Σε Ανακοινώσεις

Στην υπ’ αριθμόν Α.Π.: 5110/16-4-2018 Ερώτηση του Υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλη Τζελέπη με θέμα:  «Δασικοί Χάρτες και επιδοτήσεις- Σοβαρά Διαδικαστικά Ζητήματα υποβολής αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών», οι αρμόδιοι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Αποστόλου και ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος έδωσαν απάντηση, χωρίς, ωστόσο να δίνουν λύση σε αυτό το καίριο και επίμαχο θέμα.  

Συγκεκριμένα ο κ. Τζελέπης, στην Ερώτησή του είχε θέσει το μείζον ζήτημα της διασφάλισης των αγροτικών επιδοτήσεων για τους  παραγωγούς, των οποίων τα αγροτεμάχια, εμπλέκονται σε ζητήματα των Δασικών Χαρτών, επισημαίνοντας ότι έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί αγρότες, για διαφόρους λόγους, όπως το προχωρημένο της ηλικίας τους, αδυνατούν όχι μόνο να ενημερωθούν αλλά και να διεκπεραιώσουν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές διαδικασίες, τακτοποίησης των αγροτεμαχίων τους, με ορατό, πλέον, τον κίνδυνο, τυχόν, απώλειας των επιδοτήσεων τους.

 Στην απάντησή του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέφυγε ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τις επιδοτήσεις όσων παραγωγών δεν προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους με τους κυρωμένους πλέον, δασικούς χάρτες, αναφέροντας μόνο ότι μετά το πέρας της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής διοικητικών πράξεων, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι σχετικές τακτοποιήσεις.

Επιπροσθέτως, στο ζήτημα που είχε θέσει ο Βουλευτής στην Ερώτησή του περί αξιοποίησης του διαθέσιμου ψηφιακού εποικιστικού αρχείου, προκειμένου, οι δικαιούχοι διανομών (κληροτεμαχίων), με χαρακτηρισμό ΔΑ, να μην υποβάλλουν, τους εαυτούς τους στην χρονοβόρα όσο και κοστοβόρα διαδικασία κατάθεσης τοπογραφικού διαγράμματος και βεβαίωσης του Τμήματος Πολιτικής Γης, για την στοιχειοθέτηση, της ατέλειας, της αντιρρήσεως τους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη συνήθη πρακτική του, αποποιήθηκε των ευθυνών του και υπέδειξε τα Δασαρχεία ως τους κύριους υπεύθυνους περί της μη χρήσης του, καθώς, όπως ανέφερε, στην απάντηση του, παρόλο που το αρχείο βρίσκεται στην διάθεση τους, αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην διαχείριση του.

Από την άλλη πλευρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πέταξε το μπαλάκι στον ΥΠΑΑΤ. Συγκεκριμένα, στην απάντησή του υπογραμμίζει ότι: «οι εκτάσεις που διατέθηκαν στις κοινότητες µε τις διατάξεις της αγροτικής νουθεσίας, είναι εκτός πλαισίου δασοπροστασίας και ρυθµίζονται µε τις διατάξεις της αγροτικής νοµοθεσίας, καθόσον ο Νόµος 4061/2012 τις κατέλαβε µε µη δασική µορφή. Όσον αφορά στον κρίσιµο, για την εφαρµογή της διάταξης χρόνο εκχέρσωσης µιας έκτασης, αυτός διαπιστώνεται από την οικεία δασική αρχή, λαµβάνοντας υπόψη το περιεχόµενο των αεροφωτογραφιών που έχει στη διάθεσή της. Η ανωτέρω διαπίστωση δύναται να συνδυαστεί µε στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία στο αρχείο της για την υπόψη έκταση».

Επίσης, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι κατά τον κ. Τζελέπη «Η πρόταση του κ. Υπουργού, περί αξιοποίησης του εποικιστικού αρχείου από το Εθνικό Κτηματολόγιο, αποτελεί,  μια λύση, στην εφαρμογή της οποίας, θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αντίστοιχες Κοινοβουλευτικές Παρεμβάσεις, η οποία όμως, παράλληλα, στερείται πρακτικότητας, καθώς, συγκεκριμένα, στο σύνολο του Νομού Σερρών έχει ολοκληρωθεί μόνο για την πόλη των Σερρών». 

Μετά από τις απαντήσεις που έλαβε ο κ. Τζελέπης, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: «Γινόμαστε πάλι θεατές μιας φαρσοκωμωδίας…Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ευθύνη μετατίθεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα Δασαρχεία. Ο απόλυτος παραλογισμός της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται και δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, το τίμημα αυτής της εμφανούς ανικανότητας, θα κληθούν να το πληρώσουν οι «αθώοι»-οι Έλληνες πολίτες».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.