Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την επίκαιρη επερώτηση για την ακρίβεια που προκάλεσε το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι το ενεργειακό κόστος, χτυπά και γονατίζει κάθε ελληνικό νοικοκυριό, επηρεάζει κάθε αναπτυξιακή προοπτική και ροκανίζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης:

«Είναι ολοφάνερο, ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να είχε πάρει μέτρα χθες, όχι σήμερα, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας. Ειδικά στο κομμάτι της ενεργειακής ακρίβειας, οι κυβερνητικές επιλογές του χθες, είναι αυτές που οδηγούν πολίτες και επιχειρήσεις να εξεγείρονται με τις τεράστιες αυξήσεις σήμερα.

Οι δικές σας λανθασμένες επιλογές του χθες, είναι ο λόγος που σας ζητάμε ευθύνες σήμερα.

Υπάρχουν τεράστιες λανθασμένες επιλογές και ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ για την ενεργειακή ακρίβεια και η σημερινή αύξηση των τιμών ενέργειας δεν οφείλεται στην πράσινη μετάβαση. Αλλά στην επιλογή της Κυβέρνησης να μεταβούμε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και στην βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο. Δεν θέλησε να προωθήσει 2,5 χρόνια τώρα τα πολλά έργα ΑΠΕ από μικρούς παραγωγούς και ενεργειακές κοινότητες.

Η Κυβέρνηση προτίμησε να δώσει χώρο και χρόνο στους «μεγάλους», προκειμένου να κάνουν τα μεγάλα έργα ΑΠΕ, τα οποία πίστευε ότι θα έφερναν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Τα μεγάλα όμως έργα, έχουν και μεγάλο χρόνο ωρίμανσης και καθυστερούν να γίνουν. Και έτσι μείναμε πίσω!

Και με βάση αυτή την επιλογή, αυξήθηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου σε πάνω από 50% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τους λογαριασμούς ρεύματος να έχουν τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί, η Κυβέρνηση οδηγεί τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τα «κόκκινα» δάνεια, στους «κόκκινους» λογαριασμούς ρεύματος.

Και αυτό θα είναι τροχοπέδη για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη το 2022. Η μεγάλη αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής δεν είναι όμως τωρινό φαινόμενο αλλά εδώ και 1,5 έτους περίπου και οφείλεται – ανάμεσα σε άλλα – και στις πολλές αστοχίες του Target Modell. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σχεδίασαν ένα μοντέλο χρηματιστηριακού τύπου με χαρακτηριστικά ώριμων ευρωπαϊκών αγορών. Η επιβάρυνση των καταναλωτών, δεν είναι λοιπόν σημερινή. Απλά το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Και εδώ η Κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις και εξηγήσεις στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, στη βιομηχανία:

 • Γιατί επί των ημερών της σπάμε το ένα ρεκόρ ακρίβειας πίσω από το άλλο;
 • Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η Αθήνα είναι στις 6 πιο ακριβές πρωτεύουσες της Ε.Ε. στην ενέργεια;
 • Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη μηναία αύξηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη τον Δεκέμβρη;
 • Είχαμε ή δεν είχαμε την υψηλότερη μέση ετήσια τιμή ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2021 (115,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα);
 • Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. στην οποία η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 24%, την ώρα που σε όλες τις άλλες χώρες μειώθηκε ; (Στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 49%, στη Γαλλία 46%, στη Γερμανία 30% και στην Ισπανία 21%).
 • Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων, εξετάζει τον περιορισμό ή ακόμη και την προσωρινή αναστολή της παραγωγής και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων κάτω από την πίεση των υψηλών τιμών της ενέργειας ;
 • Έλαβε έγκαιρα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, ώστε να απορροφήσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και να μην το μετακυλήσουν τελικά στους καταναλωτές, και αν ναι, πόσο αποτελεσματικά ήταν;
 • Ρύθμισε την αγορά ενέργειας, προς όφελος των καταναλωτών, μέσα και από την έγκαιρη υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας;

Υπάρχει απουσία δομικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης στις στρεβλώσεις της ενεργειακής αγοράς για να ελέγξει την ακρίβεια.

Η ενεργειακή ακρίβεια χτυπά όλες τις χώρες, αλλά η Ελλάδα υφίσταται τις πιο αρνητικές συνέπειες.

Είμαστε μονίμως μέσα στους 3 πρώτους στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.

Η τιμή της ηλεκτρική ενέργειας πενταπλασιάστηκε το 2021 στη χώρα μας.

Ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό;

Ποιες παρεμβάσεις έχει κάνει η Κυβέρνηση για να λύσει τα δομικά προβλήματα και να ελέγξει την ενεργειακή αγορά;

Ποια τα αποτελέσματα έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την ΡΑΕ;

Στο Κίνημα Αλλαγής είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωσή της.

Προτείναμε:

 • Μείωση του ΦΠΑ
 • Μείωση του ειδικού κόστους κατανάλωσης στα καύσιμα και την ενέργεια
 • Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού
 • Κινητοποίηση όλων των μηχανισμών της αγοράς, με εντατικούς ελέγχους ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας

Επιπλέον, με χθεσινή ερώτησή μας έχουμε ζητήσει:

 • Την ενίσχυση της ΡΑΕ
 • Να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τις ενεργειακές χρεώσεις
 • Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής των ενεργειακών τιμολογίων

Αν η Κυβέρνηση είχε διαθέσει το 1,4 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων, ώστε να παράγουν τα ελληνικά νοικοκυριά τη δική τους ενέργεια, όπως είχαμε προτείνει, σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες θα γλίτωναν το 50% της ετήσιας κατανάλωσής τους, κάθε χρόνο, για 30 χρόνια.»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Aπόστολος Πάνας: «Η Κυβέρνηση διαψεύστηκε για άλλη μια φορά στις εκτιμήσεις της περί "προσωρινής ενεργειακής κρίσης"»Ανδρέας Πουλάς: «Για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους είστε η Κυβέρνηση της ακρίβειας»