Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ερώτηση κατέθεσαν ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης μαζί με τον Αρμόδιο Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Γκόκα και την Αρμόδια Τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα σχετικά με την έκδοση αδειών και αποζημιώσεις πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής.

Το Κίνημα Αλλαγής, τρεισήμισι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Μάτι Αττικής το 2018, επαναφέρει το θέμα καθώς εκκρεμεί να εκδοθούν αρκετές από τις άδειες, ενώ έχει παρατηρηθεί αδικία και άνιση μεταχείριση των πολιτών για επισκευή και ανακατασκευή των ακινήτων τους. Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητάνε να μάθουν από τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν ώστε να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει και ποια θα είναι η ρύθμιση σχετικά με την αποκατάσταση της αδικίας και άνισης μεταχείρισης των ιδιοκτητών που έχει καταστραφεί η οικία τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Τρεισήμισι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή γύρω από το ΜΑΤΙ Αττικής το 2018, βρίσκει την πλειοψηφία των πληγέντων να μην μπορεί να αποκαταστήσει τις περιουσίες τους. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και την 23η Ιουλίου του 2021, οι αιτήσεις για επισκευές και ανακατασκευές που είχαν υποβληθεί ήταν 1.728, από τις οποίες έχουν εκδοθεί άδειες για τις 821 (κάτι λιγότερο από τις μισές δηλαδή). Από αυτές τις 821 περιπτώσεις που έχουν πάρει άδειες, έχουν περατωθεί μόνο οι 408 περιπτώσεις (πάλι δηλαδή κάτι λιγότερο από τις μισές). Την ίδια στιγμή, γύρω στις 40 οικογένειες διαμένουν ακόμα στις κατασκηνώσεις. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Λιγότερο από το 25% των πληγεισών ιδιοκτησιών έχει αποκατασταθεί πλήρως, τρία και πλέον χρόνια μετά την καταστροφή. Οι πληγέντες βρίσκονται σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας.

Ένα από τα κύρια προβλήματα για αυτή την κατάσταση είναι η ασάφεια και τα μπρος πίσω γύρω από τη δασική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τις περιοχές αυτές αφήνει εκτός ολόκληρους οικισμούς με υλοποιημένο ρυμοτομικό (ορθογώνια οικοδομικά τετράγωνα, ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που τέμνονται κάθετα, κοινόχρηστοι/κοινωφελείς χώροι – εκκλησίες, πλήρες δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτρισμού κλπ) όπως ο Προβάλινθος και η Αμπελούπολη. Υπενθυμίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι συνοικισμοί προέκυψαν μέσα από μεταβιβάσεις, ύστερα από πολιτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας των δεκαετιών ’20 και ‘30, προκειμένου να αποκατασταθούν (στεγαστικά και επαγγελματικά) ακτήμονες καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, πολλοί εκ των ιδιοκτητών έχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες  προ του 1975, ή άλλες μεταγενέστερες αποφάσεις της διοίκησης. Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα και να δώσει απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί η εξής αδικία και άνιση μεταχείριση των πολιτών. Για παράδειγμα, μια οικία στον οικισμό Προβάλινθος που, ευτυχώς, δεν υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά, μπορεί να ενταχθεί στο άρθρο 55 του Ν.4685/2020 για τις «οικιστικές πυκνώσεις». Μια γειτονική κατοικία η οποία, δυστυχώς, κατεστράφη από την πυρκαγιά δεν μπορεί –μέχρι σήμερα- να εκδώσει άδεια και να αποζημιωθεί ώστε να ανακατασκευαστεί, κάνοντας χρήση του ίδιου ευεργετήματος του νόμου. Σε λίγο καιρό μάλιστα θα επιστρέψει και η υποχρέωση του ιδιοκτήτη που έχει ακόμη την οικία του κατεστραμμένη, να πληρώσει ΕΝΦΙΑ… Σε πρόσφατη ερώτηση του Συνεταιρισμού ΠΡΟΒΑΛΙΝΘΟΣ σχετικά με αυτό το θέμα, η απάντηση του Υπ. Περιβάλλοντος ήταν ότι το συγκεκριμένο θέμα θα είναι αντικείμενο προσεχούς ρύθμισης και θα διευκρινιστούν με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Ποια θα είναι η ρύθμιση σχετικά με την αποκατάσταση της αδικίας και άνισης μεταχείρισης των ιδιοκτητών που έχει καταστραφεί η οικία τους (ένταξη στο άρθρο 55 του Ν.4685/2020 και έκδοση άδειας και αποζημίωση για την ανακατασκευή);
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει, όπου οι πληγέντες δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις ιδιοκτησίες τους;

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2022

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Αρβανιτίδης

Χρήστος Γκόκας

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Θέλουμε να έχουμε μία απόσταση σοβαρή από το τραπέζι πινγκ-πονγκ που παίζεται όλο αυτό τον καιρό ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»Σε εκκρεμότητα παραμένει η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας