Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία τοποθέτησης τομεάρχη Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής βουλευτή ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, κατά την επί της αρχής συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, του Ν/Σ «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

 • «Οποία τιμή» από πλευράς του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος στην τοποθέτησή του περισσότερο ασχολήθηκε με το Κίνημα Αλλαγής, παρά με την κυβέρνηση. Με τον κ  Κατρούγκαλο, ήμασταν δίπλα-δίπλα, δηλαδή, συν-εισηγητές, εγώ του Κινήματος Αλλαγής, κι εκείνος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τον Δεκέμβρη του 2019 και θυμάμαι καλά, όλες τις λεπτομέρειες εκείνων των ημερών. Σήμερα , οφείλω να του υπενθυμίσω ότι άλλο είναι το θέμα το οποίο κουβεντιάζουμε  και άλλο εσείς του ΣΥΡΙΖΑ συζητάτε.
 • Δυστυχώς για εσάς, η σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα, είναι εδώ μπροστά μας, και αμείλικτα σας ρωτά, αν πραγματικά επιθυμείτε να ψηφίζουν οι Απόδημοι ή όχι… Κι όσο κι αν αναφέρεστε στη δική μας συνταγματική μεταρρύθμιση του 2001 και τις υποτιθέμενες αδυναμίες της, το ερώτημα παραμένει: Θέλετε στο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν οι απόδημοι ή όχι;
 • Παρότι, βέβαια, εδώ δεν καλούμαστε να «ανακαλύψουμε τον τροχό», από τη στιγμή που όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν κατοικούν, οπότε το ερώτημα αναδιατυπώνεται και είναι το εξής: «Επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διευκολύνει τους εκτός επικράτειας Έλληνες και Ελληνίδες να ψηφίσουν, πράγμα που μπορούν κάλλιστα να κάνουν, εάν έχουν τα χρήματα και τον χρόνο, όπως και εάν πάρουν το αεροπλάνο; Αυτό, θα έπρεπε εσείς – ως έγκριτος συνταγματολόγος – να μας πείτε σήμερα και να μας το δηλώσετε με στεντόρεια φωνή…
 • Αντί γι’ αυτό, όμως, προσπαθείτε να μας δικαιολογήσετε τους «κόφτες» για την εγγραφή των Αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. «Κόφτες» που υποτίθεται σήμερα πως δεν θέλετε, ούτε όταν ήσασταν στην κυβέρνηση – που δεν κάνατε και καμία κίνηση προς την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – ούτε τώρα που είσαστε αντιπολίτευση. Και θα σας πω γιατί. Γιατί δεν θέλετε να προσμετράται η ψήφος τους στο εθνικό αποτέλεσμα. Και θυμάμαι καρέ-καρέ όλες τις τοποθετήσεις σας τον Δεκέμβριο του 2019, όταν συζητούσαμε τον σχετικό νόμο. Άλλα αντί άλλων λέγατε, προσχήματα δημιουργούσατε, με απώτερο σκοπό να «περάσει» η θέση σας  ότι στην ουσία δεν θέλετε η ψήφος των Αποδήμων να προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα.
 • Κι ο κόσμος που μας ακούει, καταλαβαίνει πολύ καλά τις θέσεις των κομμάτων, όπως καταλαβαίνει για ποιον λόγο γίνεται όλη αυτή η φασαρία.
 • Για να πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά: Έχουμε το σώμα των αποδήμων, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε μέχρι το 2019 ήταν περίπου 800.000 άνθρωποι. Όλοι λίγο πολύ συνομολογήσαμε τον Δεκέμβριο του 2019 σε αυτό το νούμερο. Ως αποτέλεσμα εκτεταμένου κοινοβουλευτικού διαλόγου, που συνοδεύτηκε από συμβιβασμούς και εν συνεχεία μια κάποια  συναίνεση καταφέραμε να ψηφίσουμε οι περισσότερες δυνάμεις του Κοινοβουλίου ένα αδύναμο νομοθέτημα, το οποίο ναι μεν δίνει το δικαίωμα ψήφου στον Απόδημο Ελληνισμό, ωστόσο το δίνει με «κόφτες».
 • Οι «κόφτες» αυτοί συνοψίζονται κυρίως στο ότι θα έπρεπε τουλάχιστον δύο χρόνια μέσα στην τελευταία 35ετία οι απόδημοι να έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, όπως επίσης να διαθέτουν φορολογικά στοιχεία, δηλαδή φορολογική δήλωση της προηγούμενης ή της φετινής χρονιάς, προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
 • Τώρα, λοιπόν, ανακινήθηκε ένα θέμα με δύο διακλαδώσεις, το οποίο διασταυρώνεται στο ίδιο ζητούμενο. Το ένα ήταν η δήλωση της τομεάρχης τους ΣΥΡΙΖΑ, της κυρίας Τζάκρη, η οποία δημοσίως με συνέντευξή της είπε το αυτονόητο – για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής – πως δεν είναι σωστό να υπάρχουν οι «κόφτες» στην εκλογική διαδικασία των αποδήμων, καθώς και ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην κυβέρνηση, θα τους καταργήσει… Αλλά κατά τα φαινόμενα, ούτε κι εσείς φαίνεται να έχετε πρόβλημα με τη δήλωση αυτή, αφού ούτε την αποποιείστε, ούτε είπατε ότι η τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού εκφράζει μόνο τον εαυτό της, ούτε κάποια άλλη σύσταση ή επίπληξη της κάνατε, σε κάποιο πειθαρχικό όργανο…
 • Κι έτσι ο εισηγητής σας, ο κ. Κατρούγκαλος, τοποθετήθηκε σήμερα για το νέο νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων «περιφερειακώς», χωρίς να βάλει το δάκτυλό του «επί τον τύπον τον ήλων». Αντιθέτως, μας είπε ότι διαχρονικά «αυτά λέγαμε κι εμείς». Όχι, κ. Κατρούγκαλε, δεν λέγατε αυτά που λέει σήμερα η κυρία Τζάκρη. Λέγατε αυτά τα παρελκυστικά, στα οποία εμείς, οι υπόλοιπες δυνάμεις του κοινοβουλίου, αναγκαστήκαμε να υπαναχωρήσαμε και να συναινέσαμε και να οπισθοχωρήσαμε έναντι των θέσεων μας ουσιαστικά, προκειμένου να περάσει με την προβλεπόμενη συνταγματική πλειοψηφία ο πρώτος νόμος του 2019, ο ν. 4648. Κι όλα όσα σήμερα λέει ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».
 • Αλλά και σε ό,τι αφορά, τη Νέα Δημοκρατία. Έξυπνα φέρθηκε. Στρατηγικά. Ο κ. Βορίδης grand master, της τακτικής «έπιασε στον αέρα» την πολιτική γκάφα της κυρίας Τζάκρη και σκέφτηκε, γιατί να μην φέρω έναν εσπευσμένο νόμο, ενός άρθρου, που θα καταργεί τους «κόφτες» και να βγω από τα δύσκολα; Μόνο που αυτό ήταν το εύκολο. Το πολύ δύσκολο για εσάς κ. Βορίδη θα είναι να μας απαντήσετε καταρχήν αν είναι αληθές, το ότι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους αποδήμων – βάσει του προηγούμενου νόμου σας – είναι σήμερα μόλις εκατό (!), κι όχι εκατό χιλιάδες, όπως δημοσιοποιήθηκε. Γιατί αν είναι έτσι, παρότι πιάσατε στον αέρα επικοινωνιακά την κατά λάθος «πάσα» που σας έδωσε η κ. Τζάκρη, θα πρέπει να σκεφθείτε και τι θα κάνετε στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσετε την ψήφο των 200 από τους 300 βουλευτές και συνεπώς αποτύχετε, να περάσετε το νομοσχέδιο σας. Ένα νομοσχέδιο που σωστά πράγματα προβλέπει και σωστά καταργεί τους «κόφτες», αλλά δε μπορεί να κρύψει το γεγονός πως από το 2019 δεν κινηθήκατε έγκαιρα και αποτελεσματικά, προκειμένου να έχουμε αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένους, τους χιλιάδες απόδημους που πραγματικά ενδιαφέρονται να ψηφίσουν. Κι αυτό είναι ένα γεγονός που η κυβέρνησή σας, δεν μπορεί να χρεώσει σε καμία άλλη πολιτική δύναμη.
 • Κι έτσι φτάνουμε σήμερα να ξανασυζητάμε ένα πραγματικό πρόβλημα της Δημοκρατίας μας. Ένα πρόβλημα που αν ήθελε πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ να το επιλύσει από την πλευρά του, διότι η κυβέρνηση τον «έριξε στο καναβάτσο», θα έπρεπε να πει «Ναι! Εμείς είμαστε εδώ και στηρίζουμε και την επιστολική ψήφο των αποδήμων και την προσμέτρησή τους στο εθνικό αποτέλεσμα. Μόνο έτσι θα δείχνατε με την στάση σας, τη διάθεση, την ειλικρίνεια και το πραγματικό προοδευτικό σας πρόσημο. Αντίθετα, τι κάνατε εσείς; Κρυφτήκατε πίσω από την κυρία Τζάκρη, κρυφτήκατε πίσω από τις λέξεις της  για άλλη μια φορά, πίσω από τις ερμηνείες της συνέντευξής της, χωρίς βέβαια να μπορείτε να κρύψετε πως η πολιτική σας θέση και στάση απέναντι στο σοβαρότατο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων, παραμένει δυστυχώς η ίδια.
 • Αλλά τόσο ΝΔ όσο και ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται πως «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Και αυτή τη στιγμή, τις μάχες οπισθοφυλακής που δίνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τις πληρώνουν οι απόδημοι. Άνθρωποι από την Ομογένεια – από την Αυστραλία, από την Αμερική, από την Γερμανία – που βρίσκονται σε πλήρη απογοήτευση. Και η κυβέρνηση έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί έχει προεξαρχόντως τον θεσμικό ρόλο. Η κυβέρνηση έχει τη  μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί οι απόδημοι προσδοκούν την επιστολική ψήφο και την άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ωστόσο, δεν έχουν αντιληφθεί αυτή τη στιγμή ότι γίνεται ένα παιχνίδι πολιτικών αριθμών.
 • Πραγματικά, αυτό που πιστεύουν οι απόδημοι, είναι ότι τώρα η Βουλή θα συζητήσει σοβαρά και θα τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν από εκεί που βρίσκονται – όπως το Κίνημα Αλλαγής από την αρχή έχει ζητήσει – χωρίς κανένα περιορισμό. Μάλιστα, αυτό πού βάζουν στην πρώτη γραμμή, θα το ακούσετε και εσείς όταν καλέσουμε τους φορείς, είναι το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. Είναι κατάκτηση ευρωπαϊκού επιπέδου. Στα περισσότερα άλλωστε κράτη της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα οι απόδημοί τους να ψηφίζουν με τον τρόπο αυτό, συνεπώς και για τους δικούς μας απόδημους είναι απολύτως αυτονόητο και σε καμία περίπτωση δεν το διαπραγματεύονται. Και λυπάμαι, που αντί να επισημάνετε τα πιο σοβαρά και τα πιο σπουδαία όλοι κρύβεστε πίσω από τους πολιτικούς σας φόβους.
 • Ιδίως εσείς των αριστερών πολιτικών κομμάτων, που με απλά λόγια, θεωρείτε συντηρητικό το κοινό του απόδημου ελληνισμού. Θεωρείτε ότι επειδή έχουν άλλες μνήμες, έχουν υποτίθεται συνδεθεί αποκλειστικά με τον συντηρητικό χώρο, κι ότι δεν θα σας ψηφίσουν, όπως δεν θα ψηφίσουν κι εμάς. Ωστόσο κ.κ. της αριστεράς, εμείς – το ΠΑΣΟΚ – είμαστε οι βασικοί αντίπαλοι στις μνήμες αυτών των ανθρώπων της συντηρητικής ΝΔ… Εμείς θα πρέπει να είμαστε ο μεγάλος χαμένος από την ψήφο των αποδήμων. Εμείς θα έπρεπε να είμαστε φοβικοί απέναντί τους…
 • Κι όμως εμείς είμαστε που από την αρχή στην πρότασή μας είπαμε, κύριε Κατρούγκαλε, και σας διαβάζω από τα πρακτικά για να κάνετε ένα φρεσκάρισμα: 1. δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δημοτολόγια. 2. για τη συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας απαιτείται επικαιροποίησης της εγγραφής, με σχετική δήλωση στα κατά τόπους προξενεία, πρεσβείες της ελληνικής δημοκρατίας με ειδική πλατφόρμα. 3. η συμμετοχή τους εκφράζεται με επιστολική ψήφο, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά τους και βεβαίως η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών. 4. η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων θα έπρεπε να εξασφαλίζεται με τη λειτουργία μίας ενιαίας περιφέρειας Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, που θα εκλέγει 5 έως 7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων, και οι έδρες, που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο, θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.
 • Συνοψίζοντας. Ο νόμος που ψηφίσαμε, εμείς όλοι μαζί τον Δεκέμβρη του 2019, ήταν μία «τρύπα στο νερό». Δεν μπορούν με τους «κόφτες» να εγγραφούν οι απόδημοι και να ψηφίσουν. Άρα, τώρα και σήμερα, πρέπει όλοι μαζί να ψηφίσουμε την άρση κάθε κόφτη, όπως και την απόδοση επιστολικής ψήφου στον απόδημο ελληνισμό. Υπάρχει η δυνατότητα να το κάνουμε και δεν έχουμε καμία άλλη δικαιολογία. Και κυρίως μη νομίσουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Κοινοβουλίου, επειδή  κρυβόμαστε πίσω από ωραίες λέξεις και «συνταγματικές» δήθεν αναλύσεις, ότι ο απλός κόσμος και οι ενδιαφερόμενοι δεν μας καταλαβαίνουν. 
 • Επαναλαμβάνω. Μια απλή συζήτηση να γίνει και θα το εντοπίσετε αυτό όλοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε, όταν οι φορείς θα έρθουν στη Βουλή. Ειδικά εσείς κ. Πρόεδρε της Επιτροπής μας, που την τελευταία φορά είχατε προσφωνήσει ορισμένους από τους φορείς του εξωτερικού ως «εμβληματικές προσωπικότητες». Και τι σας απάντησαν οι «εμβληματικές προσωπικότητες» των αποδήμων; Σας απάντησαν: «Εμβληματικές μεν, αλλά με τα κριτήρια που βάζετε στο νόμο, εμείς οι ‘’εμβληματικοί’’ δεν μπορούμε να ψηφίσουμε». Εάν αυτό δεν λέει κάτι στην κυβέρνηση και στους βουλευτές, εμάς στο Κίνημα Αλλαγής μας λέει πάρα πολλά και μάλιστα επί της ουσίας…

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Χρήστος Γκόκας: «Η μείωση της γραφειοκρατίας, κρίσιμη προϋπόθεση για τη βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης»«Αντί να ενισχύσετε τον ΕΦΚΑ με προσωπικό, επιστρατεύετε …στρατευμένους!»