Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στην ολομέλεια της Βουλής για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε στους εξής πέντε άξονες:

  1. Αναφορά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του NBA από τους Milwaukee Bucks και τον Γιάννη Αντετοκούμπο

«Επειδή ανακάλεσε στη μνήμη μας ο κ. Καμίνης τους νόμους του κ. Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 2010, να θυμίσω -και είναι αφιερωμένο εξαιρετικά μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε ο Έλληνας Γιάννης Αντετοκούνμπο στο NBA- ότι στο ν. 3838/2010 με τίτλο: «Σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων  μεταναστών», που ψηφίστηκε τότε και που ουσιαστικά με αυτό παραχώρησε μετά η ελληνική πολιτεία το διαβατήριο στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, υπήρξε μια μετωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και στην συντηρητική παράταξη. Μια μεγάλη αντιπαράθεση, μετωπική κυριολεκτικά, γιατί ουσιαστικά θα αγνοούσαμε το κριτήριο του αίματος. Όταν εμείς ισχυριζόμασταν ότι η συμμετοχή και εν συνεχεία η ενσωμάτωση στην ημετέρα παιδεία, όπως έλεγαν παλιά, και στον ευρύτερο πολιτισμό διαμορφώνει συνειδήσεις και αναπτύσσει έναν καινούριο πατριωτισμό και σε ανθρώπους που δεν γεννήθηκαν ή δεν έχουν καταγωγή αναγκαστικά από εδώ, αλλά με τη συμμετοχή τους εδώ, δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξουμε αυτό που είδαμε στο πρόσωπο, στα λόγια και στην ψυχή  του Γιάννη Αντετοκούμπο.

Εγώ δεν το λέω αυτό για να ευλογήσω τα γένια μας, γιατί το πρόβλημα συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά μας και καλό είναι η σημερινή συμπαράταξη που φαίνεται στο πρόσωπο του Αντετοκούμπο, να εκφραστεί ως μόνιμη πλειοψηφία με κύριο γνώμονα την κοινωνική ενσωμάτωση και στα αυριανά δύσκολα βήματα, γιατί το μεταναστευτικό δεν λύθηκε, τα θέματα της ιθαγένειας δεν λύθηκαν. Είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που θα ακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια και πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε με μια διάθεση πραγματικά επίλυσης ουσιαστικής ενσωμάτωσης και μιας δημιουργικής συμμετοχής στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει η χώρα.»

  • Ως προς καθεαυτό το νομοσχέδιο για το Ελεγκτικό συνέδριο ανέφερε:

«Για τον χώρο της δικαιοσύνης και το σχέδιο νόμου, κάθε νομοσχέδιο που λύνει λιμνάζοντα προβλήματα και αναχρονιστικές καθυστερήσεις θα έχει την δική μας υποστήριξη. Και πρέπει να ομολογήσουμε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση για το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει θετικά βήματα, άρα θα έχει τη θετική μας ψήφο.

Η Εισηγήτριά μας κάλυψε απολύτως τόσο τη θετική μας συμβολή και ψήφιση όσο και τις επιμέρους προτάσεις και παρατηρήσεις μας, όπως και ο κ. Καμίνης και ο κ. Κεγκέρολγου που μίλησαν αργότερα. Εγώ απλά θέλω να σημειώσω κάτι  και θα το κλείσω το θέμα. Την Τρίτη ήμουν στην Κόρινθο και κάναμε μια συνάντηση με το Δικηγορικό Σύλλογο και γενικότερα με τον νομικό κόσμο. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Γιατί πραγματικά και τα προβλήματα που εμείς γνωρίζαμε και γνωρίζουμε για την ελληνική δικαιοσύνη και τη λειτουργία της υπάρχουν κι είναι μεγάλα. Καλή είναι η κωδικοποίηση, καλή είναι η διαθεσιμότητα των πόρων, καλός και ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση, αλλά πάντα υπάρχει από την εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια, η εξής παραδοχή: ότι οι ρυθμοί της παρέμβασης απορροφούνται από την ταχύτητα των εξελίξεων και την ποσότητα των προβλημάτων, παλιών και νέων. Άρα, εδώ χρειάζεται μια συνολική ανάταξη του χώρου. Και σε ό,τι αφορά τις υποδομές του και σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες του.

Θα έλεγα ότι αν παλιότερα, κύριε Υπουργέ, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης ήταν δύσκολο να προβλεφθούν κονδύλια και πόροι ιδιαίτεροι, για να γίνουν μεγάλα προγράμματα στο χώρο -συνήθως οι εθνικοί πόροι ήταν αυτοί πέρα από εξαιρέσεις που χρησιμοποιούσαμε- τώρα με την ελευθερία που υπάρχει στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καλά είναι να διεκδικήσετε ως Κυβέρνηση ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσοστό να κάνετε αυτή τη συνολική ανάταξη των υποδομών και του χώρου της δικαιοσύνης.

 Νομίζω ότι είναι ένα κρίσιμο θέμα για τις δουλειές της δημοκρατίας και επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι κάτι πολύ θετικό που εμείς το ψηφίζουμε.»

  • Ως προς την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ανέφερε:

«Είμαστε υπέρ της υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένους χώρους, όπου η παρέμβαση δεν κινείται στο όριο της ατομικής ευθύνης, αλλά υπηρετεί την συλλογική ανάγκη. Η θετική μας ψήφος έχει αυτή την έννοια, έχει αυτή τη σημασία. Αυτό δεν αναιρεί την κριτική μας για την ασχεδίαστη πολιτική που αντιμετωπίζει με χρονική στέρηση τα προβλήματα και τις επιλεκτικές πολιτικές που διαχωρίζουν τους τομείς της ευαισθησίας σε φίλιους και εχθρικούς, για την πολυγλωσσία και το θέατρο του παραλόγου που εμφανίζει πολλές φορές η Κυβέρνηση. Ο ένας απολύει τους ανεμβολίαστους από την δημόσια υγεία, ο άλλος «δεν είπαμε αυτό, αλλά μιλάμε για διαθεσιμότητα», ο τρίτος ούτε απολύσεις ούτε διαθεσιμότητα, άδειες άνευ αποδοχών.

 Δεν πείθει μια τέτοια εικόνα για μια πολιτική εμβολιασμού η οποία θα συνεπάρει τον κόσμο και θα τον διεκδικήσει. Δεν πείθει καν, ούτε, αν θέλετε, η επικοινωνιακή στρατηγική που είναι αφελής. Ασχολείται με διάφορα σποτ αφελή για το γιατί πρέπει να πάει να εμβολιαστεί  ο άλλος. Δεν υπάρχει μια συγκροτημένη παρέμβαση ανάμεσα στους πραγματικά σκεπτικιστές και στους ψεκασμένους,  στους δύσπιστους και στους αρνητές, αυτούς που δεν δέχονται με κανέναν τρόπο να μπουν καν στη συζήτηση. Εδώ χρειάζονται επιμέρους εξειδικευμένες πολιτικές, χρειάζεται σχεδιασμός και χρειάζεται πρόβλεψη πριν ακόμα φτάσουμε στο πρόβλημα και τρέχουμε να το λύσουμε εκ των υστέρων.

Νομίζω, λοιπόν, ότι παρά τη θετική ψήφο στα θέματα που αφορούν την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό για την υποχρεωτικότητα της ψήφου και όσες επιμέρους παρατηρήσεις έχουμε κάνει, πρέπει να αλλάξει συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης.»                                                                  

  • Ως προς την τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΕΛΓΑ, είπε τα ακόλουθα:

«Δεν λέμε όχι. Να βάλετε και άλλα θέματα κατ’ εξαίρεση, όπως αποζημιώσεις. Όμως, πάντα κατ’ εξαίρεση; Είσαστε δύο χρόνια κυβέρνηση. Μπορούσατε να κάνετε έναν νέο κανονισμό, προσαρμοσμένο στις τωρινές εξελίξεις. Ο οργανισμός αυτός έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα. Με τον οργανισμό δεν γίνονται επιλεκτικές πολιτικές, αν προβλέπονται όλα. Τώρα δεν προβλέπονται και έρχεστε εδώ και λέτε αποσπασματικά: Να δώσουμε και σε αυτούς που έχουν πάθει αυτό από αυτή την καταστροφή; Να δώσουμε. Μπορούμε εμείς να λέμε να μην δώσουμε σε παραγωγούς; Δεν μπορεί κανένα κόμμα να πει ότι αντιδρά σε αυτή τη διαδικασία, όταν πραγματικά ο άλλος χειμάζεται. Όμως, αυτή η επιλεκτική πολιτική δεν είναι σωστή. Θα μπορούσε να υπάρξει η πρόβλεψη ενός νέου κανονισμού, ούτως ώστε να υπάρξει αυτή η ουσιαστική αλλαγή και μεταρρύθμιση, μια που διατείνεστε ότι είσαστε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.»

  • Τέλος, ως προς την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών είπε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, την καχυποψία την δημιουργούν οι πολιτικές και οι αποφάσεις και όχι οι προθέσεις κομμάτων ή της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και αποφάσεις και σε αυτές θα κρίνεστε σε όλη τη διάρκεια, γιατί διαχειρίζεστε μια τεράστια  ιστορική ευκαιρία για τη χώρα που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Εγώ δεν καταλόγισα ποτέ ούτε πρόκειται να καταλογίσω προθέσεις  με την έννοια της προσωπικής πρόθεσης, όμως, κρίνω τις συγκεκριμένες πολιτικές.

Κύριε Υπουργέ, πάλι υπό μορφή μιας τροπολογίας που περνά στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, φέρνετε ένα σχέδιο νόμου, να συζητήσουμε κάτι που το βλέπουμε τώρα και που αφορά μια ολόκληρη διαδικασία, για την οποία είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες μας. Οι περισσότερες διατάξεις της τροπολογίας περιλαμβάνουν διατάξεις για τον έλεγχο αλλά και τη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ένα γενικό σχόλιο. Η Κυβέρνηση συνεχίζει με την ίδια έλλειψη διαφάνειας, διαβούλευσης και λογοδοσίας να ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από τότε που αναλάβατε σας το λέμε συνεχώς για το επιτελικό σας κράτος και αυτόν τον συγκεντρωτισμό που διακρίνει τις επιλογές σας. Ενώ είχατε ξεκινήσει να στέλνετε τα πρώτα σχέδια του Εθνικού Σχεδίου, θέσατε σε δημόσια διαβούλευση τότε εσείς την έκθεση ιδεών, που δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια περιγραφή των πυλώνων και των αξιών του προγράμματος, χωρίς περιγραφή επενδύσεων και κατανομή πόρων. Η διαβούλευση ήταν εντελώς προσχηματική και γι’ αυτό, άλλωστε, κατέληξε σε φιάσκο. Ουσιαστικά, δεν συμμετείχαν.

Τώρα έρχεστε και λέτε ότι για να μην υπάρχει περιθώριο αποτυχίας, απαιτείται να είναι ώριμες και έτοιμες οι προτάσεις και όλα αυτά, με έναν τέτοιο τρόπο ότι πια ό,τι προτείνουν οι παραγωγικοί κοινωνικοί φορείς θα θεωρείται ανώριμο και ό,τι λέτε εσείς θα θεωρείται ώριμο. Άρα να μπορείτε να διαθέτετε τους πόρους κατά το δοκούν.

Να πούμε πιο συγκεκριμένα: Οι προσλήψεις είναι προσλήψεις για δώδεκα μήνες στον συγκεκριμένο οργανισμό στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου εκατό θέσεις δεν αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό, αφού κανένα σοβαρό και εξειδικευμένο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα δεν θα πηγαίνει για δώδεκα μήνες στο Υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, διατάξεις για κατά παρέκκλιση αποσπάσεις στις ως άνω υπηρεσίες, δημιουργούν ακόμα ένα παράθυρο καταστρατήγησης των πάγιων διατάξεων κινητικότητας για πελατειακούς σκοπούς, με πρόσχημα το Ταμείο Ανάκαμψης. Στις δύο μεταβατικές διατάξεις προβλέπεται ad hoc δίκτυο αξιολογητών που θα επιλεγούν οι τράπεζες, με κριτήρια που θα ορίζετε εσείς για την εκταμίευση δανείων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι να ωριμάσουν οι πράξεις που προβλέπονται στα άρθρο 8 και 9.

Είναι φανερό ότι παρόμοιες επιλογές έχουν να κάνουν με μια συγκέντρωση των αποφάσεων στο όνομα της αποτελεσματικότητας. Η συγκέντρωση των αποφάσεων στο όνομα της αποτελεσματικότητας ενέχει τεράστιους κινδύνους και μπορεί να γίνει μια διαχείριση, ουσιαστικά, η οποία δεν θα οδηγήσει σε μια σοβαρή αξιοποίηση των συγκεκριμένων πόρων.

Και εδώ έγκειται για μία ακόμα φορά -και θα μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω- η αντιπαράθεση του δήθεν επιτελικού κράτους, που λειτουργεί συγκεντρωτικά, που λειτουργεί με μονοπρόσωπους θεσμούς, μάλιστα με εκτελεστικές αρμοδιότητες που ξεπερνούν τα όρια της προσωπικής ευθύνης και ενός δημοκρατικού προγραμματισμού που θα έβαζε στο παιχνίδι την κοινωνία και τους φορείς της, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Μπορεί να βρεθούν οι μηχανισμοί αποτελεσματικότητας και μέσα από έναν δημοκρατικό προγραμματισμό. Όχι στο όνομα της αποτελεσματικότητας καταργούμε τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των φορέων και ουσιαστικά, αποδιαρθρώνουμε τη θεσμική συγκρότηση της δημοκρατίας. Νομίζω, λοιπόν, ότι εκεί είναι η πάγια αντίθεσή μας. Γι’ αυτό και τη δική σας τροπολογία, δυστυχώς, θα την καταψηφίσουμε.»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη: «Η κυβέρνηση δεν πείθει τους πολίτες στην αντιμετώπιση της πανδημίας»Ιλχάν Αχμέτ: «Χωρίς δασικούς χάρτες δεν μπορούμε να μιλάμε για εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου»