Σε Δηλώσεις

Δήλωση Βουλευτή Γιώργου Φραγγίδη, υπεύθυνου ΚΤΕ Υγείας, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου θεσπίστηκε για να μας θυμίζει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη. Ο καρκίνος αποτελεί την πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο από τον καρκίνο κάθε χρόνο. Από αυτά, 68.000 νέα περιστατικά καρκίνου και 33.000 θανάτους έχουμε στην Ελλάδα.

Προλαμβάνω τον καρκίνο σημαίνει ότι υιοθετώ μια στάση ζωής την οποία την χαρακτηρίζουν η ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο καθώς και οι περιοδικές εξετάσεις υγείας. Το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί εάν υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε να μη μας τύχει, αλλά πρέπει να φροντίζουμε να μη μας συμβεί.

Η πανδημία του covid-19 άφησε το αποτύπωμά της και στο κεφάλαιο του καρκίνου. Συνεχείς αναβολές προσυμπτωματικών ελέγχων και καθυστερήσεις στις θεραπείες των νοσούντων έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής νόσου με τις πολλές εκφάνσεις. Η Πολιτεία οφείλει να οργανώσει και να ενδυναμώσει κάθε προσπάθεια για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και παράλληλα να είναι αρωγός στήριξης των νοσούντων και των οικογενειών τους. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικές νοσοκομειακές δομές μπορούν και οφείλουν να έχουν ειδικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.

Τέλος, θυμίζουμε τη δέσμευση του κυρίου Πρωθυπουργού τον Οκτώβρη του 2021 ότι η πολιτεία θα θεσπίσει ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά. Άραγε πότε θα υλοποιηθεί; Μήπως παρέμεινε μόνο μία ακόμη υπόσχεση;

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να παρέχει ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες που περνάνε δύσκολα λόγω της αύξησης των τιμών»Νίκος Ανδρουλάκης: «Οφείλουμε κάθε μέρα να είμαστε δίπλα σε όσους δίνουν τον υπέρτατο αγώνα ζωής απέναντι στον καρκίνο»