Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τοποθέτηση Γιώργου Φραγγίδη, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Τουρισμού και Ειδικού Αγορητή του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπ. Τουρισμού με θέμα «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη)

Παρασκευή, 22 Μαϊου 2020 

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Είναι αλήθεια ότι η ανθρωπότητα και ολόκληρος ο πλανήτης έχουν εισέλθει τους τελευταίους μήνες σε αχαρτογράφητα νερά. Οι κυβερνήσεις ανά  τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ως χώρα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι πήγαμε καλά στη φάση της υγειονομικής κρίσης. Είχαμε την τύχη να μη ζήσουμε την εμπειρία άλλων γειτονικών χωρών, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας ή ακόμα της Γαλλίας και της Βρετανίας. Είχαμε τον χρόνο να προετοιμαστούμε. Δείξαμε ακόμη ότι σαν πολίτες είχαμε συνέπεια και υπευθυνότητα.

Το επόμενο στοίχημα είναι να ανατρέψουμε την οικονομική και κοινωνική απορρύθμιση, να αποφύγουμε μία οικονομική πανδημία. Η οικονομία και η απασχόληση είναι βασικά διακυβεύματα της επόμενης μέρας. Αν δεν τα καταφέρουμε, υπάρχει κίνδυνος να περάσουμε μία κρίση που μπροστά της θα ωχριά η προηγούμενη, που ήδη ζήσαμε για πολλά χρόνια.

Η Κυβέρνηση, αφού το τελευταίο διάστημα επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με αλλεπάλληλες προαναγγελίες μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, αναγκάστηκε να ανακοινώσει με καθυστέρηση μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τουρισμού και της εργασίας. Είναι μέτρα που κινήθηκαν στη φιλοσοφία του δημοσιευμένου εδώ και καιρό προγράμματος του Κινήματος  Αλλαγής για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Δε χρειάζονται ούτε εμμονές ούτε λαϊκισμοί σε μια τόσο κρίσιμη φάση για τη χώρα. Χρειάζεται εγρήγορση, υπευθυνότητα, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και όλοι μαζί στις ανάγκες των καιρών για τον τουρισμό.

Δυστυχώς, τα μέτρα είναι ανεπαρκή και χωρίς επεξεργασία. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση της εργασίας που συνδέεται, όμως, με μείωση αποδοχών και ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Nα θυμίσω ότι η δική μας πρόταση αφορούσε επιδότηση του μισθού των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις κατά 40% για έξι μήνες.

Η μείωση προκαταβολής φόρου παραπέμπεται για τον Ιούλιο, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζεται το ποσοστό της. Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις βασίζονται στην καλή διάθεση των τραπεζών, οι οποίες δεν δείχνουν πρόθυμες να δανειοδοτήσουν, θέτοντας πολλές φορές ανέφικτες, για τις περισσότερες επιχειρήσεις, προϋποθέσεις, όπως είναι η τραπεζική ενημερότητα.

Από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες του Υπουργού Τουρισμού για την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, δηλαδή της ατμομηχανής της οικονομίας μας, δεν προκύπτει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο. Η απουσία σημαντικών μέτρων, όπως η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, η μείωση των τελών προσγείωσης, η δυναμική ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η αξιοπρεπής κατοχύρωση των εργαζομένων και η κατάρτιση συμφωνιών με χώρες που αναμένουμε τουρισμό, δείχνουν ότι η Κυβέρνηση δεν μελέτησε σωστά για την ενίσχυση του τουρισμού του 2020.

Στόχος μας υποτίθεται ότι είναι η δημιουργία της εικόνας ασφαλούς προορισμού για τη χώρα μας. Πώς θα συμβεί αυτό, όταν σήμερα οδηγούμαστε στην ελεύθερη, χωρίς έλεγχο, προσέλευση τουριστών με πραγματοποίηση μόνο δειγματοληπτικών ελέγχων, που δεν γνωρίζουμε καν πώς θα διενεργούνται;

Είναι προφανές ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης χωλαίνει.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων. Το ότι δεν τα έχετε δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής, προκαλεί σύγχυση σε επαγγελματίες αλλά και σε επισκέπτες.

Σε λίγες μέρες θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις και ακόμα δεν γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσουν και πώς θα υποδεχθούν τους επισκέπτες τους.

Τα πρωτόκολλα απαιτούν και την παροχή σχετικής εκπαίδευσης για τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Πότε θα γίνει αυτό;

Ανακοινώθηκε ότι σε κάθε κατάλυμα θα οριστεί συνεργαζόμενος γιατρός. Ως γνωστόν, όμως, ο τουρισμός στη χώρα μας στηρίζεται κυρίως σε μικρές τουριστικές μονάδες. Το κόστος του γιατρού θα κληθεί να το καλύψει η εκάστοτε τουριστική μονάδα; Και τι θα γίνει με τους τουριστικούς προορισμούς που δεν διαθέτουν ιατρικό προσωπικό;

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής καταθέσαμε στις 4 Μαΐου -πρώτοι απ’ όλα τα κόμματα- εθνικό σχέδιο για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση. Θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε θετικές προτάσεις για τη διάσωση του τουρισμού μας, ευελπιστώντας ότι θα βρούμε κάποτε ευήκοα ώτα από την πλευρά της Κυβέρνησης προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, δεν θα ήταν υπερβολή να πω, ότι στην ουσία εμπεριέχει και ένα μίνι νομοσχέδιο αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Περιέχει διατάξεις που τροποποιούν την πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία, αφορούν δασικές και αγροτικές εκτάσεις, τον αιγιαλό και την παραλία. Εγκρίνει παρεμβάσεις στο περιβάλλον, σε ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές, με απουσία, όμως, ποιοτικών προδιαγραφών που θα συνεπάγονται σημαντικούς κινδύνους για τα οικοσυστήματα και υπονομεύει τον τοπικό χαρακτήρα των διάφορων περιοχών.

Όπως επισήμανα και στη συζήτηση στην Επιτροπή, το παρόν νομοσχέδιο δεν αποτελεί ολοκληρωμένη προσέγγιση του καταδυτικού τουρισμού. Αυτή η μορφή θεματικού τουρισμού μπορεί να αποτελέσει μία ιδιαίτερα σημαντική πηγή εσόδων για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας. Προσελκύει επισκέπτες αυξημένης οικονομικής δυνατότητας και μπορεί να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Ο ορισμός του εντός του νομοσχεδίου είναι ελλιπής, καθώς η έννοια του δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην υποβρύχια περιήγηση, αλλά να εκτείνεται και σε άλλες δραστηριότητες που λειτουργούν γύρω από τις καταδύσεις, όπως εκθεσιακούς χώρους, χερσαίες εγκαταστάσεις προσομοίωσης καταδύσεων, εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατάδυσης και πολλά άλλα.

Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας στις επιτροπές. Προτείναμε αντί για Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού να δημιουργηθεί μία Επιτροπή Παρακολούθησης Καταδυτικού Έργου, με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επισημάναμε ότι στη σύνθεσή του συμμετέχει ένας Πάροχος Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής, χωρίς, όμως, να διευκρινίζονται τα κριτήρια με τα οποία επιλέγεται.

Τονίσαμε ότι για τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στη φύλαξη, στη λειτουργία και στη συντήρησή τους. Η φύλαξη πρέπει να είναι υποχρεωτική, να διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίον θα φυλάσσονται οι ενάλιες αρχαιότητες και να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των κυρώσεων για παραβάτη Πάροχο ή και μέλους του προσωπικού του, για αρχαιοκαπηλία ή σκόπιμη καταστροφή αρχαίων.

Αναφερθήκαμε στις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκαλεί η απαγόρευση επίσκεψης στα ναυάγια, χωρίς συνοδεία Παρόχου, από ερασιτέχνες αυτοδύτες, τη στιγμή που πολλά απ’ αυτά έχουν ανακαλυφθεί από τους ίδιους.

Επισημάναμε ότι η αυθαίρετη πόντιση αντικειμένων στους ελληνικούς βυθούς χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση απορριμμάτων και σε υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ομοίως, η χρήση υλικών κατασκευής και τεχνητών κατασκευών που είναι τοξικά ή μη φιλικά προς το θαλάσσιο περιβάλλον, δημιουργεί πρόβλημα.

Σε σχέση με τα καταδυτικά πάρκα, εφόσον ο φορέας διαχείρισης του καταδυτικού πάρκου μπορεί να είναι φυσικό πρόσωπο, πώς μπορούν να περιλαμβάνουν ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και μη επισκέψιμους; Πώς εξασφαλίζεται η φύλαξη των ενάλιων αρχαιοτήτων και σε αυτή την περίπτωση;

Επίσης, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ο σεβασμός στις τοπικές αλιευτικές κοινότητες και να υπάρχει παρακολούθηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στα άρθρα για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης υπάρχουν ζητήματα, όπως ο ορισμός ζώνης προστασίας περιμετρικά των ορίων των ΠΟΤΑ που λειτουργεί προς όφελος της μεγάλης τουριστικής επένδυσης και εις βάρος άλλης, ιδιωτικής ιδιοκτησίας που εγείρει ζητήματα και αντισυνταγματικότητας.

Η απόσπαση τμήματος ή τμημάτων ήδη χαρακτηρισμένης και εγκεκριμένης ΠΟΤΑ, συνιστά εκ των υστέρων κατάτμηση της οριοθετημένης περιοχής, η οποία ακυρώνει τον σχεδιασμό και αλλοιώνει τον σκοπό για τον οποίον εγκρίθηκε.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ανατρέπουν τον τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να μην αλλοιώνουν τον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ανώνυμη εταιρεία και δεν μπορεί να λειτουργεί ως Αρχή Σχεδιασμού για τους τουριστικούς λιμένες, που ως σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν χερσαίες ζώνες με κτήρια, λιμενικές εγκαταστάσεις επί αιγιαλού και παραλίας και εντός θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή δημόσια περιουσία.

Ο κύριος Υπουργός στην αρχή είπε πως αποσύρει το άρθρο 31. Ειλικρινά χαίρομαι γι αυτό.  Δε μπορεί δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις να συνυπολογίζονται για την αρτιότητα ενός γηπέδου. Ακόμα, δε μπορεί να δημιουργούνται γήπεδα γκολφ με εγκαταστάσεις, των οποίων το είδος δεν ορίζεται με σαφήνεια. Ο περιορισμός υποχρέωσης αναδάσωσης, τέλος, δεν είναι ευεργετικός για το περιβάλλον.

Ως πολιτικός χώρος υποστηρίζουμε διαχρονικά την ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη με ποιοτικά, όμως, χαρακτηριστικά. Το ζητούμενό μας είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Δεν λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση η αύξηση της έκτασης παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας ούτε η πλήρης ελευθερία κάλυψης ακτών σε όμορα του κοινόχρηστου χώρου ξενοδοχεία και σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Αυτά οδηγούν σε επεκτάσεις χωρίς ποιοτικές προδιαγραφές και σε περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού, ομοίως και οι παρεμβάσεις χωρίς ποιοτικές προδιαγραφές σε τουριστικούς λιμένες και προβλήτες, όπως έγινε στην Καλαμάτα.

Η νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο που καθορίζει τη χρονική περίοδο για την υποχρέωση πρόσληψης ναυαγοσώστη χρήζει αναδιατύπωσης.

Τέλος, η διάταξη για τον Πρεσβευτή Ελληνικού Τουρισμού είναι αντιφατική. Χρειάζεται αποσαφήνιση το είδος της συνεργασίας του με τον Υπουργό Τουρισμού, καθώς και τα οφέλη που αναφέρονται στο άρθρο τη στιγμή που η θέση είναι άμισθη.

Ευχαριστώ πολύ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ως ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης