Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου Υπ. Οικονομικών για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επικεντρώνοντας στις τελευταίες εξελίξεις στην ΛΑΡΚΟ.

Κύρια σημεία της τοποθέτησης ήταν:

  • Οι πολίτες εδώ και χρόνια ακούν για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που έρχονται, αλλά η ανάπτυξη με κοινωνική προστασία παραμένει είδος προς ανακάλυψη.
  • Η κυβέρνηση δεν έχει ως στρατηγικό στόχο την πλήρη απασχόληση,  με Ρήτρα Απασχόλησης σε κάθε Κυβερνητική πράξη ή Νόμο, που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η διάταξη της τροπολογίας που έφερε προς ψήφιση σε σχέση με την ΛΑΡΚΟ, με προφανή στόχο για να διευκολύνει τους «μνηστήρες» – επενδυτές, ενώ ταυτόχρονα επισφραγίζει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

  • Ενώ η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες της χώρας μας και συγκαταλέγεται μέσα στις πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο, το 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη με νομοθετική πρωτοβουλία της, την ενέταξε σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης, τη στιγμή που οι τιμές του νικελίου το τελευταίο διάστημα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας.
  • Η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις δυνατότητές της, έχει οδηγήσει αφενός σε απαξίωσή της και αφετέρου σε απώλεια εσόδων από την χαμένη παραγωγή των δύο τελευταίων ετών.
  • Κατά την πάγια τακτική της, με την συζητούμενη νυχτερινή τροπολογία, τώρα επισφραγίζει την μαζική απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οδηγώντας τους στην μακροχρόνια ανεργία.
  • Είναι προφανές ότι η επιλογή θεσμοθέτησης μιας γενικόλογης διάταξης για την ένταξη των υπό απόλυση εργαζομένων, σε ειδικές δράσεις, ειδικά προγράμματα απασχόλησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αποτελεί «φάκα χωρίς τυράκι», που δεν θα ανατρέψει το σπιράλ ανεργίας και φτωχοποίησης των τοπικών οικονομιών της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Ευβοίας, ως και των περιοχών Κοζάνης και Καστοριάς.
  • Ηχηρή η σιωπή της Κυβέρνησης για τους οικιστές και το ξεσπίτωμά τους.
  • Καλέσαμε, κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, ώστε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο. Καθώς επίσης να βρεθεί άμεσα λύση εξυγίανσης της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά.
  • Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, αντί να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση, επιμένει σε λύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα, ακολουθώντας λάθη και παραλείψεις του δικού της κακού παρελθόντος, σε βάρος των εργαζομένων.
  • Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει την τροπολογία, ζητά την απόσυρση της, καταγγέλλοντας το δήθεν «αναπτυξιακό» μοντέλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που εδράζεται σε σαθρά θεμέλια, έχει  εγκλωβίσει τη χώρα και γεννά συνεχώς περισσότερες ανισότητες και αδικίες.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η Κυβέρνηση δεν ακούει κανένα, είναι δέσμια μιας αλαζονικής αυτάρκειας, δεν προχωράει σε μέτρα που μπορούν να δώσουν ανάσα, όπως η μείωση του φόρου καυσίμων και καταναλωτικών προϊόντων πρώτης ανάγκης»Χρήστος Γκόκας: «Σημαντικές οι συμβάσεις με άλλες χώρες, πρέπει όμως να υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές και το απαιτούμενο προσωπικό που θα εξασφαλίζουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών»