ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Α] ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ

Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε έγκαιρα ένα απόλυτα στοχευμένο και ρεαλιστικό Πρόγραμμα Άμεσων Παρεμβάσεων, για να μείνει Ζωντανή η Οικονομία και όρθια η Κοινωνία. Ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας για να βαδίσουμε προς το μέλλον με σιγουριά και χωρίς περιπέτειες. 

Β] ΤΙ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η Κυβέρνηση υπό την πίεση των προβλημάτων, εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει με καθυστέρηση κάποια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, του τουρισμού, της εργασίας. Κινήθηκε με βάση το δικό μας ενδιάμεσο πρόγραμμα. Όμως με μέτρα ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα. Και το χειρότερο, με στρεβλώσεις που αναδεικνύουν και προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της ΝΔ. 

Γ] ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

 1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

(α) Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

 • Επιδότηση εργασίας για 1 εκατ. Εργαζόμενους.
  Το κράτος με απλό και διαφανή τόπο, καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση.
 • Με «αντάλλαγμα» να μη γίνουν απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές στις συμβάσεις και όρους εργασίας. 
 • Κανένας άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ χωρίς επίδομα ανεργίας έως το τέλος του χρόνου. Και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. 
 • Για τους εργαζόμενους στα εποχιακά ξενοδοχεία που λειτουργήσουν, χορήγηση επιδόματος ανεργίας το φθινόπωρο χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων (λόγω μικρής χρονικής λειτουργίας)

(β) Οι Κυβερνητικές ανακοινώσεις

 • Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ -ΜΙΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Το Πρόγραμμα προβλέπει ότι όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, θα μπορούν για 4-5 μήνες να θέτουν το Προσωπικό τους σε μειωμένη απασχόληση (έως 50%), με μισό μισθό. Το κράτος θα καλύπτει το 60% της διαφοράς.

Το Κυβερνητικό μέτρο:

 • Οδηγεί σε μείωση του μισθού των εργαζομένων. Θα πληρώσουν αυτοί και πάλι το μάρμαρο.
  Εργαζόμενος με μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, θα παίρνει 500 ευρώ από την επιχείρηση και 300 ευρώ από το κράτος. Απώλεια 200 ευρώ, 20% του μισθού του.
 • Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης γενικεύονται.
  Μένει να δούμε αν η Κυβέρνηση καταστήσει υποχρεωτική με Νόμο την επαναφορά των συμβάσεων σε πλήρη απασχόληση, μετά το 5μηνο. Ως τώρα μόνο γενικολογίες αναφέρουν.
 • Μετά την πίεση μας.
  Προτείνει παράταση για το επίδομα ανεργίας μόνο για δύο μήνες.
  Για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που δεν θα προσληφθούν, η επιδότηση ανεργίας ισχύει μόνο ως τον Σεπτέμβριο. Οι άνεργοι που αδυνατούν να βρουν δουλειά μέσα στην κρίση, στην συνέχεια εγκαταλείπονται πλήρως.
 • Δίνει δυνατότητα στις επιχειρήσεις του τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού να θέτουν σε «αναστολή εργασίας» το σύνολο του προσωπικού τους ως και τον Ιούλιο. Το κράτος θα τους καλύπτει με μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ. Απλώς μεταθέτει το πρόβλημα για 2 μήνες.

2. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

(α) Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

 • Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
 • Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δις ευρώ.
 • Διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων για τα προγράμματα ρευστότητας-με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα- και πέραν των τραπεζικά ενήμερων ως την 31/12/2019.
 • Μείωση των ενοικίων κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.
 • Παράταση της ισχύος του Ν. 3869/2010 για προστασία της Α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του έτους.
 • Σύσταση διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, για την εξεύρεση οριστικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης για τους οικονομικά ασθενέστερους

(β) Τα Κυβερνητικά μέτρα

 • Η μείωση της Προκαταβολής φόρου παραπέμπεται για τον Ιούλιο και βλέπουμε ….Με άγνωστο σε τι ποσοστό θα ανέλθει. 
 • Είναι ανεπαρκής η αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής(κατά 1 δις). Δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες. 
 • Και πάλι αόριστες εξαγγελίες για επιδότηση των δανείων όσων πλήττονται. Χωρίς ποσά, χωρίς χρονική διάρκεια. Και ο κίνδυνος πλειστηριασμών προ των πυλών.
 • Παρακάλια προς τις Τράπεζες για την χορήγηση δανείων.
  Οι οποίες επιμένουν να εξαιρούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων από την χορήγηση δανείων, επιμένοντας σε τραπεζική ενημερότητα, εμπράγματες εγγυήσεις κλπ. Παρά την ενεργή στήριξη της ΕΚΤ. Παρά τις εγγυήσεις του Δημοσίου. Και η Κυβέρνηση εξαντλείται σε εκκλήσεις, αντί να τις υποχρεώσει.
 • Η μείωση των επαγγελματικών μισθωμάτων για τον τουρισμό-εστίαση.
  Ισχύει μόνο ως τον Αύγουστο. Χωρίς ακόμη να είναι σαφές το πώς ακριβώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες.
 • Η αναστολή δόσεων και οφειλών ισχύει για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, μόνο ως τον Ιούνιο. 

3. ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

(α) Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ένα Εθνικό Σχέδιο για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση

 • Η Ελλάδα ασφαλής προορισμός. Πρωτόκολλα και υποδομές για την προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων.
 • Μείωση στο 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές.
  Αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου για 2 χρόνια.
 • Μεγάλο, ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού (ύψους 750 εκατ. Ευρώ), με κίνητρα για την μετακίνηση των οικογενειών. Με δυνατότητα αξιοποίησης ως 3 εκατομμύρια πολιτών.
 • Ειδικά μέτρα στήριξης των μεταφορών και της ακτοπλοΐας.

(β) Τα Κυβερνητικά μέτρα

 • «Απελευθερώνεται η είσοδος» τουριστών αλλά…
  Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν έχουν ληφθεί ακόμη τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών στα νησιά (μόνο διακήρυξη προθέσεων υπάρχει).
 • Ανεπαρκέστατη η στήριξη της ανταγωνιστικότητας.
  Οι μειώσεις του ΦΠΑ αφορούν τον καφέ και την πορτοκαλάδα και τις μεταφορές. Και επί πλέον μια μικρή μείωση στο «τουριστικό πακέτο».
 • Ελάχιστο και άτολμο το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. 
  Το νέο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού φθάνει τα 30 εκ. ευρώ. Και το voucher διακοπών είναι 120 ευρώ.

4. Όσο για το συνολικό κόστος των δήθεν 24 δις ευρώ για όλη την περίοδο της πανδημίας, η Κυβέρνηση με μαγικό τρόπο αθροίζει παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και αναβολές είσπραξης οφειλών. Οικονομικά για κοροϊδία αλλά όλοι καταλαβαίνουν.

Πρόταση των βουλευτών Β. Κεγκέρογλου, Γ. Φραγγίδη και Γ. Μουλκιώτη για Πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού 2020 με τρία (3) εκατομμύρια ωφελούμενους

Ο Γραμματέας της Κ.Ο., Βασίλης Κεγκέρογλου και οι Βουλευτές Γιώργος Φραγγίδης και Γιώργος Μουλκιώτης κατέθεσαν σήμερα προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Εργασίας, την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το Πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού για όλους – 2020 για τρία (3) εκατομμύρια ωφελούμενους, που ενεργοποιούν 15 εκατομ. διανυκτερεύσεις και δημιουργούν επτά (7) εκατομ. ημερομίσθια εργαζομένων.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της, επιτάσσουν άμεσες αποφάσεις για ενεργητικές πολιτικές οικονομικής δραστηριοποίησης και στήριξης της εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με το μικρότερο κοινωνικό κόστος για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους αδύναμους.

Με δεδομένο ότι ο τουρισμός και όλες οι δραστηριότητες γύρω από αυτόν είναι οι πλέον πληττόμενοι τομείς, παράλληλα με το Πρόγραμμα ενεργοποίησης των θέσεων εργασίας και τις άλλες πρωτοβουλίες, χρειάζεται άμεσα ένα ευρύ ενεργητικό Πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού για όλους το 2020 που ενσωματώνει και τα επιμέρους μικρά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, με πολλαπλασιασμό των δικαιούχων και ωφελούμενων.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει συγκεκριμένα:

Πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού για όλους – 2020, για τρία (3) εκατομμύρια ωφελούμενους, με διάστημα υλοποίησης από 1η Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει 15 εκατομ. διανυκτερεύσεις και ενεργοποιεί 7 εκατομ. ημερομίσθια εργαζομένων σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα παρέχει, πέντε (5) διανυκτερεύσεις ανά ωφελούμενο, ημιδιατροφή και έξοδα μετακίνησης, με πλαφόν ανά ωφελούμενο 250 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου στα 750 εκατ. Ευρώ στα οποία συνυπολογίζονται και τα ποσά που ήδη προβλέπονται για τα επιμέρους μικρά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της εργατικής και αγροτικής εστίας.

Στα τρία (3) εκ. ωφελούμενους του προγράμματος εντάσσονται:

α) 1 εκ 400 χιλ εργαζόμενοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής αλλά και άνεργοι,

β) 800 χιλιάδες συνταξιούχοι, 

γ) 400 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και αγρότες, 

δ) 200 χιλιάδες νέοι έως 30 ετών, φοιτητές αλλά και όσοι θα συμμετέχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για τριτοβάθμια εκπαίδευση και

ε) 200 χιλιάδες δικαιούχοι του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος. 

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τα περιοριστικά μέτρα, με ενεργητικές πολιτικές και επιδότηση δραστηριότητας και εργασίας, αντί των επιδοτήσεων ανεργίας και των αποζημιώσεων που θα αναγκαστεί να καταβάλλει εκ των υστέρων ή να απωλέσει από τα έσοδα το Δημόσιο.

Το Πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού για όλους – 2020 που προτείνουμε αποτελεί το ελάχιστο που οφείλει να πράξει η κυβέρνηση για την στήριξη του τουρισμού, των εργαζομένων και όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτόν αφού αφορά τρία (3) εκατομ. πολίτες, ενεργοποιεί 15 εκατομ. διανυκτερεύσεις που δημιουργούν επτά (7) εκατομμύρια ημερομίσθια και μαζί με την πρόταση, κατατέθηκαν σήμερα ως επίκαιρες ερωτήσεις προς τους συναρμόδιους Υπουργούς.

toyrismos
 
 
 

«ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Όρθια Κοινωνία – Ζωντανή Οικονομία”

Α) Χρειάζονται άμεσα μέτρα τώρα

 • Για να μην καταρρεύσει η οικονομία και οι επιχειρήσεις.
 • Για να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η Κοινωνία.
 • Με σιγουριά και χωρίς περιπέτειες.
 • Γιατί δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον στα ερείπια.
 • Γιατί αλλιώς το κόστος της ανόρθωσης θα είναι μεγάλο και επώδυνο.

Β) Γι’ αυτό προτείνουμε ένα Πρόγραμμα Άμεσων Παρεμβάσεων

 • Εμπροσθοβαρές, απόλυτα στοχευμένο, ρεαλιστικό.
 • Μακριά από πελατειακές λογικές και ανέφικτους λαϊκισμούς.
 • Ως ενδιάμεσο σταθμό στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας.
 • Για να μείνει Όρθια η Κοινωνία και Ζωντανή η Οικονομία 
 • Ένα πρόγραμμα που προέκυψε ως αποτέλεσμα του διαλόγου, της ανοιχτής γραμμής μας με τους φορείς της παραγωγής και της κοινωνίας

ΓΗ Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της περιόδου

 • Δεν έχει επεξεργασμένο σχέδιο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης.
 • Παλινωδεί, αμφιταλαντεύεται και μόνο όταν ο «κόμπος φθάνει στο χτένι», εξαγγέλλει μέτρα ανεπαρκή και αποσπασματικά, πιστά στη γραμμή των συντηρητικών πολιτικών της. Και αυτά υλοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση.
 • Συνδυάζουν τα μέτρα με την προώθηση πελατειακού κράτους, προσλήψεις στρατιάς μετακλητών, αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις και προβλέψεις για μυστικά κονδύλια.
 • Μιλά για πακέτο 24 δις ευρώ, αθροίζοντας με αυθαίρετο τρόπο, κάποιες επιχορηγήσεις, με δάνεια που θα επιστραφούν, αναβολές πληρωμών και υποσχέσεις.
 • Με αυτές τις λογικές το μάρμαρο της κρίσης θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Δ) Οι πόροι για την υλοποίηση του σχεδίου μας μπορούν να βρεθούν από :

 • Τα νέα προγράμματα συνολικού ύψους 540 δις ευρώ που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα μας μπορεί να αντλήσει ποσά για το ΕΣΥ, την επιδότηση της απασχόλησης και τις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 7 δις ευρώ.
 • Την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
 • Το απόθεμα -μαξιλάρι, τώρα που η ΕΚΤ μας εξασφαλίζει φθηνό δανεισμό.Να αξιοποιήσουμε τουλάχιστον μέρος του αποθέματος που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών. Να το επενδύσουμε δημιουργικά τώρα ώστε να είμαστε ασφαλείς στο μέλλον.
  Επισημαίνουμε ότι για το 2020 δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί

Επισημαίνουμε ότι για το 2020 δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί
Όμως κάθε ευρώ πρέπει να διατίθεται για στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να φέρνει αποτελέσματα.
Οι πόροι όμως για το επόμενο διάστημα πρέπει να διευρυνθούν. Κατά προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Με μεταβιβάσεις και όχι άλλα δάνεια. Με νέο χρήμα στο Ταμείο Ανασυγκρότησης.
Να διεκδικήσει επιτέλους η Κυβέρνηση και όχι απλά να εκφράζει την ικανοποίηση της, σε ό,τι αποφασίζουν οι άλλοι. Απαιτώντας κριτήρια για την κατανομή των πόρων που λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας.

Ε) Οι στοχευμένες προτάσεις μας

1ον Στήριξη του ΕΣΥ

 • Με την πλήρη εφαρμογή της «πρώτης γραμμής» για τον έλεγχο του COVID-19, αξιοποιώντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ως πρώτο βήμα για ένα σύγχρονο, καθολικό σύστημα Π.Φ.Υ. στην χώρα μας.
 • Με την ασφαλή επαναφορά σε πλήρη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
 • Με ειδικά μέτρα για τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Με νέες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών όπου είναι ανάγκη.
 • Εντάσσοντας τους υγειονομικούς στα βαρέα & ανθυγιεινά ως αναγνώριση της προσφοράς τους.

2ον Επιδότηση Εργασίας.

 • Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για έξι μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση.
 • Με «αντάλλαγμα» να μη γίνουν απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές στις συμβάσεις και όρους εργασίας.
 • Πρόγραμμα που αφορά 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

3ον Μέριμνα για τους ανέργους

 • Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, και διεύρυνση του Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ.
 • Κανείς άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ χωρίς επίδομα ανεργίας ως το τέλος του χρόνου.

4ον “Ζωντανές” επιχειρήσεις

 • Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
 • Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δις ευρώ.
 • Διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων για τα προγράμματα ρευστότητας-με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα- και πέραν των τραπεζικά ενήμερων ως την 31/12/2019.
 • Μείωση των ενοικίων κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

5ον Ειδικά προγράμματα για τους αγρότες

 • Προκαταβολή ενισχύσεων μέσα στον Μάιο ύψους 850 εκ. ευρώ. Με ταμειακή διευκόλυνση που θα συμψηφισθεί αργότερα με τις ενισχύσεις του 2020.
 • Ειδική εισοδηματική στήριξη κτηνοτρόφων και αλιέων, με ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis (όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες)
 • Επιδότηση μισθού και εργόσημου, για να εργαστούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ως εργάτες γης.

6ον Εθνικό Σχέδιο για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση

 • Η Ελλάδα ασφαλής προορισμός. Πρωτόκολλα και υποδομές για την προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων.
 • Μείωση στο 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές.

Αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου για 2 χρόνια.

 • Μεγάλο, ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για την μετακίνηση των οικογενειών.
 • Κανένας εποχιακά εργαζόμενος στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά χωρίς επίδομα ανεργίας. Και χορήγησή του για τους υπόλοιπους το φθινόπωρο χωρίς όριο ενσήμων.
 • Ειδικά μέτρα στήριξης των μεταφορών και της ακτοπλοΐας.

7ον Προστασία της Α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς

 • Παράταση της ισχύος του Ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του έτους.
 • Σύσταση διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, για την εξεύρεση οριστικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης για τους οικονομικά ασθενέστερους.

8ον Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με αιχμή τις Κοινωνικές υποδομές και το ψηφιακό κράτος

 • Με την αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
 • Για τις άμεσες ανάγκες στις Κοινωνικές υποδομές.
 • Για την ενίσχυση των μέσων της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης.
 • Για την ανάπτυξη της ευφυούς επιχειρηματικότητας, τις υποδομές για την πράσινη ανάπτυξη, την σωστή κατάρτιση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες.
 • Την ολοκλήρωση των ώριμων μεγάλων μεταφορικών υποδομών.

9ον Ειδικό Πρόγραμμα για τον Πολιτισμό

 • Με πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας για την επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας.
 • Με προαγορά από το κράτος παραστάσεων και συναυλιών που θα μεταδοθούν είτε τηλεοπτικά, είτε με live-streaming.
 • Με επιδότηση εισιτηρίων για παραστάσεις που θα γίνουν ζωντανά το καλοκαίρι, αντικειμενικά με περιορισμένο αριθμό θεατών.
 • Με δημιουργία Ειδικού Ταμείου Πολιτιστικής Αρωγής, για την στήριξη καλλιτεχνών και όμορων κλάδων.

10ον Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 • Γενναία ενίσχυση των ΟΤΑ από την πολιτεία, λόγω κατάρρευσης των εσόδων τους και ανταποδοτικών τελών. Με δύο ακόμη μηνιαίες δόσεις των ΚΑΠ
 • Κατά προτεραιότητα στήριξη με ειδικό Πρόγραμμα των μικρών νησιών
 • Ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” με στελέχωση και εξοπλισμό, ώστε να λειτουργεί ως μονάδα κοινωνικής φροντίδας.

Με μέριμνα για την διασφάλιση των εργαζομένων στο πρόγραμμα.

ΣΤ] Το ενδιάμεσο πρόγραμμά μας είναι θεμέλιο για το μέλλον

Γιατί η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ ένα σχέδιο ανόρθωσης, ένα Πρόγραμμα Νέας Αλλαγής:

 • Που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών.
 • Που έχει προτεραιότητα την μείωση των ανισοτήτων, όχι τα κέρδη για τις ελίτ.
 • Με ένα νέο μοντέλο παραγωγής που φέρνει επενδύσεις και δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη.
 • Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας , δικαιοσύνης, αλληλεγγύης.
 • Πρόγραμμα που βασίζεται σε μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία.
 • Αυτό το Πρόγραμμα μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες επεξεργαζόμαστε.
 • Με τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας που επιστρέφει στην πρώτη γραμμή.

Τηλεδιάσκεψη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, με την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με θέμα τις προτάσεις του δημοσιογραφικού κόσμου για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου.

Από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ συμμετείχαν η πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου, η Β’ Αντιπρόεδρος  Αγγελική Γυπάκη, ο Γεν. Γραμματέας Σταύρος Καπάκος, ο ταμίας Μάκης Διόγος και τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρης Τσαλαπάτης, Νίκος Καρούτζος και Γιώργος Μηλιώνης.

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την εξής δήλωση:

«Οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν κρίση και η ανεργία των δημοσιογράφων διευρύνεται.

Προτείνουμε έκτακτα μέτρα για την επιβίωσή τους. Η στήριξή τους είναι και θέμα δημοκρατίας.

Επισημαίνουμε την ανάγκη μεγάλων αλλαγών με πρωτοβουλία τους για να ξανακερδίσουν το αναγνωστικό κοινό.

Με ενίσχυση της ποιότητας, της πολυφωνίας, της αξιοπιστίας. Με αποκατάσταση της ανεξαρτησίας τους από Κυβέρνηση και κόμματα. Με άνοιγμα στις νέες αντιλήψεις και ιδέες. Με αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων.

Η νέα εποχή επιβάλλει καθαρές κουβέντες από όλους και για όλους. Γι’ αυτό θα διοργανώσουμε στο επόμενο διάστημα μια ανοιχτή συζήτηση, για όλα αυτά τα θέματα.

Άμεσα προτείνουμε τα εξής μέτρα:

1) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων από το κράτος.

Μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για τους όρους και τις προϋποθέσεις. Με διαφάνεια και λογοδοσία.

2) Κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του δημοσίου με κριτήρια και έλεγχο. Με μέριμνα και για τα Περιφερειακά ΜΜΕ. ΟΧΙ με την ευθύνη ιδιωτικής εταιρείας, όπως πράττει η Κυβέρνηση.

3) Πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων από τον χώρο του Τύπου για το 2020.

4) Επιδότηση εργασίας και για τους εργαζομένους στις εφημερίδες, αλλά με όρο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

1. Ο χώρος της Παιδείας απαιτεί συναινέσεις, νηφάλιο και τεκμηριωμένο διάλογο.

Έννοιες όπως φαίνεται άγνωστες για την Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση, όπως αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά στο θέμα της απευθείας μετάδοσης της διδασκαλίας από την τάξη, σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα σε αντίθεση με ότι κάνει η Κυβέρνηση για τα υγειονομικά ζητήματα όπου ακολουθεί τις οδηγίες των επιστημόνων, στην παιδεία δεν ζητήθηκε καν η γνώμη των ειδικών.

Στη δεύτερη φάση της πανδημίας η  παρακολούθηση του μαθήματος δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική και δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιες θα είναι οι συνθήκες και στη νέα σχολική χρονιά. Διέξοδο σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες δίνει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Που είχε ξεκινήσει από το 2011 από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ,για να εγκαταλειφθεί στη συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία,.
Είναι όμως τελείως διαφορετικό θέμα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ,από τις κάμερες και απευθείας μετάδοση της διδασκαλίας στην τάξη.

Το Υπουργείο Παιδείας συνειδητά δημιουργεί σύγχυση μεταξύ των δυο για να καλύψει την έλλειψη σοβαρού σχεδίου για το άνοιγμα των σχολείων και να υπερβεί τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέσα από τη συκοφάντησή της.

2. Οφείλουμε για λόγους ισότιμης πρόσβασης να μην μείνουν παιδιά χωρίς διδασκαλία.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν σε γυμνάσιο-λύκειο. Υπάρχει όμως και ένα  μέρος των μαθητών που δεν βρίσκονται στην σχολική τάξη. Οφείλουμε για λόγους ισότιμης πρόσβασης να μην αφήσουμε αυτά τα παιδιά χωρίς διδασκαλία.

Όχι όμως με κάμερα μέσα στην τάξη.

Ήδη η εξ’ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, εφαρμόστηκε το τελευταίο διάστημα με την κρίση της πανδημίας. Με την μεγάλη προσπάθεια των εκπαιδευτικών.

Και έτσι έπρεπε να συνεχίσουμε για όσα παιδιά έμειναν σπίτι, δεν είναι στο σχολείο.

Ευθύνεται η Υπουργός που δεν το προετοίμασε.

Η υποστήριξη των μαθητών εξ’ αποστάσεως μπορεί να γίνει πράξη με αναμόρφωση προγράμματος και χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος :

α) ασύγχρονης εκπαίδευσης με τις e-class και e-me πλατφόρμες, που έχουν προβλεφθεί  –και ήδη λειτούργησαν-στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

β)σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας που ήδη χρησιμοποιεί το Υπουργείο (και εν συνεχεία την δημιουργία  πλατφόρμας του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου).

Για  την ποιοτική αναβάθμιση της προσπάθειας είναι αναγκαία η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στον χειρισμό των νέων τεχνολογιών στη διδακτική πράξη.

3. Οι πειραματισμοί της κ. Κεραμέως, είναι επικίνδυνοι.

Ειδικότερα  οι οδηγίες του Υπουργείου για την μετάδοση απευθείας του μαθήματος.

•δείχνουν να αγνοεί πλήρως την διαδραστική σχέση της διδασκαλίας.
Ο εκπαιδευτικός δεν είναι καρφωμένος στην καρέκλα του. Συνδιαλέγεται με τους μαθητές, συμμετέχει, λύνει ασκήσεις, ρωτά και απαντά σωστά η λάθος ο ανήλικος που είναι στην τάξη. Η απευθείας μετάδοση γίνεται σαφές, ότι  μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα για τα παιδιά. Η τάξη είναι ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα, μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι αυριανοί πολίτες, δεν είναι θέαμα προς τα έξω.

•δίνουν  οδηγία στον εκπαιδευτικό να ανοίγει και να κλείνει όλη την ώρα  τα μικρόφωνα, για να μην ακούγεται η φωνή των μαθητών!! Όποιος νομίζει ότι έτσι μπορεί να γίνει μάθημα, φαίνεται ότι δεν έχει περάσει ούτε έξω από αίθουσα διδασκαλίας.

•αδιαφορούν πλήρως για τις επισημάνσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που ζήτησε εύλογο χρόνο για μια τεκμηριωμένη και επιστημονική έκθεση για τον αντίκτυπο αυτής της μεθόδου. Και επεσήμανε την ανάγκη διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς.

Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να ζητηθεί η συγκατάθεση και των οικογενειών των μαθητών και των ίδιων των εκπαιδευτικών.

•Η τοποθέτηση κάμερας μέσα στα σχολεία δεν συμβάλλει στην αναγκαιότητα του ανοιχτού σχολείου, ανοιχτού στην πρόσβαση, στη διαφορετικότητα, στην κριτική σκέψη, στις καινοτομίες. Αντίθετα την καταστέλλει, την περιορίζει, καθώς υποτάσσεται στις ανάγκες της επικοινωνιακής πολιτικής του Υπουργείου. Επιστρέφει σε ένα παρωχημένο δάσκαλο, μοντέλο προηγούμενων δεκαετιών.

•Να επισημάνουμε τέλος τις σοβαρές ανεπάρκειες στις υποδομές για μια αξιόπιστη απευθείας μετάδοση.

A. Ο τουρισμός της χώρας αποτελεί πανθομολογουμένως τον διαρκή στυλοβάτη της Ελληνικής οικονομίας. Με συμβολή σχεδόν 25% στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, είναι ο κλάδος που συγκράτησε την απόλυτη απομείωση του ΑΕΠ της χώρας στην πολυετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια. Σήμερα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο τουρισμός και η οικονομία δέχονται μεγάλα πλήγματα που ενδέχεται να οδηγήσουν εκ νέου σε φαινόμενα μνημονιακού χαρακτήρα, που πιστεύαμε ότι αφήσαμε πίσω μας.  Η υγειονομική κρίση, εφόσον δεν επιλυθεί  σύντομα και αποτελεσματικά το πρόβλημα από την ιατρική (εμβόλιο, φάρμακα), θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική και κοινωνική κρίση.

Οι προβλέψεις για τον τουριστικό κλάδο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες: δραματική μείωση σε έσοδα και αφίξεις τουριστών, μεγάλος αριθμός ακυρώσεων, πώληση ή αναστολή λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων, συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν, απολύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, κατάρρευση αεροπορικών εταιρειών, προβλήματα επιβίωσης ακόμα και μεγάλων tour operators, απειλή αφελληνισμού των τουριστικών επιχειρήσεων, μαρασμός των συναφών κλάδων.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει τον τουρισμό με οριζόντια και αποσπασματικά μέτρα, τα οποία δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του χώρου και δε συνιστούν ολοκληρωμένο σχέδιο και πολιτική για την στήριξη και επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Ο τουρισμός, έχοντας το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα από οποιασδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα, καθίσταται ταυτόχρονα ευάλωτος και ισχυρός. Είναι ο τομέας που πλήττεται περισσότερο στην παρούσα κρίση αλλά την ίδια στιγμή είναι εκείνος που μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε ένα ευρύτερο πλάνο οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα Εθνικό Σχέδιο για τη στήριξή του και την έξοδό του από την κρίση με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό. 

Β. Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζοντας την παραγωγική και εποικοδομητική πολιτική που ακολουθεί τη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα, καταθέτει σήμερα εξιδεικευμένες  προτάσεις για ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, που μπορεί να οδηγήσει στη διάσωση του κλάδου, στοχεύοντας σε τρεις κατευθύνσεις: 1) Στο τουριστικό προϊόν, 2) Στους εργαζόμενους και 3) Τις επιχειρήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο θα περιλαμβάνει:

Στόχος 1: Ενίσχυση του Τουριστικού προϊόντος 

 • Διαμόρφωση εικόνας της Ελλάδας ως «ασφαλούς προορισμού», μέσω  κατάλληλων εργαλείων επικοινωνίας, μάρκετινγκ και προβολής. Η καλή πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες είναι ισχυρά όπλα για το χτίσιμο αυτής της εικόνας. Η ανάλογη κινητοποίηση των διπλωματικών μας αρχών στο εξωτερικό είναι ουσιαστικής σημασίας.
 • Άμεση εφαρμογή ρεαλιστικών και ενιαίων πρωτοκόλλων λειτουργίας σε μεταφορές και διαμονή, σε χώρους επίσκεψης, αναψυχής, σίτισης και παροχής τουριστικής βιωματικής εμπειρίας. Απαραίτητη είναι η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων (ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, εργαζόμενοι, πελάτες).
 • Ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, ειδικώς στους τουριστικούς προορισμούς με ανθρώπινους πόρους και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση ειδικών και έκτακτων καταστάσεων.
 • Ανάπτυξη εσωτερικού τουρισμού, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και παροχή κινήτρων. Πρόκειται για το μόνο είδος τουρισμού στο οποίο μπορεί να στηριχθεί άμεσα η ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, χωρίς μεγάλο υγειονομικό ρίσκο. Επειδή όμως μέχρι σήμερα καταλάμβανε περίπου το 10% των συνολικών τουριστικών εσόδων ενώ αναμένεται και έλλειψη ρευστότητας του αγοραστικού κοινού την επόμενη μέρα, η παροχή κινήτρων είναι επιβεβλημένη. Ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανάταση της ψυχολογίας των Ελλήνων, στην διακίνηση χρήματος στην ελληνική αγορά που θα προοριζόταν για διακοπές στο εξωτερικό, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μπορεί να αναπτυχθεί με τους ακόλουθους τρόπους: α) επιδότηση των διακοπών των πολιτών αναλόγως εισοδήματος και παροχή ευέλικτων «πακέτων» για ολόκληρο το χρόνο, τα οποία θα συνδιαμορφωθούν από τους αεροπορικούς, ακτοπλοϊκούς και οδικούς μεταφορείς της χώρας, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα. Έτσι, ο Έλληνας που έχει ταλαιπωρηθεί από τη μακρόχρονη κρίση και τώρα την πανδημία, θα μπορεί να απολαύσει διακοπές με χαμηλότερους οικονομικούς όρους από εκείνους των ξένων επισκεπτών. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να τύχουν κεφαλαίων κίνησης και χρηματοδοτήσεων με τους ίδιους όρους όπως οι άλλες επιχειρήσεις της τουριστικής οικονομίας και να τύχουν των ίδιων διευκολύνσεων και φοροαπαλλαγών, β) ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού, με επιδότηση ευέλικτων πακέτων διακοπών για τους πολίτες, με εισοδηματικά κριτήρια και διευρυμένη βάση.
 • Ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (γαστρονομικού, αγροτουρισμού, ιαματικού, ιατρικού, θρησκευτικού, κλπ) και σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, στοχεύοντας στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Προσφορά ευέλικτων και  εξατομικευμένων μοντέλων διακοπών και εμπειριών, που θα στηρίζονται στη βιωματική εμπειρία και θα είναι προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες των ταξιδιωτών,. Κατά αυτόν τον τρόπο θα έχουμε: α) επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενίσχυση του τουρισμού καθ’όλο το έτος με βάση και τον χειμερινό τουρισμό, β) προσέλκυση τουριστών υψηλής οικονομικής δυνατότητας και μεγαλύτερα έσοδα, γ) μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δ) ταυτόχρονη στήριξη αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, ε) αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού.
 • Στροφή σε νέες αγορές και ανάπτυξη ασφαλών υγειονομικά τουριστικών συνεργασιών με χώρες που τα έχουν πάει καλά στην πανδημία, όπως τα Βαλκανικά κράτη και η Μέση Ανατολή.
 • Βranding  περιφερειών, προορισμών και πόλεων με τουριστικό ενδιαφέρον.
 • Ενίσχυση νεοσύστατων επιχειρήσεων με αντικείμενο την αναγνώριση και την κάλυψη/αντιμετώπιση τουριστικού κινδύνου. Το τουριστικό προϊόν γίνεται όλο και πιο ευάλωτο σε κινδύνους. Η πρόσφατη πανδημία αλλά και νωρίτερα η πτώχευση της ταξιδιωτικής εταιρείας «Thomas Cook», το απέδειξαν. Κανένας επαγγελματίας δε θα έχει αντίρρηση με ένα επιπλέον κόστος να εξασφαλιστεί για περίπτωση κινδύνου. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουμε τόνωση της επιχειρηματικότητας.
 • Μείωση του τέλους προσγείωσης στα αεροδρόμια της χώρας κατά το ήμισυ, μέχρι το 2021 με ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου.

…………………………… . …………………………… . ……………………………

Στόχος 2: Στήριξη των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων

Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας απαιτεί γενναία στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας. Τα μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης αφορούν την πρώτη φάση αντιμετώπισης της κρίσης αλλά όχι την επόμενη μέρα στον τουρισμό. Η κύρια φιλοσοφία οφείλει να είναι η στήριξη της εργασίας και όχι της ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να εξασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

 1. Επιδότηση της απασχόλησης για κάποιο διάστημα, υπό όρους όπως η  διατήρηση των θέσεων εργασίας, που θα ωφελήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη καταθέσει πρόταση για: α) επιδότηση του 40% του μισθού του εργαζομένου μέχρι 6 μήνες σε εποχιακές επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές, β) επίδομα ανεργίας για όλη τη χρονιά, χωρίς όρια ενσήμων, στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά. Προτείνεται επιπλέον: γ) κάλυψη για όλο το φθινόπωρο /χειμώνα με επίδομα ανεργίας, όλων όσων δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων, δ) λόγω της μικρής τουριστικής περιόδου, άμεση ένταξη στο επίδομα ανεργίας  των εποχιακά εργαζομένων, που έχουν εξαιρεθεί, ε) νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τα έτη 2020,2021 με κατεύθυνση τις μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά κίνητρα για τη μετακίνηση οικογενειών.

Οι προτάσεις για τους εργαζόμενους θα πρέπει να ισχύσουν και για εκείνους που εργάζονται σε επιχειρήσεις που το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου προϊόντος τους διατίθεται στον τουρισμό, όπως επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα που δραστηριοποιούνται στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας, οι μεταποιητικές βιοτεχνίες, κ.ά. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE ήδη παρέχει τους πόρους για τη στήριξη της εργασίας.

 1. Παράταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν ή θα λήξουν και της μετενέργειας τους για ένα χρόνο.

…………………………… . …………………………… . ……………………………

Στόχος 3: Στήριξη των επιχειρήσεων του Τουρισμού. 

 • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τους εργαζομένους τους μέχρι τέλος του 2020 και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εποχιακές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους μέχρι τέλος του 2020.
 • Ενίσχυση της ρευστότητας όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, όχι μόνο των ενήμερων τραπεζικά, μέσω παροχής χαμηλότοκων δανείων με κρατική εγγύηση και ύψος κεφαλαίου ίσο με το 40% του τζίρου του 2019. Το ήμισυ του κεφαλαίου θα αποτελεί ενίσχυση χωρίς επιστροφή, σύμφωνα και με τον προσανατολισμό της Ε.Ε.
 • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη προτείνει: α) Μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020 και αναστολή πληρωμής οφειλών, β) Μείωση ΦΠΑ για δυο χρόνια, στην εστίαση και στη διαμονή στο 6%  και στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες στο 13%, γ) Κατάργηση για δυο χρόνια του τέλους διανυκτέρευσης και επάνοδος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
 1. Περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και εξέταση της  αναστολής των πληρωμών προς το Δημόσιο για το 2020
 2. Καταβολή των υποχρεώσεων που έχει το κράτος προς τις επιχειρήσεις
 3. Διευκόλυνση δανειοληπτών με παράταση δόσεων δανείων σε τράπεζες και funds για ένα 18μηνο, ώστε οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν από καλύτερη θέση το 2020 και το 2021
 4. Μείωση των ενοικίων των τουριστικών επιχειρήσεων  με ταυτόχρονη φοροελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και για την περίοδο διάρκειας της κρίσης.
 5. Κατανομή της χρηματοδότησης από το Recovery Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας με βάση το τζίρο τους τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν μεγάλη οικονομική  δυνατότητα επαναλειτουργίας.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Τουρισμός: α) αντιπροσωπεύει το 10%-11% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, β) συμβάλλει με 12% στην απασχόληση, γ) είναι η τέταρτη κατηγορία εξαγωγών της Ένωσης, με την κατανάλωση να αποφέρει έσοδα άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κρισιμότητά του για την Ε.Ε. είναι αναμφισβήτητη και η χώρα μας σ’ αυτή τη φάση πρέπει να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, σταθερή απαίτηση της κυβέρνησης οφείλει να είναι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι το 2022, όπως έχει προτείνει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη υποχρεωτικών πλεονασμάτων.

Xρειάζεται άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. από την κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών, για:

 1. Αγορά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τις κυβερνήσεις για τεστ ανίχνευσης του ιού και νέα εμβόλια, ώστε να αποτελέσουν δημόσια αγαθά.
 2. Έκδοση κοινού υγειονομικού πιστοποιητικού για χώρες – μέλη της Ε.Ε., χώρες υπό ένταξη στην Ε.Ε. αλλά και χώρες εκτός Σένγκεν, εφόσον εκδίδονται πιστοποιήσεις στην ίδια τη χώρα με αποδεκτά υγειονομικά κριτήρια. Διαφορετικά, οι ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές θα ελέγχονται από μονάδες υγειονομικού ελέγχου στις πύλες εισόδου της Ελλάδας με διεξαγωγή γρήγορων μοριακών τεστ.
 3. Θέσπιση ομοιογενών κανόνων – διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια  στις μετακινήσεις (αέρα-θάλασσα-ξηρά), στην εστίαση, στη διαμονή, στους επισκέψιμους χώρους.
 4. Χάραξη κοινής στρατηγικής και κοινών πολιτικών στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην εκπόνηση σχεδίου για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων από τις χώρες – μέλη.
 5. Προστασία των ευρωπαϊκών τουριστικών επιχειρήσεων από επιθετικές στρατηγικές επένδυσης τρίτων χωρών.
 6. Εκμετάλλευση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλων των δυνατών ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των παραγωγικών δομών, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στον τουρισμό (ΕΣΠΑ, πρόγραμμα SURE, Πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, Recovery Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κλπ).
 7. Διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διάθεσης στο τουριστικό τομέα μεγαλύτερου μέρους των εγκεκριμένων ήδη για τη χώρα κονδυλίων.
 8. Συμμαχία με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για άσκηση πολιτικής πίεσης και διεκδίκησης κοινών αιτημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός τουρισμός, εκτός από τις συνέπειες της πανδημίας του covid-19, επηρεάζεται αρνητικά από τις μεταναστευτικές ροές και την τουρκική προκλητικότητα. Σ’ αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία, έχει την ανάγκη στήριξης της Πολιτείας. Η Πολιτεία οφείλει να εγγυηθεί την επιβίωση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, να κρατήσει ζωντανή την οικονομία και όρθια την κοινωνία.

Το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα του τουρισμού για την οικονομία της χώρας και το οικονομικό στραγγάλισμα που μπορεί να υποστούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, καταθέτει σήμερα το ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ με την απαίτηση και έκκληση, η κυβέρνηση επιτέλους να αντιληφθεί ότι ο τουρισμός χρειάζεται ειδικό σχέδιο εθνικής εμβέλειας για την στήριξή του.

Κατεβάστε το pdf

27/04/2020

Αναλυτικά Το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας:

 

Όρθια Κοινωνία – Ζωντανή Οικονομία

 

Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας

Α. Εισαγωγή

Η άρση των περιοριστικών μέτρων δρομολογείται. Όμως η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Κλάδοι ολόκληροι επλήγησαν – όπως ο Τουρισμός και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτόν – και είναι ζητούμενο σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες. Σε πολλές άλλες, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα. Αρκετές αντιμετωπίζουν άμεσα θέμα επιβίωσης. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική ύφεση για το 2020 και άγνωστο ακόμη σε ποια προβλήματα για τη συνέχεια, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων προϋποθέτει σε αυτές τις συνθήκες την ενεργή παρέμβαση της Πολιτείας. Δεν αρκούν τα προσωρινά επιδόματα. Είναι επιβεβλημένη η στήριξη των επιχειρήσεων, με μεγαλύτερες στοχευμένες παρεμβάσεις στους κλάδους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες. Στήριξη όμως άμεσα συνδεδεμένη με την διατήρηση της απασχόλησης, των εργαζομένων σε αυτές. Γιατί αλλιώς οι εργαζόμενοι θα αποτελέσουν το εύκολο θύμα: με απολύσεις, περικοπή μισθών, δυσμενή αλλαγή των συμβάσεων τους.

Χρειάζεται άμεση παρέμβαση τώρα. Για αυτό προτείνουμε ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα Επιδότησης της εργασίας για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας τώρα, αντί να επιδοτούμε εκ των υστέρων δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες (κατά τους διεθνείς οργανισμούς) νέους ανέργους.

Β. Οι στόχοι του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας που προτείνουμε έχει τέσσερις στόχους:

 

 • Να στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας, με παράλληλη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν
 • Να συμβάλει στο να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
 • Να δώσει κίνητρα για νέες προσλήψεις σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων
 • Να στηρίξει το εργατικό δυναμικό στις αγροτικές επιχειρήσεις και την παραγωγή

Γ. Τα συγκεκριμένα μέτρα

Προτείνουμε 4 συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των στόχων μας:

 

 1. Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, καλύπτει το 40 % του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν (και εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης) για έξι μήνες. Ο υπολογισμός της κάλυψης θα γίνει με βάση τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ο αριθμός των ενισχύσεων ανά επιχείρηση θα αντιστοιχεί στον αριθμό των εργαζομένων που αυτή έθεσε σε αναστολή εργασίας, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που είναι διαθέσιμα. Αν έκλεισε με απόφαση του κράτους, τότε για το 100% των εργαζομένων της.

Οι άλλες επιχειρήσεις θα ενισχύονται ανάλογα με το πόσους εργαζομένους έθεσαν σε αναστολή. Ως απαραίτητες προϋποθέσεις είναι καμία απόλυση για το εξάμηνο και καμία δυσμενής μετατροπή των συμβάσεων και των όρων (πχ αμοιβές) εργασίας για το ίδιο διάστημα.

 

 1. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχιακά και θα ανοίξουν στο επόμενο διάστημα, για τους μήνες  που θα παραμείνουν ανοιχτές. Καλύπτονται για το σύνολο των εργαζομένων τους. Θα χρειαστούν βέβαια και μέτρα τόνωσης την ανταγωνιστικότητας τους (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση – διαμονή, επιδότηση μεταφορών, μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού).
 2. Παρέχεται κίνητρο για νέες προσλήψεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον βαθμό που επλήγησαν από την κρίση. Για κάθε 1000 ευρώ που κοστίζει μια νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, η επιχείρηση θα έχει φοροαπαλλαγή για 1500 ευρώ.

 

 1. α) Κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού (ή ημερομισθίου) και του εργόσημου στις αγροτικές επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, για όσο διάστημα απασχοληθούν με ανώτατο όριο του 6 μήνες.

β) Κάλυψη του εργόσημου από το κράτος για τους εργάτες γης που θα απασχοληθούν αυτήν την περίοδο με έγκριση κανονισμού  de minimis (με βάση δήλωση ΟΣΔΕ και το βασικό ημερομίσθιο), με παράλληλες δράσεις  στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής.

Δ. Κάλυψη κόστους προγράμματος

Ο αριθμός των εργαζομένων που αντιστοιχεί κυρίως στα πρώτα δύο μέτρα που προτείνουμε, προεκτιμάται  στο 1.000.000 και απαιτεί ένα ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου για την κάλυψη του 40% του (μέσου) μισθού για 6 μήνες.  Αυτό προκύπτει από το άθροισμα των αριθμών των εργαζομένων που πήραν το ειδικό  επίδομα των 800 ευρώ (800.000 περίπου) και τον αριθμό των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ξενοδοχεία διακοπών (200.000).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 940 ευρώ  μηνιαίως (1142 ευρώ για 1.850.000 εργαζόμενους  με πλήρη απασχόληση και 403 ευρώ για  720.000 εκατομμύρια εργαζόμενους  με μερική απασχόληση). Στα ξενοδοχεία  για μεγάλες και μικρές μονάδες κατά μέσο όρο, είναι 702 ευρώ.

Το ποσό των 2 δις ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος, μπορεί να αντληθεί:

 

 • Από το πρόγραμμα SURE που ενέκρινε η ΕΕ για βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις προστασίας της απασχόλησης. Για την Ελλάδα αντιστοιχεί 1-1,5 δις ευρώ.
 • Από τα 600 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που δικαιούμαστε ακόμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΣΠΑ) και το de minimis για τον αγροτικό τομέα.
 • Από το απόθεμα – “μαξιλάρι” που διατηρείται στα ταμεία του κράτους (αν χρειαστεί)

Το δημοσιονομικό κόστος για τα μέτρα 3 και 4 είναι μικρό και σε μεγάλο βαθμό μπορεί να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ.

Επισημαίνουμε ότι απολογιστικά το κόστος του προγράμματος θα είναι πολύ μικρότερο, αν συνυπολογισθει ότι σε περίπτωση λουκέτων και μαζικών απολύσεων θα έχουμε:

 

 • περισσότερες δαπάνες για επιδόματα ανεργίας
 • απώλεια εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα
 • μεγαλύτερη πτώση της κατανάλωσης και των εσόδων του κράτους από φόρους (ΦΠΑ και εισοδήματος )

Ε. Στήριξη ανέργων

Επιβάλλεται ότι θα χρειαστούν και μέτρα στήριξης των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, που σε αυτες τις συνθηκες είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά, μέσα από:

 

 • επιδοτούμενα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και επανακατάρτισης, εφόσον βέβαια ελέγχεται πλήρως η ορθή εκτέλεση τους
 • ουσιαστική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για αναπτυξιακά έργα και κοινωνικές υποδομες για την επανένταξη τους στην εργασία
 • μεγάλη διεύρυνση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Ζ. Επίλογος

Προτείνουμε το ενδιάμεσο αυτό πρόγραμμα για να κρατήσουμε ζωντανή την  παραγωγική βάση και να προστατέψουμε τους εργαζομένους τώρα.  Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον επί ερειπίων. Γιατί τότε το κόστος της ανόρθωσης θα είναι δυσανάλογα μεγάλο και η περίοδος  της κρίσης ακόμα μεγαλύτερη.

Η έκταση του προβλήματος αναδεικνύεται από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Μαρτίου:

 

 • 42.000 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις σε μισό μήνα κρίσης.
 • 8.000 δυσμενείς μετατροπές ατομικών συμβάσεων εργασίας.
 • 85.276 λιγότερες θέσεις εργασίας έναντι του Μαρτίου του 2019

Ας αναλογιστούμε τι θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες. Είναι άμεση ανάγκη να μείνει Ζωντανή η οικονομία και Όρθια η κοινωνία, ώστε με ομαλές συνθήκες να δημιουργήσουμε το αύριο, το μέλλον.

Αναμφίβολα η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ,που θα στηρίζεται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, τον δυναμισμό των επιχειρήσεων, την δικτύωση τους, την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Για αυτό πρέπει να δουλέψουμε την επόμενη μέρα για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανόρθωσης, που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες, ώστε να μην πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά αδύναμοι, το μάρμαρο της κρίσης. Ένα πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει ευρύτερη κοινωνική συμφωνία.

 

Κατεβάστε το pdf

23/04/2020

Σημεία τοποθέτησης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του PES εν όψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Πρέπει να λάβουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καινοτόμα, μη συμβατικά και γενναία μέτρα.

Επομένως χρειαζόμαστε:

 

 • Νέο χρήμα, ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά χωρίς οικονομικά βάρη (υποχρεώσεις) για τα κράτη μέλη.

Επιμένω ότι ένα ειδικό Ομόλογο είναι απολύτως απαραίτητο.

 

 • Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να ανασταλεί ως το 2022.

 

 • Να αυξηθεί ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός στο 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με έμφαση σε αναπτυξιακές επενδύσεις και σε δημόσιες επενδύσεις για την υγεία και την κοινωνική προστασία.

 

 • Ένα Πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, και ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Υγείας για ασφαλή μετακίνηση από χώρα σε χώρα.

 

 • Μόνιμο Ευρωπαϊκό Ταμείο εναντίον της ανεργίας. (Το πρόγραμμα SURE είναι χρήσιμο, αλλά όχι αρκετό).

 

 • Μια ευρωπαϊκή bad bank χρηματοδοτούμενη από την ΕΚΤ, δεδομένου ότι ο COVID-19 συμβάλλει δραματικά στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

 • Επισημαίνω ότι το Ισπανικό Σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ενδιαφέρον, περιέχει αρκετές από τις προτάσεις μας. Μπορούμε να το υποστηρίξουμε.

 

 

22/04/2020

Σημεία Εισαγωγικής Τοποθέτησης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου

 1. Υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση  δεν σημαίνει ούτε σιωπή, ούτε ανοχή σε απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ενεργή παρουσία μέσα στην κρίση.

Ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Θέση μας πάντα να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και τους πολίτες.

Η «υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση» όμως δεν σημαίνει ούτε σιωπή, ούτε ανοχή σε αστοχίες, αδικίες και απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις, μένοντας σε «Ανοιχτή γραμμή» με τους ανθρώπους της παραγωγής, με τους φορείς των εργαζομένων, με απλούς πολίτες που μαζικά -και το επισημαίνω αυτό- απευθύνθηκαν στο Κίνημα Αλλαγής για τα προβλήματά τους.

Καταφέραμε να αναδείξουμε τα κυριότερα από αυτά, να διατυπώσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, να πιέσουμε για την υιοθέτησή τους.

Επισημαίνουμε προβλήματα, αστοχίες, και παρεμβαίνουμε άμεσα με συγκεκριμένες προτάσεις.

Παρά τις διορθωτικές κινήσεις και την πίεσή μας, υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων από την Κυβέρνηση που οδηγούν σε απόγνωση νοικοκυριά και κλάδους της οικονομίας.

 •  Χωρίς «εκπτώσεις» στην λειτουργία της Δημοκρατίας, των θεσμών, στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών

Οι δικαιολογημένοι περιορισμοί που επέβαλε η κρίση, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογούν «εκπτώσεις» στην λειτουργία των θεσμών, στα θεμελιώδη δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου. Σε αυτό επιμείναμε και επιμένουμε ιδιαίτερα.

Δυστυχώς, όλον αυτό τον καιρό επιδεινώθηκε η μονομερής ενημέρωση. Οι προτάσεις μας δεν προβάλλονται όπως πρέπει. Πολλές φορές αποσιωπώνται ή διαστρεβλώνονται.

Να αναφέρω χαρακτηριστικά την πρότασή μας για το «Δίκτυο Πρώτης Γραμμής». Την πρωτοβουλία της Κ.Ο. -που αποδέχθηκε η Βουλή- για την απόκτηση πρόσθετων κρεβατιών ΜΕΘ με οικονομική συμβολή όλων των Βουλευτών.

Τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθησίας από  κλιμάκιά μας με επικεφαλής τον Γραμματέα του Κινήματος.

Την πλήρη απουσία εκπροσώπων μας από τις πολιτικές εκπομπές.

Η αντικειμενική παρουσίαση των θέσεων ΟΛΩΝ των κομμάτων, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλλά επιβεβλημένη από το Σύνταγμα, άρθρο 15, ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ.

ΑΛΛΙΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Αυτό δεν θα το ανεχθούμε. Ό,τι πρωτοβουλίες χρειασθούν θα τις αναλάβουμε.

 • Προετοιμάζουμε άμεσα ένα Ενδιάμεσο Πρόγραμμα για το 2020

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων, εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη «ενδιάμεση» φάση.

Οι προβλέψεις για το 2020, είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες.

Θα υπάρξουν προβλήματα. Και χρειάζεται ένα επεξεργασμένο «ενδιάμεσο» πρόγραμμα, για να τα αντιμετωπίσουμε.

Είναι σαφές ότι για αυτές τις παρεμβάσεις θα αξιοποιηθούν όλα τα «όπλα» που θα δώσουν-όπως ελπίζουμε και διεκδικούμε –  οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορούν  να διατεθούν και χρήματα από το «απόθεμα-μαξιλάρι», τουλάχιστον εκείνα για τα οποία δεν χρειάζεται η έγκριση του ESM. Μια ζωντανή οικονομία, ούτως ή άλλως θα δώσει στη χώρα την δυνατότητα για ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

Δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης ότι το 2021 ως εκ θαύματος «όλα θα είναι καλά».

Το Κίνημα Αλλαγής προετοιμάζει ήδη εξειδικευμένες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Να δουλέψουμε εντατικά με την συμβολή των βουλευτών, των Τομέων, ειδικών επιστημόνων, ανθρώπων από τους φορείς.

Επικεντρώνουμε:

 • Στην στήριξη του ΕΣΥ, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές, με αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα με κέντρα χρόνιων παθήσεων, με αξιοκρατία στην διοίκηση του.
 • Στην προστασία των θέσεων εργασίας, με ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης της Απασχόλησης. ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι πρέπει να  χορηγηθεί εκ νέου το επίδομα των 800 ευρώ, στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν στις αρχές Μαΐου.
 • Στην πλήρη κάλυψη των Ανέργων, για όλο το 2020 και των ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ που δεν έχει εκδοθεί η σύνταξή τους.
 • Στην λήψη μέτρων για τον Τουρισμό, με κίνητρα για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, προστασία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την στήριξη των μικρών κυρίως επιχειρήσεων.
 • Στην εξειδίκευση και διεκδίκηση των προτάσεών μας για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τις μεταφορές, την ενέργεια.
 • Στην ανάπτυξη του «Ψηφιακού Κράτους» τόσο στα θέματα Παιδείας, όσο και στην Δημόσια Διοίκηση με αιχμή την εξυπηρέτηση των πολιτών.
 • Στον ρόλο των Τραπεζών για την εξυγίανση της Οικονομίας. Οι Τράπεζες έχουν πολλές φορές στηριχθεί με χρήματα του Ελληνικού λαού. Τώρα θα πρέπει να στηρίξουν ενεργά τις επιχειρήσεις με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα και όχι το κέρδος. Ώστε να  κρατηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ζωντανές. Επίσης να σταματήσουν την αφαίμαξη των πολιτών με τις απαράδεκτες χρεώσεις. Με την ευκαιρία να επισημάνω ότι με βάση την πρόβλεψη δημιουργίας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση μας για μια ενιαία Bad Bank είναι όσο ποτέ επίκαιρη.
 • Διάλογος και κοινωνική συμφωνία για το  σχέδιο «Η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά»

Η πανδημία είναι ίσως η μεγάλη ευκαιρία για Αλλαγή πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε αυτήν την μάχη το Κίνημα Αλλαγής θα είναι στην πρώτη γραμμή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Θα διατυπώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «Η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά».

Με επιδίωξη ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας σε αυτό.

Ένα τολμηρό πρόγραμμα ΑΛΛΑΓΗΣ.

Ένα σχέδιο που θα συζητήσουμε με τις οργανώσεις μας, αλλά και ανοιχτά με την ελληνική κοινωνία και τους φορείς της. Και αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την Συνδιάσκεψή μας, που παίρνει πια άλλο χαρακτήρα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα στείλω σχετική επιστολή σε όλα τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, στους κοινωνικούς εταίρους, στους κοινωνικούς, παραγωγικούς, επιστημονικούς φορείς και στην Αυτοδιοίκηση να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους.

Η κρίση απομυθοποίησε την αγορά και τα προβλήματα που δημιούργησε απαιτούν νέες λύσεις και προσεγγίσεις.

Προβλήματα στις οικονομίες και στις οικονομικές δραστηριότητες, στη λειτουργία των παγκόσμιων αγορών, στις μετακινήσεις, στο κοινωνικό κράτος, στο προσφυγικό, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας,  στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναδείχθηκε ο ρόλος του κράτους για την υγεία, τις δημόσιες επενδύσεις, την παροχή καθολικών κοινωνικών αγαθών,  την απασχόληση, την προστασία των νοικοκυριών  και ειδικά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στα ερωτήματα:

Εθνικισμός και απομόνωση ή Ευρωπαϊκή ομοσπονδία;

Πρόοδος ή συντήρηση;

Ανθρωπιά ή ανισότητες;

Κοινωνικό κράτος ή βαρβαρότητα;

για μας δεν υπάρχει κανένα δίλημμα.

Ο δρόμος που δείχνουμε είναι καθαρός, χωρίς λαϊκισμούς, με ευθύνη και σχέδιο.

 • Ο κ. Μητσοτάκης να πρωτοστατήσει στη  μάχη στην Ε.Ε και όχι να κρύβεται πίσω από τον Μακρόν, τον Κόντε και τον Σάντσεθ

Είναι κρίσιμο αυτές τις ώρες να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή οικονομία, όρθιο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Χρειάζεται τόλμη και γενναία και αντισυμβατικά μέτρα, για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση στις οικονομίες και στις κοινωνίες.

Αλλιώς διακυβεύεται το μέλλον της Ένωσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί αποφασιστικά στη γραμμή  των χωρών του Νότου.

Να επιμείνει για νέο χρήμα, με καινοτόμα εργαλεία, στην κατεύθυνση του σχεδίου Μάρσαλ, που δεν επιβαρύνει το χρέος των χωρών, δεν θα συνοδεύεται από μνημονιακές υποχρεώσεις.

Θα παρουσιάσω αύριο στην τηλεδιάσκεψη της  προ – συνόδου των ηγετών του PES, τις αναλυτικές προτάσεις μας για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε., τα θέματα Απασχόλησης, το Τραπεζικό Σύστημα.

Και βέβαια την ανάγκη να μην ισχύσει το ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, να μην ισχύσουν οι απαράδεκτοι στόχοι για τα υπερπλεονάσματα για 3 χρόνια, όχι μόνο για το 2020.

Επισημαίνω όμως κάτι αναγκαίο. Οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να πρωτοστατήσει, να δώσει μάχη και όχι απλά να κρύβεται πίσω από τον Μακρόν, τον Κόντε και τον Σάντσεθ. Εμείς στο μέτρο της δικής μας ευθύνης δεν υποστέλλουμε αυτή την σημαία, παραμένουμε μαχητικά παρόντες στο πλαίσιο του PES.

14/04/2020

Πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με τον Προέδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός τουρισμός μέσα στην κρίση. Στην συζήτηση συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η κρίση της πανδημίας πλήττει ιδιαίτερα τον Τουρισμό.  Με επιπτώσεις στο σύνολο της Ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Χρειάζεται ένα ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για  τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ,  με αξιοποίηση του διεθνούς brand του και ενίσχυσης  της ανταγωνιστικότητας του.
Σχέδιο που συνδέεται με τους άλλους κλάδους της οικονομίας, που έχουν άμεση σχέση με τον Τουρισμό.  (πχ την πρωτογενή παραγωγή, τρόφιμα, μεταφορές, κατασκευές κ.λ.π).

Σχέδιο με άμεσα μέτρα για την  προστασία των εργαζομένων.

Κεντρικό ζήτημα είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ και υγειονομικά , για τους ξένους επισκέπτες και μπορούμε. Οι δηλώσεις της κας Φον ντερ Λάιεν, που αποθαρρύνουν τον τουρισμό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, είναι τουλάχιστον άστοχες.   Αυτό που οφείλει να κάνει η Ε.Ε είναι να δημιουργήσει Κοινό Ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο για ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις.

Στο Ειδικό Σχέδιο  προτείνουμε να περιληφθούν:


1. Μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας όπως:

• Μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020 και αναστολή πληρωμής οφειλών.

• Μείωση ΦΠΑ για δύο χρόνια στην εστίαση και στη διαμονή στο 6% και στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες στο 13%.

• Κατάργηση για δυο χρόνια του τέλους διανυκτέρευσης και του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

• Τόνωση της ρευστότητας για την επανεκκίνηση με κρατικές εγγυήσεις για δάνεια.

2. Επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων από το κράτος, ως κίνητρο για το άνοιγμα ξενοδοχείων. Με διατήρηση των θέσεων εργασίας.

• Επίδομα ανεργίας για όλη τη χρονιά, χωρίς όρια ενσήμων, στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά.

3. Ενοποίηση και μεγάλη διεύρυνση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, για την στήριξη των μικρότερων τουριστικών επιχειρήσεων.

4. Στοχευμένη καμπάνια προβολής σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τους φορείς του χώρου.

12/04/2020

Πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, με θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στην κρίση και τις πρωτοβουλίες του Κινήματος Αλλαγής για τις λύσεις που πρέπει να δώσει η πολιτεία.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι:

Παύλος Σατολιάς Πρόεδρος Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και ΑΣ Καλαβρύτων,
Εύθυμης Φωτεινός Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης,
Χρήστος Μάρκου Πρόεδρος ΚΕΟΣΟΕ (οινοποιία/αμπελουργοί),
Δημήτρης Σαρατσιώτης  νέος Αγρότης-Θερμοκήπια/λαϊκές Λάρισα.

Εν συνέχεια η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την εξής δήλωση:

Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής πλήττεται ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω της κρίσης. Οι αρνητικές εξελίξεις με τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τα περιοριστικά μέτρα οδηγούν σε αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής και κατάρρευση του εισοδήματος των  παραγωγών. Απαιτείται άμεση στήριξη γιατί κινδυνεύει η εφοδιαστική αλυσίδα και η επάρκεια σε τρόφιμα.

Η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και των συνεταιρισμών.

Αδυνατεί μάλιστα να κατανοήσει ότι ο παραγωγικός κύκλος είναι ενιαίος. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντάσσει στα μέτρα προστασίας την μεταποίηση και την εμπορία, αλλά όχι την παραγωγή των προϊόντων.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ειδικό πρόγραμμα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα.

Και τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγών, που να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να γνωμοδοτεί για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Το ειδικό Πρόγραμμα να περιλαμβάνει:

• Ενισχυμένες κρατικές εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα.

• Ένταξη στους ΚΑΔ αγροτών και συνεταιρισμών, με αναστολή πληρωμών και οφειλών, για φόρους, εισφορές και δάνεια.  Ενισχύσεις για εργαζομένους στις αγροτικές επιχειρήσεις που πλήττονται. Ενεργοποίηση της διαδικασίας deminimis για τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, ιχθυοτρόφων αλλά και των παράκτιων αλιέων, που οδηγούνται σε αδιέξοδο.

• Προκαταβολή στους παράγωγους τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

• Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, για να εργασθούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης. Παράταση της ισχύος των αδειών εργατών γης που έχουν μετακληθεί από τρίτες χώρες.

• Αγορά από το κράτος προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς για διανομή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

• Άμεση καταβολή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που καθυστερούν

•Αντιμετώπιση του θέματος των επιταγών, ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Η ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη και οι Τράπεζες να του χορηγούν ισόποσο δάνειο για να πληρώσει, εφ’ όσον δεν έχει την δυνατότητα.

• Ειδικά για την αμπελουργία, ενεργοποίηση της διαδικασίας των άρθρων 216, 219 του Κανονισμού 1308/2013 της ΕΕ, για κάλυψη του κόστους παραγωγής.

 
 

10/04/2020

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην κρίση της πανδημίας.

Mετά τη συνομιλία η Φώφη Γεννηματά έκανε την εξής δήλωση:                  

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας δοκιμάζονται ιδιαίτερα από την κρίση και τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων.

Πρέπει όμως να κρατηθούν ζωντανές με γενναία μέτρα της πολιτείας ώστε να αντέξουν στην κρίση και να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας σε αυτές.

Γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Και τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή, δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τις ανάγκες τους, όσο και τις δυνατότητες που προσφέρουν κυρίως οι αποφάσεις της ΕΚΤ για ρευστότητα, αλλά και το γεγονός ότι για το 2020 δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, εξειδικεύουμε τις προτάσεις στήριξής τους:

1) Ρευστότητα

Να προχωρήσει άμεσα ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων και επιδοτήσεων από το κράτος και με βάση αυτό οι Τράπεζες να δώσουν κεφάλαια κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητά τους.

2) Δραστική μείωση προκαταβολών φόρου.

Δεν μπορεί να ζητείται η προκαταβολή του φόρου με βάση τα εισοδήματα του 2019, όταν για εφέτος θα είναι δραματικά μειωμένα. Η κυβερνητική επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αρκεί.

Ειδικά για εφέτος η προκαταβολή φόρου για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση, πρέπει να είναι μηδενική. Ο φόρος που αντιστοιχεί στα τυχόν πραγματικά έσοδα, θα πληρωθεί μετά την εκκαθάριση σε δόσεις.

3) Η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, πρέπει να δοθεί σε όλους τους εταίρους των ΟΕ και ΕΠΕ, όταν είναι περισσότεροι του ενός. Όχι μόνο στον ένα, όπως γίνεται τώρα.

4) Να προχωρήσει άμεσα η αναστολή των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας, όπως έχουμε προτείνει.

5) Να μειωθεί περισσότερο το ποσοστό του μισθώματος που πληρώνουν οι ΜΜΕ, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

6) Επιταγές
Πρέπει η ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη της επιταγής, και οι Τράπεζες να του χορηγούν ισόποσο δάνειο για να πληρώσει. Εφόσον δεν έχει την δυνατότητα.

Έτσι ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία.

7) Τέλος με δεδομένο ότι πολλές ΜΜΕ δεν έχουν δικά τους λογιστήρια, πρέπει να δοθεί η αναγκαία παράταση για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στις σχετικές πλατφόρμες.

Επισημαίνουμε τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ στην ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα μας.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ενεργή συμβολή τους στο αναγκαίο πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής που θα πρέπει να συγκροτηθεί μετά την κρίση.

Η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα και τους πολίτες.

06/04/2020

Επτά συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνία μέσα στην κρίση

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της κρίσης, έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Τώρα και μετά. Για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους ανέργους, τα νοικοκυριά.

Δεν τα λύνουν όλα οι αγορές. Η πολιτική έχει τον πρώτο λόγο. Χρειάζεται ένα κράτος οργανωμένο που εγγυάται τα κοινωνικά αγαθά σε όλους τους πολίτες.

Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε το γενικότερο πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, μετά την κρίση. Δεν έχουμε ακόμη μπροστά μας , όλο το εύρος των συνεπειών της. Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε την συμβολή της ΕΕ και τις αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν.

Το πρόγραμμα ανόρθωσης θα πρέπει να τύχει ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας.Να προκύψει μέσα από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί. Πολλά από αυτά είναι και δικές μας προτάσεις.

Όμως είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή. Δεν καλύπτουν αποτελεσματικά την έκταση των προβλημάτων που δημιουργούνται. Δεν καλύπτουν ακόμη και ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών όπως οι μακροχρόνια άνεργοι. Και το χειρότερο, συνοδεύονται από παρεμβάσεις που θιγούν εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Τώρα είναι η ώρα να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις, όρθια την κοινωνία.
Γιατί αν καταρρεύσουν, το κόστος της ανάταξης, θα είναι πολλαπλάσιο και η χρονική διάρκεια της πολύ μεγαλύτερη.
 Αν πολλές επιχειρήσεις κλείσουν και η ανεργία πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, η ζημιά -οικονομική αλλά και κοινωνική- θα είναι ανυπολόγιστη. Τότε δυστυχώς θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μνημόνια.

Οι οικονομικές δυνατότητες έχουν βέβαια όρια, δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» αλλά είναι πια σημαντικά μεγαλύτερες. Γιατί :

•Οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πλεονάσματα, δεν ισχύουν για το 2020.
•Συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE και μπορούμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη ρευστότητα.
•Η ΕΕ ,η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, δίνουν ήδη επιπλέον ποσά για εγγυήσεις και πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία ,που πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν .
•Όσον αφορά το περιβόητο απόθεμα (το λεγόμενο μαξιλάρι και για το μέρος που προέρχεται από την υπερφορολόγηση),για το οποίο γίνεται πολύ συζήτηση, πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο γενικότερο πρόγραμμα ανόρθωσης. Είναι λάθος η συζήτηση να γίνεται τώρα.

Με βάση τα παραπάνω οι επτά (7)συγκεκριμένες και απόλυτα στοχευμένες προτάσεις για επιχειρήσεις και ανθρώπους που δοκιμάζονται επιβάλλεται να υλοποιηθούν:

1. Πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις.
Οι σχετικές Κυβερνητικές εξαγγελίες ύψους 1% του ΑΕΠ (παρά τη μόχλευση), δεν αρκούν.
Οι άλλες χώρες της Ε.Ε. εξαγγέλλουν ήδη ανάλογα προγράμματα που φτάνουν και το 20% του ΑΕΠ.

2. Για τους αγρότες.

Η εξαγγελία για πρόγραμμα στήριξης 150 εκ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής μέσα στην κρίση. Με ενιαία αντίληψη για την διαδικασία παραγωγής -μεταποίησης -εμπορίας. Με τόνωση της ρευστότητας και αναστολή πληρωμής οφειλών.
Με Ένταξη στα προστατευτικά μέτρα όλων των ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα.
Είναι σημαντικό να αγοραστούν από το κράτος προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και να διατεθούν στους οικονομικά αδύναμους, σε ανθρώπους που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν.

3. Για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τουρισμού

Πρόγραμμα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του πιο κρίσιμου κλάδου της οικονομίας μας. Με φορολογικές παρεμβάσεις (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στη διαμονή)και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.
Και δραστική μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για την χορήγηση στους εργαζόμενους του κλάδου, του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

4. Καμία συζήτηση για περικοπές μισθών και συντάξεων. Το μάρμαρο της κρίσης δεν μπορεί να πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι.

Το ειδικό επίδομα να καλύψει όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους που θίγονται.Για όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων.
Να καταργηθεί οριστικά με τροπολογία, το άρθρο 9 της ΠΝΠ που ευνοεί την εργοδοτική ασυδοσία και προβλέπει μείωση των μισθών κατά 50%.Δεν αρκεί η υπουργική απόφαση.

5. Να καλυφθούν με το επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν το παίρνουν και για όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Δεν επιτρέπεται μέσα στην κρίση να υπάρχουν πολίτες που εγκαταλείπονται, χωρίς τα στοιχειώδη για να ζήσουν. Κάλυψη και των συνταξιούχων, των οποίων η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί.
Και των εργαζόμενων στον τουρισμό με ελαστικές σχέσεις εργασίας
 που έχουν μείνει εκτός.

6. Παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών Α κατοικίας, όχι άλλη καθυστέρηση.

Τα όσα ψελλίζουν οι αρμόδιοι Υπουργοί αποτελούν πρόκληση για την κοινωνία και ιδίως για τους ασθενέστερους μέσα στην κρίση.

7. Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά με βάση την πρότασή μας, αυτή είναι η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.

Χορήγηση του επιδόματος Πάσχα σε αστυνομικούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σε όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

03/04/2020

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος, βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων στην περίοδο της εξάπλωσης του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό πολλοί οδοντιατρικοί σύλλογοι της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΠΟΥ και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τις οδοντιατρικές υπηρεσίες στα ιδιωτικά οδοντιατρεία μόνο στα απολύτως επείγοντα περιστατικά, όπως αυτά ορίζονται με βάση τα παγκοσμίως ισχύοντα πρωτόκολλα.

Ως εκ τούτου η πλειοψηφία των οδοντιατρείων της χώρας παραμένουν κλειστά και εξυπηρετούν μόνο τα έκτακτα περιστατικά με μεγάλο λειτουργικό κόστος, αλλά και με μεγάλο υγειονομικό ρίσκο, λόγω της έκθεσης των οδοντιάτρων σε επικίνδυνα αερολύματα και μάλιστα σε μία περίοδο τραγικής έλλειψης υγειονομικού υλικού πρώτης γραμμής. Λόγω δε, αφενός του ότι η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων και αφετέρου του άγνωστου χρόνου λήξης των μέτρων κοινωνικού περιορισμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι σαφές ότι τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των οδοντιατρείων.

Για τον λόγο αυτό πολλοί οδοντιατρικοί σύλλογοι της χώρας διαμαρτύρονται για την αιφνίδια υπαναχώρηση της Πολιτείας από τα προαναγγελθέντα μέτρα στήριξης της επιστημονικής ομάδας  των οδοντιάτρων και την εξαίρεσή τους από τα μέτρα στήριξης των άμεσα πληττόμενων ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, όπως η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και η επιδότηση ενοικίου και ειδικά σε μία τόσο δύσκολη χρονική στιγμή.

Η εξαίρεση των οδοντιάτρων ως δραστηριότητα που  αντικειμενικά πλήττεται από τα προστατευτικά μέτρα δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται, συνιστά όχι μόνο οικονομικό πλήγμα καθώς το εισόδημα τους έχει εκμηδενιστεί, αλλά και θεσμικό εμπαιγμό, καθώς υποτιμά την συμβολή τους ως επιστημονικού κρίκου στην προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.Προτίθεστε να εντάξετε τους οδοντιάτρους σε δέσμη ουσιαστικών μέτρων στήριξης τους ως άμεσα πληττόμενοι;

2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να προμηθεύσετε τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες οδοντιατρικής περίθαλψης με υγειονομικό υλικό πρώτης γραμμής;

3.Ποιος ο σχεδιασμός σας για την ενίσχυση της δευτεροβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης;

Ο ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Βασίλης Κεγκέρογλου

Μιχάλης Κατρίνης

Μπαράν Μπουρχάν

01/04/2020

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό / Τουρισμό  Γιώργο  Χότζογλου.

Στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά έκανε την παρακάτω δήλωση:

1. Ο κρίσιμος για την οικονομία κλάδος του τουρισμού /επισιτισμού υφίσταται μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση  σε συνεργασία  με τους φορείς οφείλει  να επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης  του κλάδου, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα του για το επόμενο διάστημα. Με μειώσεις φόρων (εστίαση, διαμονή), επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και δραστική μείωση των ενσήμων που απαιτούνται ,για να λάβουν το επίδομα ανεργίας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατά τους χειμερινούς μήνες.

2. Να καλυφθούν με το μέτρο, που ήδη εξαγγέλθηκε, της δίμηνης παράτασης του επιδόματος ανεργίας για τον κλάδο και οι   περίπου 25000 εργαζόμενοι που έχουν εξαιρεθεί και είναι μάλιστα οικονομικά ασθενέστεροι (εργαζόμενοι ολίγων ημερών την εβδομάδα, ξενοδοχεία βραχείας λειτουργίας κα). Σχετική ερώτηση προς την Κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Στα μέτρα στήριξης πρέπει να ενταχθούν και οι ξεναγοί.

3. Να κηρυχθεί από το  Υπουργείο Εργασίας ως υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, η κλαδική συλλογική σύμβαση που έχει υπογράφει για τον επισιτισμό. Καθυστερεί αδικαιολόγητα για 5 μήνες, ευνοώντας μόνο τους κακόπιστους εργοδότες.

4. Να παραταθεί νομοθετικά η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν για τους εργαζόμενους σε είδη ζαχαροπλαστικής, εργοστάσια κατασκευής ζαχαρωτών, ενοικιαζόμενα δωμάτια (όσον αφορά την μετενέργεια των όρων  εργασίας).

5. Για τα θέματα αυτά, θα αναλάβω και προσωπικά πρωτοβουλία προς τον Πρωθυπουργό. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα συνεχίσει την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το Υπουργείο Εργασίας.

30/03/2020

Καθυστερημένα και ανεπαρκή τα μέτρα της Κυβέρνησης, Επισημαίνουμε 12 σημαντικά προβλήματα

Με καθυστέρηση, η Κυβέρνηση προχώρησε στην λεγόμενη 4η δέσμη μέτρων.

Μέτρα με πολλές επαναλήψεις και αοριστίες, που δυστυχώς είναι και πάλι ανεπαρκή σε σχέση με τις ανάγκες προστασίας των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ανέργων και τις προοπτικές ανόρθωσης της Οικονομίας.

Είναι ώρα για μέτρα ολοκληρωμένα, τολμηρά και αντισυμβατικά για την ανόρθωση της Οικονομίας. Φθάνει πια με τις αποσπασματικές εξαγγελίες.

Με συνέχιση της πίεσης για την στήριξη και της Ευρώπης. Με έκδοση ομολόγων και χωρίς μνημόνια και επιβαρύνσεις στο χρέος.

Γιατί πέραν του πρώτου «μετώπου» που είναι η δημόσια υγεία με τον έλεγχο της διασποράς και την ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, πρέπει να εξασφαλισθούν στο μέτωπο της Οικονομίας οι βασικές ανάγκες των πολιτών και η επιβίωση των επιχειρήσεων -ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων μέσα στην κρίση.

Επισημαίνουμε τέλος ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε πολύ πιο γενναία μέτρα-σε σχέση με την Ελλάδα- στήριξης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

Η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 80%-100%. Κάθε σύγκριση εκθέτει την Ελληνική Κυβέρνηση.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα 12 σημαντικά προβλήματα:

 1. Οι εξαγγελθείσες εγγυήσεις του Κράτους ύψους 1 δις ευρώ για χρηματοδότηση της ρευστότητας (κεφάλαια κίνησης) είναι σταγόνα στον ωκεανό. Υπενθυμίζουμε ότι άλλες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις εξήγγειλαν επιδοτήσεις/εγγυήσεις προς τις επιχειρήσεις τους που φθάνουν στο 20% του ΑΕΠ τους. Και στην Ελλάδα ακόμη συζητούμε για το 0,5%-1%.
 2. Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, δεν αρκεί να υποστηρίξει την ρευστότητα της Οικονομίας, με δεδομένο ότι την δικαιούνται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Άρα το ποσό που αντιστοιχεί στην κάθε επιχείρηση θα είναι μικρό.
 3. Δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσει άλλο η λύση για το θέμα των επιταγών. Υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η λειτουργία υγιών επιχειρήσεων σε κρίσιμους τομείς λόγω έλλειψης ρευστότητας για προμήθειες (διατροφική αλυσίδα, φαρμακευτική δραστηριότητα κ.α.).
 4. Ο πρωτογενής τομέας παραμένει ως ο φτωχός συγγενής, καθώς τα εξαγγελθέντα 150 εκ. ευρώ, ούτε καν ασπιρίνη δεν αποτελούν στην πρωτοφανή δοκιμασία που βιώνει. Καλούμε την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις σχετικές προτάσεις μας.
 5. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόβλεψη για τα μείζονα προβλήματα των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.
 6. Φθάνουμε στον Απρίλιο και η Κυβέρνηση ακόμη αρνείται κατά απαράδεκτο τρόπο, την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της Α’ κατοικίας.
 7. Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με τα voucher τηλεκατάρτισης (και δίνονται υποσχέσεις για τον Μάιο).
 8. Συνεχίζεται η άρνηση της Κυβέρνησης να εντάξει τους υγειονομικούς του ΕΣΥ στα Βαρέα και ανθυγιεινά.
 9. Το επίδομα του Πάσχα δεν καλύπτει κατηγορίες εργαζομένων που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, όπως έχουμε προτείνει (αστυνομικούς, ένοπλες δυνάμεις κ.α.)
 10. Τα μέτρα της Κυβέρνησης και των Τραπεζών δεν καλύπτουν δανειολήπτες που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους (δεν τους προτάθηκαν βιώσιμες λύσεις). Η Κυβέρνηση αντί να παρέμβει συνεχίζει τις αέναες διαβουλεύσεις με τις Τράπεζες.
 11. Συνεχίζεται η απουσία ουσιαστικών μέτρων για τους συνταξιούχους που καθυστερεί η έκδοση των συντάξεων τους και τους μακροχρόνια άνεργους.
 12. Η Κυβέρνηση -παρά τις σχετικές διαρροές- εμμένει στην απαράδεκτη και αντεργατική διάταξη του άρθρου 9 της ΠΝΠ που φτωχοποιεί τους εργαζόμενους. Την καλούμε άμεσα να την αποσύρει.

29/03/2020

Από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την στήριξη των Ελληνικών -και ειδικά των μικρομεσαίων -επιχειρήσεων μέσα στην κρίση, απουσιάζουν τόσο η δομημένη προσέγγιση, όσο και η προοπτική για την επόμενη ημέρα.

Γι’ αυτό προτείνουμε δυο διαφορετικές δέσμες μέτρων: α) για το πλέγμα προστασίας των επιχειρήσεων στο διάστημα της κρίσης, αλλά και β) τους άξονες για τους «επιταχυντές της ανάπτυξης» που θα απαιτηθούν για την ανόρθωση της Οικονομίας την επόμενη ημέρα.

Α] Πλέγμα Προστασίας Επιχειρήσεων και αντιμετώπισης των προβλημάτων

 • Η ως τώρα μέθοδος επιλογής ΚΑΔ για ένταξη στο καθεστώς προστασίας, γίνεται με το σταγονόμετρο και «μυρίζει» πελατειακό σύστημα.

Προτείνουμε μια ριζική αλλαγή.

Να διαμορφωθούν τρεις κατηγορίες κλάδων η και δραστηριοτήτων και να οριστούν αντίστοιχα τα σχετικά μέτρα,

 • Στην πρώτη κατηγορία να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που θα πληγούν λιγότερο από την κρίση (κλάδος τροφίμων, φάρμακα,e shops κα)
 • Στην δεύτερη κατηγορία οι κλάδοι με σημαντικά προβλήματα, οι ¨ημίκλειστοι¨ (εστίαση από απόσταση, πρατήρια καυσίμων, κατασκευές κα ).
 • Στην τρίτη όλοι οι υπόλοιποι που έχουν διακόψει την λειτουργία τους.
 • Να διευρυνθούν άμεσα και ολιστικά, τα προστατευτικά μέτρα για τη 2η και 3η κατηγορία.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

 • Αναστολή της καταβολής τοκοχρεωλυσίων, για όλες τις επιχειρήσεις που οφείλουν στις τράπεζες από 15/3/2020 και μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους. Η απόφαση των Τραπεζών δεν επαρκεί, γιατί περιλαμβάνει την αναστολή μόνο για το κεφάλαιο, ενώ χρεώνει τόκους. Η διαφορά των περίπου 2 δισ. ευρώ να καλυφθεί από την πολιτεία.
 • Αναδιάρθρωση από τις τράπεζες, των υφιστάμενων οφειλών επιχειρήσεων κατά περίπτωση, ανάλογα με τις δυνατότητες και ανάγκες τους.
 • Εξασφάλιση νέων δανείων όπου απαιτείται για το διάστημα της κρίσης, με χαμηλά επιτόκια και περίοδο χάριτος και σχετική παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου.
 • Άμεση επιστροφή των πάσης φύσεως οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις
 • Μέριμνα για όσες μεταχρονολογημένες επιταγές σφραγιστούν να μην ενημερωθεί ο Τειρεσίας και μετάθεση πληρωμών στις ενεχυριασμένες επιταγές στα χέρια τραπεζών.
 • Παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών για Α κατοικία.
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις (ιδιόκτητα η ενοικιαζόμενα )

3) Άμεση χρηματοδότηση δράσεων ψηφιακής λειτουργίας και οικονομίας .

Πλατφόρμες e shops, πλατφόρμες εφοδιαστικής αλυσίδας, τηλεκπαίδευσης, ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Β] ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η ανόρθωση της οικονομίας μετά την κρίση, προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο, που θα πρέπει να συζητηθεί ευρύτερα με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

Ειδικά για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το σχέδιο αυτό πρέπει να στηρίζει τη ρευστότητα, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση. Να δημιουργεί τους όρους για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Η πολιτεία με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα περιλαμβάνει:

 • Επιδοτήσεις, ενισχύσεις και αποζημιώσεις βάσει τζίρου τελευταίων 2 ετών
 • Δάνεια με ευνοϊκούς όρους και εγγύηση του Δημοσίου
 • Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη διαχείριση των παραπάνω.
 • Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με την ΕΕ και τους φορείς της, στοχευμένα αυτή τη φορά στην πραγματική ενοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην ενίσχυση της όσο το δυνατόν αυτοτέλειας της.

Το αναπτυξιακό πακέτο θα πρέπει κατά προτεραιότητα να κατευθυνθεί σε παλιές και νέες επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΕΣ της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Να στηρίξει:

 • Δικτυώσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων
 • Μετασχηματισμό επιχειρήσεων: α) μετατροπή ατομικών σε μονοπρόσωπες ΙΚΕ, β) μεταβίβαση σε επόμενη γενιά.
 • Εξωστρεφείς επιχειρήσεις
 • Επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την προσαρμογή στον ψηφιακό μετασχηματισμό
 • Σύγχρονα αγροδιατροφικά μοντέλα
 • Καινοτόμες τουριστικές προτάσεις
 • Ανάπτυξη εξωστρεφούς εφοδιαστικής αλυσίδας και συστημάτων μείωσης κόστους διανομής.

Ως προϋποθέσεις θα πρέπει να τίθενται η κατάθεση βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου και η ασφαλιστική / φορολογική ενημερότητα.
Οι εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων για παρεμβάσεις συνολικού ύψους 6 δις ευρώ, είναι πολύ χαμηλότερες από τις ανάγκες. Με δεδομένο ότι και πριν την κρίση η Ελληνική Οικονομία είχε αναιμική ανάπτυξη και υστέρηση έναντι των στόχων του Προϋπολογισμού. Να ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμα της Ισπανικής Κυβέρνησης που εξήγγειλε ήδη παρεμβάσεις ύψους 200 δις ευρώ, σε ποσοστό 20% του ΑΕΠ της.

Για το σκοπό αυτό, πρέπει να συνεχίσει ο αγώνας για τα κορoνοομόλογα: είναι τουλάχιστον αδιανόητο κάποιοι να συνεχίσουν να τα αρνούνται την ίδια στιγμή που μια και μόνο μεγάλη βορειοευρωπαϊκή εταιρεία, εκδίδει και πουλά στην ΕΚΤ ομόλογα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Γ] Ειδικότερα για τις τουριστικές επιχειρήσεις και με στόχο να «σωθεί» ό,τι είναι δυνατόν από τη σαιζόν, πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας τους με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων στην εστίαση και στη διαμονή.

Απαραίτητο είναι επίσης ένα διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού (με Ευρωπαϊκή στήριξη για όλο τον Νότο της ΕΕ) που θα ενισχύσει τον κλάδο, δίνοντας ευκαιρία διακοπών και σε οικογένειες εργαζομένων και οικονομικά ασθενέστερων που έπληξε η κρίση.

 

29/03/2020

Ζούμε μια πρωτόγνωρη και ασφυκτική κατάσταση. Η παγκόσμια επιδημία του κορονοϊού COVID-19 καθώς και τα μέτρα περιορισμού που κρίθηκαν απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του στην Ελλάδα, ανάγκασαν το σύνολο των καλλιτεχνών της χώρας να αναστείλει κάθε επαγγελματική του δραστηριότητα.

Θέατρα και κινηματογράφοι έκλεισαν, μουσεία και κάθε πολιτιστικός χώρος ανέστειλε τη λειτουργία του, τα καλοκαιρινά φεστιβάλ κινδυνεύουν, αλλά και κάθε μελλοντικός σχεδιασμός κρίνεται επισφαλής ή παραμένει κι αυτός σε καραντίνα.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης δέχτηκαν αυτήν την τόσο απρόσμενη πραγματικότητα. Αλλά δυστυχώς η επιδημία χτυπάει κατεξοχήν το συστατικό στοιχείο της δουλειάς τους: την επικοινωνία. Με το κοινό και μεταξύ τους. Η επιστροφή στην προηγούμενη κανονικότητα όλο και απομακρύνεται και το αίσθημα φόβου που θα έχει καλλιεργηθεί στους πολίτες, δημιουργούν μια νέα επικίνδυνη συνθήκη: τον κίνδυνο του επαγγελματικού τους αφανισμού.

Χαιρετίζουμε την άμεση ένταξη των καλλιτεχνών στην επιδότηση των εργαζομένων που ανεστάλη η εργασία τους, αλλά αυτό δε φτάνει. Εκατοντάδες θα ξεκινούσαν να εργάζονται σε παραγωγές που τώρα παρέμειναν στάσιμες.

Κατόπιν τούτων καλούμε την κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων να προχωρήσουν τώρα στο σχεδιασμό μιας νέας δυναμικής ενίσχυσης των Ελλήνων καλλιτεχνών. Δεν αρκούν μόνο τα επιδόματα, αλλά απαιτούνται γενναιότερα μέτρα όπως:

 1. Ένταξη στους επιδοτούμενους κωδικούς όλων των καλλιτεχνών – ελεύθερων επαγγελματιών, ακόμα κι αν δεν εργάζονταν σε εταιρείες που λειτουργούσαν και ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
 2. Επανακατοχύρωση των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων σε νέες προ κρίσης βάσεις: τερματισμός του εποχιακού χαρακτήρα, πλήρες ασφαλιστικό καθεστώς, απαγόρευση ωρομίσθιας εργασίας, αναβάθμιση καλλιτεχνικών σπουδών, επαναφορά σε καθεστώς ενσήμων μικτών-βαρέα, ενίσχυση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην εκπαίδευση με συμμετοχή επαγγελματιών καλλιτεχνών.
 3. Κάθε κρατικό ή ημικρατικό φεστιβάλ που θα αναγκαστεί να αναστείλει ή να μεταθέσει εντεταλμένες παραγωγές, να τις διεξάγει το συντομότερο δυνατόν, άμα τη λήξει των περιοριστικών μέτρων. Έως τότε να γίνει καταβολή οικονομικών έναντι στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.
 4. Ενίσχυση των μη κερδοσκοπικών πολιτιστικών εταιρειών, με άμεση επαναφορά του θεσμού των τακτικών επιχορηγήσεων και οικονομική ενίσχυση από τα πρώτα στάδια της καλλιτεχνικής παραγωγής, στο επίπεδο των εγκρίσεων.
 5. Κρατικές ενισχύσεις στο σύνολο των Δη.Πε.Θε. ώστε να προχωρήσουν σε νέες παραγωγές.
 6. Ενίσχυση στην κινηματογραφική παραγωγή από το στάδιο των εγκρίσεων.
 7. Διεκδίκηση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ενός νέου σχεδιασμού οικονομικών ενισχύσεων για την επόμενη μέρα, που θα ξεκινήσει άμεσα.

Οι καλλιτέχνες και ο σύγχρονος Πολιτισμός είναι δομικό συστατικό της Δημοκρατίας. Ο Πολιτισμός έχει χαρακτήρα αναπτυξιακό, συνεισφέρει στο ΑΕΠ, στη μοναδικότητα της ελληνικής ταυτότητας, ενισχύει το αίσθημα αυτοπεποίθησης του λαού μας, την επόμενη μέρα οι καλλιτέχνες θα αναλάβουν να αναπτερώσουν το ηθικό όλων μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελμάτων που τώρα πιέζονται οικονομικά θα μπορέσουν αργά ή γρήγορα να ξανασταθούν στην αγορά. Δε θα συμβεί όμως το ίδιο στον Πολιτισμό. Ένα θέατρο, ένας κινηματογράφος δε θα γεμίσουν τόσο εύκολα. Μια χορευτική ομάδα, ένας θίασος, μια ορχήστρα, ένα κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό συνεργείο ίσως κάνει καιρό ώστε να μπορέσει να ξαναεργαστεί με την επικοινωνία που απαιτείται μεταξύ των καλλιτεχνών. Ένας εικαστικός άγνωστο πότε θα καταφέρει ξανά να κάνει έκθεση των έργων του.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Ο φόβος στους καλλιτέχνες για το εργασιακό τους μέλλον και την επιβίωσή τους αυξάνει μέρα με τη μέρα. Κοινωνία χωρίς Πολιτισμό είναι κοινωνία με πληγωμένη εθνική ταυτότητα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε οικονομικό πακέτο ενίσχυσης του πολιτισμού 50 δισεκατομμυρίων €. Η Βρετανία 190 εκατομμυρίων €, η Ιταλία 130 εκατομμυρίων. Η ανησυχία είναι πια πανευρωπαϊκώς αποδεκτή.

Είναι θέμα όλης της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας.

Η επόμενη μέρα ξεκινάει τώρα.

 

28/03/2020

Ενημερωτικό σημείωμα του Κινήματος Αλλαγής για το ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της πανδημίας

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αποτελεί στόχο εθνικό και σαν τέτοιο πάντα τον αντιμετωπίζουμε.

Στηρίζοντας την προσπάθεια με εποικοδομητική κριτική και χρήσιμες προτάσεις όπως η ολοκληρωμένη πρόταση για την υπηρεσία «πρώτης γραμμής» με αξιοποίηση του δικτύου της πρωτοβάθμιας και επισκέψεις σε σπίτια.

Επισημαίνουμε σήμερα ορισμένα κρίσιμα θέματα, για τα οποία απαιτούνται νέες παρεμβάσεις της πολιτείας:

1) Ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού του ΕΣΥ

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κάνουν αυτές τις μέρες αγώνα δρόμου για την μετατροπή των ανανήψεων και των χειρουργείων τους σε κλίνες εντατικής και την ένταξη κάθε διαθέσιμου αναπνευστήρα που αγοράζεται ή δωρίζεται στο ΕΣΥ. Η αύξηση των κρεβατιών σημαίνει αύξηση των αναγκών σε ειδικευμένους έμπειρους γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες.

Έτσι, μαζί με την αυτονόητη άμεση πραγματοποίηση των προσλήψεων ιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία (που έχουν εξαγγελθεί,) και με δεδομένη την άμεση ανάγκη στελεχών με εμπειρία σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, είναι απαραίτητη και η ένταξη όλων των διαθέσιμων γιατρών συναφών ειδικοτήτων που διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της κρίσης. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα έχει πολλούς και κάλους ειδικούς γιατρούς τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης στον συνολικό σχεδιασμό πρέπει να ενταχθούν τόσο οι στρατιωτικοί γιατροί, όσο και πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες ειδικευμένοι γιατροί.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους πρέπει άμεσα να καταρτίσει σχέδιο ένταξης τους στο ΕΣΥ για όσο καιρό διαρκέσει η κρίση.

2) Διαθεσιμότητα όλων των κλινών και δωρεάν νοσηλεία

Δυστυχώς η μεγάλη προσπάθεια που κάνουν τα νοσοκομεία δεν επαρκεί. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες σταδιακά θα χρειαστεί κάθε διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής κάθε διαθέσιμος αναπνευστήρας είτε βρίσκεται σε δημόσιο νοσοκομείο, πανεπιστημιακό εργαστήριο ή ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει όχι μόνο τη διαθεσιμότητα ΟΛΩΝ των κλινών αλλά και την δωρεάν νοσηλεία όλων των ασθενών με κορονοϊό, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς συμμέτοχες και χρεώσεις. Σε ότι απαιτεί αυξημένο κόστος η αιτιολόγηση πρέπει να είναι πλήρης και η διαφάνεια εξασφαλισμένη.

Κυρίως δεν είναι ο καιρός για «χάρες» πελατειακού χαρακτήρα. Η αδικαιολόγητη και απαράδεκτη αύξηση της αποζημίωσης των ιδιωτικών ΜΕΘ δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν.,..

Με δεδομένο ότι η εξαγγελία της Κυβέρνησης για την ένταξη στο σύστημα ενός υπό δημιουργία ιδιωτικού νοσοκομείου στην Δυτική Αττική, δεν φαίνεται να έχει ουσία, προτείνουμε να εξετασθεί άμεσα η ένταξη του «Ερρίκος Ντυνάν», που διαθέτει και έμπειρο δυναμικό.

3 Ένταξη όλων των εργαστηρίων στον σχεδιασμό και αύξηση των τεστ.

Σε ότι αφορά στα τεστ, έχουμε από μέρες επισημάνει την ανάγκη αύξησης των διαθεσίμων αντιδραστηρίων όσο και των εργαστηρίων. Το απαιτεί ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα αλλά και η προστασία των υγειονομικών.

Δυστυχώς η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλή και καθώς όλες οι χώρες επιταχύνουν εξασφαλίζοντας είτε PCR είτε screening τεστ (τα λεγόμενα γρήγορα) η Ελλάδα εμφανίζεται απρόθυμη ή ανήμπορη να ακολουθήσει. Καθυστέρει η ανάπτυξη των κινητών μονάδων που είχαμε προτείνει αλλά και η αύξηση των εργαστηρίων.

Εντύπωση προκαλεί ο αποκλεισμός πρακτικά πολλών εργαστηρίων τόσο στα πανεπιστήμια όσο και σε μεγάλες υγειονομικές μονάδες, εργαστηρίων που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε τεστ PCR και έμπειρο προσωπικό. Τη στιγμή που η Γερμανία ενέταξε ακόμα και κτηνιάτρους στην προσπάθεια, έμπειροι μοριακοί βιολόγοι και γενετιστές παραμένουν ανενεργοί παρά την προθυμία τους να συμμετάσχουν. Ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν προσπαθεί καν να αρχίσει εγχωρία παραγωγή αντιδραστηρίων.

Όλα τα εργαστήρια πρέπει να ενταχθούν άμεσα στο δίκτυο και τα τεστ πρέπει να αυξηθούν άμεσα. Η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη και δυνητικά επικίνδυνη.

4) Να σταματήσει η αισχροκέρδεια στα τεστ

Σήμερα έχουμε σπατάλη αντιδραστηρίων χωρίς κλινικά κριτήρια και φαινόμενα αισχροκερδείας τόσο εις βάρος των ασθενών όσο και εις βάρος από ότι φαίνεται του Δημοσίου. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση – υποχρεωτική συνταγογράφηση της εξέτασης αφενός και διατίμηση αφετέρου – καθώς τα γρήγορα τεστ αρχίζουν να κατακλύζουν την αγορά, τέτοια φαινόμενα θα ενταθούν.

5) Παρακολούθηση και στήριξη των ασθενών που παραμένουν στο σπίτι.

Ήδη δυο τουλάχιστον νέοι σε ηλικία ασθενείς που παρέμεναν σε κατ’ οίκον νοσηλεία κατέληξαν από αιφνίδια υποτροπή της νόσου. Το σύστημα παρακολούθησης των ασθενών αυτών παρουσιάζει μεγάλα κενά. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και την εμπλοκή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» τόσο στην παρακολούθηση και την υποστήριξη ασθενών που παραμένουν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, όσο και στην διάγνωση και διαλογή των νέων κρουσμάτων. Οι δομές της ΠΦΥ πρέπει άμεσα να πέσουν στη μάχη ενάντια στην επιδημία. Θα αυξηθεί η ποιότητα και η ασφάλεια στη νοσηλεία των ασθενών και θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς.

6) Το ΕΣΥ πρέπει να αντέξει για το καλό όλων μας.

Η μείωση στο ελάχιστο δυνατό των ανθρωπίνων απωλειών και η στήριξη της εύθραυστης οικονομίας μας μέσα στη θύελλα που βρίσκεται προ των πυλών επιτάσσει τη στράτευση όλων μας, προϋποθέτει την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υλικών και ανθρωπίνων πόρων.

Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική δεν είναι ώρα για έριδες με βάση ιδεοληψίες και προκαταλήψεις όπως δεν είναι ώρα για πελατειακές διευθετήσεις και «εξυπηρετήσεις». Είναι καιρός για άμεσες πρακτικές λύσεις. Φαινόμενα κατασπατάλησης πόρων και κακοδιαχείρισης δεν είναι αποδεκτά.

Πρέπει να ενταχθούν στο σχεδιασμό του υπουργείου όλες οι δομές και όλοι οι επιστήμονες που βρίσκονται εντός των συνόρων ανεξάρτητα από θέση, σχέση εργασίας και ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τα νοσοκομεία σηκώνουν το βάρος και θα χρειαστούν κάθε διαθέσιμη ενίσχυση.

infographic

23/03/2020

Προς τους Υπουργούς:

1) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη

2) Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα:  Μέτρα στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κύριοι Υπουργοί,

Στα προβλήματα τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες πολλών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής, ήρθαν να προστεθούν ακόμα περισσότερα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που άγγιξε και την Ελλάδα, αλλά και λόγω των έκτακτων μέτρων που ορθώς ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού κορωνοϊού.

Ωστόσο, με κατάπληξη διαπιστώσαμε ότι ο πρωτογενής τομέας, που είναι ένα τομέας κρίσιμος για τη διατροφική επάρκεια στη χώρα και την ελληνική οικονομία, δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν ως τώρα οι αρμόδιοι υπουργοί, σε σχέση με τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια δεν ακούστηκαν από τα χείλη των αρμόδιων υπουργών ως κλάδοι που πλήττονται και χρειάζονται στήριξη.

Και το ερώτημα είναι: ξέχασε η κυβέρνηση τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ή νομίζει ότι δεν πλήττονται από την κρίση που σαρώνει τη χώρα;

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι πολλοί αγρότες δεν έχουν καν διαθέσει την παραγωγή του 2019 και δεν έχουν πληρωθεί γι αυτήν, ενώ άλλοι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τις περυσινές καταστροφές, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για πολλούς αγρότες η ανάγκη της προσωπικής προστασίας, σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία οδηγούν στην απόφαση εγκατάλειψης των καλλιεργειών τους, που είναι άγνωστο εάν θα είναι προσωρινή ή πόσο θα διαρκέσει.

Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο των συνόρων λόγω του κορωνοϊού εμποδίζει ήδη την έλευση εργατών γης από γειτονικές χώρες που συνήθως βοηθούσαν σε εποχικές εργασίες, όπως το κλάδεμα.

Επιπλέον, το πλήγμα που έχει δεχθεί η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας, επιτείνει τα προβλήματα διάθεσης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

 1. Προτίθεσθε να χορηγήσετε χαμηλότοκα δάνεια ως κεφάλαια κίνησης, αξιοποιώντας αντίστοιχα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγικές τους εργασίες;
 2. Θα ενεργοποιήσετε άμεσα την «Κάρτα Αγρότη», ανεξάρτητα από το εάν έχει υποβληθεί ή όχι η δήλωση ΟΣΔΕ 2020 από τους παραγωγούς;
 3. Θα περιληφθούν οι αγρότες στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από το Σεπτέμβριο;
 4. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους και τους πτηνοτρόφους, δεδομένου ότι η παραδοσιακή αγορά κρέατος του Πάσχα θα αντιμετωπίσει προβλήματα;
 5. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους παραγωγούς γάλακτος, αφού ήδη υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιών;
 6. Ποια μέτρα θα ληφθούν για τους ιχθυοκαλλιεργητές, με δεδομένο ότι οι εξαγωγές έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα;
 7. Θα αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα που προκύπτει με τους εργάτες γης; Θα υπάρξουν κίνητρα σε ανθρώπινο δυναμικό των κατά τόπους περιοχών της υπαίθρου;
 8. Θα υπάρξει συμψηφισμός οφειλών του ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης με απαιτήσεις του δημοσίου και των φορέων του έναντι των αγροτών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία αυτών;
 9. Θα παγώσουν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και δημιουργούνται προβλήματα;
 10. Θα υπάρξει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα;
 11. Θα υπάρξει ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, ώστε με χρήση προκαταβολών, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται;
 12. Θα υπάρξει ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και νέων μέτρων έκτακτης μορφής, για τη δημιουργία ουσιαστικών μηχανισμών παρέμβασης για την επιπλέον διαχείριση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων και τροφίμων με κοινοτική χρηματοδότηση από τις ομάδες παραγωγών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2020

Οι ερωτώντες βουλευτές

Απόστολος Πάνας

Μιχάλης Κατρίνης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

22/03/2020

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

Σε συνέχεια των προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας, καταθέτουμε επεξεργασμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με τη δημιουργία μιας πρώτης γραμμής αντιμετώπισης των κρουσμάτων και με επισκέψεις στο σπίτι, για τις σοβαρότερες περιπτώσεις με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Στόχος να κρατήσουμε τον ιό όσο γίνεται μακριά από τα νοσοκομεία.

Ακολουθεί το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής

Ανάπτυξη Δικτύου «Πρώτης Γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας


Α) Σκοπός:

1. Η συμβολή στη μικρότερη διασπορά του ιού, με τη διάγνωση μακριά από το νοσοκομείο περιστατικών με υποψία λοίμωξης από κορωνοιό.

2. Η προστασία του ανθρώπινο δυναμικού που υπηρετεί στο δημόσιο τομέα υγείας, τόσο από την εξάντληση, όσο και από την προσβολή από τον ίδιο τον ιό. Η προστασία αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για τη φροντίδα των σοβαρών περιπτώσεων προσβολής από τον ιό, που θα χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο ,αλλά και γιατί θα πρέπει οι υγειονομικοί να εξακολουθήσουν να φροντίζουν με επάρκεια και τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα,(όπως ασθενείς με καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια και νευρολογικά νοσήματα κα).

3. Η καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας.

Β) Άμεσες ενέργειες και προτεραιότητες

Η πρόταση για την ανάπτυξη κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας θα πρέπει να περιλάβει τις παρακάτω άμεσες ενέργειες:

1. Ανάπτυξη ενός συντονιστικού κέντρου σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας μετά από απόφαση της διοίκησης της περιφέρειας και μετά από έγκριση του
ΕΟΔΥ. Μία ολιγομελής ομάδα εκπροσώπων του Πανεπιστημίου, των ιατρικών συλλόγων της περιφέρειας και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού, του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της διασύνδεσης του δικτύου αυτού με τις δημόσιες δομές των νοσοκομείων και των υπηρεσιών ΠΦΥ.

Στηρίζεται από μια τηλεφωνική γραμμή που θα εξυπηρετείται από επιλεγμένα πρόσωπα με ιατρική η νοσηλευτική εκπαίδευση και θα δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις για επίσκεψη στο σπίτι. Εν συνέχεια θα προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες με τη χρήση σταθμισμένων πρωτοκόλλων ώστε να αποφασίζουν την αποστολή μιας κινητής μονάδας για επίσκεψη, εξέταση, καταγραφή, φροντίδα ή και παραπομπή στις νοσοκομειακές δομές.

2. Ανάπτυξη του ανθρώπινου (ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου) δυναμικού που θα στελεχώσει αυτό το δίκτυο αλλά και τις κινητές μονάδες του για την εξυπηρέτηση όλου του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Το δυναμικό αυτό θα αποτελείται από ιατρούς και νοσηλευτές των μονάδων της δημόσιας ΠΦΥ, αλλά και από ιδιώτες επαγγελματίες που θα προσληφθούν με συγκεκριμένες ταχύτατες προκηρύξεις, πανεπιστημιακούς, επιλεγμένους γιατρούς και επαγγελματίες, καθώς και εθελοντές με προϋπηρεσία και βασική εκπαίδευση, χωρίς να αποκλείονται και τελειόφοιτοι Σχολών Επιστημών Υγείας.

3. Η ταχύρυθμη εκπαίδευση όλου του παραπάνω ανθρώπινου δυναμικού από το εξειδικευμένο κέντρο αναφοράς (πανεπιστημιακό νοσοκομείο) όσον αφορά τη χρήση των πρωτοκόλλων που θα καθορίζουν τη λειτουργία και την οργάνωση αυτού του δικτύου αλλά και την χρήση του προστατευτικού υλικού. Τόσο προστασία, των υγειονομικών όσο και των προσώπων με τα οποία θα έρχονται σε επαφή.

Όλο αυτό το δίκτυο θα πρέπει να υποστηρίζεται από σταθμισμένα πρωτόκολλα που θα καθορίζουν την απόφαση της μετακίνησης της κινητής μονάδας, τις διαδικασίες εξέτασης, αλλά και την διενέργεια διαγνωστικών δοκιμασιών, την καταχώριση της πληροφορίας σε επιλεγμένο λογισμικό, που θα μεταφέρεται σε κεντρικό Server (το οποίο θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες της παρακολούθησης του ασθενούς από μακριά, όσο και τις ανάγκες της επιδημιολογικής επιτήρησης).

4. Ένταξη στον σχεδιασμό όλων των εργαστηρίων δημοσίων και ιδιωτικών.

Γ) Καθοριστικής σημασίας αποφάσεις

1. Προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού και εκπαίδευση στη χρήση του για την προστασία του υγειονομικού δυναμικού.

2. Απόφαση για τη διαγνωστική δοκιμασία που θα διενεργηθεί.

3. Απόφαση για το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί για καταγραφή, φροντίδα και επιτήρηση
4. Επιχειρησιακός σχεδιασμός ανά περιφέρεια με βάση τις ιδιαιτερότητες της

14/03/2020

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τον Υπουργό Υγείας κ Β.Κικίλια και ανέπτυξε τις παρακάτω προτάσεις για την αποτελεσματική ανταπόκριση της πολιτείας στην επιδημία και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με στόχο την συμβολή του Κινήματος Αλλαγής σε μια κρίσιμη προσπάθεια για την χώρα και τον λαό μας.
Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά με ανάρτηση της στα social media ζήτησε από τους πολίτες να εφαρμόζουν με την υπεύθυνη στάση τους, όλες τις οδηγίες των ειδικών για την προστασία της δημόσιας υγείας.

*Ακολουθούν οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής

1)Κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός για την αντιμετώπιση της κρίσης

Α) Είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποτελεσματικού κεντρικού επιτελείου της πολιτείας που θα αναλάβει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τον έλεγχο υλοποίησης όλων των αποφάσεων.

Η διάλυση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας δημιουργεί πρόβλημα η δε
ανάθεση στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, δεν αποτελεί μια πειστική λύση καθώς δεν έχει καμιά σχετική εμπειρία.

Β) Είναι ανάγκη να οργανωθεί καλύτερα η πρώτη υποδοχή των ασθενών. Μην ξεχνάμε τα λάθη που έγιναν στα κρούσματα στην Δυτική Ελλάδα και Αθήνα, με αποτέλεσμα τη μετάδοση του ιού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Υπάρχει ακόμη μεγάλη ταλαιπωρία και μεγάλη δυσκολία επικοινωνίας με την τηλεφωνική γραμμή που έχει δοθεί.

Πρέπει να επεκταθεί η δημιουργία κέντρων υποδοχής σε ειδικούς χώρους εκτός των κύριων χώρων των Δημοσίων Νοσοκομείων.(πχ σε κοντέινερ).

Γ) Είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός λύσεων σε περίπτωση που τα κρεβάτια των Νοσοκομείων δεν επαρκούν.

2) Ενίσχυση κατά προτεραιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το ΕΣΥ -παρά τα προβλήματά του-απέδειξε για μια ακόμη φορά το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του.

Ανέλαβε πλήρως το βάρος της Δημόσιας Υγείας. Και κυρίως τα Δημόσια Νοσοκομεία που είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη των διαγνώσεων του ιού, και της φροντίδας των ασθενών.
Και πρέπει όλοι να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους -γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό-που υπηρετεί με φιλότιμο και αυταπάρνηση.

Χρειάζεται όμως ΑΜΕΣΑ:

Α) Να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες η στελέχωση των Δημόσιων Νοσοκομείων ειδικά με γιατρούς και νοσηλευτές.

Το πρώτο ερώτημα είναι πότε ακριβώς θα υλοποιηθεί στο σύνολο της η εξαγγελία για 2000 προσλήψεις. Η κρίση εξελίσσεται και η ανταπόκριση πρέπει να είναι άμεση.
Και δεύτερον ερώτημα αν αυτές οι προσλήψεις επαρκούν. Τα κενά είναι πολύ μεγάλα και υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.
Είναι αδιανόητο μέσα σε αυτές τις συνθήκες περίπου 150 κρεβάτια στις ΜΕΘ να παραμένουν εκτός λειτουργίας, λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Επισημαίνουμε και πάλι ότι οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού δεν μπορεί να γίνονται μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Το ΕΣΥ χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των πολιτών.

Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να μη δημιουργούνται νέα κενά, θεσπίζοντας την αυτόματη ανανέωση της θητείας των Επικουρικών Ιατρών, για ένα έτος από την λήξη τους.

Β) Να προχωρήσει με άμεση τοποθέτηση γιατρών και νοσηλευτών η στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που σήμερα υπολειτουργούν.

Γ) Να εξασφαλισθεί επαρκές υγειονομικό υλικό για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα Δημόσια Νοσοκομεία (στολές, γάντια, μάσκες κλπ.). Όπου η εγχώρια παραγωγή υλικών δεν επαρκεί, να ληφθεί άμεση μέριμνα για παραγγελίες από το εξωτερικό. Να τοποθετηθούν Διοικητικά συμβούλια όπου δεν υπάρχουν για να μπορούν να γίνουν οι προμήθειες και να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.

Δ) Να δημιουργηθούν θάλαμοι νοσηλείας ασθενών από τον ιό, εκτός από τα Νοσοκομεία αναφοράς και σε 1-2 Δευτεροβάθμια Νοσοκομεία σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. H να μετατραπούν συγκεκριμένα Νοσοκομεία αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό ώστε να αποτραπεί η μετάδοση σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε Γενικά Νοσοκομεία.

3) Ενίσχυση των μέτρων Πρόληψης και ενημέρωσης

Η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και η ενημέρωση των πολιτών που εξασφαλίζει τη συμβολή τους στην προσπάθεια, είναι «κλειδί» για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Προτείνουμε:

Α) Την δημιουργία Επιτροπής Πληροφόρησης ανά Υγειονομική Περιφέρεια, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων.
Β) Την αξιοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα, για την ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.
Γ) Δημιουργία ειδικής διακαναλικής εκπομπής προς το κοινό καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται υπεύθυνα.

4) Αξιοποίηση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με την ανάλογη ενημέρωση, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά . Πρέπει όμως να υπάρξει ταχύρρυθμη ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και να υπάρξουν οι αναγκαίες προμήθειες υλικών προστασίας του υγειονομικού προσωπικού(ιατρών και νοσηλευτών ).
Στα ΠΕΔΥ μπορεί να δημιουργηθούν ευέλικτες ομάδες (με γιατρό-νοσηλευτή), που θα αντιμετωπίζουν περιπτώσεις με υποψία ιού, ενημερώνοντας μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά και με επισκέψεις στο σπίτι για σοβαρά συμπτώματα (με ειδικά προστατευόμενα μέσα μεταφοράς).

Οι ομάδες αυτές θα λειτουργούν με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικές φόρμες προς το συντονιστικό κέντρο και θα λαμβάνουν υλικό προς εξέταση εφόσον το πρωτόκολλο το απαιτεί.

Η ομάδα θα λειτουργεί ως ασπίδα των ατομικών δικαιωμάτων και θα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Τόσο στο ΠΕΔΥ όσο και στα Νοσοκομεία καλό είναι να παγώσουν για λίγες μέρες όλες οι μη επείγουσες υπηρεσίες για να προστατευθούν και οι πολίτες και οι εργαζόμενοι. Μελετείστε βάρδιες εκ περιτροπής ώστε να μην βγαίνουν εκτός λειτουργίας ολόκληρες υγειονομικές μονάδες και να αντέξουν σε βάθος χρόνου .

5) Ένταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας στον σχεδιασμό.

Ο Ιδιωτικός Τομέας πρέπει με την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, να καταθέσει την συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Συγκεκριμένα:
Όλα τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
Κάποια από αυτά πρέπει με παρέμβαση της πολιτείας, να γίνουν Νοσοκομεία αναφοράς και να νοσηλεύσουν ασθενείς. H να μεταφερθούν ασθενείς με χρόνια προβλήματα από τα Δημόσια Νοσοκομεία για να απελευθερωθούν κλίνες.

Σοβαρό θέμα έχει δημιουργηθεί με το τεστ για τον κορωνοιό. Το έχουν πολύ λίγα ιδιωτικά κέντρα και η τιμή του φτάνει τα 300 ευρώ!!! Είναι αδιανόητο, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.