Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Κώστα Σκανδαλίδη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στην Ολομέλεια της  Βουλής με θέμα : Νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Κύριε Υπουργέ, πραγματικά, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να φέρει αντιρρήσεις στην ψηφιοποίηση των εγγράφων, που επιχειρείτε, για την πολιτική και ποινική δίκη. Αυτή είναι μια δουλειά που έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γίνεται έστω και καθυστερημένα και κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση, όπως και σε πάρα πολλές από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Θα ήθελα μόνο να πω δυο λόγια, πρώτον σε ό,τι αφορά αυτά που πιστεύουμε εμείς ότι υπάρχουν ως κενά στη διαδικασία. Νομίζω πολύ αναλυτικά τα έθεσε ο κ. Καμίνης, εγώ θα πω πολύ επιγραμματικά τρία πράγματα για να καταλήξω, κάπως, με την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Το πρώτο αφορά την πάγια τακτική της Κυβέρνησης, οτιδήποτε έχει σχέση με οποιαδήποτε διαδικασία συμμετοχής ή κρίσης να μεταφέρει τις αποφάσεις ή τη συναίνεση ή τη σύμφωνη γνώμη στους υπουργούς. Αυτό γίνεται κι εδώ στις κατά παρέκκλιση μετακινήσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις, με υποχρεωτική σύμφωνη γνώμη του Υπουργού, χωρίς κριτήρια και χρονικό όριο. Αυτό γίνεται κατά παρέκκλιση τοποθέτησης υπαλλήλων σε θέση ευθύνης όπου νομιμοποιείται μια πρακτική που διαιωνίζεται επί σειρά περιπτώσεων, όταν σειρά δικαστικών αποφάσεων τις έχουν ανατρέψει και εσείς νομιμοποιείτε αυτήν τη διαδικασία. Είναι η γνωστή πρακτική του συγκεντρωτικού κράτους και ότι όλα πρέπει να περνάνε από τον υπουργό.

Η δεύτερη παρατήρηση, αφορά στις αγροτικές φυλακές, όπου ουσιαστικά διαιωνίζεται το καθεστώς αλαλούμ, που άλλοτε γεμίζουν άλλοτε αδειάζουν, εξαιτίας της ανάγκης που υπάρχει κάθε φορά -δεν υπάρχει μια ορθολογική κατανομή- ενώ είναι ένας φορέας ο οποίος θα έπρεπε να έχει την αμέριστη υποστήριξη της Κυβέρνησης γιατί αποτελεί, πράγματι, μια σωστή σωφρονιστική διαδικασία. Στο νησί μου την έχω ζήσει -όχι ως κρατούμενος- ξέρω πολύ καλά πώς λειτουργούν οι αγροτικές φυλακές και πιστεύω ότι εδώ χρειάζεται ένας πιο μακροχρόνιος προγραμματισμός και -αν θέλετε- μια διεύρυνση αυτής της δυνατότητας που θα δώσει τη δυνατότητα, πραγματικά, σε ένα μεγάλο κομμάτι -που δεν είναι το μεγαλύτερο από τους κρατουμένους, προφανώς- όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα ο σωφρονισμός.

Το τρίτο θέμα, αφορά στον τρόπο χειρισμού των ΟΤΑ. Κι εδώ αποκεντρώνετε μια αρμοδιότητα που ζητάει χρηματοδότηση. Σωστή είναι αυτή η διαδικασία, να μπορούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Δήμοι, ιδιαίτερα, να χρηματοδοτούν θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία και τις διαδικασίες της δικαιοσύνης, όμως,  πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι πόροι. Είναι πολύ εύκολο για έναν Υπουργό να αποκεντρώνει συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς να αποκεντρώνει πόρους.

Και θα πω δυο λόγια για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Εγώ νόμιζα ότι μετά τη φασαρία που έγινε την πρώτη φορά, που εγκρίθηκε από το Σώμα εν μέσω μεγάλων -αν θέλετε- πολώσεων και αντιπαραθέσεων η υπόθεση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σήμερα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Το γεγονός ότι συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο. Το ότι καθυστερήσατε τόσο καιρό να εφαρμόσετε τον νόμο. Το ότι προτού τον εφαρμόσετε, τον αλλάζετε. Το ότι υπάρχει και όλη αυτή η διαδικασία που, από τη μια μεριά υπάρχει μια δύναμη που θέλει να επιβάλει τον νόμο και την τάξη πάση θυσία και με τον τρόπο που το επιχειρεί και από την άλλη, να έχουμε και τους μπαχαλάκηδες και όλους αυτούς που με τη βία και την ανομία  διαλύουν τα πανεπιστήμια και σήμερα μετά από τρία χρόνια δεν έχετε καταφέρει να κάνετε ούτε ένα βήμα μπροστά, προφανώς, η κύρια ευθύνη ανήκει σε εσάς. Ανήκει σε σας, όχι γιατί δεν επιβάλλετε το νόμο δια της βίας, αλλά γιατί οι διαδικασίες που ακολουθήσατε και όλη αυτή η συζήτηση που έγινε από τότε που σας είχανε προειδοποιήσει, οδηγεί σε έναν ανεφάρμοστο νόμο. Αυτό είναι.

Τώρα, προτού ακόμα υπάρξει, βλέπουμε ότι μετατάσσετε τους αστυνομικούς από ειδική δύναμη, αστυνομική, τους δίνετε και αρμοδιότητες τάξης, ευρύτερα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πιστεύετε καν στις αλλαγές που κάνετε. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Κυβέρνησή σας.

Τώρα, θα ήθελα να μου επιτρέψετε για λίγο να αναφερθώ στα θέματα που έχουν σχέση με την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι αποδεικνύουν τα τελευταία γεγονότα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Κατ’ αρχήν, χτες, υπήρξε ένας ατυχής από την πλευρά της Κυβέρνησης  χειρισμός όπου αξιωματούχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές, για να διαψευστεί εκ των υστέρων από το ίδιο το Υπουργείο. Την ίδια μέρα, μάλιστα, που ο Τσαβούσογλου θέτει ανοιχτά θέμα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίησή τους.

Νομίζω ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός, κύριοι της Κυβέρνησης, που ήρθατε εδώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με περισσή αυτάρκεια, είχε πει ότι άλλαξε το κλίμα, ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή, γιατί τον υποδέχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη. Πιστεύω ότι κάποια μαθήματα από αυτή την καθημερινή συμπεριφορά, πρέπει να βγουν.

Πρέπει να καταλάβουμε λοιπόν, πρώτον, ότι η αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας δεν είναι μια πρόσκαιρη και μεταβατική φάση, αλλά συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη γραμμή και στρατηγική.

Δεύτερον, ότι η Τουρκία εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Για όσους δεν το κατάλαβαν, ήρθε το «Ουκρανικό», οπότε η έκτακτη περίπτωση ενός καταστροφικού πολέμου θα έπρεπε να επιταχύνει, ουσιαστικά, την ένταξη της Ουκρανίας, αλλά, με βάση αυτά που είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος, αυτό απαιτεί μια μακριά σειρά ετών. Άρα, η Τουρκία έχει απόλυτη συναίσθηση ότι δεν πρόκειται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πολλά επόμενα χρόνια.

Τρίτον, ότι ο Ερντογάν ασκεί πολιτική μεγάλης δύναμης, εκμεταλλευόμενος τις σύγχρονες γεωπολιτικές συγκρούσεις της εποχής και μας χρησιμοποίησε και σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποίησε την ελληνική Κυβέρνηση. Βέβαια, πρέπει να πω ότι η Κυβέρνηση σκλήρυνε τη στάση της -και σωστά έκανε- και βγήκε πολύ επιθετικά -και σωστά έκανε- και αξιοποίησε και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ -και σωστά έκανε. Απέκτησε, δηλαδή, ξαφνικά η ελληνική Κυβέρνηση ένα χαρακτήρα διεκδικητικό, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι μια πολιτική περιορισμένης χρονικής περιόδου. 

Αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Διότι ακόμα και τα τελευταία εγχειρίδια διδάσκουν ότι η πολιτική κατευνασμού είναι στρατηγική ήττας. Δεν μπορεί να υπάρχει συνεπώς η αίσθηση ότι εμείς πάμε και αυτοί τα κάνουν για λόγους προεκλογικούς, τα κάνουν για λόγους που έχουν σχέση με την οικονομική τους κρίση, αν θέλετε, και εντωμεταξύ η Τουρκία κάνει μια συγκεκριμένη πολιτική, απομονωμένη σε έναν μεγάλο βαθμό ήδη σε ό,τι αφορά ορισμένες περιοχές, αλλά παράλληλα με μια δυνατότητα να ασκεί αυτήν την πολιτική. Και έχουμε απέναντι και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μεν φραστικά στηρίζει κάποιες από τις ελληνικές θέσεις γιατί ο Πρωθυπουργός έβαλε προχθές το θέμα, αλλά επί της ουσίας, στην πράξη, τα γεγονότα έρχονται να διαψεύσουν κάθε πολιτική κατευνασμού που επιχειρείται.

Για άλλη μια φορά σας καλούμε να κάνουμε μια πολύ πιο σοβαρή συζήτηση που έχει σχέση με την ευρύτερη εθνική στρατηγική, να διαμορφωθεί ένα εθνικό μέτωπο. Έχουμε μια πολιτική στρατηγική. Δεν αμφισβητούμε τις βασικές κατευθύνσεις. Αλλάζουν όμως, τα δεδομένα και πρέπει να βρούμε τους καινούργιους στόχους στις συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμαστε από τη μια με άρθρα που είναι φιλοπόλεμα και από την άλλη με άρθρα που λένε «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Δεν γίνεται αυτή η πολιτική ανάμεσα σε δύο γραμμές που φαίνεται να υπάρχουν στη χώρα.

Αυτήν λοιπόν, την πολιτική για να την ενισχύσουμε και να μπορέσουμε να δώσουμε μια δυνατότητα να απαντήσουμε με καινούργιους στόχους στις καινούργιες συνθήκες της κρίσης και του πολέμου που γίνεται τώρα στην Ευρώπη είναι δική σας ευθύνη να οδηγήσετε τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο δεν το κάνετε, δεν προσφέρετε ουσιαστική υπηρεσία στη χώρα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Προκαλούν ερωτηματικά οι ρυθμίσεις για τα καταστήματα κράτησης»Αναγκαία η προστασία των εργαζομένων της Τράπεζας Eurobank