Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

« Οι κανόνες κατά την άσκηση δραστηριοτήτων επιρροής (lobbying) από εκπροσώπους συμφερόντων προς θεσμικούς φορείς της πολιτείας, έρχεται από την Κυβέρνηση της ΝΔ εντελώς προσχηματικά, αφού αφορά μόνο τους έναντι αμοιβής λομπίστες, αφήνοντας απέξω τους σημαντικούς «παίχτες», όπως ΜΚΟ, συνδικάτα, εθελοντικό Lobbying, καθώς και το in- houselobbying»,  τόνισε η Τομεάρχης  Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την επί της αρχής εισήγησή της στη Βουλή, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας και λοιπές διατάξεις».

«Στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου για το lobbying και η τήρηση ενός δημοσίου μητρώου διαφάνειας,  θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για τη Δημοκρατία μας και μια ευκαιρία να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους θεσμούς της χώρας. Δυστυχώς όμως και πάλι, κατώτεροι των περιστάσεων εμφανίζεστε» τόνισε η κ Λιακούλη, για να αναφερθεί στη συνέχεια διεξοδικά στη θέση του Κινήματος Αλλαγής που αφορά σε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Πολιτικής Ακεραιότητας, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και διακομματικής διαβούλευσης και το οποίο θα καλύπτει όλα τα ζητήματα διαφάνειας που προκύπτουν στο δημόσιο βίο   

Η εισηγήτρια βουλευτής, αναφέρθηκε διεξοδικά στην καλή πρακτική του Μητρώου Διαφάνειας, που εφαρμόζεται ήδη σε χώρες της ΕΕ και είναι  μια βάση δεδομένων για τους «εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων» (οργανώσεις, ενώσεις, ομάδες και αυτοαπασχολούμενα άτομα), δηλαδή όσους πραγματικά ασκούν δραστηριότητες με στόχο να επηρεάσουν τη διαδικασία διαμόρφωσης της πολιτικής και λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Μάλιστα, η κ Λιακουλη  τόνισε ότι το  Μητρώο, διαθέτει έναν δημόσιο ιστότοπο, όπου οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων καταχωρίζουν επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους σε επίπεδο ΕΕ, έναν κώδικα δεοντολογίας που διέπει τον τρόπο αλληλεπίδρασης των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και έναν μηχανισμό υποβολής καταγγελιών που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να κινήσει διοικητική έρευνα σχετικά με εικαζόμενες περιπτώσεις μη τήρησης του κώδικα δεοντολογίας από εγγεγραμμένους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων.

«Μετά από αυτές τις προσεγγίσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο συζητούμενο νομοσχέδιο, γίνεται κατανοητό, ότι η νομοθετική ρύθμιση του κ. Βορίδη, απέχει πολύ από την καλή πρακτική της ΕΕ περί πολιτικής ακεραιότητας. Γιατί στόχος μας πρέπει να είναι η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στα κέντρα λήψης εξουσίας και η ενδυνάμωση της λογοδοσίας. Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι απλώς η δημιουργία ακόμη ενός μητρώου, που τόσο πολύ αρέσκεται να καταρτίζει – όπως μητρώο ΜΚΟ, μητρώο αθλητικών σωματείων κλπ) το οποίο όμως θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο και πρακτικά άχρηστο» , κατέληξε η Λαρισαία βουλευτής .

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Με το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση τάζει στους νέους χωρίς εγγυήσεις και υπονομεύει τις συντάξεις των παλαιών εργαζομένων»Βασίλης Κεγκέρογλου: «Αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα και ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων»