Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Κώστα Σκανδαλίδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, για το σχέδιο νόμου για την φαρμακευτική ινδική κάνναβη:

Είμαι αναγκασμένος να επανέλθω, πριν μιλήσω για το νομοσχέδιο, στο μείζον θέμα που δημιουργήθηκε χθες και επαναλαμβάνεται σήμερα. Πιστεύω ότι σήμερα επαναλαμβάνεται η χθεσινή ανορθογραφία. Είναι προφανείς οι πολιτικοί στόχοι, θεμιτοί στο πολιτικό παιχνίδι. Ελάτε να ψηφίσετε το νόμο σας, εμείς σας εγκαλούμε, αλλά δε θα συμμετάσχουμε αν δεν αλλάξετε την προηγούμενη απόφαση για τη λειτουργία της Βουλής. Εδώ υπάρχει μια αλλαγή από την Κυβέρνηση, που δια του Προεδρείου της Βουλής ανακοινώνει ότι θα μπορούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να έρθουν σήμερα με αυτοπρόσωπη παρουσία και να ψηφίσουνε. Αυτό αλλάζει βέβαια την αρχική απόφαση που υπήρχε και ισχύει μέχρι τώρα. Αυτό καθιστά τη νέα πλάνη χείρον της πρώτης. Υπάρχει ένα θέμα. Θεωρεί το Προεδρείο της Βουλής ότι θα πρέπει να αλλάξει αυτή η διαδικασία που ψηφίσαμε μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πρέπει να επανέλθουμε, ήγγικεν  ο καιρός και πρέπει να επανέλθουμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία στην ονομαστική ψηφοφορία; Να έρθει να το πει ευθαρσώς και να αλλάξουμε την απόφαση. Το πολιτικό παίγνιο στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να στηρίζεται σε παρόμοιες πρακτικές.

Διαβάζω σήμερα ξανά αυτά που γράφονται εδώ και πολλές μέρες. Τη φημολογούμενη διάσπαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, με τις διαφορετικές θέσεις που υποστηρίζουν κάποιοι βουλευτές μας σε ότι αφορά το χθεσινό θέμα. Και ότι η χθεσινή δική μου παρέμβαση έγινε απλώς για να υποφαλαγγίσουμε το πρόβλημα. Δεν υπάρχει πιο επιφανειακή και πιο χαρακτηριστικά απαράδεκτη για την ίδια τη διαδικασία της ενημέρωσης, όταν ο πολιτικός λόγος ενός κόμματος χαρακτηρίζεται ανάλογα με τα συμφέροντα εφημερίδων, άλλων κομμάτων και διαδικασιών ξένων με τη Δημοκρατία και την ενημέρωση, την πραγματική ενημέρωση.

Εμείς είμαστε υπέρ μιας πάγιας αρχής: ότι σύνθετα, δύσκολα κοινωνικά προβλήματα δεν μπαίνουν σε διαδικασίες κομματικής πειθαρχίας. Όταν δε μπορείς να λύσεις ένα θέμα που απασχολεί εκατομμύρια κόσμου, που κάθε μια περίπτωση είναι εξαιρετικά μοναδική και ανεπανάληπτη, δεν μπορείς στην πολιτική συζήτηση σε ένα πρόβλημα που διαπερνά όλο το κοινωνικό φάσμα άλλα και όλες τις πτέρυγες των κομμάτων να παίρνεις μια θέση απόλυτη και να βάζεις θέματα κομματικής πειθαρχίας.

Σήμερα λοιπόν επαναλαμβάνουμε τη χθεσινή μας θέση, που είναι θέση αρχής και υπεράσπισης του Κοινοβουλίου και των διαδικασιών του. Και υπεράσπιση, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, του κανονισμού της Βουλής. Είμαστε υπέρ της ψήφισης του σχεδίου νόμου επί της αρχής. Αρνούμαστε όμως να συμπράξουμε στην επαναλαμβανόμενη γελοιοποίηση και τον εκχυδαϊσμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Αυτή η στάση μας θα ισχύει και για τις επόμενες μέρες, τις επόμενες εβδομάδες για να απαντήσουμε σε αυτό που έθεσε χθες – και πολύ σωστά – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σαν μείζον πρόβλημα δημοκρατίας. Δημοκρατία σημαίνει κανόνες και προστασία του Κοινοβουλίου και των λειτουργιών του.

Και δεν μας ενδιαφέρει αν χθες στο νομοσχέδιο ήμασταν εναντίον των άρθρων 7 και 13 του νομοσχεδίου που έφερε η Κυβέρνηση, άρα «κατά της Κυβέρνησης», και σήμερα επί της αρχής είμαστε υπέρ της ψήφισης, άρα είμαστε «υπέρ τη Κυβέρνησης». Να λοιπόν που το Κίνημα Αλλαγής τη μια μέρα «είναι με τη Νέα Δημοκρατία» και την άλλη «με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Θα σταματήσει αυτό το καλαμπούρι ποτέ; Αυτό είναι το ερώτημα. Θα μας επιτρέψετε να έχουμε την άποψή μας και να κρινόμαστε με βάση αυτά που ψηφίζουμε και αυτά που λέμε; Δεν έχω μεγάλες ελπίδες γιατί το πολιτικό παίγνιο παίζεται με άλλους όρους σε μια εποχή που θα έπρεπε να παίζεται αλλιώς. Δεν πειράζει. Εδώ είμαστε και για το μέλλον.

Επί του νομοσχεδίου:

Όπως σε τόσα άλλα θέματα που συνιστούν κρίσιμα και σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, θέματα που για την συντηρητική παράταξη ήταν για πάρα πολλά χρόνια ξένα και μακριά από τη διαμορφούμενη στέρεα και παραδοσιακή συνείδηση της κοινωνικής και κυρίως της κομματικής της βάσης, θέματα που υποχρεώνονται σήμερα από τα πράγματα και τις εξελίξεις να εμφανίζει ένα πιο προοδευτικό πρόσωπο, πιστεύουμε ότι είναι θετική η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Υπουργού. Αλλά κατά τη γνώμη μας, τα χειρίζεστε τα θέματα αυτά άτολμα, μεσοβέζικα και αμυντικά. Η απροθυμία των βουλευτών σας να τοποθετηθούν είναι χαρακτηριστική. Οφείλω να χαιρετήσω την αυτοκριτική διάθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργού και τη θετική του πρόταση να δώσει συνέχεια και λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα παρά τη λυσσαλέα αντίδραση πριν από τρία μόλις χρόνια σε αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία, που επίσης ψηφίσαμε, από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…

…Επί της αρχής το Κίνημα Αλλαγής, παραμένοντας πιστό στη στάση που είχε κρατήσει και το 2018, ψηφίζει θετικά. Αυτό όχι μόνο για να δείξει πολιτική υπευθυνότητα και συνέπεια, αλλά γιατί μας ενδιαφέρει να υπερασπιζόμαστε και να στηρίζουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες που μπορούν έστω και λίγο να ανακουφίσουν αδύναμες κοινωνικές ομάδες και εν προκειμένω ασθενείς που υποφέρουν από μακροχρόνιους πόνους όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης τύπου 1, στρες, ναυτίες, παρενέργειες από χημειοθεραπείες καρκινοπαθών κ.ά.

Δεν μπορούν όμως να κρίνονται οι παραγωγές, η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, μόνο στη βάση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του κέρδους, δηλαδή στο ποιος είναι πίσω από αυτά, ποιος ωφελείται στο μέλλον, πως ωφελείται σήμερα άμεσα η υγεία των ανθρώπων μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε αυτή τη στάση μας γιατί αξίζει να μείνουμε κοντά σε μια κοινωνία που έχει τεράστια προβλήματα που επιτείνονται από την πανδημία, που οι μόνιμες μεγάλες και διαχρονικές αρρώστιες αντιμετωπίζονται με πολύ λιγότερη αποτελεσματικότητα εκ των πραγμάτων από ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Και γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη ευθύνη η Κυβέρνηση.

Άρα, να μείνουμε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Μόνο κάτω από αυτό το πρίσμα, η δική μας θετική ψήφος επί της αρχής δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να προχωρήσει παρακάτω. Αλλά κύριοι της Κυβέρνησης, πιο γρήγορα, πιο μεταρρυθμιστικά, πιο ολιστικά, πιο ριζοσπαστικά, πιο ρηξικέλευθα. Αυτά έχει ανάγκη μια νέα εποχή. Εσείς πάτε με αραμπά ακόμη δυστυχώς.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Καμία ανακούφιση των ασθενών συμπολιτών από το νέο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη»Να καταργηθούν συγκεκριμένες χιλιομετρικές εξαιρέσεις για το Πρόγραμμα Κοινωνικού τουρισμού