Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

ΘΕΜΑ: «Η αδιαφορία της Κυβέρνησης διαιωνίζει τα συνταξιοδοτικά προβλήματα των συνταξιούχων λόγω θανάτου».

Κύριε Υπουργέ,

            Πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016 και τη σύσταση του ΕΦΚΑ και 15 μήνες μετά την ψήφιση του ν. 4670/2020 και τη σύσταση του e-ΕΦΚΑ, τίποτε δεν φαίνεται να βελτιώνεται και τα προβλήματα διαιωνίζονται για τους συνταξιούχους. Ειδικά, σε ό,τι αφορά την πολυδιαφημισμένη «ψηφιακή σύνταξη», αυτή φαίνεται να είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός, μια «φενάκη», όπως και οι ίδιοι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ δημοσίως αποφαίνονται.

Χαρακτηριστικά είναι τα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου, οι οποίοι – υποτίθεται- ότι έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή σύνταξη.

Ειδικότερα:

α) Χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου, των οποίων οι θανόντες/θανούσες σύζυγοι είχαν παράλληλη ή διαδοχική  ασφάλιση (κυρίως με ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΝΑΤ και στο ΤΣΑΥ), δεν λαμβάνουν τη σύνταξή τους λόγω έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού!

β)  Με το ν. 4611/2019 αναπροσαρμόστηκε το ποσοστό της σύνταξης λόγω θανάτου για την πρώτη 3τία από 50% σε 70%, με έναρξη εφαρμογής της διάταξης την 17-5-2019 και για όλες τις αποφάσεις συνταξιοδότησης που είχαν  ήδη εκδοθεί κατ’ εφαρμογή του ν. 4387/2016. Κατά συνέπεια, η πρώτη τριετία συνταξιοδότησης χιλιάδων συντάξεων κατ’ εξουσιοδότητση του ν. 4387/2016 άρχισε να λήγει από 13/5/2019 αλλά μέχρι σήμερα, 2 χρόνια μετά, –πάλι λόγω έλλειψης λογισμικού! – δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις μετατροπής του ποσοστού από 70% σε 50% . Αποτέλεσμα αυτού είναι, όταν οι χιλιάδες αποφάσεις τροποποίησης εκδοθούν, να ζητηθούν πολύ μεγάλα ποσά ως αναδρομικά από τους συνταξιούχους.

γ) Με το ν. 4611/2019 περιορίστηκε από 5 σε 3 χρόνια ο χρόνος από την τέλεση του γάμου, προκειμένου ο/η σύζυγος να δικαιούται τη σύνταξη του/της θανόντος/θανούσης συζύγου. Ωστόσο, ούτε αυτή η απλή νομοθετική αλλαγή δεν έχει αποτυπωθεί στο λογισμικό του ΕΦΚΑ!

δ) Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν και στην επικουρική σύνταξη, με αποτέλεσμα τη μη έκδοση οριστικών αποφάσεων επικουρικών συντάξεων λόγω θανάτου.

            Επειδή οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης περί ψηφιακής σύνταξης συνεχώς μετατίθενται χρονικά και τίποτα δεν φαίνεται να διορθώνεται.

            Επειδή η στέρηση της σύνταξης – ιδιαίτερα σε οικογένειες που έχουν χάσει κάποιον από τους δύο γονείς ή και τους δύο- λόγω της κυβερνητικής αβελτερίας, αποτελεί μνημείο αναλγησίας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

1) Πότε επιτέλους θα λειτουργήσουν τα ανωτέρω λογισμικά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα αντίστοιχα προβλήματα των δικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου; Έχετε κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για καθεμιά από τις ανωτέρω ελλείψεις στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ ή ό,τι γίνεται συμβαίνει στην τύχη;

2) Πώς θα ζητήσετε τα αναδρομικά που προκύπτουν από την παράλειψη της Διοίκησης να μετατρέψει έγκαιρα στις αποφάσεις συνταξιοδότησης το ποσοστό 70% σε 50% μετά την πρώτη τριετία συνταξιοδότησης; Επειδή είναι αδιανόητο να ζητηιεί η εφάπαξ καταβολή τους, με ποιον διακανονισμό προτίθεσθε να τα ζητήσετε; Έχετε κάποιο σχεδιασμό για το θέμα αυτό ή θα το αντιμετωπίσετε … όταν προκύψει;

3)Προτίθεσθε να δεχτείτε την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής, η οποία προβλέπει την μείωση της περικοπής, μετά την πρώτη τριετία συνταξιοδότησης των συνταξιούχων λόγω θανάτου που εργάζονται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη, κατά 25%;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Μουλκιώτης

Ευαγγελία Λιακούλη

Νάντια Γιαννακοπούλου

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των παιδιών που έχασαν το γονέα τους πριν την 13-5-2016Κώστας Σκανδαλίδης: «H πρόταση της Κυβέρνησης απέχει από μία οριστική θεσμική λύση και πραγματική μεταρρύθμιση στο οικογενειακό μας δίκαιο»