Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του για την για πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για αδιαφάνεια στο δημόσιο βίο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, κατέθεσε στην Κυβέρνηση τις τρεις ακόλουθες συγκεκριμένες προτάσεις:

1) Όσον αφορά τις κατανομές των κρατικών επιχορηγήσεων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όταν αυτές κρίνονται αναγκαίες: Την σύσταση διακομματικής επιτροπής συνεπικουρούμενη από ανθρώπους της ΕΣΗΕΑ η οποία θα ορίζει την κατανομή αυτή με συγκεκριμένα κριτήρια.

2) Ως προς την διασφάλιση και την ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού κόσμου από τον εκάστοτε εργοδότη, την σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας των δημοσιογράφων με τους εργοδότες με ταυτόχρονη κατάργηση των μπλοκ εργασίας, και

3) Η κρατική επιχορήγηση των δημόσιων μέσων μαζικής ενημέρωσης να μην πηγαίνει σε διάφορα προγράμματα αμφιβόλου ποιότητας (ψυχαγωγικά ή σήριαλ), αλλά σε εκπομπές που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας.

Αναλυτικά, η όλη ομιλία του έχει ως εξής:

«Σήμερα είμαστε παρόντες σε άλλη μια συζήτηση για τη δημιουργία μιας εξεταστικής επιτροπής. Είναι κρίμα. Γιατί μέχρι τώρα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι εξεταστικές επιτροπές που συγκροτούνται, που συνήθως καταλήγουν σε διαφορετικά πορίσματα από το κάθε κόμμα, γίνονται περισσότερο για λόγους πολιτικούς και όχι για λόγους ουσίας.

Στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά, όλοι μας, είχαμε διατυπώσει τις έντονες διαφωνίες μας και είχαμε αντιδράσει σφοδρά σε κάθε καθεστωτική, αντιδημοκρατική λογική.

Έχουμε δημοκρατία στην Ελλάδα; Βεβαίως έχουμε.

Μετά τη Μεταπολίτευση, η δημοκρατία με πρωτοβουλία σύμπαντος του πολιτικού κόσμου, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εδραιώθηκε. Και με την εθνική συμφιλίωση και τη δημοκρατική αλλαγή του 1981, τη συνταγματική αναθεώρηση του 1986, τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις, που η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπέγραψε και εγγυήθηκε, αλλάζοντας ουσιαστικά το χάρτη της χώρας, η δημοκρατία ολοκληρώθηκε. Φυσικά και έχουμε δημοκρατία, που μάλιστα λειτουργεί ομαλά, με ισχυρούς θεσμούς, με ανθεκτικότητα στις κρίσεις, όπως έδειξε η πικρή εμπειρία μετά το 2010, με τις πλατείες των αγανακτισμένων, το γενικότερο αντι-κοινοβουλευτικό κλίμα της «τυφλής» και α-πολιτικής άρνησης.

Αλλά είναι αυτό αρκετό; Όχι. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για την ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Προβλήματα που, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εντάθηκαν, άλλα εξ αντικειμένου εδώ και πολλά χρόνια λόγω των εξελίξεων και άλλα από την αδυναμία του πολιτικού συστήματος δημιουργήθηκαν στην πράξη, ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Διότι Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές. Δημοκρατία υπάρχει όταν οι θεσμοί υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Λαού και όχι κάποιας ολιγαρχίας. Δημοκρατία υπάρχει όταν οι θεσμοί υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού, ανταποκρινόμενοι στο αντικείμενο και το περιεχόμενό τους χωρίς να βιάζονται και να εκβιάζονται. Δημοκρατία σημαίνει έλεγχος της εξουσίας, με διαφάνεια και λογοδοσία. Δημοκρατία σημαίνει ελεύθερη και πολύπλευρη ενημέρωση και αντικειμενική πληροφόρηση.

Υπάρχει, λοιπόν, ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μας. Και εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, τα λέμε εδώ και μήνες. Πώς αλλιώς να δει κανείς την πλήρη έλλειψη διαφάνειας, τις φωτογραφικές διατάξεις; Τη συνεχή, απροκάλυπτη και επαναλαμβανόμενη παρέκκλιση των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις; Μπορεί κανείς να παραβλέψει εύκολα τις σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις για τις πλατφόρμες κατάρτισης, τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης και μια πλειάδα ακόμη παρεκκλίσεων; Δεν έχουμε ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μας, όταν η Κυβέρνηση με χρήματα του Ελληνικού λαού και αδιαφανείς χειρισμούς επιχειρεί -και σε μεγάλο βαθμό πετυχαίνει- τον έλεγχο του πεδίου της ενημέρωσης; Όταν ακόμα και διεθνείς οργανισμοί όπως οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου»; Όταν ακόμη και ο Πρωθυπουργός παραδέχεται δημόσια ότι στη χώρα μας περίπου δεν έχουμε «παράδοση στον άμεσο έλεγχο των κυβερνώντων», προκαλώντας αρνητικά σχόλια στον διεθνή Τύπο.

Ναι. Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας όταν διαστρεβλώνονται ή αποσιωπώνται οι θέσεις των κομμάτων. Όταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν μονότονα τα κυβερνητικά πεπραγμένα, όταν απουσιάζει κάθε ίχνος κριτικής, ελέγχου, λογοδοσίας. Όταν δεν δίνεται καν ο αναγκαίος χώρος και χρόνος στις αντίθετες φωνές να ακουστούν, να καταγραφούν στον δημόσιο διάλογο. Όταν ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας ζει σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, να μη μπορεί να σηκώσει το κεφάλι απέναντι σε μια διαδικασία που αφορά τη ζωή του, την επιβίωσή του και την πορεία του.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει σήμερα την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, στο ίδιο μονοπάτι βάδισε τα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση. Για προσπάθεια χειραγώγησης των μέσων κατηγορήθηκε. Για εταιρείες δημοσκοπήσεων επίσης κατηγορήθηκε. Για χρηματοδότηση εκδοτικών εγχειρημάτων επίσης κατηγορήθηκε. Αν λοιπόν σήμερα η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση πιστεύουν ότι χρειάζεται διερεύνηση των θεμάτων, «ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» να δικαιώσουν αυτή τη διαδικασία. Όχι με την τυχοδιωκτική πολιτική που επιχειρήθηκε από την Κυβέρνηση στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, αλλά μέσα απόντις θεσμικές διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και την επιτροπή που θα εκλέξει, αν αποφασίσει σήμερα να εκλέξει, η Βουλή αποδεχόμενη την πρόταση.

Δεν επιθυμώ σήμερα να υπεισέλθω στην ουσία και στα ειδικότερα περιστατικά που αναφέρονται στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα σταθώ μόνο στην πολιτική ουσία της όλης διαδικασίας. Είναι άλλωστε έργο και αποστολή της Επιτροπής που θα συσταθεί και όχι της Ολομέλειας να εξετάσει και να κρίνει τις αποδιδόμενες πράξεις. Εγώ όμως, θα σας καλέσω όλους μας να αναρωτηθούμε: Οφείλουμε εμείς, ως εθνική αντιπροσωπεία, να διαλύσουμε κάθε σκιά, κάθε ίχνος υποψίας πάνω από την πολιτική ζωή; Εφόσον υπάρχει μια -έστω η παραμικρή- υπόνοια ότι κάτι παράτυπο έχει συμβεί, ότι κάποια εξω-πολιτικά συμφέροντα έχουν παρεισφρήσει στη λειτουργία της δημοκρατίας μας, αυτό εμείς δεν πρέπει να το διερευνήσουμε; Κατά τη γνώμη μας, ναι. Πρέπει να ελεγχθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγήθηκε η κρατική χρηματοδότηση στα ΜΜΕ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, και στις δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους που έγινε αυτή.

Χρειάστηκε η επιμονή μας, και της Φώφης Γεννηματά και όλων μας, για να δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη λίστα κρατικής διαφήμισης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και φυσικά τότε φάνηκε και ο λόγος που η Κυβέρνηση δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίησή της επί πολύ χρόνο. Αδιαφάνεια, θολά κριτήρια χρηματοδότησης, κλίμα διαπλοκής με ιδιωτικά συμφέροντα. Φάνηκε πώς και γιατί ενορχηστρώθηκε η «επικοινωνιακή καταιγίδα» της κυβέρνησης: 20 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν. Κι όμως, λίγους μήνες μετά, είχαμε πάλι τα ίδια: Δεύτερη λίστα, πάλι χωρίς κριτήρια και φυσικά δίχως την ελάχιστη διαφάνεια. Εμείς σας είχαμε προτείνει και τότε, με τροπολογία μας, να θέσετε κριτήρια για τη χρηματοδότηση των μέσων, με κοινωνική ευαισθησία και αξιοκρατία. Δεν μας ακούσατε ούτε τότε.

Και φτάσαμε πάλι σε ένα εξόχως προβληματικό τηλεοπτικό τοπίο. Προσκεκλημένοι βουλευτές και πολιτευτές της ΝΔ σε ρόλο αναλυτών, τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Μονοτονία και μονολιθική αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και κάθε κορυφαίου ζητήματος της επικαιρότητας. Και την ίδια ώρα, περνάτε -μόλις χθες- και την απαράδεκτη νέα διάταξη του άρθρου 191 της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, δήθεν για να χτυπήσετε τα fake news και έτσι σχεδόν φιμώνετε την ελεύθερη δημοσιογραφία και την ελεύθερη ενημέρωση. Μια αναχρονιστική, αντιδημοκρατική επιλογή με έντονα φρονηματικά στοιχεία, που σχεδόν φιμώνει την ελευθερία έκφρασης στο δημόσιο λόγο, με εντελώς ασαφή κριτήρια.

Πρέπει να διερευνηθεί αν οι συγκεκριμένες δημοσκοπικές εταιρείες συνδέονται οικονομικά με κυβερνητικά προγράμματα και προγράμματα δημόσιων οργανισμών; Ειδικά όταν οι δημοσκοπικές εταιρείες έχουν σχεδόν παρέμβει ανοικτά στην εσωκομματική λειτουργία κομμάτων και στην πολιτική αντιπαράθεση; Όταν οι εταιρείες αυτές ελέγχονται για τον τρόπο διενέργειας των δημοσκοπήσεων; Για τα δείγματα που χρησιμοποιούν, τα ερωτήματα που απευθύνουν, και γενικώς αμφισβητείται βάσιμα το κύρος και η αξιοπιστία τους;

Σε μια δημοκρατία, ο ρόλος της δημοσκόπησης είναι σύνθετος και ασφαλώς ιδιαιτέρως χρήσιμος. Οφείλει να αποτυπώνει με επιστημονικό τρόπο, με ανεξαρτησία και αμεροληψία, τις τάσεις της κοινής γνώμης. Δεν μπορούν να εργαλειοποιούνται για την εξαγωγή ανακριβών πολιτικών συμπερασμάτων. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό ανεκτό.

Στο Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά και με συνέπεια, έχουμε μείνει σταθερά στη γραμμή «όλα στο φως». Είμαστε υπέρ της διερεύνησης κάθε υποψίας σκανδάλου, παρατυπίας ή παραβίασης των όρων του παιχνιδιού, ιδίως όταν αυτές αφορούν στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Είμαστε σύμφωνοι με κάθε αίτημα για διερεύνηση των πραγμάτων, με θεσμικό τρόπο από τη Βουλή. Γι’ αυτό και όλα αυτά τα χρόνια υπερψηφίζουμε ανελλιπώς όλα τα αιτήματα για σύσταση αντίστοιχων κοινοβουλευτικών επιτροπών, ακόμη και όταν αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα του δικού μας πολιτικού χώρου ή σε περιόδους που το ΠΑΣΟΚ διαχειριζόταν τα δημόσια πράγματα. Είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που κράτησε αυτή τη στάση σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου. Οι πάντες και τα πάντα στο φως. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις και αιρέσεις. Χωρίς επιλεκτικούς αποκλεισμούς. Όλοι κρίνονται με τους κανόνες και τις διαδικασίες που η ίδια η δημοκρατία προβλέπει και περιγράφει.

Έτσι θα πράξουμε και σήμερα, στο συγκεκριμένο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι θα κάνουμε και στο μέλλον σε κάθε ανάλογο αίτημα που θα προέλθει ενδεχομένως από την πλειοψηφία ή από άλλα κόμματα και θα επεκτείνει την έρευνα σε περιστατικά της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Όμως, και θέλω εδώ την προσοχή σας, θέλω να απευθυνθώ στην Κυβέρνηση και στη δημοκρατική ευαισθησία, αν υπάρχει, και θα πω επιτέλους να κάνουμε να μην είναι και αυτή μια εξεταστική επιτροπή που θα πάει στο καλάθι των αχρήστων και θα βγάλει ο καθένας τα δικά του, αν θέλετε, ποσοστά αποδοχής, ή αύξηση, ή επηρρεασμό των πολιτικών συσχετισμών. Ελάτε λοιπόν τώρα! Θέλετε έστω και τώρα να κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα εμπρός; Έχετε τα κότσια κύριοι της Κυβέρνησης να πάρετε μια πρωτοβουλία ώστε αυτή η διαδικασία να μην αποβεί ξανά ένα άλμα στο κενό που δεν αφήνει τίποτα πίσω του; Εδώ και τώρα λοιπόν, εγώ σας προτείνω να απαντήσετε έμπρακτα παρεμβαίνοντας σε τρία θέματα:

α) στο επίπεδο του πως κατανέμονται οι επιχορηγήσεις των μέσων όταν αυτές κρίνονται αναγκαίες: Μία διακομματική επιτροπή με συμμετοχή των ανθρώπων της ΕΣΗΕΑ και με συγκεκριμένα κριτήρια να κάνει κάθε φορά την κατανομή. Δε χάνετε κανένα κομμάτι της εξουσίας σας τόσο μεγάλο, αν πρόκειται να υπηρετήσετε την Δημοκρατία.

β) στο επίπεδο της ασφάλισης και της ανεξαρτησίας του δημοσιογραφικού κόσμου απέναντι στην όποια εργοδοσία του, όποια κι αν είναι αυτή και όποιους σκοπούς και να έχει: Να μετατρέψουμε τα μπλοκάκια σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να νιώσουν οι δημοσιογράφοι ότι μπορούν θεσμικά να λειτουργήσουν, να πουν τη γνώμη τους, να γράψουν τα άρθρα τους, να διατυπώσουν την κρίση τους. Και

γ) θα το θεωρήσετε λιγάκι ουτοπικό και ρομαντικό αλλά εγώ θα το πώ. Δεν έχω αντίρρηση νβα χρηματοδοτούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όταν αυτό είναι αναγκαίο. Δεν θα ήθελα όμως τα χρήματα να πηγαίνουν γενικά σε προγράμματα ψυχαγωγίας της τηλεόρασης. Στα δημόσια κανάλια. Όχι στα ιδιωτικά. Προφανώς θα κάνουν τη δουλειά τους Και κανείς δεν παρεμβαίνει στα προγράμματά τους. Κύριε Γεραπετρίτη, για τον πολιτισμό μας, την πολιτιστική μας ταυτότητα, να μπουν κάποια κριτήρια. Να μην πηγαίνουν σε κακόγουστα σήριαλ. Ας πηγαίνουν σε κάτι που αναδεικνύει ένα πολιτισμό δικό μας, να ανεβάζει το επίπεδο του λαού, που να δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει την ιστορία του, να πάει πιο μπροστά. Αυτό δε μπορούμε να το κάνουμε; Μπορούμε. Αυτή είναι η τρίτη μου πρόταση. Μία ποιοτική τηλεόραση που θα ενισχύει ουσιαστικά με τα συγκεκριμένα κριτήρια το κοινό, το δημόσιο χρήμα.

Εν κατακλείδι, είμαστε, όπως πάντα,  ενεργά και δυναμικά παρόντες και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής, εφόσον αυτή πράγματι συσταθεί. Θα συμβάλουμε -όπως πάντα- στην αναζήτηση της αλήθειας, χωρίς συμβιβασμούς και υπεκφυγές. Η διαδικασία, άλλωστε, θα είναι ανοικτή και δημόσια, ώστε οι πολίτες να μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Ποιοι επιδιώκουν τελικά το φως και ποιοι το αντιμάχονται.

Για εμάς, δηλαδή, η διαφθορά και η διαπλοκή δεν έχουν «χρώμα» ή «πολιτική ταυτότητα». Είναι μια παθογένεια οριζόντια και διάχυτη, η βασική αιτία για το βάθεμα της απόστασης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, για την απώλεια εμπιστοσύνης στη δημοκρατία. Αν η ίδια η πολιτική ζωή δεν κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να δείξει ότι αλλάζει, ότι περιφρουρεί τις δημοκρατικές αρχές, τότε πολύ λίγα μπορούμε να ελπίζουμε για το μέλλον.

Απέναντι σε κάθε νοσηρό και καθεστωτικό φαινόμενο, το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, η προοδευτική δημοκρατική παράταξη δεν σιωπούν. Έχουμε την ευθύνη να υπερασπιστούμε τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή. Τη λογοδοσία της Κυβέρνησης. Την αξιοκρατία. Τον σεβασμό στους θεσμούς. Τον κοινωνικό διάλογο. Την πολυφωνία και ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι πάντα εδώ, για τη Δημοκρατία».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη: «Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ λέει ξεκάθαρα, "όλα στο φως"»Ερώτηση Γιώργου Καμίνη προς τον Πρωθυπουργό για δημοσιεύματα περί παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών