Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ: Παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» (13-14/11/2021) αναφέρεται ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) εμπλέκεται σε παρακολουθήσεις υπαλλήλων μεταναστευτικών οργανώσεων, δημοσιογράφων, δικηγόρων, ανθρώπων που ασχολούνται με το προσφυγικό, καθώς και δημοσίων συναθροίσεων που στρέφονται εναντίον των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του ιού Covid-19 και του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Οι εν λόγω παρακολουθήσεις αποσκοπούν στη συλλογή και διαβίβαση προς την κεντρική υπηρεσία της ΕΥΠ προσωπικών στοιχείων και εν γένει πληροφοριών που αφορούν τη δράση των σχετικώς εμπλεκομένων προσώπων.

Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται επιπλέον η σύσταση και οργάνωση (άρθρα 26 και 27 του ν. 4704/2020 και Π.Δ. 96/2020) της Αυτοτελούς Υπηρεσίας «Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας» (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.), η οποία χρηματοδοτείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (Ε.Λ.Τ.Α.Κ.), με όρους και προϋποθέσεις που εντείνουν το καθεστώς αδιαφάνειαςπου διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω αντιβαίνουν στην βασική αποστολή της ΕΥΠ που συνίσταται στην αντιμετώπιση απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας (άρθρο 2 ν. 3649/2008), Ερωτάσθε κύριε Πρωθυπουργέ :

1. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η αλλαγή προσανατολισμού ως προς τη κύρια αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρακολουθεί συστηματικά δράσεις πολιτών που δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια;

2. Ποιο είναι το ακριβές καθεστώς οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ. και του Ε.Λ.Τ.Α.Κ;

Ο ερωτών βουλευτής

 Γιώργος Καμίνης

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Είμαστε υπέρ της διερεύνησης κάθε υποψίας σκανδάλου ή παρατυπίας, ιδίως όταν αυτές αφορούν στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας»Bασίλης Κεγκέρογλου: «Ολοκληρωμένο σχέδιο οικιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων περιοχών του Ν. Ηρακλείου»