Σε Ανακοινώσεις

ΟΜΙΛΙΑ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ

 «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ-ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

 

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

 

Συζητούμε σήμερα για μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

Για το τρίτο κύμα των αλλαγών στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, που θα δώσει την δυνατότητα να πιάσει ξανά η χώρα το μίτο της Αριάδνης, που οδηγεί στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ και στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Και θέλω από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετέχουν και καταθέτουν τις απόψεις τους, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης που είναι σήμερα μαζί μας, όλους εσάς που συμμετέχετε και στηρίζετε την προσπάθειά μας.

Στο Κίνημα Αλλαγής διαμορφώνουμε την πολιτική για την  προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ανταποκρινόμαστε στην θέληση και την δύναμη των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών μας, των μόνιμων και μοναδικών εγγυητών της πορείας μας.

Στην  απαίτηση τους για πολιτική ενότητα και πραγματική προοδευτική πολιτική.

Είμαστε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στρατηγική μας στηρίζεται στον διακριτό και αυτόνομο λόγο και ρόλο.

Η πολιτική μας αναδεικνύει τον πατριωτικό χαρακτήρα, το κοινωνικό πρόσωπο και το αναπτυξιακό σχέδιο του κινήματος μας.

Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε αρχές και αξίες.

Εμείς ενώνουμε, εκφράζουμε και πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.

Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα για την μεγάλη και ισχυρή Κεντροαριστερά. Προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν και κάθε μέρα γίνονται και περισσότεροι.

 

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

 

Είναι φανερό ότι με τη διαρκή ύφεση που βιώνουμε, την κρίση της δημοκρατίας που αντιμετωπίζουμε και τη διαρκή υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών και τη φτωχοποίηση του λαού, η Αυτοδιοίκηση και η Αποκέντρωση επανέρχονται στο προσκήνιο ως ο αποφασιστικός κρίκος στην αλυσίδα των επιλογών μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι χωρίς την αποφασιστική συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική απελευθέρωση των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας που θα διασφαλίσει την παραγωγή νέου πλούτου.

Χωρίς τον αποκλειστικό και πρωτοποριακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το αίσθημα ανασφάλειας, αναξιοπρέπειας και αποξένωσης που νιώθει σήμερα ο πολίτης.

Χωρίς τον αυτόνομο, ισχυρό και πρωτοποριακό ρόλο της τοπικής και περιφερειακής εξουσίας δεν μπορεί να υπάρξει καμία θεσμική ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας που τόσο επιτακτική είναι σήμερα.

Και εν τέλει η Αυτοδιοίκηση φέρνοντας την εξουσία κοντά στον πολίτη συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολιτικής σε μια εποχή που η κρίση της οδηγεί το λαό στη παθητική στάση και τον ενεργό πολίτη στο περιθώριο της ιστορίας. 

 

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Η παράταξη μας, η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, είναι αυτή που συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην χώρα. Και ιδίως τις δημοκρατικές αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς

Όλοι οι άλλοι στάθηκαν απέναντι, καταψήφιζαν, μιλούσαν για  κατάργηση των αλλαγών, αντιδρούσαν με κάθε μέσο και τρόπο.

Δεν θα επαναλάβω όλες αυτές τις μεγάλες τομές.

Μπορώ να σταθώ ενδεικτικά στο ΑΣΕΠ, στο ΚΕΠ, στην Διαύγεια για την Δημόσια Διοίκηση.

Στην μετατροπή των 6500 Δήμων και Κοινοτήτων, τότε εκδοτήρια ληξιαρχικών πράξεων, σε σύγχρονους πολιτικούς οργανισμούς αρχικά με τον «Καποδίστρια», στην συνέχεια με τον «Καλλικράτη».

Με 325 Δήμους και 13 Περιφέρειες.

Στην ίδρυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, το TAXIS, την ίδρυση ερευνητικών ιδρυμάτων, για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Γνωρίζουμε ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Έγιναν και λάθη , υπήρξαν καθυστερήσεις και κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρώθηκαν όπως θα θέλαμε. Όμως έγιναν πολλά.

Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα.

Και εμείς στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό!

Να κάνουμε πράξη το Επιτελικό Κράτος.

Να δυναμώσουμε την Αυτοδιοίκηση.

Για μας Κεντρική Δημόσια Διοίκηση-Περιφέρειες-Δήμοι, αποτελούν τους τρεις ισότιμους πυλώνες του ενιαίου Διοικητικού συστήματος της χώρας μας.

Στο Πρόγραμμά μας, που εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το Ιδρυτικό Συνέδριό ξεκαθαρίσαμε ότι αποτελεί πρωταρχικό στόχο, η μετάβαση από το σημερινό συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό Κράτος, σε ένα νέο σύγχρονο σύστημα Πολυεπίπεδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 • Με το Κεντρικό Κράτος σε στρατηγικό και επιτελικό ρόλο. Χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, με πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις του.
 • Με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στις Περιφέρειες και στους Δήμους.
 • Με ένα νέο σύστημα αξιολόγησης.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ.

Και θέλουμε ενίσχυση της επιρροής μας και των δυνάμεων μας στη Βουλή, στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στην Ευρωβουλή- γιατί εξαρτώνται πολλά από την Ευρώπη   των Περιφερειών και των Πόλεων- για να τον κάνουμε πράξη.

 

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Πριν από λίγα χρόνια η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε μετά τον Καποδίστρια στη νέα  θεσμική τομή, τον «Καλλικράτη».

Ο Καλλικράτης ενίσχυσε με τη συνένωση τους Δήμους και δημιούργησε την Αιρετή Περιφέρεια.

Η Αυτοδιοίκηση έτσι στάθηκε όρθια μέσα στην κρίση, παρά την μείωση της κρατικής επιχορήγησης, στάθηκε στην πρώτη γραμμή στην στήριξη του πολίτη, της ελληνικής οικογένειας, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Σήμερα η αυτοδιοίκηση  δοκιμάζεται από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες που αφορούσαν την Κοινωνική πολιτική, την πρόνοια, το περιβάλλον. Και αποδόθηκαν άλλες, χωρίς πόρους, μέσα και προσωπικό!

Η Κυβέρνηση λειτουργεί με την άκρως συντηρητική αντίληψη που θέλει την Αυτοδιοίκηση, μακρύ χέρι του Κεντρικού Κράτους.

Τώρα φέρνει μια νέα νομοθετική παρέμβαση.

Με κύριο στόχο την αλλαγή του συστήματος εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Επιχειρούν να παίξουν παιχνίδια με τη  διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αισθάνονται την ήττα προ των πυλών.

Θέλω απόλυτα να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπεραμυνόμαστε του σημερινού εκλογικού συστήματος, όπως κάνει η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία.

Είμαστε έτοιμοι μάλιστα να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα.

Όμως με ένα απαράβατο όρο: ότι θα εξασφαλιστεί παράλληλα με την μεγαλύτερη αναλογικότητα και η «κυβερνησιμότητα», η δυνατότητα άσκησης Διοίκησης και λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το εκλογικό σύστημα, ως μηχανισμός χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης, ως όργανο μικροκομματικών συναλλαγών, ως μέσο άντλησης κομματικής πελατείας.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε την παράλυση των ΟΤΑ με την αδυναμία λήψης αποφάσεων ,με παζάρια και εκβιαστικές παρεμβάσεις.

Αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος των πολιτών, σε  βάρος των αναγκαίων υποδομών, των κοινωνικών παρεμβάσεων, της συμβολής των θεσμών στην Τοπική Ανάπτυξη.

Καλώ την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση τέτοιων διατάξεων και να συζητήσει επί τέλους με τα πολιτικά κόμματα και τους Αυτοδιοικητικούς φορείς, για ένα σταθερό, δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα που θα αναβαθμίζει τους θεσμούς.

Το ζητούμενο για μας δεν είναι να αρνηθούμε τα παιχνίδια για να κάνουμε τα δικά μας. Όπως θέλει η ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης «δεσμεύεται» ότι αυτός ο Νόμος θα καταργηθεί.

Όχι όμως για να πάμε μπροστά, αλλά  για να γυρίσουμε στο χθες.

Δεν ξεχνάμε ότι η παράταξη της ΝΔ ιστορικά αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

Δεν έβαλε ούτε ένα λιθαράκι για την αναβάθμιση της. Αντίθετα τις πολέμησε λυσσαλέα. Και το χειρότερο χρησιμοποίησε και αυτή τους θεσμούς στο βωμό εξυπηρέτησης των κομματικών της επιλογών.

 

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Η αναπτυξιακή μας  στρατηγική που αποτυπώνεται στο «Σχέδιο Ελλάδα» ξεκινά από μια κρίσιμη προϋπόθεση. Δεν μπορεί να υπάρξει νέα ανάπτυξη στη χώρα αν στην καρδιά των αλλαγών δεν βρεθεί η Ελλάδα των Περιφερειών με ταυτότητα.

Κι’ αυτό γιατί:

 • Στην Περιφέρεια μπορεί να γίνει αλλαγή  του παραγωγικού αναπτυξιακού προτύπου
 • Στο Δήμο μπορεί να σχεδιαστεί η κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων ενός τόπου που σήμερα αδρανούν κατακερματισμένες
 • Στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να οργανωθεί η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους.

Η περιφέρεια μπορεί να αξιοποιήσει τις υποδομές και όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Και ποια είναι αυτά;

Πάνω από όλα είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός, η φιλοσοφία, οι τέχνες  η λαογραφία , ο αθλητισμός και οι παραδόσεις.

Είναι το φυσικό μας περιβάλλον, τα οικοσυστήματα, τα βουνά, οι ακτογραμμές , οι παραδοσιακοί οικισμοί.

Είναι τα ποιοτικά  παραδοσιακά μας προϊόντα, η ελληνική διατροφή.

Η σύνδεση όλων αυτών  με τις νέες τεχνολογίες , τον τουρισμό, την ενέργεια, τη μεταποίηση, τον αγροδιατροφικό τομέα και τις μεταφορές  μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακούς πόλους, μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις και να διαμορφώσει την αναπτυξιακή ταυτότητα της Περιφέρειας. 

Είναι το σχέδιο μας

Είναι η καρδιά του  σχεδίου ΕΛΛΑΔΑ

 • Πως θα τα καταφέρουμε;

Η δέσμευσή μας είναι ότι αυτή τη φορά θα είμαστε πιο τολμηροί. Είμαστε αποφασισμένοι να τσακίσουμε οριστικά το συγκεντρωτικό κράτος και την επιτομή της γραφειοκρατίας που είναι η μήτρα των πελατειακών σχέσεων. 

Ο ενισχυμένος ρόλος της Αυτοδιοίκησης έχει να κάνει με την ποιότητα της δημοκρατίας. Την  εξυπηρέτηση του πολίτη, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Η ανασύνταξη της πολιτείας θα στηριχθεί σε πολύ συγκεκριμένες και μη διαπραγματεύσιμες μεταρρυθμίσεις στη βάση των ακόλουθων αρχών:

1ο   Το τεκμήριο της αρμοδιότητας.  Ο ισχυρός Δήμος είναι η βάση της μεταρρύθμισης.

2ο Την αρχή της επικουρικότητας . Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

3ο   Την αρχή της αναλογικότητας των ευθυνών.   Η μη υλοποίηση αρμοδιοτήτων συνεπάγεται  κυρώσεις.

4ο  Την αρχή της οικονομικής αυτοτέλειας  που προσδιορίζεται και από το Σύνταγμα.

Ειδικότερα:

Πρώτον: Να στηρίξουμε την πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη», με την απόδοση των οφειλόμενων πόρων και την  «απελευθέρωση» από τα δεσμά, τους ανούσιους ελέγχους και δαιδαλώδεις διαδικασίες ώστε να ασκηθούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα οι αρμοδιότητές .

Και εν συνεχεία με ευθύνη και νηφαλιότητα να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα. Να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις και αναθεωρήσεις όπου χρειάζεται, με στόχο όμως την μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση

Δεύτερον: Να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια -μετά από διάλογο με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, τα τρέχοντα θεσμικά, λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.

Τρίτον: Να πάρουμε πρωτοβουλίες  για αλλαγές στο Σύνταγμα που θα ενισχύουν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Γνωρίζω ότι στο δεύτερο βαθμό υπάρχει σχετική προετοιμασία από το παρελθόν, που χρειάζεται απλές βελτιώσεις.

 • Με αυτή την οπτική καταθέτω 7 προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος.
 1. Το κράτος πρόνοιαςοικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμουςόπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Όλες οι δομές πρόνοιας όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους.

Αποκέντρωση  αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας Υγείας προς Δήμους.

 1. Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμόκαι όχι για να υλοποιούν τα ρουσφέτια των υπουργών μέσω των ΠΕΠ.
 2. Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνεστο σύνολο τους στις περιφέρειεςκαι τους δήμους που με βάση τις πραγματικές ανάγκεςεκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.
 3. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης(Π.Α.Α),αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου.
 4. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για την εξάλειψητου ψηφιακού χάσματοςπου μας χωρίζει από τις χώρες της ΕΕ.

Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις».

 1. Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση.
 2. Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσηςτων Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτές είναι αλλαγές που δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην αυτοδιοίκηση στον αγώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας με κοινωνική συνοχή κ αλληλεγγύη.

Σε αυτές τις προτάσεις σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα ένα μεγάλο διάλογο που θα φτάσει μέχρι τη συνοικία και το χωριό, μέχρι τα νησιά και τις ορεινές μας περιοχές.

 

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

 

Στις ερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης, θα αναμετρηθούν πολιτικές και θα αξιολογηθούν πρόσωπα.

Θα αντιπαρατεθούν οι διαφορετικές απόψεις για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

Αφ’ ενός η δική μας, για ισχυρή τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στην υπηρεσία των πολιτών.  

Αυτοδιοίκηση  πρωταγωνιστή στην πορεία εξόδου από την κρίση, με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Αφετέρου οι στενά κομματικές , συντηρητικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει μια κατακερματισμένη Αυτοδιοίκηση, με τοπικές και περιφερειακές Διοικήσεις ομήρους των μειοψηφιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν  διστάζει βέβαια προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα δυνάμεων του στο χώρο, να ανακοινώνει ότι θα στηρίξει και δικά μας καταξιωμένα στελέχη. Αυτούς που  πριν λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «βλαχοδήμαρχους».

Όσο για την ΝΔ την βλέπουμε να συγκροτεί αυστηρά κομματικούς συνδυασμούς. Για άλλη μια φορά  χρησιμοποιεί  τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο βωμό  κατάκτησης της εξουσίας.

Όσο μας αφορά , στις εκλογές οι δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής θα είναι παρούσες.

Σε κάθε Περιφέρεια, σε όλους τους μεγάλους Δήμους, τις πρωτεύουσες των Νομών.

Μέσα από ευρύτερους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, με την συμμετοχή όλων όσων πιστεύουν στον νέο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, που θέτουν ως πρώτο στόχο την Τοπική Ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του Πολίτη, την Κοινωνική Συνοχή.

 • Με επικεφαλής τα καταξιωμένα στελέχη μας στον χώρο, τα οποία στηρίζουμε.
 • Δεν ζητάμε κομματικές ταυτότητες από τα στελέχη που συγκροτούν τους συνδυασμούς. Όμως θα πρέπει να λειτουργούν στο ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό πλαίσιο.
 • Με καθαρό όμως Προοδευτικό Αυτοδιοικητικό λόγο και πολιτική συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο που εγγυάται τη δυναμική και την πορεία του συνδυασμού στο πλαίσιο αρχών και θέσεων που επαγγελλόμαστε.

Με αυτές τις λογικές το Κίνημα Αλλαγής θα καθορίσει την στάση του, θα εκφράσει τη στήριξή του στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Με τη συμμετοχή όλων σας,  το Κίνημα Αλλαγής και οι νικηφόροι συνδυασμοί που θα στηρίξουμε  θα είναι και πάλι πρωτοπόροι στη μεγάλη μεταρρύθμιση, στο τρίτο κύμα αλλαγών στο κράτος και στην Αυτοδιοίκηση. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.