Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Βουλή τοποθετήθηκε σήμερα ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Κιλκίς, κατά τη διάρκεια της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Η αποτυχημένη διαχείριση, η υγειονομική τραγωδία και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους- θανάτους εκτός ΜΕΘ».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του,  ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε στη δύσκολη επικαιρότητα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ακρίβεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας, που έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σχολίασε ότι το ΕΣΥ έχει ανάγκη πλήρους αναδιοργάνωσης και αναγέννησης και επ΄ αυτού χρειάζεται ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος.

Στη συνέχεια,  αναφέρθηκε στα ανεπίτρεπτα υψηλά ποσοστά θανάτων από Covid 19 στη χώρα μας, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αναλογικά με τον πληθυσμό της, ενώ έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο.  Μέχρι σήμερα έχουμε χάσει πάνω από 26.000 συνανθρώπους μας, τον πληθυσμό δηλαδή μιας επαρχιακής πόλης, σημείωσε ο κ. Φραγγίδης, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Φεβρουαρίου, περί τους 17.500 συνανθρώπους μας έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

Μεγάλες είναι και οι παράπλευρες απώλειες από άλλες παθήσεις, ασθενών που δεν έτυχαν θεραπείας, επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας επικεντρώθηκε στα κρούσματα COVID ή επειδή έλαβαν καθυστερημένη διάγνωση από φόβο να προσεγγίσουν θεραπευτικούς χώρους.

Η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την αυξημένη θνητότητα λόγω covid, αφού  υπήρξαν πράγματα που μπορούσαν να γίνουν αλλά δεν έγιναν, είπε ο υπεύθυνος ΚΤΕ υγείας του Κινήματος Αλλαγής.

Η κυβέρνηση ευθύνεται για:

  • την αργή πορεία του εμβολιασμού, ειδικά στην τρίτη ηλικία, στις απομακρυσμένες περιοχές και κατ΄οίκον.
  • την καθυστερημένη εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών και των άνω των 60.
  • την επικράτηση παραπληροφόρησης, λόγω απουσίας συντονισμένης και έγκυρης ενημέρωσης από τους επίσημους φορείς της Πολιτείας και κυρίως της ΠΦΥ, με αποτέλεσμα την αμφισβήτηση του εμβολίου από μερίδα πολιτών.

Στη συνέχεια, ο κ. Φραγγίδης τόνισε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην  3η εμβολιαστική δόση, στη συνετή εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και στην εφαρμογή πολλών ελέγχων, ώστε να ανατραπεί η επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης της πανδημίας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Ο βουλευτής εγκάλεσε την κυβέρνηση επίσης για:

  • Την απουσία κατάλληλης προνοσοκομειακής φροντίδας και τη σχεδόν ανύπαρκτη παρακολούθηση και ορθή αξιολόγηση της σοβαρότητας των κατ’ οίκον περιστατικών covid, που οδήγησε σε πολλές καθυστερημένες νοσηλείες κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, με μοιραία κατάληξη.
  • Tις ελλιπείς υπηρεσίες και τις αδυναμίες της ΠΦΥ.
  • Την άρνηση ισχυροποίησης του ΕΣΥ, που ήταν ήδη υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτημένο και κρατήθηκε όρθιο στην πίεση της πανδημίας χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων του.
  • Την προχειρότητα στο στήσιμο των ΜΕΘ και τις κλίνες που βαφτίστηκαν ΜΕΘ, χωρίς κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό.
  • Την επιλογή να μην γίνουν προσλήψεις κατάλληλων ειδικοτήτων για την πανδημία και εξειδίκευση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αλλά να ανακυκλωθεί το υφιστάμενο προσωπικό, χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση, με συνέπειες για την  ορθή φροντίδα των ασθενών.

Η αυξημένη θνητότητα εκτός Αττικής αποκάλυψε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας σε ποιότητα παροχής υπηρεσιών και φροντίδας ασθενών, είπε ο κ. Φραγγίδη, συμπληρώνοντας ότι αυτό επιβεβαίωσε και σχετική μελέτη των καθηγητών Λύτρα και Τσιόδρα.

Ο κ. Καπραβέλος, συντονιστής των ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι στο νοσοκομείο έχασαν τη ζωή τους το 2021 περίπου 700 ασθενείς με κορονοϊό, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν μια ακόμα ευκαιρία.

Η υπερεργασία και η εξάντληση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, αύξησε την πιθανότητα λαθών στην διαχείριση των περιστατικών. Παράλληλα, οδήγησε σε πλειάδα παραιτήσεων και αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό.

Τα λάθη και οι ελλείψεις κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπων μας, συνέχισε ο κ. Φραγγίδης, απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας.  Χρειάζεται να νομοθετήσετε με στόχο την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και των ελλείψεων του ΕΣΥ. Οι πρόχειρες λύσεις, απλά διαιωνίζουν τα προβλήματα. Είστε κυβέρνηση πάνω από δυόμισι χρόνια, δεν υπάρχει δικαιολογία.

Και φυσικά αναμέναμε ότι για τόσο σημαντικά θέματα, όπως η υγεία των πολιτών και η αναμόρφωση του ΕΣΥ, θα μας καλούσατε σε διαβούλευση, ώστε να  συμβάλουμε με την εμπειρία και τις προτάσεις μας.  Είμαστε άλλωστε η παράταξη που ίδρυσε με νόμο ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας του πλανήτη.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Αναπροσαρμογή του ύψους της στεγαστικής συνδρομής για την ανακατασκευή κατοικιών που υπέστησαν ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά στο ΜάτιΑνδρέας Πουλάς: «Να αντιμετωπισθούν άμεσα τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η αισχροκέρδεια και η έλλειψη ζωοτροφών στους Έλληνες κτηνοτρόφους»