Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή Βοιωτίας, Τομεάρχη Εργασίας και Ειδικού Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2022.

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ως ειδικός εισηγητής, κατά την συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022.

Επεσήμανε εξ’ αρχήςότι το πρόβλημα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και με τον προϋπολογισμό 2022 έγκειται στην απουσία προοπτικής για τους νέους και των δυνατοτήτων για καλές θέσεις εργασίας, στην έλλειψη ελπίδας για την χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, στον ουσιαστικό αποκλεισμό της μεσαίας παραγωγικής τάξης από τις τράπεζες, ενώ η όποια ανταγωνιστικότητα στηρίζεται στους εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

 • Ο Προϋπολογισμός 2022 αντιμετωπίζει το βασικό συστημικό πρόβλημα του πληθωρισμού και έχει ήδη υπονομευθεί, όχι μόνο στις προβλέψεις για το 2022, αλλά – κυρίως – στις προϋποθέσεις για την εκτίμηση των στόχων του 2022.
 • Στο κείμενο του Προϋπολογισμού τοποθετούνται οι εκτιμήσεις σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκών εξελίξεων στην Ευρωζώνη, που όμως δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα πραγματικότητα ή τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το 2022, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 4,9% τον Νοέμβριο, υπερβαίνοντας τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, ενώ η παγκόσμια ενεργειακή κρίση είναι αδιαμφισβήτητη.
 • Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίον θα καταπολεμήσει τις αβεβαιότητες που ακόμα και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επεσήμανε. στην Γνώμη για την Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού αντί να αρνείται να απαντήσει με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσει ανάπτυξη και κοινωνική προστασία για τους πολλούς, όταν:
  • Οι προβλέψεις για τον πρωτογενή τομέα είναι πενιχρές και το ισοζύγιο των αγαθών εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας έχει πρόβλημα παραγωγικής βάσης.
  • Τα τελευταία δύο έτη, εξαιτίας της πανδημίας, η αγορά εργασίας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση σε θέσεις εργασίας, εισοδήματα και επίπεδα επισφάλειας και αβεβαιότητας.
  • Ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης και της σχετικής φτώχειας, μην μπορώντας να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ενώ οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για το επίπεδο της αύξησής του δεν πείθουν κανέναν.
  • Εμπαίζει τους συνταξιούχους μοιράζοντας πενιχρές έκτακτες ενισχύσεις στους ευάλωτους συνταξιούχους, ενώ για τους συνταξιούχους χωρίς σύνταξη, μετά από έξι μήνες ακόμα και η προκαταβολή σύνταξης που τόσο διαφήμισε ο κ. Χατζηδάκης, ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ.
  • Τα δύο χρόνια της πανδημίας δεν έκανε απολύτως τίποτα ουσιαστικό στην κατεύθυνση της ενίσχυσής του ΕΣΥ, αλλά αρκέστηκε να πάρει πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα περιμένοντας να περάσει η «μπόρα» της πανδημίας προκειμένου να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίησή του.
 • Το πλεονασματικό ισοζύγιο του ΟΑΕΔ για το 2022, δεν οφείλεται τόσο σε πρόσθετα κονδύλια όσο στο γεγονός ότι η αναλογία των επιδοτούμενων ανέργων σε σχέση με τους εγγεγραμμένους, έχει μειωθεί από 15,9% τον Οκτώβριο 2020 στο 10,5% τον Οκτώβριο 2021.
 • Προβλέπεται αύξηση των δαπανών για κύριες συντάξεις κατά μόλις κατά 50 εκατομμυρίων την ώρα που οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη το πρώτο οκτάμηνο του 2021 ανέρχονται σε 130.000, ενώ θα φτάσουν τις 210.000-220.000 μέχρι το τέλος του 2021, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις του κλάδου κύριας ασφάλισης φτάνουν τον απίστευτο αριθμό των 152.000 (στοιχεία 30/9/2021) και με εκτίμηση δαπάνης 557 εκατ. ευρώ.
 • Η Κυβέρνηση κάνει μια υπεραισιόδοξη, αλλά προφανώς εκτός πραγματικότητας πρόβλεψη για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 15,177 δις. ευρώ με την πανδημία παρούσα και τους μισθούς ουσιαστικά καθηλωμένους. Γι’ αυτό άλλωστε και οι  θεσμοί, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της, προβλέπουν έσοδα μειωμένα κατά 500 εκατ. ευρώ.
 • Η Κυβέρνηση αγνοεί την εκκρεμότητα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω από τις επιστροφές στους συνταξιούχους των μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων χρονικού διαστήματος Ιούνιος 2015-Μάιος 2016, που μπορεί να οδηγεί σε αναδρομικά ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ. Ήδη το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ και την Κυβέρνηση να καταβάλουν Δώρα-επικουρικά του 11μήνου 2015-2016 και μάλιστα με τόκο 6%.
 • Η Κυβέρνηση φαίνεται να θυμήθηκε τις προεκλογικές τις υποσχέσεις προς τους ομογενείς και υπόσχεται την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος τους σε σχέση με το ποσό της σύνταξής τους αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων και οφείλει να απαντήσει εάν έχει προβλεφθεί και προσμετρηθεί το δημοσιονομικό κόστος της εν λόγω ρύθμισης στον προϋπολογισμό του 2022.

Στην έλλειψη οράματος της Νέας Δημοκρατίας για ουσιαστική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας, η Δημοκρατική Παράταξη απαντά με προοδευτικές προτάσεις για τη δίκαιη κατανομή των πόρων, την προστασία των ευάλωτων και την ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων.

Χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος με οικονομική ανάπτυξη και ένα πολιτικό σύστημα που θα λειτουργεί με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι παρόν στις πολιτικές και κοινωνικές μάχες και θα είναι φορέας ελπίδας, με ένα σύγχρονο λόγο, με συνέπεια, ρεαλισμό και υπευθυνότητα, όπως κάνει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Εισηγητική έκθεση Κώστα Σκανδαλίδη για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2022Γιώργος Αρβανιτίδης: «Η Κυβέρνηση αντί να βάλει κανόνες στην αγορά, κανονίζει τους "παίχτες" της αγοράς»