποθέτηση Γιώργου Φραγγίδη, Υπευθύνου ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, κατά την ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Εθνική προτεραιότητα η επάρκεια και διαχείριση του αίματος»