Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Φραγγίδης, βουλευτής νομού Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής επί του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο κ. Φραγγίδης ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, καταλύονται οι στόχοι της πολιτικής της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια στο εργατικό δίκαιο για: υψηλή απασχόληση, ισχυρή κοινωνική προστασία, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, προστασία της κοινωνικής συνοχής. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία διέπεται από άκρατο φιλελευθερισμό, εύνοια προς την εργασιακή ελίτ και επικράτηση του ατομικού έναντι του συλλογικού, σχολίασε ο βουλευτής.  

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Λύκο ενδεδυμένο δοράν προβάτου», αφού χρησιμοποιεί θετικές διατάξεις, που συνιστούν συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για να «ντύσει» ένα πλήθος αντεργατικών διατάξεων, όπως η κατάργηση της οκτάωρης εργασίας, η αύξηση των υπερωριών, η μείωση εισοδήματος, η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στην απεργία.

Στη συνέχεια, ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι το εργατικό δίκαιο χρειάζεται μεν εκσυγχρονισμό αλλά χωρίς να θίγεται η δίκαιη εκπροσώπηση των εργαζόμενων και η προστασία των εργασιακών κεκτημένων. Λέμε ναι στην ευελιξία στην εργασία αλλά μόνο όταν περνάει μέσα από συλλογικές συμβάσεις και τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε στο ν. 3846/2010 (άρθρο 7). Διαφωνούμε με την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε δήθεν ανεξάρτητη αρχή και σε μια «κυβέρνηση – Πόντιο Πιλάτο», που απεκδύεται κάθε ευθύνης ευνοώντας το δίκιο του ισχυρού, συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί την πανδημία και την εργασιακή επισφάλεια, για να συνεχίσει την επίθεσή της κατά της αξιοπρεπούς εργασίας. Αντί να εκσυγχρονίσει τον επιτυχημένο ν. 1264/1982 του ΠΑΣΟΚ, τον καταργεί για να δώσει τη θέση του σε μια οπισθοδρομική «αντιμεταρρύθμιση», που δε λαμβάνει υπόψη της τις ραγδαίες κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές και τις επιδράσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης.

Προσπαθεί να μας πείσει ότι ο ανίσχυρος εργαζόμενος είναι ισότιμος συνομιλητής ενός παντοδύναμου εργοδότη και ότι η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής επιτυγχάνεται με εργασιακή εξουθένωση, χαμηλούς μισθούς, κυριακάτικη εργασία και σπαστό ωράριο, ακόμα και στην μερική απασχόληση. Όσο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, υπενθύμισε ότι έχει ήδη νομοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ (ν.3996/2011, άρθρο 26), αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση κάνει λόγο αρχικά για πιλοτική εφαρμογή.

Κυρίως, όμως, το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του δημογραφικού προβλήματος. Παράλληλα, διαμορφώνοντας ανεξέλεγκτες εργασιακές συνθήκες παλαιών εποχών, η Κυβέρνηση γίνεται ηθικός αυτουργός ενός νέου «brain drain».

Καταλήγοντας, ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο «Μητσοτάκη-Χατζηδάκη» είναι καταδικασμένο να αποτύχει γιατί: δεν λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, είναι αναχρονιστικό, αποπειράται να υιοθετήσει αποσπασματικά πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παραβλέποντας τη διαφορετικότητά τους σε κοινωνική δομή και παραγωγικό μοντέλο, δεν προκύπτει από εκτεταμένο κοινωνικό διάλογο και συναίνεση και κυρίως, δεν προνοεί και δεν εγγυάται ένα καλό μέλλον στη νέα γενιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

H πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με το εργατικό δίκαιο στόχευε σε τρία πράγματα:

  • στην υψηλή απασχόληση και την ισχυρή κοινωνική προστασία,
  • στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας,
  • στην προστασία της κοινωνικής συνοχής,

Zητούμενα που καταλύονται με το εν λόγω νομοσχέδιο. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γράφει τη δική της εκδοχή εργατικού δικαίου, που είναι αποκαλυπτική των εγγενών και σύμφυτων χαρακτηριστικών της, δηλαδή του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, της συμπόρευσης με την εργασιακή ελίτ και της πρόκρισης του ατομικού έναντι του συλλογικού.

«Λύκος ενδεδυμένος δοράν προβάτου» είναι ο χαρακτηρισμός που ταιριάζει γάντι στο νομοσχέδιο. Η Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το ένδυμα αθωότητας που προσφέρουν οι διατάξεις συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως η εναρμόνιση μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και η εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, επιχειρεί να καλύψει τον «λύκο» που κρύβεται από κάτω. Δηλαδή, την κατάργηση της οκτάωρης εργασίας, την αύξηση των υπερωριών που οδηγεί στη μείωση εισοδήματος, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στην απεργία.

Απώτερος στόχος η εξυπηρέτηση των ισχυρών της αγοράς εργασίας και η αποδυνάμωση του συνδικαλισμού. Εμείς δεν λέμε «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Πιστεύουμε όμως σε μία δίκαιη εκπροσώπηση των εργαζόμενων και στην εξασφάλιση της προστασίας των εργασιακών κεκτημένων. Ναι, η συνδικαλιστική νομοθεσία χρειαζόταν εκσυγχρονισμό, αλλά όχι αυτού του είδους.

Δεν λέμε όχι και στην ευελιξία στην εργασία. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ την προέβλεψε νομοθετικά με τον ν. 3846 του 2010 (άρθρο 7). Με μία όμως ειδοποιό διαφορά: ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας περνούσε απαραίτητα μέσα από συλλογικές συμβάσεις, μέσα από τη συμμετοχή και τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων.

Απαράδεκτη και η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε δήθεν ανεξάρτητη αρχή. Δίνει σκανδαλωδώς την ευκαιρία σε μια «κυβέρνηση – Πόντιο Πιλάτο» να απεκδύεται κάθε ευθύνης για τα τεκταινόμενα στην αγορά εργασίας, ευνοώντας την ανάπτυξη συνθηκών «εργασιακής ζούγκλας», όπου ο επικρατέστερος νόμος είναι εκείνος του ισχυρού.

Η Κυβέρνηση απευθυνόμενη με πλήθος αντεργατικών διατάξεων σε μια αγορά εργασίας πλήρως αποδιαρθρωμένη, συνεχίζει τη συστηματική της επίθεση κατά της αξιοπρεπούς εργασίας, εργαλειοποιώντας την ιδιαίτερη συγκυρία της πανδημίας και της εργασιακής επισφάλειας.

Δεν εκσυγχρονίζει, ως όφειλε, τον άκρως επιτυχημένο και προοδευτικό νόμο 1264 του 1982 του ΠΑΣΟΚ. Τον καταργεί, για να δώσει τη θέση του σε μια «αντιμεταρρύθμιση», ένα αναχρονιστικό κατασκεύασμα που μας πισωγυρίζει σε εποχές εργασιακής αποδιοργάνωσης και αναχρονισμού, τότε που η εργοδοτική αυθαιρεσία, η εργασιακή εξουθένωση και οι χαμηλές αμοιβές θεωρούνταν προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη.

Το εργασιακό σας νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ, αγνοεί τις ραγδαίες εξελίξεις στην κοινωνία και την οικονομία, τις αλλαγές που η τεχνολογία και η 4η βιομηχανική επανάσταση επιφέρουν στην παραγωγή, την εργασία και την καθημερινή ζωή.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι «έξυπνες» μηχανές μειώνουν τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας και δείχνουν τον δρόμο για νέα επαγγέλματα. Θα έπρεπε τώρα να συζητάμε τη μείωση του εργασιακού χρόνου, την επανακατάρτιση των εργαζομένων και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων πλήρους απασχόλησης. Αντ’ αυτού, συζητάμε την επιμήκυνση του ωραρίου και την αύξηση των υπερωριών.

Η Κυβέρνηση, μάλιστα, προσποιείται ότι η αγορά εργασίας είναι αγγελικά πλασμένη.  Ότι ένας ανίσχυρος εργαζόμενος, με την ανεργία να τον απειλεί ως «Δαμόκλειος σπάθη», αποτελεί ισότιμο συνομιλητή ενός παντοδύναμου εργοδότη.

Προσπαθεί να μας πείσει ότι η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εργασιακή εξουθένωση, τους χαμηλούς μισθούς, την κυριακάτικη εργασία, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση.

Όσο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας. που λανσάρετε ως καινοτόμα θεσμική εξέλιξη, υπενθυμίζουμε ότι έχει ψηφιστεί ήδη από το 2011 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ήταν ο ν.3996/2011 και το άρθρο 26. Και δυστυχώς, η εφαρμογή της θα είναι καταρχήν πιλοτική.

Κυρίως, όμως, το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του δημογραφικού προβλήματος, που συνδέεται άμεσα με την πολιτική στα εργασιακά. Δεν ευνοεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δεν διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξή του «brain regain». Αντίθετα, διαμορφώνοντας ανεξέλεγκτες εργασιακές συνθήκες παλαιών εποχών, η Κυβέρνηση γίνεται ηθικός αυτουργός ενός νέου «brain drain».

Το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο απαιτεί καινοτομία και εξειδίκευση. Όμως, ποιος νέος υψηλών προσόντων θα μείνει να εργαστεί και να δημιουργήσει οικογένεια στην Ελλάδα υπό αυτές τις εργασιακές συνθήκες;

Το δημογραφικό-εργασιακό χρειάζεται σήμερα μια νέα πρόταση φιλική στους νέους και τις οικογένειες. Που θα δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Που θα προσφέρει στους νέους εργασία και όχι δουλειά, θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς και όχι έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο «Μητσοτάκη-Χατζηδάκη» είναι καταδικασμένο να αποτύχει γιατί:

  • Δεν λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία δεύτερον,
  • Είναι αναχρονιστικό, δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις και τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες,
  • Αποπειράται να υιοθετήσει αποσπασματικά πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παραβλέποντας τη διαφορετικότητά τους σε κοινωνική δομή και παραγωγικό μοντέλο,
  • Δεν προκύπτει από εκτεταμένο διάλογο και συναίνεση με την κοινωνία των πολιτών, τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και πολιτικούς φορείς,
  • Κυρίως, δεν προνοεί και δεν εγγυάται ένα καλό μέλλον στη νέα γενιά.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Xαρά Κεφαλίδου: «Σήμερα ξοδεύουμε μια ιστορική ευκαιρία πραγματικού εκσυγχρονισμού του εργασιακού περιβάλλοντος»Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Η Κυβέρνηση διαλύει επί της ουσίας το εργατικό δίκαιο»