Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Γιατί υπογράψατε με προκλητική αύξηση του κόστους – ακόμα και σε σύγκριση με τους αρχικούς δικούς σας υπολογισμούς – τη Συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα», ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε τα παρακάτω, σχετικά με την κατάθεση σήμερα το πρωί του σχέδιου του προϋπολογισμού του 2022 από την Κυβέρνηση:

Πριν από λίγες ώρες, η Κυβέρνηση κατέθεσε στην Εθνική Αντιπροσωπεία το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022. Βεβαίως, θα τα πούμε αναλυτικά στην Επιτροπή και στη συνέχεια στην ολομέλεια, για τις ειδικότερες παρατηρήσεις μας. Θα ήθελα να κάνω ένα πρώτο σχόλιο.

Στον πρόλογο του κειμένου συνοψίζεται το άλμα που δήθεν κάνει η χώρα με τα εξής λόγια: «η Κυβέρνηση κατάφερε να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας έτσι ώστε να είναι έτοιμη να κάνει το άλμα ανάπτυξης στην μετά-κορωνοϊό εποχή. Επίσης, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται και η χώρα αναβαθμίζεται παρά την αναγκαστική επιβάρυνση του δημόσιου χρέους όπως έγινε πανευρωπαϊκά στη διάρκεια της πανδημίας και αυτό είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης ενός συνεκτικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων κ.τ.λ.».

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης πρέπει να πάψετε κάποια στιγμή να πανηγυρίζετε για μια ανάπτυξη που μπορεί να στηρίζεται κατά κόρον σε εξωγενείς παράγοντες και στη δημοσιονομική χαλάρωση, αλλά δεν έχει κανένα αντίκρισμα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η Ελλάδα, μετά την ύφεση για το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, βρέθηκε στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία σε κατά κεφαλήν εισόδημα, σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης 64% σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2021 ροκάνισε το 3,4% του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων, με προοπτική η απώλεια να φτάσει στο 4% έως το τέλος του χρόνου, με αβέβαιη προοπτική για αποκλιμάκωση το 2022.

Η Ελλάδα του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε την τρίτη πιο υψηλή φορολογία κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τέταρτη πιο υψηλή έμμεση φορολογία ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνω ότι οι φόροι αυξάνονται κατά 3,5 δις και το 60% αυτών είναι έμμεσοι φόροι για να αποδείξω αυτό που λέω.

Επιπλέον, με τον προϋπολογισμό του 2022, τρεις συνεχόμενοι προϋπολογισμοί απομειώνουν δυσανάλογα τα μικρομεσαία και πλέον ευάλωτα νοικοκυριά. Ένας προϋπολογισμός κοινωνικά άδικος και εν τέλει αντί-αναπτυξιακός.

Πρέπει λοιπόν να πάψετε να πανηγυρίζετε. Να μην ξεχνάτε την ακρίβεια, την έμμεση φορολογία, την καθήλωση των μισθών, την εργασιακή ανασφάλεια, την ευρυνόμενη κρίση στην αγορά και τις νέες ανισότητες που σε όλα τα επίπεδα δημιουργεί η πολιτική σας.

Η χώρα έχει πόρους. Τους διαχειρίζεστε όχι μόνο άδικα, επιλεκτικά και απρογραμμάτιστα, αλλά και στην ουσία αντί-αναπτυξιακά όπως θα δείξουμε στη συζήτηση που θα ακολουθήσει για τον προϋπολογισμό.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη “αγοράζει χρόνο” και υπόσχεται θεαματική μείωση των εκκρεμών συντάξεων το πρώτο εξάμηνο του 2022»Κώστας Σκανδαλίδης: «Χωρίς δίκαιη διανομή των πόρων, δεν υπάρχει ανάπτυξη για όλους»