Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία ομιλίας Γιώργου Καμίνη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής»

– Συνολικά 23 χώρες προσέφεραν βοήθεια είτε σε επίπεδο υποστήριξης την ώρα της μάχης με τις φωτιές είτε σε οικονομικό επίπεδο. Είναι προφανές, όμως, ότι η βοήθεια από τους Κύπριους αδερφούς μας κατέχει ειδική θέση στις καρδιές μας.

– Τα τελευταία 5 σχεδόν χρόνια βλέπουμε το ίδιο μοτίβο να επαναλαμβάνεται στα τρία διακριτά χρονικά στάδια της διαχείρισης φυσικών καταστροφών: Στην πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση. Και παρ’ ότι συνεχώς αλλάζουμε τα πάντα, στο τέλος δεν αλλάζουμε τίποτα.

– Πριν από ένα χρόνο, υπέβαλλα μιαν ερώτηση για να μάθω επιτέλους ποιές ζώνες αντιπυρικής προστασίας είχαν διανοιγεί τα τελευταία χρόνια και που. Την απάντηση ακόμη την περιμένω. Φοβάμαι ότι κανείς στη χώρα δε γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τις ζώνες πυροπροστασίας και τους δασικούς δρόμους. 

– Αυτό είναι μια μόνιμη παθογένεια της διοίκησής μας: το γεγονός ότι δεν κάνει ποτέ την άχαρη αλλά τόσο πολύτιμη δουλειά του να συντηρεί, να επιβλέπει και να μεριμνά.

– Αναρωτιέμαι αν η κάθε μας παρέμβαση εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό. Ακούσαμε για συνολικό σχεδιασμό και για ολιστική προσέγγιση στο θέμα της Β. Εύβοιας, δεν έχουμε δει όμως κάτι αντίστοιχο για την περιοχή που κάηκε το 2018.

– Σχεδιασμό που θα έχει προκύψει από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, με συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα, διαδικασίες ελέγχου, αξιολόγησης πεπραγμένων και αλλαγών όπου χρειάζονται. Και βέβαια σε συνθήκες διαφάνειας, προκειμένου να πληροφορούνται και οι δωρητές ότι τα χρήματα τους έπιασαν τόπο και ανακούφισαν κόσμο. Στις συνεδρίασεις της Επιτροπής δεν κλήθηκαν όμως οι κάτοικοι, οι κατεξοχήν ενδιαφερόμενοι. Το θεωρώ ένα τρομακτικό έλλειμα αυτής της διαδικασίας.

– Ζήτημα υπάρχει ακόμη με τον λογαριασμό που θα υποδείξει η Ελληνική Κυβέρνηση. Για μας θα έπρεπε, όπως σε όλες τις φυσικές καταστροφές, να υπάρχει ένας λογαριασμός και μια δομή που θα διαχειρίζεται όλες τις δωρεές με απόλυτη διαφάνεια. 

 – Δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά έστω στα κριτήρια των δικαιούχων των κατοικιών. Ελπίζω πως τα κριτήρια αυτά θα είναι δίκαια και θα αφορούν τους ανθρώπους που καταστράφηκαν τα σπίτια τους και αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα. 

 – Αυτή η αδυναμία της σημερινής αλλά και της προηγούμενης Κυβέρνησης να διαχειριστούν όχι μόνο τις επανειλημμένες κρίσεις στο πεδίο των φυσικών καταστροφών αλλά και την πρόληψη και ακόμη ακόμη και την αποκατάσταση, αποτελεί πλήγμα συνολικά για τη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού μας συστήματος. 

Ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Καμίνη: 

Ξεκινώντας την ομιλία μου, θέλω να ευχαριστήσω την Κυπριακή Δημοκρατία και τους πολίτες της Κύπρου για αυτήν τους τη βοήθεια. 

Συνολικά 23 χώρες προσέφεραν βοήθεια είτε σε επίπεδο υποστήριξης την ώρα της μάχης με τις φωτιές είτε σε οικονομικό επίπεδο.Οι πυρκαγιές του 2018 ήταν μια τραγική αφορμή για να δεχτεί η χώρα μας ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης από εικοσιτρείς χώρες. Είναι προφανές, όμως, ότι η βοήθεια από τους Κύπριους αδερφούς μας κατέχει ειδική θέση στις καρδιές μας. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα για την κύρωση ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές. 

Προτού όμως αναφερθώ στις πρόνοιες του μνημονίου συνεργασίας, επιτρέψτε μου να πω και δυο πράγματα για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, έχοντας μάλιστα, μέχρι πρότινος, και την κοινοβουλευτική ευθύνη εκ μέρους του κόμματός μου για την πολιτική προστασία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία 5 σχεδόν χρόνια βλέπουμε το ίδιο μοτίβο να επαναλαμβάνεται στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών στα τρία διακριτά χρονικά στάδια αυτης της διαχείρισης: Στην πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση. 

Και παρ’ ότι συνεχώς αλλάζουμε τα πάντα, στο τέλος δεν αλλάζουμε τίποτα.

Να ξεκινήσω καταρχάς από την πρόληψη: Πριν από ένα χρόνο, υπέβαλλα μιαν ερώτηση στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αλλά και στα συναρμόδια Υπουργεία, για να μάθω επιτέλους ποιές ζώνες αντιπυρικής προστασίας είχαν διανοιγεί τα τελευταία χρόνια και που. Την απάντηση ακόμη την περιμένω. Φοβάμαι ότι κανείς στη χώρα δε γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τις ζώνες πυροπροστασίας και τους δασικούς δρόμους. 

Αυτό είναι μια μόνιμη παθογένεια της διοίκησής μας: το γεγονός ότι δεν κάνει ποτέ την άχαρη αλλά τόσο πολύτιμη δουλειά του να συντηρεί, να επιβλέπει και να μεριμνά.  

Έρχομαι κατά δεύτερο λόγο στους χρόνους. Όπως ανέφερε και ο εισηγητής μας Βασίλης Κεγκέρογλου, και φάνηκε και από τη συζήτηση εδώ, ακόμη εκκρεμεί η ολοκλήρωση του πολεοδομικού, χωροταξικού και ρυμοτομικού σχεδίου στις δημοτικές κοινότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας.Μάθαμε σήμερα ότι αυτά θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του επόμενου χρόνου. 

Για το νοσοκομείο, θα περιμένω να ακούσω από το εισηγητή της πλειοψηφίας κάποια συγκεκριμένα πράγματα για το που θα γίνει και το πότε θα γίνει. 

Θυμίζω ότι σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 4 χρόνια από εκείνες τις φονικές πυρκαγιές και 2,5 χρόνια μετρά η σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία. 

Το δεύτερο σημείο που θέλω να σταθώ συνδέεται με αυτό που ανέφερα νωρίτερα σχετικά με τις αντιπυρικές ζώνες.  Προβλέπονται σχετικές μέριμνες στο Μνημόνιο συνεργασίας και περιμένουμε να τις δούμε.  

Αναρωτιέμαι αν η κάθε μας παρέμβαση εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό. Ακούσαμε για συνολικό σχεδιασμό και για ολιστική προσέγγιση στο θέμα της Β. Εύβοιας, δεν έχουμε δει όμως κάτι αντίστοιχο για την περιοχή που κάηκε το 2018. Σχεδιασμό που θα έχει προκύψει από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, με συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα, διαδικασίες ελέγχου, αξιολόγησης πεπραγμένων και αλλαγών όπου χρειάζονται. Και βέβαια σε συνθήκες διαφάνειας, προκειμένου να πληροφορούνται και οι δωρητές ότι τα χρήματα τους έπιασαν τόπο και ανακούφισαν κόσμο.

Στις συνεδρίασεις της Επιτροπής δεν κλήθηκαν όμως οι κάτοικοι, οι κατεξοχήν ενδιαφερόμενοι. Ξέρετε, πολλές φορές, με ρωτάνε φίλοι και γνωστοί: τι γίνεται στη Βουλή, τι αξία έχουν οι διαδικασίες, κατά πόσον υπάρχει ένας διάλογος, γιατί πολλοί πιστεύουν ότι ο διάλογος δεν είναι υψηλού επιπέδου. Διαφωνώ με τέτοιες γενικεύσεις: πιστεύω ότι σε πολλές περιπτώσεις γίνεται υψηλού επιπέδου διάλογος στη Βουλή. Αλλά υπάρχει και κάτι σημαντικότερο: ότι η Βουλή είναι το μοναδικό βήμα σε όλη τη χώρα, όπου μπορείς να ακούσεις με έναν τρόπο μεθοδικό και οργανωμένο όλες τις αποψεις: και προπάντων τις απόψεις της κοινωνίας. Αυτη τη μεθοδικότητα και την οργάνωση του διαλόγου δεν τη συναντά κανείς πουθενά αλλού: ούτε στην τηλεόραση, ούτε στις εφημερίδες, ούτε στα ραδιόφωνα, ούτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Και εδώ, σε αυτό το νομοσχέδιο, που αφορά μια περίπτωση που θρηνήσαμε 100 νεκρούς, έχουμε να συνομιλήσουμε με τους συγγενείς τους, με τους οικείους, με τους φίλους τους, τους γείτονές τους. Και όμως δεν τους καλέσαμε να τους ακούσουμε. Το θεωρώ ένα τρομακτικό έλλειμα αυτής της διαδικασίας.    

Υπάρχει τέλος και μια ασάφεια ως προς το κόστος, καθώς το υπερβάλλον ποσό θα καλυφθεί από την Ελληνική Πολιτεία. 

Ζήτημα υπάρχει ακόμη με τον λογαριασμό που θα υποδείξει η Ελληνική Κυβέρνηση. Για μας θα έπρεπε όπως σε όλες τις φυσικές καταστροφές να υπάρχει ένας λογαριασμός και μια δομή που θα διαχειρίζεται όλες τις δωρεές με απόλυτη διαφάνεια. 

Δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά έστω στα κριτήρια των δικαιούχων των κατοικιών. Ελπίζω πως τα κριτήρια αυτά θα είναι δίακια και θα αφορούν τους ανθρώπους που καταστράφηκαν τα σπίτια τους και αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει μια καταγραφή αυτών των αναγκών και ένα υλικό που θα μπορούσαμε να έχουμε στη συζήτηση μας σήμερα. 

Τελείωνοντας, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι αυτή η αδυναμία της σημερινής αλλά και της προηγούμενης Κυβέρνησης να διαχειριστούν όχι μόνο τις επανειλημμένες κρίσεις στο πεδίο των φυσικών καταστροφών  αλλά και την πρόληψη και ακόμη ακόμη και την αποκατάσταση, αποτελεί πλήγμα συνολικά για τη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού μας συστήματος.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Kρατάμε αποστάσεις από το πινγκ-πονγκ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ»Κώστας Σκανδαλίδης: «Θέλουμε να έχουμε μία απόσταση σοβαρή από το τραπέζι πινγκ-πονγκ που παίζεται όλο αυτό τον καιρό ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»