Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Γιώργου Αρβανιτίδη στην Επιτροπή Οικονομικών για την κύρωση του Προϋπολογισμού του 2022

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μίλησε ως ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Οικονομικών για την κύρωση του  Προϋπολογισμού του 2022.

Ο κ.Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία του Προϋπολογισμού πέρα από την πανδημία είναι η Ενεργειακή Κρίση και ο Πληθωρισμός.

Η Ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουμε δει ακόμη την κορύφωσή της δημιουργώντας έτσι έναν παράγοντα αβεβαιότητας.

Για το Δημόσιο, για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, για τα νοικοκυριά, για κάθε μικρό ή μεγάλο Προϋπολογισμό, το ενεργειακό κόστος είναι βασικό στοιχείο.

Οι ενεργειακές εξελίξεις όμως έπιασαν απροετοίμαστη την Κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα αναγκάζεται να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Αναγκάζεται και εξαγγέλλει συνεχώς μεγαλύτερα ποσά ενεργειακής επιδότησης, σε μια διαδικασία που θυμίζει ένα βαρέλι δίχως πάτο.

H Ελλάδα είναι σταθερά – εδώ και πάρα πολλούς μήνες – στις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελληνική Αγορά είχε και έχει στρεβλώσεις ολιγοπωλιακού χαρακτήρα, οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά ακριβά ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στον Πληθωρισμό ως «κερασάκι» στην τούρτα των ανατιμήσεων…

Η ανησυχητική προοπτική μάλιστα να φτάσει στο 4% έως το τέλος του χρόνου, αλλά και η αβέβαιη προοπτική για αποκλιμάκωσή του το 2022 μπορεί να εξανεμίσει τις όποιες πρόσκαιρες επιδοματικές πολιτικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης.

Για να μας πείσει η Κυβέρνηση για την ικανότητα των προβλέψεών της, πρέπει να μας απαντήσει στο εξής κρίσιμο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο :

  • Πώς γίνεται το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ 6,9% να είχαμε αύξηση των φορολογικών εσόδων 4,6% και το 2022 με ανάπτυξη 4,5% να έχουμε αύξηση των φορολογικών εσόδων 7,5% ;

Ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε ότι ειδικά με τον προϋπολογισμό του 2022 η αύξηση των φόρων θα προέλθει κατά 60% πάλι από τους έμμεσους φόρους.

Η σχέση αυτή των άμεσων προς τους έμμεσους φόρους είναι βαθιά αντιλαϊκή και βαθύτατα συντηρητική γιατί φορτώνει τα βάρη στους πολλούς και τους αδύναμους.

Αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης που ΔΕΝ δίνει ανάσα στα χαμηλά εισοδήματα. ΔΕΝ δίνει προοπτική στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. ΔΕΝ στηρίζει τους αδύναμους, αλλά διευρύνει τις ανισότητες και το χάσμα των εισοδημάτων, με βέβαιο αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή της χώρας.

Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση ΔΕΝ θέλει να ακούσει κουβέντα για πιο μόνιμα μέτρα στήριξης που προτείνει εδώ και καιρό το Κίνημα Αλλαγής :

-Την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής,

-Την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης αλλά και

-την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να χτυπηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και δημιουργίας καρτέλ.

Με δυο λόγια η Κυβέρνηση της ΝΔ δαπάνησε τα περισσότερα, αλλά πέτυχε τα λιγότερα.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης στο τέλος της ομιλίας του κάλεσε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της και να πάψει να πολιτεύεται άτολμα, συντηρητικά και αποσπασματικά.

Ο Προϋπολογισμός του 2022 είναι ένας Προϋπολογισμός χωρίς δίκαιη διανομή των πόρων και ΔΕΝ θα φέρει βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Μουλκιώτης: «Στα αζήτητα του Προϋπολογισμού η ουσιαστική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας»Θέσπιση κάρτας αγροτικής ενέργειας και οικονομική αποζημίωση λόγω αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας