Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα ΧρήστοΤον Υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο

 ΘΕΜΑ: Απαξίωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ΑΕ και των εργαζόμενων της

Η  Εθνική Αμυντική Βιομηχανία αποτελεί ισχυρό παράγοντα ενίσχυσης των εθνικών μας συμφερόντων, πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αλλά και μοχλό ανάπτυξης. Ειδικά η παράταξη μας, έχει αποδείξει εμπράκτως και με σχέδιο ότι τη στηρίζει, ακόμα και σε μια περίοδο που οι πιστωτές αξίωναν με φορτικό τρόπο την καθολική εκκαθάριση της. 

Ωστόσο η Αμυντική Βιομηχανία τα τελευταία χρόνια εγκαταλείφθηκε στην τύχη της. Ειδικά η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ βρέθηκε σε τέτοια κατάσταση ώστε τον Ιανουάριο του 2019 ο τέως Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος απειλούσε το σώμα της Βουλή ότι αν δεν ψηφιζόταν η εκπρόθεσμη τροπολογία 1898/91/7.1.2019 που κατέθεσε στο νομοσχέδιο  ότι η ΕΑΒ θα έκλεινε και θα απολύονταν 1300 εργαζόμενοι.

Η απαξίωση της από ό,τι φαίνεται συνεχίζεται έως και σήμερα και από τη νέα διοίκηση που ορίστηκε από την Κυβέρνηση. Με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας που δημοσιοποιήθηκε σε ηλεκτρονικά μέσα καταγγέλλει ότι ο εντεταλμένος στην εταιρεία σύμβουλος του Υπουργείου και μέλη της Διοίκησης, περικόπτουν όχι μόνο κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και λειτουργικά έξοδα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας και την σύναψη συμβολαίων με πελάτες.

Επειδή οι αποφάσεις αυτές του Υπουργείου Οικονομικών οδηγούν στην απαξίωση της ΕΑΒ και της αμυντικής βιομηχανίας γενικότερα και 

επειδή οι εργαζόμενοι εγκαλούν το Υπουργείο Άμυνας για ολιγωρία, δεδομένου ότι στην ΕΑΒ υλοποιούνται προγράμματα αναβάθμισης Αεροσκαφών (P3 Orion, F16 Viper), συντήρηση Αεροσκαφών (C130, Πυροσβεστικά, κ.α.) και εν γένει πτητικών μέσων της χώρας.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

  1. Για ποιους λόγους δρομολογούνται αυτές οι περικοπές στην ΕΑΒ ΑΕ;
  2. Έχουν εξεταστεί οι αρνητικές επιπτώσεις στην αμυντική μας βιομηχανία και ιδιαίτερα στην ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και προγραμμάτων και συντήρησης, όπως τα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL- 215, τα οποία χρειαζόμαστε για την θερινή περίοδο;
  3. Σε ποιες άμεσες  ενέργειες  θα προβείτε προκειμένου να επιλυθούν τα γενικότερα προβλήματα της ΕΑΒ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Γιώργος Μουλκιώτης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Κώστας Σκανδαλίδης

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μιχάλης Κατρίνης: «Χρήματα για λίγους- έκθετη η κυβέρνηση»Bασίλης Κεγκέρογλου: «Η κυβέρνηση υποκαθιστά την πολιτική πολυφωνία με την Κυβερνητική μονοφωνία»