Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

1. «Να στηριχθεί οργανωτικά και υλικοτεχνικά το Παράρτημα του ΕΚΑΒ ν. Λάρισας»

Για πολλοστή φορά φέρνει στη Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα προβλήματα των δομών υγείας του νομού, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη· αυτή τη φορά σε σχέση με τα προβλήματα του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ ν. Λάρισας, ιδίως εν μέσω πανδημίας.

Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσαν οι καταγγελίες του Προέδρου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας για κρίσιμα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ανάγκη εκ νέου διάρθρωσης του Παραρτήματος Λάρισας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), όπως και την άμεση ανάγκη διάθεσης υγειονομικού υλικού (ειδικές στολές, μάσκες, απολυμαντικά) στα πληρώματά του, προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωναϊό.

Σημειωτέον ότι το Παράρτημα ΕΚΑΒ Λάρισας, παρά τις σημαντικές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε οχήματα, δραστηριοποιείται, έχοντας ως περιοχή ευθύνης του, πέραν του ν. Λάρισας, τους ν. Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, αλλά και επιπρόσθετα εντός νομού αναπτύσσεται σε δυο τομείς (Λάρισας και  Ελασσόνας), με τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας (Φαρσάλων, Γόννων και Αγιάς), να παραμένουν χωρίς ουσιαστική κάλυψη, παρότι εξυπηρετούν δεκάδες χωριά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλευτής Λάρισας ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να πληροφορηθεί για το αν προτίθεται να προβεί σε σημαντική ενίσχυση του Παραρτήματος ΕΚΑΒ του ν. Λάρισας, όπως και στον εκ νέου επανασχεδιασμό του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Γόννων και Αγιάς, αλλά και για το αν σκοπεύει να εξοπλίσει άμεσα τα πληρώματα με υγειονομικό υλικό (ειδικές στολές, μάσκες, απολυμαντικά), που βρίσκεται σε έλλειψη, προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωναϊό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας  

Οι δομές υγείας του ν. Λάρισας, οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα, ως απότοκο της οικονομικής κρίσης και της διαχρονικής αβελτηρίας διαδοχικών κυβερνήσεων, σήμερα φαίνεται να δέχονται ένα ακόμη χτύπημα λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, με τις ελλείψεις να εγκυμονούν κινδύνους τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και για την υγεία των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Συγκεκριμένα, με βάση πρόσφατη σχετική ενημέρωση του Προέδρου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας έρχονται ξανά στην επιφάνεια κρίσιμα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ανάγκη εκ νέου διάρθρωσης του Παραρτήματος Λάρισας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), όπως και την άμεση ανάγκη διάθεσης υγειονομικού υλικού (ειδικές στολές, μάσκες, απολυμαντικά) στα πληρώματά του, προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωναϊό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Παράρτημα της Λάρισας, παρότι αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε οχήματα, δραστηριοποιείται, έχοντας ως περιοχή ευθύνης του, πέραν του ν. Λάρισας, τους ν. Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας. 

Επιπλέον, το εν λόγω Παράρτημα στον ίδιο νομό αναπτύσσεται σε δυο τομείς (Λάρισας και  Ελασσόνας), με τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας (Φαρσάλων, Γόννων και Αγιάς), παρότι εξυπηρετούν δεκάδες χωριά, να παραμένουν χωρίς ουσιαστική κάλυψη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να επιστρατεύονται ακόμη και αγροτικά (!), λόγω των ελλείψεων σε πληρώματα και ασθενοφόρα.

Δεδομένου ότι κύριος ρόλος του ΕΚΑΒ είναι η παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας στους πολίτες, καθώς και η ταχεία μεταφορά τους στις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, και στο ν. Λάρισας κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολλές φορές να επιτυγχάνεται, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων.

Δεδομένου ότι για έναν εκτεταμένο γεωγραφικά νομό όπως ο ν. Λάρισας, με πολλές απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές και με υπολειτουργούντα περιφερειακά Κέντρα Υγείας (Φάρσαλα, Γόννοι, Αγιά) θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα επανασχεδιασμού των υπαρχόντων τομέων του ΕΚΑΒ. 

Δεδομένου ότι ο νέος σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπόψη την σημαντική ενίσχυση των δομών του ΕΚΑΒ σε οδηγούς, διασώστες, οχήματα και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Αν γνωρίζει τα ανωτέρω προβλήματα και αν προτίθεται να προβεί σε σημαντική ενίσχυση του Παραρτήματος ΕΚΑΒ του ν. Λάρισας, όπως και στον εκ νέου επανασχεδιασμό του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Γόννων και Αγιάς;
  2. Πως σκοπεύει να κινηθεί, σε σχέση με την άμεση ανάγκη διάθεσης υγειονομικού υλικού (ειδικές στολές, μάσκες, απολυμαντικά) στα πληρώματά του ΕΚΑΒ ν. Λάρισας, προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωναϊό;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Λιακούλη

Ν. Λάρισας

2.  «Να αποσυμφορηθεί άμεσα το Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας, λόγω κορωναϊού»

Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τα μέτρα τα οποία σκοπεύει να λάβει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποφευχθεί το αρνητικό ενδεχόμενο να εξελιχθεί το Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας σε «υγειονομική βόμβα», κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Φυλακές Λάρισας παρότι χωρητικότητας 500 περίπου κρατουμένων, αυτή τη στιγμή σύμφωνα με καταγγελίες των σωφρονιστικών υπαλλήλων έχουν συνολικό πληθυσμό (σωφρονιστικό προσωπικό και κρατούμενους), που προσεγγίζει τα 1000 άτομα (!), με το πρόβλημα να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της συνεχούς έλευσης νέων κρατουμένων.

Η Ευαγγελία Λιακούλη αναγνωρίζοντας ότι σε μια πανδημική έξαρση η Πολιτεία οφείλει να επαναπροσδιορίζει τις πολιτικές της, αλλά και να δίνει άμεσα – ακόμη και ad hoc – λύσεις σε προϋπάρχοντα προβλήματα όπως ο υπερπληθυσμός των σωφρονιστικών καταστημάτων, θέτει ερωτήματα ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, καθώς και για το πως προτίθεται η ηγεσία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης κρατουμένων και σωφρονιστικού προσωπικού τόσο στις Φυλακές Λάρισας, όσο και στα υπόλοιπα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν ομοειδή προβλήματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης  

κ. Υπουργέ,

Σε μια πανδημική έξαρση η Πολιτεία οφείλει να επαναπροσδιορίζει τις πολιτικές της, την τακτική της ως προς την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων και να δίνει άμεσα και πολλές φορές ad hoc λύσεις σε προϋπάρχοντα προβλήματα, τα οποία ωστόσο λόγω των εκτάκτων αναγκών υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθούν σε «υγειονομικές βόμβες».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο εντάσσεται και η ανάγκη ενασχόλησης του Υπουργείου σας με το κρίσιμο ζήτημα της αποσυμφόρησης των Φυλακών Λάρισας, οι οποίες παρότι χωρητικότητας 500 περίπου κρατουμένων, αυτή τη στιγμή σύμφωνα με καταγγελίες των σωφρονιστικών υπαλλήλων ο συνολικός πληθυσμός τους (σωφρονιστικό προσωπικό και κρατούμενοι) προσεγγίζει τα 1000 άτομα (!).

Η ανωτέρω κατάσταση έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με τα, σε κάθε περίπτωση, αναγκαία κυβερνητικά μέτρα για αποφυγή κάθε λογής συνωστισμού, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους και μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιβαρύνεται έτι περαιτέρω από τις καθημερινές μεταγωγές.

Χαρακτηριστικά, στις 12 Μαρτίου, στις φυλακές Λάρισας εισήχθησαν 80 νέοι κρατούμενοι, ενώ έφυγαν 45, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες στους 23 νέους κρατούμενους αποχώρησε μόλις ένας (1).

Δεδομένου ότι τόσο οι κρατούμενοι όσο και το σωφρονιστικό προσωπικό πρέπει να προφυλαχθούν από τις συνέπειες της πανδημίας.

Δεδομένου ότι συγκεκριμένα για τις Φυλακές Λάρισας υπάρχουν οδηγίες για το μη συνωστισμό άνω των 10 ατόμων, που ωστόσο λόγω έλλειψης χώρων δεν ακολουθούνται, με αποτέλεσμα σε πολύ μικρούς χώρους να συνυπάρχουν δεκάδες άνθρωποι.

Δεδομένου ότι στα σχετικά ερωτήματα του προσωπικού των φυλακών ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δηλώνει αναρμόδιος για τη λειτουργία των φυλακών και των νέων μεταγωγών.

Δεδομένου ότι οι Φυλακές Λάρισας αποδεδειγμένα δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους περίθαλψης, όπως και εξιδεικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση του κορωναϊού.

Ερωτάσθε:

  1. Ποια μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο σας, σε σχέση με την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, εν μέσω πανδημίας;
  2. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης κρατουμένων και σωφρονιστικού προσωπικού τόσο στις Φυλακές Λάρισας, όσο και στα υπόλοιπα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν ομοειδή προβλήματα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Λιακούλη

Ν. Λάρισας


Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη: «Αγωνία στις οικογένειες για τους φοιτητές του εξωτερικού: Οδηγίες και κατευθύνσεις»Μέτρα στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού