Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Βασικά σημεία ομιλίας

 • Ο μύθος του επιτελικού κράτους της ΝΔ κατέρρευσε παταγωδώς υπό το βάρος των καταστάσεων που δημιούργησε η κακοκαιρία «Ελπίδα», αποδεικνύοντας ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας δεν αρκεί. Ανεπαρκής ήταν η κυβέρνηση και σε άλλες περιπτώσεις,  όπως η κακοκαιρία «Μήδεια», οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, η πανδημία και η επέλαση της μεγάλης ακρίβειας που έφερε η ενεργειακή κρίση.  
 • Το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας, ήταν η αδυναμία κεφαλαιοποίησης της φθοράς της κυβέρνησης, η δημοσκοπική πίεση που δέχεται από το Κίνημα Αλλαγής και η προσπάθεια του κ.Τσίπρα να αντικρούσει την εσωκομματική αντιπολίτευση. Γι αυτό καταφεύγει στην τακτική της πόλωσης και του εντυπωσιασμού.
 • Αυτό που τελικά θα καταφέρει είναι να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση, που οι πολίτες αυτή τη στιγμή έχουν βάλει απέναντι.
 • Θεωρούμε αδιανόητο και ανήθικο να συζητάμε για εκλογές όταν η πανδημία μαίνεται ακόμα, με πάνω από 20.000 κρούσματα και 100 θανάτους την ημέρα, η ακρίβεια καλπάζει και η φτωχοποίηση των πολιτών προχωρά ταχύτατα. Η χώρα δεν χρειάζεται να μπει σε μια περιπέτεια διπλών εκλογών, όπου ο κρατικός μηχανισμός θα ακινητοποιηθεί για δύο και πλέον μήνες.
 • Οι εκλογές θα γίνουν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και ο ελληνικός λαός θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν τοξικό πολιτικό κλίμα και τεχνητό δίπολο, προκειμένου να αυτοσυντηρηθούν.
 • Το κράτος είναι αναποτελεσματικό γιατί λειτουργεί υπερσυγκεντρωτικά, εις βάρος της χρηστής δημόσιας διοίκησης, με βλαπτική επικάλυψη αρμοδιοτήτων και έλλειψη συντονισμού. Το Υπουργείο  Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη χρειάζεται να λειτουργεί ως στρατηγείο πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, αφού ενισχυθεί και αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητές του.  Το κράτος έχει την ευθύνη του κεντρικού σχεδιασμού, του συντονισμού και του ελέγχου ετοιμότητας των ιδιωτών, της Περιφέρειας και των Δήμων.

Για την υγειονομική κρίση και την πανδημία, επεσήμανε ότι:

 • Το ΕΣΥ παραμένει χωρίς ενίσχυση. Οι 1.200 ΜΕΘ που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έφτιαξε, από τις 556 που παρέλαβε, είναι κλίνες με υποτυπώδη εξοπλισμό, χωρίς την απαραίτητη στελέχωση. Εξ αυτών, οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων  δεν νοσήλευσαν διασωληνωμένους με COVID.
 • Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι τραγικές. Το ΕΣΥ στηρίζεται στην αυτοθυσία των εργαζομένων του. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με επικουρικούς και οι προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού παραμένουν υποσχέσεις.
 • Ο ιδιωτικός τομέας υγείας ενεπλάκη επιλεκτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών ήταν μια παταγώδης αποτυχία.
 • Είναι αδιανόητο να έχουμε καθημερινά απώλειες συνανθρώπων μας που αντιστοιχούν σε ένα μικρό χωριό, ενώ διαθέτουμε το όπλο το εμβολίου και  να υπάρχουν τόσο μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στα περιφερειακά και τα κεντρικά νοσοκομεία.
 • Η υγεία των πολιτών επιδεινώνεται. Για μεγάλο διάστημα τα νοσοκομεία έχουν επικεντρωθεί σε μία μόνο νόσο, εμποδίζοντας την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.
 • Η ΠΦΥ δεν αξιοποιήθηκε, ώστε να μην ασκείται πίεση στα νοσοκομεία ούτε συμμετείχε ενεργά στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση και η αμφισβήτηση του εμβολίου.
 • Είμαστε η 16η χώρα στην Ευρώπη στον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιτύχουμε την κατάλληλη κάλυψη.
 • Ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας συνεχίζονται οι κατά παρέκκλιση συμβάσεις προμηθειών, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε σειρά κρίσιμων θεμάτων. Εξίσου ανεπαρκής όμως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη Μάνδρα και το Μάτι, την πολιτική του τρίτου, σκληρότερου και αχρείαστου μνημονίου και την αφαίμαξη του ελληνικού λαού.

Η υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση και οι θέσεις  του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα εκτιμηθούν από τους πολίτες στο πεδίο των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο μύθος του επιτελικού κράτους της ΝΔ κατέρρευσε παταγωδώς υπό το βάρος των καταστάσεων που δημιούργησε η κακοκαιρία «Ελπίδα». Η διαχείρισή της αποτέλεσε μνημείο ανικανότητας της κυβέρνησης και απέδειξε περίτρανα ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας δεν αρκεί. Παράλληλα, αποτέλεσε αφορμή για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πέσει η κυβέρνηση; Φυσικά και όχι. Από το 1974 και μετά καμία πρόταση δυσπιστίας δεν έφερε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Το σκεπτικό της κίνησης αυτής είναι πρόδηλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης, η δημοσκοπική πίεση που δέχεται από το Κίνημα Αλλαγής μετά την εκλογή Ανδρουλάκη είναι απειλητική, η εσωκομματική αντιπολίτευση αποτελεί αγκάθι για τον Αλέξη Τσίπρα. Καταφεύγει λοιπόν στην προσφιλή τακτική της  πόλωσης και του εντυπωσιασμού.

Δυστυχώς, αυτό που θα καταφέρει είναι να δοθεί  ψήφος εμπιστοσύνης και ανάσα σε μια κυβέρνηση που οι πολίτες έχουν βάλει απέναντι, επειδή αποδείχθηκε ανεπαρκής όχι μόνο τώρα αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η κακοκαιρία Μήδεια πέρυσι, οι  πυρκαγιές και οι πλημμύρες, η πανδημία τα δύο τελευταία χρόνια και η επέλαση της μεγάλης ακρίβειας που έφερε η ενεργειακή κρίση.

Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι σαφής και ξεκάθαρη. Αν και έτοιμοι για μια εκλογική αναμέτρηση, θεωρούμε αδιανόητο και ανήθικο να συζητάμε για εκλογές τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτή είναι η απάντηση στα προβλήματα και τις αγωνίες του ελληνικού λαού; Να μπει η χώρα σε μια περιπέτεια διπλών εκλογών και να υπάρξει ακινησία του κρατικού μηχανισμού για δύο και πλέον μήνες, ενώ μαίνεται η πανδημία με πάνω από 20.000 κρούσματα και 100 θανάτους την ημέρα;

Έχουμε μέχρι τώρα καταγράψει θανάτους που αναλογούν στην απώλεια μιας επαρχιακής πόλης και καθημερινά στην απώλεια ενός μικρού χωριού. Παράλληλα, η ακρίβεια καλπάζει και η φτωχοποίηση των πολιτών προχωρά ταχύτατα.

Και ποιος ζητά εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στο ιστορικό του τη Μάνδρα και το Μάτι, την πολιτική του τρίτου, σκληρότερου και αχρείαστου μνημονίου και την αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Οι εκλογές θα γίνουν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και τότε ο ελληνικός λαός θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Αυτό τρέμουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που αμφότεροι καλλιεργούν ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και ένα τεχνητό δίπολο, προκειμένου να αυτοσυντηρηθούν.

Τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν την αναποτελεσματικότητα του κράτους, που λειτουργεί υπερσυγκεντρωτικά, εις βάρος της χρηστής δημόσιας διοίκησης, με βλαπτική επικάλυψη αρμοδιοτήτων και έλλειψη συντονισμού. Απαιτείται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη να λειτουργεί ως στρατηγείο πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, αφού ενισχυθεί και αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητές του. Η ευθύνη του κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού αλλά και του ελέγχου ετοιμότητας των ιδιωτών, της Περιφέρειας και των Δήμων ανήκει στο κράτος.

Εξάλλου, η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης φάνηκε και στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με την πανδημία.

Η ΝΔ αρνείται πεισματικά να ενισχύσει το ΕΣΥ. Οι 1.200 κλίνες ΜΕΘ που ισχυρίζεται ότι έφτιαξε, από τις 556 που παρέλαβε, είναι κλίνες με εξοπλισμό που στήθηκε «στο πόδι», χωρίς την απαραίτητη στελέχωση. Μέσα σε αυτές υπολογίζει και τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι οποίες όμως ποτέ δεν νοσήλευσαν διασωληνωμένους με COVID.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι τραγικές. Το ΕΣΥ παραμένει όρθιο λόγω της αυτοθυσίας των εργαζομένων του, που ξεπερνούν καθημερινά τα όρια της αντοχής τους. Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με επικουρικούς και οι προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού παραμένουν υποσχέσεις.

Επιπλέον, ο ιδιωτικός τομέας υγείας ενεπλάκη επιλεκτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Για παράδειγμα, από τους 23 γιατρούς που πήραν πρόσφατα φύλλο πορείας για το Νοσοκομείο Παπανικολάου εμφανίστηκαν μόνο οι 7.

Είναι αδιανόητο να έχουμε καθημερινά τόσους νεκρούς συνανθρώπους μας από την πανδημία ενώ υπάρχει το όπλο το εμβολίου, όπως επίσης το να υπάρχουν τόσο μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στα περιφερειακά και τα κεντρικά νοσοκομεία.

Η υγεία των πολιτών επιδεινώνεται. Για μεγάλο διάστημα τα νοσοκομεία έχουν επικεντρωθεί σε μία μόνο νόσο, εμποδίζοντας την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.

Η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ είναι υπέρμετρη, αφού η ΠΦΥ δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ώστε να μην καταλήγουν όλα τα περιστατικά στα νοσοκομεία.

Με ευθύνη της κυβέρνησης, η ΠΦΥ δεν συμμετείχε ενεργά στην ενημέρωση των πολιτών, αφήνοντας χώρο στην παραπληροφόρηση και την αμφισβήτηση του εμβολίου από μερίδα πολιτών.

Είμαστε η 16η χώρα στην Ευρώπη στον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιτύχουμε την κατάλληλη κάλυψη.

Τέλος, ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας συνεχίζονται οι κατά παρέκκλιση συμβάσεις προμηθειών, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία.

Η κυβέρνηση δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε σειρά κρίσιμων θεμάτων, που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες. Γι αυτό, ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Εξίσου ανεπαρκή, όμως, κρίνουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση και οι θέσεις  του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθούν από τους πολίτες στο πεδίο των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν.  

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ιλχάν Αχμέτ: «Όχι άλλες συγγνώμες χωρίς αντίκρισμα»Νάντια Γιαννακοπούλου: «Στέλνετε λάθος μηνύματα εφησυχασμού, ενώ η πανδημία είναι ακόμα εδώ»