Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία από τη δευτερολογία του κ. Γιώργου Φραγγίδη βουλευτή Κιλκίς στην ολομέλεια της Βουλής επί του σ/ν του Υπουργείου Υγείας

Κατά τη χθεσινή δευτερολογία του στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας για την τροποποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος  Νιάρχος (Έργο VI) και διατάξεις που σχετίζονται με την πανδημία, ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα με τον κορωνοϊό. Ειδικά στη Β. Ελλάδα, η  Θεσσαλονίκη που επιβαρύνεται με τη νοσηλεία όλων των βαριών περιστατικών αλλά και όλοι  οι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται στο «κόκκινο». «Οι κλίνες ΜΕΘ είναι σχεδόν όλες γεμάτες και η κατάσταση είναι απελπιστική, γιατί δυστυχώς το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ μεγάλο», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στον εμβολιασμό, γι αυτό η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επαινεί τον εαυτό της για την πορεία του εμβολιαστικού της προγράμματος. Τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων  ευνοούν τις μεταλλάξεις και είναι η αιτία που νοσούν σήμερα πάρα πολλοί πολίτες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ο κ. Φραγγίδης τόνισε ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους όταν τοποθετούνται στη Βουλή σε σχέση με την πανδημία, ώστε να μην γίνονται παρερμηνείες και οδηγείται ο κόσμος σε λανθασμένα συμπεράσματα σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Διευκρίνισε ότι το κύριο όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να παίξουν επικουρικό ρόλο, βρίσκονται όμως ακόμα στο στάδιο της έρευνας. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, γιατί φαίνεται ότι μειώνουν τη νοσηλεία των πολιτών κατά 70%-71%, μειώνουν τις μέρες που έχουν συμπτώματα και μειώνουν και το ιικό φορτίο. Επειδή όμως βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, με τις σχετικές μελέτες να μην είναι ακόμα τελικές και επειδή υπάρχει έλλειψη λόγω της δυσκολίας της παραγωγής τους, δεν πρέπει να αντιπαραθέτουμε τα μονοκλωνικά αντισώματα με το εμβόλιο.

Επίσης, υπογράμμισε ο βουλευτής Κιλκίς, όταν δοθεί η ευκαιρία χρήσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα μας, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδας να τα χρησιμοποιούν στις περιπτώσεις που χρειάζεται και όχι μόνο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για τους γιατρούς που αποτελούν τον πυρήνα της λειτουργίας του συστήματος υγείας. Σε σχέση με τους περίπου τέσσερις χιλιάδες διακόσιους γιατρούς, που είπε ότι διόρισε ο Υπουργός Υγείας, διευκρίνισε ότι οι δύο χιλιάδες εκατόν ογδόντα εννιά αφορούν προκηρύξεις που έγιναν όλα τα χρόνια πριν και κατά την πανδημία και οι δύο χιλιάδες είναι οι επικουρικοί γιατροί. Οι επικουρικοί γιατροί δεν μονιμοποιούνται και γι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητά τους να δουλέψουν στα νοσοκομεία. Εξέφρασε την άποψη ότι η σύμβαση των επικουρικών γιατρών χρειάζεται να γίνει 5ετής και όχι να έχει διάρκεια ενός ή δύο ετών, ώστε να μπορούν να κάνουν προσωπικό και  οικογενειακό προγραμματισμό.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Φραγγίδης είπε ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των γιατρών που συνταξιοδοτούνται, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι, οι εντατικολόγοι και οι πνευμονολόγοι, ενώ πρέπει να επανεξεταστεί και ο τρόπος που παίρνουν ειδικότητα οι γιατροί.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Αναγκαία η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης με αντιμετώπιση των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων που ισχύουν σήμερα»Ζητούμενο ακόμα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ (ΕΧΠΑΠΕ) και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην διαμόρφωσή του με ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη