Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ως ειδικός εισηγητής κατά την συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022.

Επεσήμανε εξ’ αρχήςότι ο προϋπολογισμός του 2022 αδυνατεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη και να φέρει ανάπτυξη στη χώρα, καθώς στερείται δομικών αλλαγών για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και την προστασία των ευάλωτων, αλλά και μέτρων για την ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

 • Ο Προϋπολογισμός 2022 έχει ένα βασικό συστημικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τον πληθωρισμό και έχει ήδη υπονομευθεί, όχι μόνο στις προβλέψεις για το 2022, αλλά – κυρίως – στις προϋποθέσεις για την εκτίμηση των στόχων του 2022.
 • Στο κείμενο του Προϋπολογισμού τοποθετούνται οι εκτιμήσεις σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκών εξελίξεων στην Ευρωζώνη, που όμως δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα πραγματικότητα ή τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το 2022, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 4,1% τον περασμένο μήνα, δύο φορές πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση είναι αδιαμφισβήτητη.
 • Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην Γνώμη για την Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού επισημαίνει όχι μόνο την πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων αλλά τονίζει ότι η υλοποίηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών μεγεθών εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες που προέρχονται και από άλλες τρεις εξελίξεις: την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας, με τη χώρα μας να παραμένει στις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις όσον αναφορά τις υγειονομικές επιπτώσεις και την πορεία των εμβολιασμών, τις ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, το βαθμό ικανότητας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
 • Τέσσερα εύλογα και δίκαια ερωτήματα που η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει είναι με ποιον τρόπο θα καταπολεμήσει τις αβεβαιότητες και θα διασφαλίσει ανάπτυξη και κοινωνική προστασία για τους πολλούς:
  • όταν οι προβλέψεις για τον πρωτογενή τομέα είναι πενιχρές, παρόλο που το ισοζύγιο των αγαθών εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό (εξαγωγές 24 δις, εισαγωγές 39 δις – έλλειμμα 15 δις), αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας έχει πρόβλημα παραγωγικής βάσης;
  • όταν τα τελευταία δύο έτη, εξαιτίας της πανδημίας, η αγορά εργασίας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση σε θέσεις εργασίας, εισοδήματα και επίπεδα επισφάλειας και αβεβαιότητας;
  • όταν ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης και της σχετικής φτώχειας, μην μπορώντας να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ενώ οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για το επίπεδο της αύξησής του δεν πείθουν κανέναν;
  • όταν ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν φέτος ένα πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ, συμπεριφέρεται όπως οι κονκισταδόροι στους ιθαγενείς: μοιράζοντας καθρεφτάκια και χάντρες επιχειρεί για μια ακόμη φορά να τους ξεγελάσει;
 • Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται αύξηση των δαπανών για κύριες συντάξεις κατά μόλις κατά 50 εκατομμυρίων την ώρα που οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη το πρώτο οκτάμηνο του 2021 ανέρχονται σε 130.000, ενώ θα φτάσουν τις 210.000-220.000 μέχρι το τέλος του 2021, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις του κλάδου κύριας ασφάλισης (στοιχεία 30/9/2021) φτάνουν τον απίστευτο αριθμό των 152.000 και με εκτίμηση δαπάνης 557 εκ.
 • Η Κυβέρνηση κάνει μια υπεραισιόδοξη, αλλά προφανώς εκτός πραγματικότητας πρόβλεψη για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 15,177 δις. ευρώ με την πανδημία παρούσα και τους μισθούς ουσιαστικά καθηλωμένους. Γι’ αυτό άλλωστε και οι  θεσμοί, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της, προβλέπουν έσοδα μειωμένα κατά 500 εκατ. ευρώ.
 • Η Κυβέρνηση αγνοεί την εκκρεμότητα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω από τις επιστροφές στους συνταξιούχους των μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων χρονικού διαστήματος Ιούνιος 2015-Μάιος 2016, που μπορεί να οδηγεί σε αναδρομικά ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ.
 • Η Κυβέρνηση φαίνεται να θυμήθηκε τις προεκλογικές τις υποσχέσεις προς τους ομογενείς και υπόσχεται την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος τους σε σχέση με το ποσό της σύνταξής τους αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων και οφείλει να απαντήσει εάν έχει προβλεφθεί και προσμετρηθεί το δημοσιονομικό κόστος της εν λόγω ρύθμισης στον προϋπολογισμό του 2022.

Με το προτεινόμενο προϋπολογισμό του 2022, η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της χώρας είναι στη διαδικασία της έρευνας! Αναζητούνται!

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Πληρωνόμαστε ως Βαλκάνιοι και πληρώνουμε ως Ευρωπαίοι»Γιώργος Αρβανιτίδης: «Η Κυβέρνηση εκτιμά λανθασμένα στον Προϋπολογισμό του 2022 ότι η ενεργειακή ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι παροδικά φαινόμενα»