Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Βασικά Σημεία Ομιλίας Δημήτρη Μπιάγκη επί του Προϋπολογισμού 2022

►Δυο χρόνια τώρα γινόμαστε μάρτυρες ενός συνεχούς και εξελισσόμενου υγειονομικού εκτροχιασμού σε κάθε Νοσοκομείο της Ελλάδας. Η Διαχειριστική Κυβερνητική ανεπάρκεια έχει οδηγήσει σε πολλαπλά, καθημερινά αδιέξοδα, όταν τα νοσοκομεία μας έχουν μετατραπεί σε σύστημα αντιμετώπισης της μιας νόσου και οι υπόλοιποι νοσούντες ασθενείς αφήνονται στην τύχη τους.

► Στα νησιά μας, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό παλεύουν ακόμα, μετά από το δυο ολόκληρα σχεδόν χρόνια για να καταφέρουν να ενταχθούν στο επίδομα «εποχικότητας» του ΟΑΕΔ. Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει μετά από 2,5 και πλέον χρόνια στην εξουσία να προσεγγίζει τη νησιωτική πολιτική με προχειρότητα και μάλλον προσχηματικά.

► Προφανώς δεν είναι στο DNA σας, ο σχεδιασμός περιφερειακών πολιτικών όπως δεν ήταν ποτέ άλλωστε πυλώνας της ιδεολογίας σας η αποκέντρωση της εξουσίας και η ενίσχυση της περιφερειακής διοίκησης.

► Σε σχέση με τις ανακοινώσεις σας για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από το 2025, ακόμα δεν μας έχετε ενημερώσει γιατί, για άλλη μία φορά, η πολιτική σας έρχεται να διασπάσει μία πολιτική που θα έπρεπε να αντιμετωπίζει ενιαία τα νησιά μας.  Άραγε τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Κρητικού πελάγους δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και προκλήσεις που αφορούν και στα υπόλοιπα νησιά της χώρας; Δεν βιώνουν τα Ιόνια νησιά ή η Κρήτη αντίστοιχες συνθήκες «νησιωτικότητας»  με αυτές που ισχύουν στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα;  Ποιοι ήταν οι λόγοι που η κυβέρνηση  δεν διαπραγματεύτηκε την ένταξη όλων των ελληνικών νησιών στο καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ,  τη στιγμή που άλλα κράτη μέλη το έχουν κάνει για συγκεκριμένες περιφέρειές τους;

► Άλλωστε στο σχέδιο Οδηγίας που συμφωνήθηκε δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να κάνουν ειδικότερες ρυθμίσεις. Να αναφέρω μόνο τα όσα αποφασίστηκαν για την περίπτωση πλήρους εξαίρεσης από  την καταβολή  ΦΠΑ, του Ιταλικού  δήμο Καμπιόνε ντι Ιτάλια, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπως επίσης και το παράδειγμα της Πορτογαλίας  για την οποία δεν προβλέπεται ούτε καν μέγιστο ποσοστό μείωσης του ΦΠΑ  των νησιών της σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

Επιβάλλεται η υιοθέτηση άμεσων, συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων για τα νησιά βάσει δημογραφικών, κοινωνικών, γεωγραφικών, οικονομικών και γεωστρατηγικών κριτηρίων, μετουσιώνοντας στην ουσία τη ρήτρα νησιωτικότητας. Το Κίνημα Αλλαγής, ως ο γνήσιος εκφραστής της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που έχει την τιμή να φέρει την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ και του έργου των κυβερνήσεών του, κατά τις οποίες, μεταξύ άλλων ενισχύθηκαν τα νησιά και οι νησιώτες τόσο θεσμικά όσο και έμπρακτα δεν μπορεί να συναινέσει σε έναν προϋπολογισμό που δεν περιλαμβάνει ειδικότερες δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προβλέψεις για τη νησιωτική περιφέρεια. Γιατί για εμάς, τους Προϋπολογισμούς τους χτίζουν οι «άνθρωποι» με την δράση τους και την προσφορά τους και όχι οι αριθμοί και τα πλεονάσματα που λειτουργούν εις βάρος των ανθρώπων.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Χρήστος Γκόκας: «Υπάρχει θέμα βιωσιμότητας δραστηριοτήτων και επιβίωσης οικογενειών»Απόστολος Πάνας: «Ο Προϋπολογισμός, δεν είναι σε θέση ούτε να προβλέψει, ούτε να υποστηρίξει τις αναγκαίες αναπτυξιακές παρεμβάσεις»