Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Δευτερολογία – απάντηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στην Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως.

Κυρία Υπουργέ, δυστυχώς και στην δευτερολογία σας συνεχίζετε την ίδια τακτική. Ταυτίζετε το κάθε φορά «όχι» μας με την απόλυτη άρνηση. Θέλω να σας θυμίσω ότι σε πάρα πολλά θέματα που συμφωνούμε με την Κυβέρνηση κατά κανόνα τα ψηφίζουμε, όπως επίσης σε πάρα πολλά θέματα που έχουμε καταθέσει προτάσεις διαφορετικές από τις δικές σας εσείς κωφεύετε.

Καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση για το άσυλο. Δεν την δεχτήκατε. Δεν εφαρμόζεται η πολιτική σας. Καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση για την περιβόητη πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν την αποδεχθήκατε. Δεν εφαρμόζεται η πολιτική σας. Καταθέσαμε πρόταση για την τεχνική εκπαίδευση. Καταθέσαμε πρόταση για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία,  ολοκληρωμένη. Καταθέσαμε πρόταση με μέτρα κατά της πανδημίας για την έναρξη των σχολείων. Δεν τα αποδεχτήκατε. Σήμερα, έχουμε τεράστια προβλήματα. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τους εμβολιασμούς και δεν την αποδεχθήκατε.

Αυτή η τακτική είναι λαθεμένη. Και μας κάνατε μια σειρά από ερωτήματα με επικεφαλίδες. Στις επικεφαλίδες συμφωνούμε. Σε όλα όσα είπατε για το αν θέλουμε τα πρότυπα σχολεία, αν θέλουμε το ένα, αν θέλουμε το άλλο. Βεβαίως, τα θέλουμε. Στις προτάσεις και τις επιλογές που υλοποιούν τις επικεφαλίδες διαφωνούμε ριζικά. Διαφωνούμε στα περιεχόμενα της πολιτικής σας. Λέμε «όχι» σε ημίμετρα και σε επιλεκτικές επιλογές. Λέμε «όχι» σε άκαιρους πειραματισμούς. Λέμε «όχι» σε πρακτικές ανασφάλειας στους μαθητές. Λέμε «όχι» σε ανεφάρμοστες πολιτικές. Προφανώς λέμε «ναι» στη διά ζώσης εκπαίδευση και στους εμβολιασμούς. Μπορούμε να πούμε «όχι»; Τα «όχι» μας όμως δεν είναι άρνηση. Υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση που παρουσιάζουμε και εσείς δεν την αποδέχεστε. Και τελικά, κάνετε πολιτικές που βρίσκουν απέναντι ολόκληρη την κοινωνία.

Ξέρετε πού θα θέλαμε να σας πούμε «ναι»; Θα λέγαμε «ναι» σε ένα εθνικό σχέδιο που όμως δεν μπορείτε να το φέρετε. Δεν έχετε άποψη για το εθνικό σχέδιο, για μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Και σας προτείνουμε και σ’ αυτό για να έχετε εσείς την πρωτοβουλία, γιατί εσείς είστε Κυβέρνηση και να το πιστωθείτε το σχέδιο αυτό, να ανοίξετε έναν διάλογο με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, με τους θεσμικούς της φορείς και να δώσετε περιεχόμενο σε θεσμούς που είναι γραμμένοι, που υπάρχουν μέσα σε παλαιότερους νόμους και δεν τους εφαρμόζετε. Αντ’ αυτού, παίρνετε μόνοι σας αποφάσεις. Κάντε μια γενναία κίνηση για μια πραγματικά μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όπως κάναμε εμείς κατά καιρούς και εσείς δεν κάνατε ποτέ σαν παράταξη. Απ’ όσο θυμάμαι, δεν κάνατε τίποτα στην εκπαίδευση που να μείνει στην ιστορία.

Όσο για τις επικεφαλίδες που λέτε, εμείς τις φέραμε, εμείς δώσαμε περιεχόμενο. Άρα λοιπόν, μην κάνετε πολιτικές στρεψοδικίας. Δεν υπάρχουν πολιτικές στρεψοδικίας. Υπάρχουν κόμματα. Υπάρχουν διαδρομές. Υπάρχουν προτάσεις. Υπάρχουν και αντιπαραθέσεις. Σε αυτήν την αντιπαράθεση, δυστυχώς μετρηθήκατε και βρεθήκατε λίγοι.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο για την εκπαίδευση»Χαρά Κεφαλίδου: «Καλά κάνετε κα Κεραμέως και ευχαριστείτε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς γιατί μόνοι και έρημοι σήκωσαν όλο το βάρος της ανεπάρκειας του Υπουργείου Παιδείας»