Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τοποθέτηση Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή Κιλκίς, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας

Κύριε Υπουργέ,

Nα σας καλωσορίσω στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να σας ευχαριστήσω για τα συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο της Προέδρου μας, της κυρίας Φώφης Γεννηματά.

Η πανδημία, η κλιματική κρίση, οι κυβερνοεπιθέσεις, το μεταναστευτικό, αποτελούν προκλήσεις που απαιτούν αποτελεσματικές απαντήσεις από την Ευρώπη, βελτίωση της ανθεκτικότητάς της και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της. Παράλληλα, η «πράσινη μετάβαση» και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι προαπαιτούμενα για την επιβίωση και την προσαρμογή στην νέα εποχή. Η Σλοβενική Προεδρία έδωσε το στίγμα της με το μότο «Μαζί, Ανθεκτική Ευρώπη». Θεωρούμε επίσης ιδιαίτερα σημαντική την «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης», μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία που ενθαρρύνει τους ευρωπαίους πολίτες να εκφράζονται μέσω ειδικής πλατφόρμας επί διαφόρων θεμάτων και να συνδιαμορφώνουν το κοινό μας μέλλον.

Η απροσδόκητη εμφάνιση της πανδημίας και το σοκ που προκάλεσε, η έλλειψη συντονισμού στην πρώτη φάση, καθώς και τα κενά αλληλεγγύης που παρατηρήθηκαν μεταξύ των κρατών-μελών στην προμήθεια εμβολίων και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, μας έδωσαν μαθήματα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός και ποιες είναι οι ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε μια μελλοντική απειλή; Πώς θα ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρώπης, σε σχέση με την παροχή βοήθειας προς τρίτες χώρες;

Μένοντας στην επικαιρότητα θα ήθελα να επισημάνω, ότι η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την ανατίμηση προϊόντων και υπηρεσιών, φέρνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε δυσχερή θέση, σε μια περίοδο ήδη επιβαρυμένη από την πανδημία. Σε χώρες τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Ελλάδα, κινδυνεύει να πληγεί καίρια ο τουρισμός, συμπαρασύροντας πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας. Προφανώς, η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αλλά και η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, την καθιστούν ευάλωτη στις κρίσεις. Τα κράτη-μέλη συχνά υποστηρίζουν αντικρουόμενες ενεργειακές πολιτικές για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλάνο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης;

Η κλιματική κρίση είναι ένα άλλο φλέγον ζήτημα των ημερών μας. Η «πράσινη μετάβαση», η οικολογία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αποτελούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες, ωστόσο, αποτελεί ζητούμενο η μετάβαση αυτή να μην αφορά μόνο τους οικονομικά εύρωστους, αλλά και τους ασθενέστερους, που δυστυχώς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ενεργοβόρες και μη-οικολογικές επιλογές, όπως τα παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα ή τα μη-ενεργειακά σπίτια.

Θα δοθούν κίνητρα σε αυτούς; Αν όχι, δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη μετάβαση.

Στην Ελλάδα -το λέω με περηφάνια- πρώτο το Κίνημα Αλλαγής έφερε το ολοκληρωμένο πλαίσιο για την πράσινη ανάπτυξη. Το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο είναι ένα στοίχημα ζωής για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Είναι «πράσινο», γιατί επιθυμούμε να εφαρμόσουμε το «new green deal» και να δώσουμε σύγχρονες λύσεις στις νέες προκλήσεις. Είναι «Κοινωνικό συμβόλαιο» γιατί με τη συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων θα χτυπήσουμε τις ανισότητες. Όλοι θα κερδίζουν από την κοινή προσπάθεια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Σλοβενική Προεδρία, όπως και κάθε άλλη, οφείλει να τηρεί τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, της ελευθεροτυπίας, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, του δημοκρατικού διαλόγου για την Κοινωνία των Πολιτών. Το κράτος δικαίου αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης και προϋπόθεση για την προστασία όλων των άλλων θεμελιωδών αξιών της, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Πόσο επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον είναι η εργολαβική εργασία στην καθαριότητα στον ΟΑΕΔ;Χρήστος Γκόκας: «Τα ζητήματα της κυκλοφοριακής αγωγής πρέπει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα»