Σε Covid-19: Δράσεις-Προτάσεις, Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ερώτηση και ΑΚΕ Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη με θέμα «Πλαίσιο συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία PALANTIR TECHNOLOGIES»

Προς

τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

Θέμα: Πλαίσιο συνεργασίας Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «PALANTIR TECHNOLOGIES»

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, η Ελληνική Κυβέρνηση φέρεται να έχει συνάψει εκτενή συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Palantir Technologies, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, μέσω της διαχείρισης δεδομένων και της λειτουργίας ενός κέντρου ελέγχου της πανδημίας. Η σύμβαση μάλιστα φέρεται να έχει καταρτισθεί σχεδόν από τις αρχές της πανδημίας, γνωστοποιήθηκε, ωστόσο, από την ίδια την εταιρεία μόλις στις 07.12.2020 μέσω σχετικής επιχειρηματικής ανακοίνωσης. 

Παρά την προφανή σοβαρότητα της συνεργασίας και τη σημασία αυτής για τη διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (βιομετρικά δεδομένα, δεδομένα υγείας κ.α.), η σύμβαση και τα λοιπά κείμενα της συμφωνίας ουδέποτε δημοσιεύθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ή στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, ούτε τέθηκαν ποτέ υπ’ όψη της Βουλής και της Κοινωνίας.

Όπως είναι προφανές, εάν αποδειχθούν αληθείς οι ως άνω ειδήσεις, προκύπτει μείζον ζήτημα διαφάνειας και λογοδοσίας της δράσης της Κυβέρνησης και μάλιστα σε σχέση με τη συλλογή, επεξεργασία και διαχείριση δεδομένων σχετικών με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τη διαβίβαση αυτών σε εταιρείες και φορείς του εξωτερικού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ: 

  1. Κατά πόσον ευσταθούν τα ως άνω δημοσιεύματα του Τύπου; Έχει συνάψει η Ελληνική Κυβέρνηση συγκεκριμένη σύμβαση ή άλλο πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρεία τεχνολογίας «PALANTIR TECHNOLOGIES» και αν ναι με ποιο αντικείμενο και με ποια διάρκεια; 
  2. Τι είδους δεδομένα και πληροφορίες συλλέγει η εταιρεία και με ποιο τρόπο ώστε να καταλήγει σε προτάσεις για την πορεία της πανδημίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση;
  3. Εξασφαλίζεται η μη αποθήκευση και η μη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται από την εταιρεία για άλλους σκοπούς; 

Επιπρόσθετα, καλείσθε κ. Υπουργέ να καταθέσετε άμεσα στη Βουλή, προς ενημέρωσή της, το πλήρες κείμενο της συμβάσεως του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «PALANTIR TECHNOLOGIES», αναφορικά με τη λειτουργία κέντρου ελέγχου και εν γένει διαχείρισης της πανδημίας.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Ιλχάν Αχμέτ

Γιώργος Αρβανιτίδης

Χρήστος Γκόκας

Χάρης Καστανίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ανδρέας Λοβέρδος

Γιώργος Μουλκιώτης

Μπαράν Μπουρχάν

Δημήτρης Μπιάγκης

Γιώργος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Φραγγίδης

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Bασίλης Κεγκέρογλου: «Υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα της αγοράς ανά Περιφερειακή Ενότητα και Περιφέρεια»Γιώργος Μουλκιώτης: «Απροσδιόριστη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με την αγορά εργασίας, αντί της υποσχόμενης αναβάθμισης της επαγγελματική εκπαίδευσης»