Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Θέλω κατ’ αρχάς να πω τις εντυπώσεις που άφησε ο Υπουργός Ανάπτυξης με την εν γένει παρουσία του στην Επιτροπή μας και εδώ σήμερα. Και θα ήθελα να χρησιμοποιήσω δύο λέξεις για να το χαρακτηρίσω. Η μια λέξη –ας την πούμε με την θετική πλευρά- είναι η ευελιξία και η άλλη με την μάλλον αρνητική είναι η στρεψοδικία. Θα πω για τις λέξεις τώρα.

Όπως ακούσατε από τον Εισηγητή μας, Απόστολο Πάνα, εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση απέναντι στις αυτόχρημα αντιλαϊκές, αντικοινωνικές και στο βάθος τους αντιμεταρρυθμιστικές πολιτικές σας. Προετοιμαζόμαστε, επεξεργαζόμαστε και προτείνουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές. Μέτρα και πολιτικές που μπορούν ένα ημιτελές, έστω και σε σωστή κατεύθυνση, θεσμικό νομοσχέδιο να το μετατρέψουν σε ολοκληρωμένο βήμα. Είναι θετικό ότι έσπευσε ο Υπουργός να μελετήσει και να ενσωματώσει τις προτάσεις με τις οποίες συμφωνεί. Φτάνει να το δούμε και στην πράξη, γιατί πολλά ακούμε και λίγα βλέπουμε.

Αυτό το εκλαμβάνουμε και ως απάντηση στις συνεχείς αναφορές του Πρωθυπουργού για το αν έχουμε θέσεις, αν προτείνουμε, αν λέμε τη γνώμη μας, αν κάτι λέμε εν πάση περιπτώσει, για να αποδειχθεί ότι δεν είμαστε παρόντες μόνο στη δημιουργία των θεσμών που οργάνωσαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος, σχεδόν όλων των θεσμών που οργάνωσαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος, αλλά και στην εξέλιξη και στην μετεξέλιξή τους.

Και θα ήθελα να απευθυνθώ στον κ. Γεωργιάδη και να του πω ότι μιας που τον πετύχαμε σε μέρα που επιδεικνύει θετική ευελιξία, ας υιοθετήσει τις προτάσεις μας για το πλαφόν στη ρήτρα προσαρμογής, για τη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όχι σε μερικά αλλά στα βασικά, για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ευκαιρία είναι τώρα που τον πετύχαμε σε ευέλικτη φάση να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση αυτά τα μέτρα που επαναλαμβάνουμε, τα φέρνουμε, τα ξαναφέρνουμε. Δεν υπάρχει ουσιώδης αντίλογος και παρ’ όλα αυτά δεν βλέπουμε από την Κυβέρνηση να ιδρώνει το αυτί της.

Πάω τώρα στον δεύτερο τίτλο, όταν μίλησα για την στρεψοδικία. Παρακολούθησα τον κύριο Υπουργό προχθές στην Επιτροπή να αναπτύσσει μια περίεργη μαθηματική θεωρία με βάση την οποία ουσιαστικά πανηγύριζε επειδή έχουμε ετήσιο εναρμονισμένο πληθωρισμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, 8% με το επιχείρημα ότι είχαμε τον Μάρτη του 2021 αρνητικό πληθωρισμό 2%. Προσπαθούσα να καταλάβω τι συνδέει αυτά τα δύο. Ότι ήμασταν πολύ χαμηλά και άρα πριν από την περίοδο που ο πληθωρισμός άρχισε να ανεβαίνει, πριν από την περίοδο που, ας πούμε, η ακρίβεια ήταν εισαγόμενη, εμείς ήμασταν μια φτηνή χώρα; Αυτό δεν νομίζω ότι το ισχυρίζεται κανείς. Και δεν μπορώ να συμμεριστώ τους πανηγυρισμούς καθώς η χώρα μας σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat έχει πληθωρισμό 8%. Είμαστε δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσατε με κάποιο τρόπο με μέτρα, με ελέγχους, όπως έχουμε προτείνει επανειλημμένα, να έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Όπως και να έχει, ακόμα και χαμηλότερο πληθωρισμό να είχαμε, η ακρίβεια μειώνει πολύ περισσότερο τα εισοδήματα των Ελλήνων. Γιατί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης βρίσκεται στο 65% του μέσου όρου στη ζώνη του ευρώ. Δεν καταλαβαίνετε, δεν κατανοείτε ότι αυτό οδηγεί μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού σε μεγάλη δοκιμασία και ανέχεια;

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας, έξι στους δέκα εργαζόμενους δήλωσαν ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, ενώ 7 στους 10 επισημαίνουν ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι αυτοί οι πανηγυρισμοί έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με ό,τι συναισθάνεται σήμερα ένας φοβισμένος, ανασφαλής και σε ανέχεια πολίτης, ο οποίος βλέπει την καθημερινή του ζωή να φτωχαίνει και την Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τις επιδόσεις της και ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί υπόδειγμα μιας προοδευτικής πολιτικής όπως θέλει να ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός. Γιατί -θα το επαναλάβω- δεν είναι εύκολο να παριστάνεις τον σοσιαλδημοκράτη με τις παροχές, τα πραγματικά δισεκατομμύρια των παροχών, και τελικά η αντανάκλαση σε αυτό που ζει ο ελληνικός λαός να είναι όχι απλά μηδαμινή, αλλά να είναι αρνητική. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να ισχυρίζεσαι ότι απλά κάνοντας μια δημοσιονομική επεκτατική πολιτική ικανοποιείς ουσιαστικά την πορεία ανάπτυξης της χώρας ή ανταποκρίνεσαι στα προβλήματα, όταν τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οξύνονται στον καθένα ξεχωριστά και αναρωτιέται ο καθένας που πάνε τα χρήματα ποιοι τα παίρνουν, ποιοι επωφελούνται, για ποιο λόγο μοιράζονται, γιατί γίνεται η πολιτική «βλέποντας και κάνοντας», όλα αυτά που ζούμε καθημερινά.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτό είναι το ένα βασικό σημείο στο οποίο δείχνει ότι χρησιμοποιεί με τρόπο στρεψόδικο ουσιαστικά τους αριθμούς, προκειμένου να υποστηρίξει μια πολιτική σε μια χώρα πια, που οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν ο κόσμος όμως διαρκώς πτωχεύει.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Εθνική προτεραιότητα η διασφάλιση επαρκούς και βιώσιμης ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μαςΤα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια "βόμβες" επικινδυνότητας για τη ζωή των πολιτών