Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ως Ειδικός Αγορητής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον ΟΑΕΔ.

Επεσήμανε εξ’ αρχήςότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν προβλέπει τίποτα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ αλλά δεν μεριμνά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προσφυγή των επιχειρήσεων στον φορέα ή για τον «εφοδιασμό» του ΟΑΕΔ με κατάλληλες υπηρεσίες, προσωπικό, ικανότητες, κλπ.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι το νομοθέτημα Χατζηδάκη:

 • Συνιστά οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, της συνδιαμόρφωσης πολιτικών και της συνδιοίκησης κρίσιμων φορέων και πεδίων πολιτικής.
 • Αλλάζει τον χαρακτήρα του ΟΑΕΔ από Οργανισμό τριμερούς χρηματοδότησης και αντίστοιχης τριμερούς εκπροσώπησης στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, σε φορέα κρατικής διοικητικής παρέμβασης. Ενώ παραμένει το σκέλος της τριμερούς χρηματοδότησης, συρρικνώνεται δραματικά η παρουσία των Κοινωνικών Εταίρων από τη Διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. 
 • Η αχρείαστη μετονομασία του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ αντανακλά πλήρως την νεοφιλελεύθερης κοπής φιλοσοφία της κυβέρνησης, ότι η ανεργία είναι στην ουσία αποκλειστική ευθύνη των ανέργων, οι οποίοι -δήθεν- προτιμούν να παραμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ παρά να εργάζονται και να φροντίζουν για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.
 • Επιχειρεί, με την χρήση ποινολογίου, να μειώσει με τεχνητό τρόπο τον αριθμό των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, που έχουν ξεπεράσει το 1,1 εκ. (εκ των οποίων μόνο οι 200.000 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας). Αριθμός που αναιρεί το αφήγημά της για την -δήθεν- αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
 • Δεν προβλέπει απολύτως τίποτα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, σχετικά με την συνεργασία με τις επιχειρήσεις και την αναζήτηση κενών θέσεων εργασίας για να προσφέρει στους ανέργους.
 • Καταργεί το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΑΕΔ) με κίνδυνο να καθυστερήσουν κρίσιμα για την κοινωνία προγράμματα (π.χ. ΤΕΒΑ).
 • Καταργεί την αυτοτέλεια των λογαριασμών Κοινωνικής Πολιτικής και μεταφέρει τα αποθεματικά (2-3 δισ. €) στον νέο ΟΑΕΔ.
 • Προβλέπει τη δημιουργία 13μελούς Συμβουλίου των Κοινωνικών Εταίρων με βασική αρμοδιότητα τη διαχείριση ενός εξαιρετικά περιορισμένου τμήματος των εσόδων του ΛΑΕΚ.
 • Μετά από 32 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ και πλήρους αδράνειας στο ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής, ισχυρίζεται ότι δρομολογεί την αναβίωση, ενώ, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κυβέρνηση τη μόνη πρόταση που συμπεριέλαβε ως πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής είναι η ολοκλήρωση προγράμματος ανακαίνισης 100 διαμερισμάτων (70 στον Δήμο Αθηνών και 30 στον Δήμο Θεσσαλονίκης) για 250 δικαιούχους. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης έχει εξ’ αρχής επισημάνει την αναγκαιότητα δέσμευσης επαρκών κονδυλίων, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την κοινωνική κατοικία ιδιαίτερα νέων ζευγαριών, που θα συμβάλει θετικά στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
 • Αποκλείει θεσμικά τους εκπρόσωπους των εργαζομένων και εργοδοτών από την διαδικασία απόφασης της στρατηγικής δεξιοτήτων της χώρας, αν και αυτό αντιβαίνει κατάφωρα στις συνήθεις ευρωπαϊκές πρακτικές που επιδιώκουν, ειδικά στα θέματα στρατηγικών δεξιοτήτων και πολιτικών απασχόλησης, να αποδώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους κοινωνικούς εταίρους.
 • Ενώ ήδη υπάρχει και λειτουργεί το σχετικό Μητρώο στο Υπ. Παιδείας και τον ΕΟΠΠΕΠ, δημιουργείται ένα διαφορετικό μητρώο στον ΟΑΕΔ με αντικείμενο τον ίδιο ακριβώς τομέα, δηλαδή τους ιδιωτικούς φορείς κατάρτισης.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ιλχάν Αχμέτ: «Κυβερνοασφάλεια - χωρίς πιστοποιητικά ασφαλείας SSL κρίσιμες ιστοσελίδες Υπουργείων, Φορέων και Οργανισμών»Ερώτηση στη Βουλή για την πυρκαγιά στο Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου»