Σε Δηλώσεις

Δήλωση Γιώργο Α. Παπανδρέου για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στη συλλογική μνήμη ταυτίζεται με τους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία,σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Στη ζοφερή εποχή της Χούντας των Συνταγματαρχών οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο ύψωσαν δυνατά τη φωνή τους και διακινδύνευσαν τη ζωή τους τη στιγμή που πολλοί σιωπούσαν. 

Η μεγάλη αξία της σημερινής επετείου είναι ότι εγγράφουμε στη μνήμη των νεότερων γενεών γεγονότα υψηλού συμβολισμού που θα έπρεπε να διδάσκονται διεξοδικά στα σχολεία. 

Η δημοκρατία σήμερα δεν απειλείται μόνο από τα τανκς, απειλείται και από πιο εκλεπτυσμένα όπλα που αξιοποιώντας την τεχνολογία χειραγωγούν την κοινή γνώμη, κατευθύνουν τη γνώση, συμβάλουν στην συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγους. Για το λόγο αυτό, η κατανόηση της ιστορίας μέσα από τη ζωντανή μεταφορά των γεγονότων, όσο μπορεί ακόμα να γίνει αυτό, αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Εντέλει, υπερασπιστές της δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους ίδιους τους πολίτες που βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις όσων προσπαθούν να ναρκοθετήσουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την ελευθερία της έκφρασης.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.