Σε Διάφορα

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής:

Η θέση των γυναικών χειροτέρευσε αισθητά μέσα στην πανδημία. Τα στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι συγκλονιστικά. Είναι τέτοιο το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών και τόσο αργός ο ρυθμός προόδου, που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 136 χρόνια για να γεφυρωθεί.  

Δυστυχώς, ούτε η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση: το 2021 έχασε 14 θέσεις φτάνοντας στην 98η θέση μεταξύ 156 χωρών ενω βρίσκεται τελευταία μεταξύ των 20 χωρών της Δυτικής Ευρώπης στο δείκτη ισότητας. Μια θέση πάνω από την Ουγγαρία και κάτω από την Κένυα, το Καμερούν και την Αιθιοπία. Τυχαίο; Καθόλου. Η κυβέρνηση της ΝΔ ξέρει μόνο από επικοινωνία, όχι από ουσία. Δεν την ενδιαφέρει η μάχη κατά των έμφυλων ανισοτήτων και το αποδεικνύει καθημερινά. 

Όμως δεν θα τα παρατήσουμε ούτε θα αποδεχθούμε τις διακρίσεις ως αναγκαστική συνέπεια της πανδημίας. Και φυσικά, δεν θα περιμένουμε αιώνες για να σπάσουμε τη “γυάλινη οροφή”. Στη νέα εποχή που ξημερώνει για την Ευρώπη και την Ελλάδα, το άνοιγμα της κοινωνίας και η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τις γυναίκες παρούσες να εργάζονται, να επιχειρούν, να παράγουν, να δημιουργούν, να καθοδηγούν. Να διεκδικούν την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική/οικογενειακή ζωή. 

Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και οι πολίτες θα μιλήσουν. Όπως έγραψε και η Iratxe Garcia Perez, επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, αληθινή εξουσία δεν σημαίνει έλεγχος ή επιβολή, αλλά συμμετοχή και εκπροσώπηση. Οι γυναίκες μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ζέφη Δημαδάμα: «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης χωρίς δημόσιο διάλογο γίνεται; Για την κυβέρνηση της ΝΔ γίνεται!»Γιώργος Μουλκιώτης: «Τιμούμε την μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν ή επλήγησαν από την εργασία τους»