Σε Ανακοινώσεις

Η πρότασή μας

Η έξαρση της πανδημίας και η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης «Ο» με τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, οδήγησε δικαιολογημένα χιλιάδες συμπολίτες μας στην αναζήτηση ενός τεστ ελέγχου-διάγνωσης για τον covid-19. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές και συνωστισμός στα σημεία δωρεάν ελέγχου, με ορατό τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που οι τιμές για τα PCR και τα rapid tests σε διαγνωστικά κέντρα, μικροβιολογικά ιατρεία και φαρμακεία είναι «τσιμπημένες».

Η πρότασή μας έχει 3 σκέλη:

  1. Περισσότερα σημεία, όπου πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ (PCR+ rapid), ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας χωρίς κανένα κόστος. Άρα, ενεργοποίηση όλων των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ σε αυτή τη διαδικασία (και όχι ορισμένων, όπως συμβαίνει σήμερα) με ταυτόχρονη συνδρομή και της αυτοδιοίκησης, εφόσον διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό. Προτείναμε επίσης διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δομών αυτών, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότεροι συμπολίτες μας, χωρίς να χρειαστεί να αφήσουν τις δουλειές τους ή άλλες υποχρεώσεις. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους ελέγχους, εντελώς δωρεάν, χωρίς ταλαιπωρία και κίνδυνο μετάδοσης, λόγω του συνωστισμού, για όλους τους πολίτες που θα αναζητήσουν σημείο δωρεάν ελέγχου.
  2. Περισσότερα δωρεάν self-tests ανά ΑΜΚΑ, ώστε να είναι ευκολότερη η διάγνωση ατομικά και η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων προστασίας της κοινότητας.
  3. Για τις περιπτώσεις που οι πολίτες επιθυμούν να κάνουν rapid tests ή PCR με δικά τους έξοδα (λόγω του μικρού αριθμού σημείων δωρεάν ελέγχου και του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας), λόγω της έξαρσης της πανδημίας και επειδή τα διαγνωστικά test αποτελούν βασικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, προτείναμε για τις επόμενες-τουλάχιστον- 15 ημέρες (όπου αναμένεται και η κορύφωση της πανδημίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών) να επιβληθεί ανώτατη επιτρεπτή τιμή, τόσο στα PCR (40 ευρώ) όσο και στα rapid tests (7 ευρώ), ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από φαινόμενα υπερχρέωσης, σε μια εξέταση που σχετίζεται άμεσα με την προστασία της δημόσιας υγείας. Η μείωση, σε σχέση με τις πραγματικές σημερινές μέσες τιμές στην αγορά, είναι στο ύψος του 30%, με τα συγκεκριμένα δεδομένα να εξετάζονται στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Η πρότασή μας αφενός ελαφρύνει το κόστος για τους πολίτες που πραγματοποιούν τον έλεγχο με δικά τους έξοδα, αφ’ ετέρου θα καθιστά βιώσιμη τη διενέργεια των test από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία θα κληθούν να ελαχιστοποιήσουν το περιθώριο κέρδους τους.

Βασική βέβαια προϋπόθεση για την αύξηση των σημείων δωρεάν ελέγχου είναι η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ η ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των εργαστηρίων, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη και διαχρονική προτεραιότητά μας, χωρίς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση να έχει πράξει ανάλογα.

Η στάση της Κυβέρνησης & του υπουργού Ανάπτυξης

Τη στιγμή όμως που η πανδημία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η ανάγκη για συνεχή test από τους πολίτες γίνεται επιτακτική, η κυβέρνηση δείχνει να αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών κέντρων και όχι το δημόσιο συμφέρον. Η σημερινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να επιβάλει ανώτατη τιμή μόνο στα PCR (47 ευρώ) δεν προστατεύει τους πολίτες από την υπέρμετρη επιβάρυνση, σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τη δημόσια υγεία. Καλούμε την κυβέρνηση να λειτουργήσει επιτέλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να επανέλθει με νέα απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη το συμφέρον των πολιτών. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Όχι άλλα λόγια, αλλά έργα για το προσωπικό των Ενόπλων ΔυνάμεωνΑνοιχτά σχολεία με ασφάλεια για όλους