Σε Ανακοινώσεις

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Δίνουμε ένα δυναμικό παρών.

Οι προοδευτικοί πολίτες που πιστεύουμε στις αξίες της προόδου και τις ιστορικές παραδόσεις της Δημοκρατικής παράταξης, ιδρύουμε το Κίνημα Αλλαγής.

Το πρώτο πολιτικό κίνημα μιας νέας εποχής. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ένα απλό κόμμα. Είναι ένα κοινωνικό ρεύμα.

Στη μεγάλη και αυθόρμητη προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στις εκλογές του Νοεμβρίου, διαβάζουμε όλοι πια ξεκάθαρα το ισχυρό μήνυμα:

Φτάνει πια με την παθητική ανοχή, αρκετά με το λαϊκισμό, το λαθρεμπόριο ελπίδας, τη δημαγωγία, τα εύκολα λόγια.

Όχι στο τέλμα. Ναι στη δημιουργία. Ναι στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση, με ευθύνη και ωριμότητα

Η χώρα μας θα πάει μπροστά, αν τα αγόρια και τα κορίτσια της κρίσης, γίνουν η γενιά της αλλαγής

Λένε ότι οι αριθμοί είναι βαρετοί. Θέλω όμως να σας μιλήσω για έναν πολύ σημαντικό, αριθμό. Ακούστε με:
211.581

Διακόσιες έντεκα χιλιάδες πεντακόσιοι ογδόντα ένας, είναι οι νέοι πολίτες, τα αγόρια και τα κορίτσια 17 και 18 ετών, που από φέτος αποκτούν δικαίωμα ψήφου. Κάποιοι είναι σήμερα εδώ, ανάμεσά μας. Τους χαιρετώ και τους καλωσορίζω. Τους θέλουμε όμως όλους και όλες μαζί μας. Όλους και όλες. Και σας λέω: Αυτό είναι το στοίχημα για την παράταξη και τη δημοκρατία
-Να τους πούμε ότι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε: Ότι η εργασία, η προσπάθεια, το ταλέντο, η αξία, οδηγούν σε καλύτερη ζωή.

Μακροπρόθεσμα, το ιστορικό στοίχημα της προοδευτικής παράταξης, το ιστορικό στοίχημα για τη δημοκρατία τα χρόνια που έρχονται, θα κριθεί στο πρόσωπο αυτών των νέων ανθρώπων.

Μπορώ να το πω με σιγουριά: Η χώρα μας θα πάει μπροστά, αν αυτά τα αγόρια και τα κορίτσια της κρίσης, γίνουν η γενιά της αλλαγής.

Από αύριο όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται.

Τους τελευταίους μήνες, δώσαμε πολλή ενέργεια και αφιερώσαμε πολύ χρόνο μιλώντας μεταξύ μας.

Για να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πολλά ρεύματα του κινήματός μας, που μέχρι χτες ήταν χωριστά και τώρα βρίσκονται μαζί.

Για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν φωνή, με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς.

Δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση – αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές. Γι αυτό δέχτηκα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί τις εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα. Βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα. Από αύριο βέβαια, όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται.

Όμως αυτή η συζήτηση έπρεπε να γίνει. Και είναι μεγάλη νίκη που τελεσφόρησε. Σκεφτείτε μόνο που βρισκόμασταν έναν χρόνο πριν: Η προοδευτική παράταξη, ήταν πολυδιασπασμένη, εκτεθειμένη στην υπονόμευση και τη μιζέρια των εσωτερικών ανταγωνισμών, αδύναμη.

Σήμερα, είμαστε πια όλοι εδώ, ενωμένοι, αποφασισμένοι και δυνατοί. Σήμερα λοιπόν, γενέθλια μέρα του Κινήματος Αλλαγής, χρειάζεται να κοιτάξουμε πέρα από τους διπλανούς μας σε αυτή την αίθουσα ή στα γραφεία που συναντιόμαστε. Σήμερα είναι η ώρα να στραφούμε προς όλους τους πολίτες, σε όλη τη χώρα.

Κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο.

Η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές. Από σήμερα, κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο. Με τις πράξεις μας γράφουμε ιστορία.

Το στρατηγικό δίλημμα είναι πρόοδος ή συντήρηση.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ένα μήνυμα περιμένουν από το Συνέδριό μας. Ότι το Κίνημα Αλλαγής, είναι έτοιμο και αποφασισμένο, να πάει τον τόπο ΜΠΡΟΣΤΑ, στην πρόοδο. Να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.

Στρατηγικό δίλημμα είναι για μας πρόοδος ή συντήρηση. Τι είναι όμως πρόοδος και που διαφέρει από την συντήρηση;
Πρόοδος είναι η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, η εμβάθυνση των γνώσεων, η πρωτοπορία στην αξιοποίηση των τεχνολογικών ανακαλύψεων, η ποιότητα της Δημοκρατίας, η απελευθέρωση από τα σύγχρονα δεσμά κάθε εξουσίας, η κοινωνική ευημερία.

Πρόοδος είναι η πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου. Η λογική, η εξέλιξη, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η αισθητική. Θέλουμε να εκφράζουμε όλους τους πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας.

Αντίπαλός μας είναι η συντήρηση.
Ο φόβος για το νέο και το διαφορετικό, ο φόβος του μέλλοντος. Η νοοτροπία που αποτυπώνεται στη φράση αυτό δεν γίνεται. Ο σκοταδισμός, ο δογματισμός, οι προκαταλήψεις, οι δεισιδαιμονίες, η μισαλλοδοξία, ο φασισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, η πελατειακή αντίληψη, ο λαϊκισμός, η γραφειοκρατία, η τυραννία, η οπισθοδρόμηση.

Οι Ευρωεκλογές του 2019 θα είναι μια Πανευρωπαϊκή μάχη των Σοσιαλιστών, απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό.
Συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ως το μόνο μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην χώρα μας, για να παρουσιάσουμε την νέα αυτή πολιτική μας στρατηγική στις Ευρωεκλογές του 2019.

Και μόλις πρόσφατα σε συνάντησή μου με τον επικεφαλής του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσες, αποφασίσαμε την δημιουργία ενός Forum των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των Μεσογειακών χωρών.

Οι Ευρωεκλογές του 2019 δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία ανάδειξης των νέων Ευρωβουλευτών, θα είναι μια Πανευρωπαϊκή μάχη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στην συντήρηση και τον λαϊκισμό.

Και στην χώρα μας η παράταξή μας, το Κίνημα Αλλαγής θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή.

Εθνικά θέματα: Ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν η χώρα μας δεν αντιμετώπισε συσσωρευμένα τόσες προκλήσεις μαζί

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις στα εθνικά θέματα, με μια κυβέρνηση που “δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει”. Χωρίς στρατηγική, χωρίς ενιαία γραμμή – άλλα λέει ο κ. Τσίπρας και άλλα οι Υπουργοί του. Μια κυβέρνηση που με τους αδέξιους, άστοχους χειρισμούς της όχι μόνο δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά βλάπτει καίρια τα εθνικά συμφέροντα. Η αυταρχική Τουρκία του Ερντογάν αντιπροσωπεύει αυτή την στιγμή την σοβαρότερη απειλή για την χώρα μας. Εντείνει την προκλητικότητα της στο Αιγαίο και την Κύπρο. Αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες.

Το πρώτο μέλημα, σκέψη και έγνοια μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσουν με ασφάλεια τα δύο παιδιά μας, αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού που κρατούνται, έξω από κάθε λογική και αίσθηση δικαίου, στις φυλακές της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση που χρειάστηκε μέρες για να καταλάβει τη σημασία του γεγονότος, οφείλει να εργασθεί επίμονα και συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε από κανένα, αλλά δεν παραχωρούμε απολύτως τίποτε από τα εθνικά μας δικαιώματα.
Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής.

Έχει έρθει ο καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η εθνική συνεννόηση, που για μας ήταν και είναι βασικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας, δεν είναι μια ρομαντική εκδοχή της πολιτικής.
Είναι αναγκαία για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προϋπόθεση για να αφήσει οριστικά η χώρα πίσω της με ασφάλεια την κρίση.

Η χώρα μας με αυτή την Κυβέρνηση, γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω
Οικονομικά: πίσω στην Ελλάδα ψωροκώσταινα.
Εθνικά: πίσω από το Ελσίνκι και την Ενδιάμεση Συμφωνία
Πολιτικά: πίσω στις άθλιες μεθοδεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, στο ρουσφέτι και στις πελατειακές σχέσεις
Θεσμικά: πολύ πιο πίσω, όταν δεν ήταν «κεκτημένο» ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι η πολιτική του κ. Τσίπρα

Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι :Ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την ίδια ώρα να δεσμεύεται με το 4ο άτυπο Μνημόνιο για διαρκή επιτροπεία, νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο και εκχώρηση του Εθνικού πλούτου για 99 χρόνια στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο.
Να μιλά δήθεν για «προστασία των αδύνατων» και να φτωχοποιεί την μεσαία τάξη, να καταργεί το ΕΚΑΣ, να περικόπτει το Επίδομα Θέρμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα για τρίτεκνους-πολύτεκνους, να προχωρεί τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας για μικρομεσαίους δανειολήπτες, και να αντικαθιστά το κοινωνικό κράτος με τα επιδόματα φιλανθρωπίας και τα συσσίτια.
Να μιλά δήθεν για «ανάπτυξη επενδύσεις και θέσεις εργασίας», και την ίδια στιγμή να εξοντώνει τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες με την υπερφορολόγηση, να μην αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, να αντιμετωπίζει υποτίθεται την ανεργία με την μερική απασχόληση, δηλαδή κόβοντας μια θέση εργασίας «στα δύο».
Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι :
Ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για «διαφάνεια και κάθαρση στο δημόσιο βίο» και να αρνείται τον έλεγχο για τις δικές τους πράξεις.
Να κατασκευάζει κατηγορίες κατά πολιτικών αντιπάλων.
Να ρουσφετολογεί ασύστολα.
Να μιλά για σεβασμό «κάθε λέξης του Συντάγματος», την ίδια ώρα που παραβιάζει κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, με τους καθοδηγούμενους θύλακες στην δικαιοσύνη.
Δεν είναι επιτέλους προοδευτική διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς λαϊκιστες

Προοδευτική αλλαγή δεν είναι η παλινόρθωση της δεξιάς
Η δεξιά δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της Κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας.
Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η πολιτική της ΝΔ για τη στήριξη μόνο των ισχυρών και η αποδοχή των Κοινωνικών Ανισοτήτων ως φυσικό φαινόμενο.
Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η νέα δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, και οι δραματικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει για την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία, τις κοινωνικές υποδομές, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Δεν είναι προοδευτική αλλαγή οι ρατσιστικές αντιλήψεις και η λογικές ρεβάνς.

Θέλουμε τη δύναμη για να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ

Επιδιώκουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική ενίσχυση μας. Ώστε να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ που κρατά τη χώρα στο χθες.

Για να πετύχουμε την Εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση των συνθηκών για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Προχωράμε μπροστά με αυτόνομο λόγο και στρατηγική.
Δεν εγκλωβιζόμαστε σε διχαστικά «μέτωπα» .

Το σχέδιο μας για την προοδευτική διακυβέρνηση

 Καμία συμφωνία δεν γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι αλλά από την άλλη οι αλλαγές δεν γίνονται με τυχοδιωκτικό τρόπο.
Πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους την άμεση ελάφρυνση του χρέους, χωρίς νέες δεσμεύσεις, αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% τουλάχιστον στο 2%, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Χρειάζεται σοβαρότητα και αξιοπιστία από την πλευρά μας και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που ξεκινά από την αποκομματικοποίηση του κράτους.
Την ανεξαρτησία και την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης
Την αλλαγή και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος.

Νέο κύμα αποκέντρωσης για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, με αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση.
Ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας που θα εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή με συγκεκριμένα μέτρα και όχι μποναμάδες – Φρειδερίκης.
Κατώτερος μισθός στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ.
Από τη λογική των επιδομάτων ανεργίας περνάμε στη λογική των επιδομάτων εργασίας.
Πρόγραμμα ανάπτυξης και προσέλκυσης  ξένων  επενδύσεων παράλληλα με τη στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης.

Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή και θα επιδιώξει προοδευτική προγραμματική συμφωνία

Αυτό το σχέδιο θα θέσουμε ως βάση για επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας όταν θα πάρουμε την εντολή μετά τις εκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική: «δεν βγαίνουν τα κουκιά». Αλλά από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία. Πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Και απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ : Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας;
Περιμένω καθαρές απαντήσεις.

Να ξαναφέρουμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες το χαμόγελο που τους αξίζει.

Οραματίζομαι μία Κοινωνία Δικαιοσύνης, ασφάλειας, συνοχής, που δεν θα αναζητά λύσεις στα πολιτικά άκρα.
Οραματίζομαι ένα Έθνος, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά, και αισιοδοξία για το μέλλον.
Οραματίζομαι, ένα Λαό, που θα εμπνέεται από την πατρίδα του και θα εργάζεται με χαρά για αυτήν.
Οραματίζομαι μία προοδευτική κυβέρνηση που εξασφαλίζει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μία πορεία προς τον Ελληνικό Λαό. Ας γίνουμε οι δημιουργοί μίας νέας εποχής.
Ενωμένοι- Δυνατοί – Αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να Νικήσουμε.
Να νικήσουμε για την Ελλάδα.
Να νικήσουμε για το Λαό και το Έθνος.
Να νικήσουμε για τον πολίτη και τον άνθρωπο.
Να νικήσουμε για τη Δημοκρατία.
Να νικήσουμε για αυτήν τη λαμπρή, προικισμένη, ταλαντούχα Νέα Γενιά της πατρίδας μας.
Να νικήσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι επόμενες Γενιές θα ζήσουν καλύτερα από ό,τι εμείς.
Να νικήσουμε για να ζήσουμε και πάλι την πραγματική Ελπίδα.
Να ξαναφέρουμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες το χαμόγελο που τους αξίζει.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

idritiko sunedrio sef simitis