Σε Ανακοινώσεις

Σημεία Ομιλίας της Ειδ. Αγορήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου επί του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι” στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Κε Υπουργέ, έχουμε ακούσει πολλά λόγια περί αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης, αλλά δεν βλέπουμε πράξεις. Φέρατε ένα νομοθέτημα τεράστιο σε όγκο -copy paste του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» σε μεγάλο βαθμό-, για να αλλάξετε κυρίως το εκλογικό σύστημα και να εισάγετε την απλή αναλογική στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ναι, απλή και άδολη, δηλαδή χωρίς κατώφλια, αλλά και με πολλά κίνητρα για αλισβερίσια, παζάρια και συναλλαγές.

Μιλάτε για αποκέντρωση και σε ένα τεράστιο νομοσχέδιο δεν μεταβιβάζετε ούτε μία αρμοδιότητα στην Αυτοδιοίκηση. Η ΝΔ δεν έχει ποτέ μεταβιβάσει κάποια αρμοδιότητα στους δήμους ούτε ψήφισε ποτέ κάποια από τις δικές μας μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση. Κι εσείς το ίδιο και λέτε μάλιστα ότι σας εμποδίζει το..Σύνταγμα!

Γιατί, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, τις αρμοδιότητες που μπορείτε με το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο και είναι πολλές, δεν τις μεταβιβάσατε με αυτό το νομοσχέδιο;

Επιπλέον είχατε τη δυνατότητα να φέρετε ακόμα και προτάσεις για Συνταγματική Αναθεώρηση προκειμένου να συζητήσουμε για περισσότερες αρμοδιότητες προς τους δήμους και προς τις περιφέρειες.

Γιατί αυτό το νομοσχέδιο δεν αγγίζει την ουσία, τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης;

Εμείς δημιουργήσαμε το δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης, δώσαμε αρμοδιότητες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μετά στην Περιφερειακή. Από τον «Καποδίστρια» πήγαμε στον «Καλλικράτη», στους ισχυρούς Δήμους. Αν η Αυτοδιοίκηση από τη Μεταπολίτευση και μετά έπαψε να είναι η Αυτοδιοίκηση που μαζεύει τα σκουπίδια, που φωτίζει τους δρόμους και τις παιδικές χαρές και που διαμαρτύρεται, είναι γιατί υπήρξαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και χαίρομαι που η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ το παραδέχθηκε.

 Εσείς, όμως, δεν κάνετε το επόμενο βήμα. Εμείς, λοιπόν, θα κάνουμε προτάσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής στη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα έλθει πια μετά τις εκλογές, θα προτείνει το να υπάρχει κανονιστική αρμοδιότητα στην Αυτοδιοίκηση.

Θα προτείνουμε να σταματήσει ο θεσμός των συντρεχουσών με τις αποκλειστικές αρμοδιότητες, γιατί ξέρουμε, έχοντας κάνει μεταρρυθμίσεις, πού πονάει το σύστημα και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε. Δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο σημείο μέσα στο νομοσχέδιο που φέρατε. Το μόνο με το οποίο ασχολείστε είναι το εκλογικό σύστημα.

Ας ασχοληθώ, λοιπόν, κι εγώ με το σύστημα που φέρνετε. Πείτε μου: Τι είδους απλή αναλογική είναι αυτή που τη δεύτερη Κυριακή πάει σε μία άκρως πλειοψηφική κατάσταση, όπου ένας δήμαρχος που θα έχει εκλεγεί, ας πούμε, με 20% ή ο συνδυασμός του, τη δεύτερη Κυριακή παίρνει πενήντα συν ένα; Τι θα πρέπει να κάνει αυτός ο δήμαρχος;

Θα μου πείτε: «Συναλλαγές δεν γίνονται τώρα;».

Θα σας πω ότι ναι, γίνονται, αλλά εσείς όχι μόνο τις προωθείτε, αλλά τις πριμοδοτείτε.

Πώς; Με το άρθρο 73, όπου ένας δημοτικός σύμβουλος μπορεί την ίδια ώρα να ανέβει στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και να πει «ανεξαρτητοποιούμαι απ’ αυτήν την παράταξη» και την άλλη στιγμή ακριβώς να πάει και να πει «προσχωρώ στην άλλη παράταξη».  Και με τη δυνατότητα να ορίζονται αντιδήμαρχοι αντιπάλων παρατάξεων. Το απόλυτο χάος.

Πώς διευκολύνετε ακόμη αυτό το «ωραίο» χάος συναλλαγής και πολυδιάσπασης ενός θεσμού ιστορικού, δημοκρατικού και σημαντικού;

Με τη δυνατότητα που δίνετε να ψηφίζεται ο προϋπολογισμός κωδικό-κωδικό και έργο-έργο και να υπάρχουν αντιπροτάσεις από δω και από κει από διαφορετικούς δημοτικούς συμβούλους. Το κάθε μικρό συμφέρον – όχι μόνο τοπικιστικό και αθώο – θα εισχωρεί.

 Οι δήμοι θα έχουν τοπικά συμβούλια και προέδρους κοινοτήτων, με ελάχιστους πόρους, γιατί δεν τους δίνετε τίποτα.

Τους κοροϊδεύετε και αυτούς. Τους λέτε «θα γίνετε πρόεδροι κοινοτήτων, δηλαδή θα εκλέγεστε άμεσα και όχι έμμεσα» και τους δίνετε ψίχουλα για να τους κλείσετε το μάτι. Όλα είναι σχεδιασμένα. Σ’ αυτό είστε πολύ καλοί.

Όμως, οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν έναν σωστό επιχειρησιακό σχεδιασμό, δεν μπορούν να προγραμματίσουν σωστά το πού θέλουν να πάνε τα έργα, την αναπτυξιακή προοπτική, το περιβάλλον, τις κοινωνικές υπηρεσίες, γιατί ακριβώς θα υπάρχει πολυδιάσπαση, γιατί θα υπάρχουν κοινότητες και τοπικά συμβούλια που θα είναι εκλεγμένα με συνδυασμούς που είναι εναντίον του Δημάρχου. Είναι η πλήρης διάλυση.

Αυτό που πάτε να ψηφίσετε κύριοι της πλειοψηφίας διαλύει τα θεμέλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

            Στο Κίνημα Αλλαγής χαιρόμαστε για τις Περιφέρειες που θεσμοθετήσαμε και που είναι κεκτημένο της ελληνικής πολιτείας, γιατί πάλι μόνοι μας τις ψηφίσαμε. Χαιρόμαστε που αυτήν τη στιγμή οι Περιφέρειες είναι μεγάλο κεκτημένο αυτής της χώρας και που η Ελλάδα δεν πηγαίνει σαν τον φτωχό συγγενή πια στα περιφερειακά fora της Ευρώπης.

Σήμερα, λοιπόν, οι Περιφέρειες θα πρέπει να αναλάβουν, με περισσότερες αναπτυξιακές αρμοδιότητες και λιγότερη γραφειοκρατία, τον αναπτυξιακό τους ρόλο.

Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο αφορά το πόσο σφιχταγκαλιάζετε και πνίγετε αυτόν τον δημοκρατικό θεσμό.

Είναι όλοι οι δήμαρχοι κακοί; Γιατί κάπου εκεί στα ορεινά που καθόμαστε μαζί με άλλους συναδέλφους, άκουγα τη συζήτηση με ειρωνικές φράσεις:

«Σιγά οι δήμαρχοι», «Βλαχοδήμαρχους» τους είπε ο Πρωθυπουργός.

Δεν λέω εγώ ότι η Αυτοδιοίκηση, όπως και η κεντρική εξουσία, είναι άμωμη και άσπιλη. Πώς όμως αλλάζουμε την κατάσταση; Στραγγαλίζοντάς τους στους ελέγχους ή αφήνοντας δυνατότητα κανονιστικής διαχείρισης και πολλαπλών ηλεκτρονικών συστημάτων διαφάνειας, όπως είναι η «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ώστε οι πολίτες να καταλαβαίνουν και οι αρμόδιοι θεσμοί να μπορούν να επέμβουν;

Άρα, οι διατάξεις που φέρνετε για τον επόπτη των ΟΤΑ -που θεσμοθετήσαμε εμείς- είναι διατάξεις που δυσκολεύουν την αυτοδιοίκηση. Διότι, ο επόπτης των ΟΤΑ θα μπορεί ακόμα και να εκδίδει εγκύκλιους. Πού ακούστηκε, λοιπόν, για τον έλεγχο νομιμότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκδίδονται εγκύκλιοι;

Καταλαβαίνετε; «Διότι, δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις». Κάποτε το έλεγαν δημοκρατικοί αυτό, για καθεστώτα άλλα. Τώρα εσείς ζηλώσατε τη δόξαν των καθεστώτων αυτών! Εγκύκλιοι, λοιπόν, προς την Αυτοδιοίκηση! Εκεί μας πάτε.

Σας τα είχε πει και η κυρία Γεννηματά από αυτό εδώ το Βήμα -τότε που είχατε φέρει τον νόμο για την αναλογική και διαφωνούσαμε γιατί θέλουμε αναλογικότερο σύστημα, όπως ισχύει και για την Αυτοδιοίκηση, αλλά όχι σύστημα μπάχαλο, χάος και ακυβερνησία, μη κυβερνησιμότητα. Αυτό είναι ένα ακόμα επιχείρημα σαλαμοποίησης που φέρνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Θυμίζω ότι σας κάλεσα, κύριε Σκουρλέτη, και την τελευταία στιγμή στην Επιτροπή να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις. Ελάτε να συζητήσουμε τα κόμματα. Εγώ έκανα και μια πρόταση μάλιστα που την έχουμε επεξεργαστεί στο Κίνημα Αλλαγής. Να κάνουμε αναλογικότερο το σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εμείς δεν λέμε ότι ό,τι νομοθετούμε εμείς δεν το αλλάζουμε. Όμως, εσείς δεν θέλατε, γιατί αυτή ακριβώς είναι η τακτική σας.

Για την κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών & την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Στις Περιφέρειες κάνετε το ίδιο. Φέρνετε μεμονωμένα την κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών, όπου πάρα πολλές δυνάμεις εδώ στο Κοινοβούλιο σας έχουμε πει ευθαρσώς ότι συμφωνούμε. Εμείς, τουλάχιστον, το έχουμε πει και το έχουμε ξεκαθαρίσει και θα ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Και, βεβαίως, φέρνετε την επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία λέει ότι σε πέντε μήνες θα κάνει τη δουλειά της.

Και πώς μπορώ εγώ να εμπιστευτώ την επιτροπή ενός Υπουργείου, τη στιγμή που στο ίδιο Υπουργείο ο Υπουργός και όλο το επιτελείο του έχει επί μήνες εκπονήσει πόνημα, νομοσχέδιο -που πάμε να το ψηφίσουμε τώρα, -τρομάρα σας- , τώρα- και τελευταία στιγμή δεκαέξι συμπολιτευόμενοι Βουλευτές του αλλάζουν τα φώτα; Του αλλάζουν τα φώτα, γιατί περί αυτού πρόκειται!

Σας άλλαξαν τα φώτα, κύριε Σκουρλέτη. Παραδεχτείτε το! Τι θα πούμε, λοιπόν, εμείς στον κόσμο να μας πιστέψει τώρα; Να το ψηφίσουμε με καλή θέληση, ότι θα γίνει μια επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων. Πώς είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνετε;

Εμείς είχαμε και έτοιμη ρύθμιση να σας προτείνουμε. Δεν χρειάζεται να πάρετε τη δική μας. Όμως, είναι εύκολο το νομοθετείν σε αυτό το θέμα. Γιατί δεν το κάνετε; Τι φοβάστε; Γιατί δεν σας βολεύει. Γιατί κυρίως νομοθετείτε, πολιτεύεστε και πράττετε κατά πώς, μικροκομματικά, σας βολεύει πάντα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι μπορεί και να προλάβετε να κάνετε τις εκλογές με αυτόν τον νόμο, αλλά ένα θνησιγενή νόμο -μην γελιέστε, χωρίς ουσία, καταστροφικό που θα τον αλλάξει ο ελληνικός λαός. Οι δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, οι δυνάμεις της Δημοκρατίας, οι δυνάμεις της προόδου θα αλλάξουν αυτόν τον νόμο, τον οποίον φέρνετε και θα ψηφίσετε όλοι αύριο.

Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταψηφίζουμε με έντονο τρόπο και τον Κλεισθένη και τα περισσότερα άρθρα του!

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.