Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ελπίζω ότι θα έρθει και ο κ. Τσακαλώτος στην Ολομέλεια, μιας και το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι της αρμοδιότητάς του, για να μας περιγράψει πόσο νωρίς κατέρρευσε το αφήγημα της «καθαρής εξόδου».

Διότι ο κύριος Υπουργός προχθές στο EUROGROUP ανέλαβε μια σειρά δεσμεύσεων πέραν της ημερομηνίας εξόδου και επιχείρησε να καλλωπίσει την Έκθεση Συμμόρφωσης σχετικά με τους πλειστηριασμούς, που έβαλε συγκεκριμένους στόχους για τη χώρα μας: δέκα χιλιάδες πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2018 και σαράντα χιλιάδες πλειστηριασμοί στην τριετία, χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κι επειδή ο κ. Τσακαλώτος μάς αντιμετωπίζει με έναν υπεροπτικό τρόπο εδώ στη Βουλή, όταν του ζητάμε να καταθέσει τα κείμενα μεταφρασμένα, γιατί δεν είχαμε την ευτυχία όλοι να είμαστε αγγλοτραφείς, μας επιπλήττει και μας παραπέμπει στο διαδίκτυο. Τη βρήκαμε, λοιπόν, στο διαδίκτυο την Έκθεση Συμμόρφωσης και λέει αυτά.

Και αν το αμφισβητείτε, καλέστε τον εδώ να την καταθέσει μεταφρασμένη. Το λέω για τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουνε πάει στην Οξφόρδη.

Κατέρρευσε, λοιπόν, το αφήγημα της καθαρής εξόδου, διότι έχει αναλάβει δεσμεύσεις για μετά το πιστοποιητικό της εξόδου που μεθοδεύεται στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης.

Έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την πώληση της ΔΕΗ. Και ο κ. Σταθάκης επιμελώς απέφυγε να αναφερθεί στην τροπολογία που έχει καταθέσει το Υπουργείο του και περιορίζει τη δυνατότητα της ΔΕΗ να παρεμβαίνει ως αγοραστής στους πλειστηριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Διαβάστε τη καλά και ζητήστε εξηγήσεις.

Επίσης, δεν μας είπαν και τι δεσμεύσεις ανέλαβαν για τις ΔΕΚΟ, το μετοχολόγιο των οποίων πήγε πλέον, μετά την κατάργηση της εταιρείας δημοσίων συμμετοχών της ΕΔΗΣ, που ήταν το δικό σας αφήγημα ότι θα αξιοποιήσουμε τις ΔΕΚΟ και δεν θα τις ξεπουλήσουμε, κατευθείαν στο Υπερταμείο.

Φυσικά άξιο να μνημονεύσουμε είναι και πρέπει να μας το εξηγήσει ο κ. Τσακαλώτος, το κλείσιμο του ανακοινωθέντος που μιλάει για τις ρυθμίσεις του χρέους «αν χρειαστεί» και καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να καταθέσει ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης, αντιδιαστέλλοντάς το με τις ρυθμίσεις τους χρέους.

Δηλαδή, τι σας είπε το Eurogroup; Ή ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης, άρα θα έχουμε ένα DSA, δηλαδή μία μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν χρειάζεται ρύθμιση του χρέους ή ρύθμιση του χρέους στην περίπτωση που οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβάλλουν αυτό να γίνει. Άρα, πάμε πάλι σε ένα καινούργιο αδιέξοδο και σε ένα καινούργιο δίλημμα: Ανάπτυξη ή στασιμοχρεωκοπία. Όλα αυτά ενταγμένα στον εκλογικό κύκλο, όπως κάνετε και με τα εθνικά θέματα. Τίποτα άλλο.

Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να έρθει ο κ. Τσακαλώτος, μιας και το νομοσχέδιο είναι δικό του και το Eurogroup ήταν πρόσφατο, να μας ενημερώσει.

Έρχομαι τώρα σε αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Θα κάνω μία παρατήρηση την οποία έκανα και στην επιτροπή, στο γνωστό σλόγκαν «ψηφίζω-ξεψηφίζω», το οποίο έλεγα πως έχετε ξεχάσει και έχετε πάρει ορισμένα μαθήματα, αλλά ο κ. Σταθάκης που κατέβηκε από το Βήμα μας είπε ότι θα ξεψηφίσουμε ορισμένες διατάξεις. Εσείς θα τις ξεψηφίσετε, δηλαδή, που τις ψηφίσατε προχθές. Είναι πολύ νωπό το μελάνι στο πρόσφατο νομοσχέδιο, στο πολυνομοσχέδιο. Τις ξεψηφίζουμε.

Η κυρία Υπουργός θα πρέπει να μας εξηγήσει τώρα τι θα κάνουμε με τις διατάξεις των άρθρων 59 έως 66 του νομοσχεδίου, που επειδή η Κυβέρνηση δεν κύρωσε την Οδηγία, δεν την ενέταξε, δηλαδή, στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 3/1/2018 ως είχε υποχρέωση, τις κύρωσε με τροπολογία πριν τις γιορτές. Εδώ τώρα από το «ψηφίζω-ξεψηφίζω» θα περάσουμε στο «ψηφίζω και ξαναψηφίζω». Αυτά είναι τεχνικές παρατηρήσεις, αλλά έχουν την πολιτική τους σημασία.

Έρχομαι τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτές καθαυτές τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες ουσιαστικά καταργούν τις διατάξεις του ν. 3707/2007, οι οποίες ρύθμιζαν μέχρι σήμερα τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με στόχο, όπως είπα, από τις 3 Γενάρη να έχουμε το καινούργιο πλαίσιο, δηλαδή της Οδηγίας 2014/65 και σε συνδυασμό με τον Κανονισμό 600/2014 τη λεγόμενη MiFID II, η οποία αντικαθιστά τη MiFID I.

Η επιχειρηματολογία που υπάρχει στην αιτιολογική έκθεση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ότι μετά την κρίση του 2008 έπρεπε να αυστηροποιηθούν οι όροι των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε όλο το σύστημα και στα κύρια προϊόντα και στα παράγωγά τους.

Επεξεργάστηκαν τεχνικά ένα πλαίσιο στο οποίο θα κάνω μία σύντομη αναφορά, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο, δυσκίνητο, γραφειοκρατικό, αυστηρό, με περισσότερη διαφάνεια, αλλά και πολύ περισσότερο κόστος για τις εταιρίες, άρα ευνοεί τις μεγάλες εταιρίες και βγάζει από τον κλάδο τις μικρές εταιρίες.

Επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί εμείς, η παράταξή μας, θέλουμε και διεκδικούμε την έκφραση των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών ιδεών και στη χώρα μας και στο Κοινοβούλιο, να κάνω μια παρατήρηση, που απευθύνεται στους ρέκτες συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη της Κυβέρνησης, που μας κατηγορούσαν ότι εμείς είμαστε ενσωματωμένοι στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τίποτα, ενώ αυτοί θα άλλαζαν την Ευρώπη.

Το μόνο που άλλαξαν, βεβαίως, είναι τα ευχαριστήρια για τη διευκόλυνση που παρέχουν οι Υπουργοί και ο κ. Τσίπρας στις συνεδριάσεις που τελειώνουν πάρα πολύ σύντομα, γιατί αποδέχονται ό,τι τους λένε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λοιπόν, θέλω να σας ενημερώσω ότι αν θέλουμε να έχουμε μια προοδευτική πολιτική για να ελέγξουμε την ταχύτητα κυκλοφορίας των χρηματιστηριακών κεφαλαίων του καπιταλισμού-«καζίνο», δηλαδή αυτών που επενδύουν και αποεπενδύουν σύντομα για να κερδοσκοπήσουν, αναλαμβάνοντας και κινδύνους και στερώντας από την πραγματική οικονομία πόρους, γιατί όλη η επιχειρηματολογία -υπάρχει στην εισηγητική έκθεση αυτού του νομοσχεδίου- είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την προσέλκυση κεφαλαίων μέσω των χρηματαγορών για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και την πραγματική οικονομία, αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν υπάρχουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, που πάρα πολύ γρήγορα ανάλογα με τις εξελίξεις μετακινούνται ή πολλές φορές επηρεάζουν τις εξελίξεις και οδηγούν σε χρεοκοπία, όπως έγινε με τη Merrill Lynch, με μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμα και χώρες.

Η προοδευτική σκέψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει καταγραφεί με την πρόταση για τον λεγόμενο φόρο Τόμπιν, ο οποίος, ως οικονομολόγος που τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1978, είχε καταθέσει μια πρόταση για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έναν μικρό φόρο, που θα απέτρεπε την κερδοσκοπική κίνηση των κεφαλαίων και θα έβαζε τις χρηματαγορές να υποστούν ένα κόστος και δεν θα το μετέφερε στους πολίτες, όταν οι συστημικές τράπεζες και το άλλο σύστημα θα είχε τις επιπτώσεις από αυτήν την πολιτική.

Πρέπει να σας πω, λοιπόν, και να σας θυμίσω ότι οι σοσιαλιστές ηγέτες, ο Ζοσπέν και ο Σρέντερ, από το 2001 έχουν εισηγηθεί για την εφαρμογή αυτού του φόρου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώντας ότι πρέπει να ηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτής της πολιτικής.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων από το 1998 πάλευε αυτήν άποψη. Και εγώ είχα την τιμή να την παρουσιάσω σε διεθνές συνέδριο εδώ στην Ελλάδα- ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής με την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου είχε υιοθετήσει και είχε προτείνει αυτήν την επιλογή και ότι τελικά η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων τον Οκτώβριο του 2012, μετά από έκθεση της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, της κυρίας Άννυς Ποδηματά, αποδέχθηκε την υλοποίηση και τη θέσπιση φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας σε έντεκα χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Η δε Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή είχε με συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη έκθεσή της, που θα την καταθέσω στα Πρακτικά, αναλύσει τις θετικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής και είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία έκδοσης οδηγίας, που θα ήταν δεσμευτική για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δε μεγάλη Βρετανία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έχασε, διότι δεν αποδέχθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επιχειρηματολογία της.

Ο κ. Βενιζέλος, ως Υπουργός Οικονομικών, στις 4.2.2014 είχε επικροτήσει αυτήν την πρωτοβουλία μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν θέλουμε να μιλήσουμε από μια προοδευτική σκοπιά για το πώς θα περιορίσουμε την κερδοσκοπική κίνηση των κεφαλαίων και θα ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία, υπάρχουν άλλες πολιτικές, που πρέπει αυτοί που λένε ότι θα άλλαζαν την Ευρώπη να τις θέτουν εκεί που πρέπει,.

Σας ενημερώνω ότι από τότε που ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τελευταία φορά στο Ευρωκοινοβούλιο για τον φόρο Τόμπιν, η λεγόμενη πρώτη φορά Αριστερά ποιεί τη νήσσα.

Αυτό το λέω για να δούμε πώς μπορούμε να παρέμβουμε στις εξελίξεις, γιατί διαφορετικά θα περιοριζόμαστε στον ρόλο ενός διεκπεραιωτή και επειδή εμείς -σας το έχουμε πει και άλλη φορά- έχουμε μια σταθερή θέση σε σχέση με την ενσωμάτωση των οδηγιών, θα τις ψηφίζουμε μεν σταθερά και στην Κυβέρνηση και στην Αντιπολίτευση, εσείς δε ευκαιριακά ανάλογα με τη θέση σας.

Κατά συνέπεια, εμείς τα άρθρα του νομοσχεδίου, που άρθρο-άρθρο, mot a mot, όπως λένε οι νομικοί, μεταφέρουν στο Εθνικό Δίκαιο αυτήν την Οδηγία, θα τα ψηφίσουμε και του πρώτου μέρους μέχρι το άρθρο 86 και του δεύτερου μέρους από το άρθρο 87 μέχρι το 97, που έχει τις ειδικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδυτικής Διαμεσολάβησης και του τρίτου μέρους, που έχει τα άρθρα 100-103, που θεσπίζει διατάξεις για την εφαρμογή του κανονισμού 2015 και του τέταρτου μέρους, που έχει τα άρθρα 104-110, που περιλαμβάνουν διατάξεις που τροποποιούν τεχνικές λεπτομέρειες στην υφιστάμενη χρηματιστηριακή νομοθεσία.

Θέτουμε ένα θέμα για ζητήματα που είναι εθνικού δικαίου και τα έθεσαν και οι εκπρόσωποι των φορέων που είχαμε καλέσει στην Επιτροπή, ιδιαίτερα για το άρθρο 106, καθώς οι ΑΕΕΑΠ είπαν ότι υπάρχει και λανθασμένη νομοθετική πρόνοια σε σχέση με την κοινοποίηση των αποφάσεων και των σχεδίων τους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία δεν έχει καμμία αρμοδιότητα και σε σχέση με τον ορισμό του όρου «όργανο». Επίσης, έχουν διατυπώσει και ένα αίτημα το οποίο λένε ότι μπορεί να κάνει πιο ευέλικτη τη διαδικασία της επενδυτικής τους δραστηριότητας.

Για αυτό το θέμα κάλεσα την κυρία Υπουργό να τοποθετηθεί. Είπε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Δεν έχει τοποθετηθεί. Περιμένουμε να την ακούσουμε. Εγώ για διευκόλυνση της Κυβέρνησης έχω καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία.

Υπάρχει, επίσης, το άρθρο 109 για τις ΑΕΕΔ, το οποίο αφορά τους εκπροσώπους των μικρών επενδυτικών εταιρειών. Είπαν ότι δεν μπορούμε να έχουμε 150.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και να μας καλείτε να δώσουμε και 150.000 ευρώ στο συνεγγυητικό. Η κυρία Υπουργός είπε ότι θα το δει. Θεωρώ ότι το αίτημα είναι εύλογο και για αυτό το θέμα έχω καταθέσει μια συγκεκριμένη τροπολογία.

Έρχομαι τώρα στα άρθρα -και θα ακούσω τη συμβουλή του κυρίου Προέδρου- που αφορούν φορολογικές διατάξεις. Και αναφέρομαι στα άρθρα από το 111 και μετά.

Είμαστε αντίθετοι με το άρθρο 111 που ορίζει τα σκάφη αναψυχής στα δώδεκα μέτρα. Εμείς λέμε ότι αυτό γίνεται αυθαίρετα, η Υπουργός λέει ότι γίνεται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία. Αν, όμως, είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή Οδηγία, μέχρι τώρα γιατί χάναμε φόρους; Κάποιος πρέπει να μας το εξηγήσει.

Αναφέρομαι, επίσης, στο άρθρο που έχει να κάνει με την άρση της απαγόρευσης της αιθυλικής αλκοόλης διαφόρων προελεύσεων για τα ξίδια. Και ερωτώ: Θα υποχρεώσει η απόφαση που θα βγάλει το Υπουργείο να αναγράφεται ότι αυτό είναι προϊόν σταφύλης, είναι ελληνικό προϊόν, ή θα κυκλοφορήσουν σε λίγο στην αγορά ξίδια από ουκρανικά καλαμπόκια και από αιγυπτιακές πατάτες; Αυτή είναι η ρύθμιση ώστε από αλκοόλη οποιασδήποτε προέλευσης μπορεί να έχουμε ξίδι που θα κυκλοφορεί στην αγορά.

Και βεβαίως, πρέπει να σας εκφράσω την αντίθεσή μου, καθώς στα άρθρα 116 και 117 υπήρχε μία ρύθμιση η οποία ήταν θετική για τους πολίτες που χρωστούσαν στο Δημόσιο -δηλαδή δεν θα πλήρωναν επιβάρυνση για ολόκληρο τον μήνα, αλλά μόνο για τις ημέρες της καθυστέρησης- και λόγω αδυναμίας σας να την εφαρμόσετε την παρατείνετε ακόμα για έναν χρόνο.

Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου για την επιτροπή αξιολόγησης των καταγγελιών, καθώς, όπως δέχθηκε και η κυρία Υπουργός, δεν έχει καταλήξει το Υπουργείο ακόμα για το τι θα κάνει με το Σώμα Επιθεωρητών, όπως επίσης και για το τι θα κάνει με το θέμα της δυνατότητας του Υπουργού, που αντί να υποβάλλει την έκθεση των δαπανών η ΑΑΔΕ, θα την υποβάλλει ο ίδιος, ενώ ο νόμος λέει ότι πρέπει να την υποβάλλει η ΑΑΔΕ.

Έρχομαι τώρα, κύριε Πρόεδρε –για να κλείσω- σε δύο δικές μου τροπολογίες που αφορούν γνωστά θέματα στην κυρία Υπουργό και στον κ. Τσακαλώτο.

Το ένα θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, έχει συζητηθεί και άλλη φορά. Έχει να κάνει με τη μεγάλη μισθολογική διαφορά που έχουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι στο Υπουργείο Οικονομικών.

Και επειδή όλοι θέλουμε να συνδράμουμε στις διαδικασίες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αυτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξαρτώνται από το κατά πόσο έχουμε ένα καταρτισμένο, έμπειρο και με αυξημένα προσόντα προσωπικό.

Τέτοιο προσωπικό τα τελευταία χρόνια μέσα από τις προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό έχει προσληφθεί στον Υπουργείο Οικονομικών και σε μερικές περιπτώσεις αυτοί οι καινούργιοι υπάλληλοι προέρχονται και από μετάταξη.

Δυστυχώς, επειδή δεν έχει υλοποιηθεί η πρόνοια του νόμου, που προέβλεπε το μισθολόγιο για την προσωπική διαφορά και για αυτούς τους υπαλλήλους, έχουμε φθάσει στο σημείο να προσλαμβάνονται και να αποχωρούν. Το αντιλαμβάνεστε αυτό με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας;

Μας το είπε ο κ. Πιτσιλής εδώ, όταν πέρυσι τον Φλεβάρη παρουσίασε τη δραστηριότητα της ΑΑΔΕ, απαντώντας σε δική μου ερώτηση και δέχτηκε ότι είναι εύλογο, πάρα πολύ σωστό το αίτημα. Είπε ότι έχει σκέψεις να το λύσει.

Ο κ. Τσακαλώτος στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι θα το λύσει μετά την αξιολόγηση. Εγώ κατέθεσα αυτήν την τροπολογία για να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση, γιατί πάρα πολλοί Βουλευτές της Πλειοψηφίας με βρήκαν και μου είπαν ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η πρωτοβουλία μου και την υποστηρίζουν.

Μπορείτε, λοιπόν, να το λύσετε σήμερα. Αν δεν θέλετε να πάρω εγώ τη δόξα, φέρτε δική σας τροπολογία. Εμείς θα την ψηφίσουμε.

Η άλλη που έχω καταθέσει, κυρία Υπουργέ, αφορά το γνωστό θέμα με τον Αλβανό που τον έπιασαν με την κότα. Δηλαδή, είναι δυνατόν για ένα ευτελές ποσό να τίθεται σε διαθεσιμότητα ένας υπάλληλος και να κινδυνεύει ουσιαστικά η προσωπική και η οικογενειακή του ζωή, την ώρα που εσείς οι ίδιοι -και σωστά κάνατε- εξορθολογήσατε το πειθαρχικό δίκαιο των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων, δεχόμενοι το τεκμήριο της αθωότητας;

Έχω, λοιπόν, καταθέσει μια τροπολογία για να εξορθολογήσουμε αυτές τις υπάρχουσες αυστηρές διατάξεις -θυμίζω εγώ ότι είναι του νόμου Παπαδόπουλου του 1999 για της τελωνειακούς- γιατί πρέπει να συνδέσουμε τη λαθρεμπορία και με το ύψος του αδικήματος.

Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώντας για την ανοχή της με αυτά και περιμένοντας την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί και της δικές μου τροπολογίες και θα μιλήσω στη δευτερολογία μου για της τροπολογίες της Κυβέρνησης, καθώς δεν ήθελα να καταχραστώ άλλο τον χρόνο.

Ευχαριστώ για την προσοχή της.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.