Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία τοποθέτησης Γιώργου Φραγγίδη βουλευτή Κιλκίς στην ολομέλεια της Βουλής επί το σ/ν του Υπουργείου Υγείας

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης, επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας για την τροποποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος  Νιάρχος όσον αφορά στο Έργο VI και διατάξεις που σχετίζονται με την πανδημία.

Ξεκίνησε την τοποθέτησή του εξαίροντας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη διαχρονική προσφορά του προς το ελληνικό δημόσιο και την ελληνική κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι στις παρούσες συνθήκες οι δωρεές που συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και υγείας των πολιτών αποκτούν προστιθέμενη αξία, γιατί συμβάλλουν στην κάλυψη των κενών που αφήνουν οι ανεπαρκείς δημόσιες δαπάνες.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει ιεραρχήσει τις ανάγκες ούτε έχει εντάξει τις δωρεές σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, ώστε να αποκομίζεται το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το κράτος και την κοινωνία. Παρά τις συνεχείς προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, δεν έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό  αξιοποίησης των δωρεών με βάση τη σωστή αξιολόγηση των αναγκών, την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση και τη διαφάνεια. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση δε λογοδοτεί για το αν και πώς αξιοποιεί τις δωρεές.

Ο κ. Φραγγίδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι νομοθετεί συνεχώς για την Υγεία με παρατάσεις, πλήθος τροπολογιών και αποσπασματικές διατάξεις, που αποκαλύπτουν την απουσία φιλοσοφίας για τον νευραλγικό τομέα της υγείας. Με την επίφαση της πανδημίας, εξακολουθεί γενικά να εισάγει κατά παρέκκλιση διατάξεις ενισχύοντας την αδιαφάνεια.

Το ΕΣΥ, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα, απέδειξε τη σταθερή αξία του στους χαλεπούς καιρούς της πανδημία και πρέπει να ενισχυθεί, είπε ο βουλευτής και έφερε το παράδειγμα του νοσοκομείου του Κιλκίς, που δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αν και έχει διακόσια δεκαπέντε κρεβάτια εκ των οποίων τα μισά και παραπάνω είναι χειρουργικά και συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας λειτουργώντας τρία τμήματα αντιμετώπισης ασθενών με κορωνοϊό ενώ ο νομός βρίσκεται σε lockdown.

Έθεσε το θέμα των τεράστιων ελλείψεων του ΕΣΥ σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά στη Β. Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων. Πρότεινε την πενταετή παράταση της θητείας των επικουρικών, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και να προγραμματίσουν στοιχειωδώς τη ζωή τους. Επεσήμανε την ανάγκη ένταξης των γιατρών και των εργαζόμενων της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά, την ανάγκη μισθολογικής αναβάθμισης των γιατρών, του  εξορθολογισμού των εφημεριών και άλλων σχετικών θεμάτων.

Ο κ. Φραγγίδης τόνισε την αξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που έμεινε  αναξιοποίητη στην πανδημία, χωρίς οργάνωση και ενίσχυση, λέγοντας ότι αν η κυβέρνηση τη χρησιμοποιούσε κατάλληλα στην ενημέρωση, στην πρόληψη και στους εμβολιασμούς, όπως άλλωστε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα είχαμε έγκυρα ενημερωμένους πολίτες και όχι δύσπιστους και παραπληροφορημένους από το διαδίκτυο. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα είχε προχωρήσει καλύτερα και θα ήμασταν πιο κοντά στο τείχος ανοσίας. Καθυστερημένα ενεπλάκη και η Εκκλησία, ενώ οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ επίσης δεν βλέπουμε να συμμετέχουν ενεργά στον εμβολιασμό.

Με τόσους ανεμβολίαστους και αρνητές, η καμπάνια ενημέρωσης αποδείχθηκε αποτυχημένη.  Θα ήταν καλύτερα αν είχε ενημερωθεί ο κόσμος μέσω οικογενειακών γιατρών, φαρμακοποιών, γενικά ειδικών που παραδοσιακά εμπιστεύεται.

Πολύ καθυστερημένα και μετά από πίεση της Αντιπολίτευσης, εντάσσονται τώρα οι παράτυποι μετανάστες στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Υπάρχουν περιοχές αλλά και πληθυσμοί, όπως οι Ρομά, με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και αυτό είναι αδικαιολόγητο.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής Κιλκίς είπε, ότι η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο εξακολουθεί να μην εγκαταλείπει τη λογική της διαχείρισης. Οι παθογένειες και τα προβλήματα του συστήματος υγείας δεν λύνονται με προσωρινά μέτρα και εμβαλωματικές λύσεις. Χρειάζεται χαρτογράφηση αναγκών και μακρόπνοος σχεδιασμός.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η Κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες των σεισμόπληκτων της Κρήτης»Ιλχάν Αχμέτ: «To κράτος πρόνοιας δεν είναι πολυτέλεια, είναι θέμα εθνικής επιβίωσης»