Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, μίλησε στην Ολομέλεια ως ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής για την κύρωση τριών Διεθνών Ενεργειακών Συμβάσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας αλλά και γενικότερα των Α.Π.Ε.

Ο κ. Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό απέναντι στις σε αυτές τις Διεθνείς Συμβάσεις παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν. Η αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις μεταξύ υπογραφής και κύρωσής τους από τη Βουλή, κρίνεται απαραίτητη.

Όπως απαραίτητο είναι το να δοθούν απαντήσεις στο ποιος θα εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Συνέλευση που προβλέπει η Σύμβαση για την Ηλιακή Συμμαχία αλλά και το Μνημόνιο Κατανόησης με την Ινδία, ποια θα είναι η οικονομική συμβολή της Ελλάδας σε αυτή την Συνέλευση, και κατά πόσο σχετίζονται οι παρούσες Συμβάσεις με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο ή άλλα έργα διασυνδέσεων αλλά και αν υπάρχει συσχετισμός με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου περί πρότυπων προτάσεων για καινοτόμα έργα και την πιθανή άντληση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας ότι:

« Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστεί στην προώθηση κάθε διεθνούς συνεργασίας σε θέματα Α.Π.Ε. διότι είναι αυτές που εξασφαλίζουν:

  • ΚΑΙ μειωμένες τιμές σε νοικοκυριά/επιχειρήσεις
  • ΚΑΙ απεξάρτηση από την εισαγωγή ενέργειας

Και εδώ βρίσκεται η θεμελιακή  διαφορά με την ΝΔ στον ενεργειακό τομέα. Το Κίνημα Αλλαγής έβλεπε μπροστά και σχεδίαζε την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ελλάδας με όφελος για τους πολλούς για αυτά τα θέματα από το 2009. Ενώ η ΝΔ έβλεπε και βλέπει πως θα ιδιωτικοποιήσει Δίκτυα και Υποδομές, και σχεδίαζε με επικοινωνιακούς όρος μια «Πράσινη Μετάβαση» προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.

Να επιταχύνετε κ. Υπουργέ με ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων, διαδικασίες και αδειοδοτήσεις για πολλά μικρά έργα ΑΠΕ.

Υπάρχουν συγκριτικές μελέτες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που δείχνουν για παράδειγμα κάτω από ποιες προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία και κοινωνία κερδίζουν περισσότερα από την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών ισχύος 1 GW. Η προστιθέμενη αξία είναι σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη, όταν σε τέτοια έργα συμμετέχουν μικροεπενδυτές.

Σε αντίθεση με την ΝΔ εμείς πάντα είχαμε ως Plan A την ευρεία ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ΝΔ σπεύδει τώρα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, να ανακοινώσει ως Plan B την επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο, αφού όμως τα προηγούμενα 3 χρόνια φρόντισε να:

  1. Δυσκολέψει το θεσμικό πλαίσιο για τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ και τις Ενεργειακές Κοινότητες.
  2. Αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το Φυσικό Αέριο κατά 24%.
  3. Ανακοινώσει μια Απολιγνιτοποίηση που θα αντικαθιστούσε τον λιγνίτη με το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο.
  4. Αγνοήσει τις συνεχείς και τεκμηριωμένες προτάσεις μας για αξιοποίηση της Γεωθερμίας και άλλων εγχώριων πηγών ενέργειας.

Και μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχει εκτοξεύσει τις ενεργειακές τιμές αλλά υπάρχουν και οι εγχώριοι λόγοι που είμαστε τόσο ακριβοί. Τι να υποθέσει άλλωστε κάποιος ακούγοντας τον κ. Ξιφαρά  της ΔΕΠΑ να δηλώνει μόλις χθες ότι:

«Η Κερδοσκοπία εκτόξευσε τις τιμές φυσικού αερίου….Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές Αρχές οφείλουν να παρέμβουν άμεσα για να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά, και πρωτίστως, να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τους κερδοσκόπους».

Τι έκανε λοιπόν η ελληνική Κυβέρνηση ;

Ποια παρέμβαση έκανε για να διορθώσει τις στρεβλώσεις των ενεργειακών αγορών του Target Model στην Ελλάδα ; – Καμία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά άμεσα τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών. Με ειδική εισφορά και με προκαταβολή, για να ενισχυθεί η ρευστότητα.

Και επιμένει για την εισαγωγή πλαφόν στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος. Θέλει διαφάνεια και ενεργειακή δικαιοσύνη.

Ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί κρυφά να δέσει την χώρα σε νέες ξένες ενεργειακές εξαρτήσεις. Έφθασε στο σημείο :

  • ΧΩΡΙΣ να έχει επικαιροποιήσει τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ),
  • ΧΩΡΙΣ να στοχεύει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και
  • ΧΩΡΙΣ καμία ενημέρωση, με σπασμωδικές κινήσεις να συζητά την εισαγωγή πυρηνικής ενέργειας από Βουλγαρία.»

Ο κ. Αρβανιτίδης καυτηρίασε την δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης για τις λιγνιτικές μονάδες ότι «δουλεύουν στο φουλ» καθώς τα πραγματικά στοιχεία τον διαψεύδουν και κατέθεσε για αυτό τρία ΔΕΛΤΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ του ΙΕΝΕ, με την μηνιαία ανάλυση της Ελληνικής Ενεργειακής Αγοράς, σημειώνοντας επίσης ότι:

«Η χώρα, η οικονομία και οι πολίτες ΔΕΝ έχουν ανάγκη από παραπλανητικές δηλώσεις και λανθασμένα στοιχεία. Έχουν ανάγκη από μια νέα εθνική ενεργειακή στρατηγική.

Η νέα προτεινόμενη εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειάζεται εξειδίκευση. Η έκδοση Ευρωομολόγου όταν την πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης ήταν ταμπού για την Ε.Ε.. Τώρα βλέπουμε να συζητείται η έκδοση Ευρωομολόγου για αγορά ενέργειας από όλα τα κράτη μέλη. Δεν είναι απλά ζήτημα ιστορικής και πολιτικής δικαίωσης ενός κόμματος. Είναι πλέον υπαρξιακό ζήτημα της ίδιας της Ε.Ε. για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Χρειάζεται η συνδρομή της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια»Eρώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων για την μετεγκατάσταση ΕΑΣ Υμηττού-πάρκο Υπουργείων