Σε Συνεντεύξεις

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη, τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, για την αυστηρή αλλά γόνιμη αντιπολίτευση και τις ρεαλιστικές προτάσεις του Κινήματος, τη δημοσκοπική του ενίσχυση και τις διαφαινόμενες διεργασίες στην πολιτική σκηνή.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξή του:

Ασκείτε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και την πανδημία. Τα αντανακλαστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη υπόθεση με πρωταγωνιστές τους Πέτρο Δούκα και τον Σπήλιο Λιβανό και η αποπομπή του δεύτερου, σας ικανοποίησαν;

Έχουμε επιλέξει τον δρόμο της αυστηρής αλλά γόνιμης αντιπολίτευσης. Είμαστε απέναντι στην Κυβέρνηση της πολιτικής και τεχνοκρατικής ανεπάρκειας, μιας Κυβέρνησης που ουσιαστικά απέτυχε σε κάθε κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί. Πρώτα με την πανδημία, έπειτα με το κύμα ακρίβειας, πρόσφατα δε και με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ειδικά όταν αποδεικνύεται πόσο ανθεκτική είναι η μικροκομματική νοοτροπία που επιβιώνει ως τις μέρες μας στη ΝΔ. Ακόμη και μια φυσική καταστροφή «εργαλειοποιείται» για την εξαγωγή πολιτικού οφέλους -για να «γυρίσει» το παιχνίδι. Είναι η ίδια νοοτροπία του «κράτους-λάφυρου» που επιβιώνει στον αριθμό-ρεκόρ των μετακλητών ή στους αναξιοκρατικούς διορισμούς διοικητών νοσοκομείων. Με μια αποπομπή και μια διαγραφή, δεν μπορούν να λησμονηθούν οι ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή για την οικονομική και ηθική πτώχευση της χώρας το 2009.

Αλήθεια, γιατί δεν λέτε «ναι» σε προσφυγή στις κάλπες, αίτημα που διατυπώνει επανειλημμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τώρα που σας ευνοούν και οι δημοσκοπήσεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις τον περασμένο Αύγουστο μας έλεγε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για εκλογές με πενήντα θανάτους την ημέρα. Και σήμερα, με υπερδιπλάσιους αριθμούς, λέει τα αντίθετα! Εμείς μετράμε υπεύθυνα τα λόγια μας. Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα που θα έπρεπε να ζητά εκλογές «εδώ και τώρα», αν αποφάσιζε με μόνο το κομματικό κριτήριο. Εμείς, όμως, έχουμε ως πυξίδα το δημόσιο συμφέρον και αναγνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, εξαιτίας της ολιγωρίας της Κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τις εκλογές αλλά προφανώς τις περιμένουμε. Το γοργόν και χάριν έχει!

Μήπως τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και οι προσδοκίες που αυτά δημιουργούν στους ψηφοφόρους, σας αγχώνουν; Είστε έτοιμοι;

Η ευδιάκριτη κοινωνική ενίσχυση του Κινήματος μας γεννά αισιοδοξία και τονώνει την αυτοπεποίθησή μας. Παράλληλα, οι μεγάλες προσδοκίες των πολιτών μας δημιουργούν αίσθημα ευθύνης. Γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε και πώς θα το πετύχουμε. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά, με σοβαρότητα και τεκμηρίωση για να διατυπώσουμε το δικό μας προγραμματικό λόγο για την Ελλάδα του αύριο. Το κάνουμε ήδη καθημερινά. Θα είμαστε έτοιμοι, όποτε κι αν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Θεωρείτε πως ατύπως έχουμε περιέλθει σε προεκλογική περίοδο;

Πλησιάζουμε στο τελευταίο έτος της συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησης. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, έχουμε εισέλθει σε προεκλογικούς ρυθμούς. Αυτό το επιβεβαιώνει ίσως και η σπουδή της Κυβέρνησης να προωθεί πλήθος φωτογραφικών διατάξεων και διευθετήσεων στη Βουλή. Ελπίζω ότι δεν θα δούμε αυτήν την παθογένεια να εντείνεται τους επόμενους μήνες.

Το ΚΙΝΑΛ έχει δώσει έμφαση στην ακρίβεια που πλήττει την κοινωνία. Ο πρόεδρός σας έχει πραγματοποιήσει επαφές τόσο με εκπροσώπους της αγοράς, όσο και με εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων, ενώ ήδη μια επίκαιρη ερώτησή σας απαντήθηκε στη Βουλή. Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι ενέργειες στις οποίες πρέπει άμεσα να προχωρήσει η κυβέρνηση για να ανακόψει αυτή την πορεία αύξησης τιμών σε αγαθά και ενέργεια;

Η ακρίβεια και το κύμα ανατιμήσεων, στην ενέργεια και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι το σοβαρότερο κοινωνικό ζήτημα των επόμενων μηνών. Όσο η Κυβέρνηση αρνείται να εγκαταλείψει το δόγμα «δίνω λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», λύση δεν πρόκειται να υπάρξει. Εμείς ακούσαμε τον κόσμο της εργασίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, όλους τους κοινωνικούς εταίρους, σε έναν πρότυπο κοινωνικό διάλογο. Δεν κοιτάμε τα συμπτώματα αλλά τις αιτίες του προβλήματος. Γιατί είμαστε λ.χ. τόσο εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο; Γιατί προμηθευόμαστε πιο ακριβά την ενέργειά μας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ; Και έτσι καταλήξαμε σε ένα μίγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που θεωρούμε πως πρέπει εδώ και τώρα να υιοθετηθούν: μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη, μείωση ΕΦΚ, νέο ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους, επενδύσεις στις ΑΠΕ, νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι μερικά από αυτά. Κοστολογημένα, μελετημένα και ρεαλιστικά. Μακριά από τον λαϊκισμό των «μαγικών λύσεων».

Το τελευταίο διάστημα οι τόνοι μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ανεβαίνουν συχνά, θυμίζοντας εποχές από το παρελθόν. Σας «γοητεύει» το γεγονός ότι μπαίνετε στο κυβερνητικό στόχαστρο;

Όσο ανεβαίνει η επιρροή του Κινήματος στην κοινωνία, τόσο θα εντείνονται οι επιθέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μας. Ειδικά η Κυβέρνηση ταλαιπρωρείται, τελευταία, από μια σπάνια «βαρηκοΐα» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τις θέσεις που εκφράζουμε. Προσπαθεί έτσι να αποδομήσει τον λόγο μας αλλά το κάνει άτεχνα και εντελώς πρόχειρα. Μας κατηγορεί για «ουδετερότητα» όταν είμαστε η μόνη παράταξη που έχει καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις για κάθε σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Η Κυβέρνηση πρέπει να το πάρει απόφαση: εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Επικρίνουμε, φυσικά, αυστηρά την Κυβέρνηση αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Βγαίνουμε μπροστά, με προτάσεις και παρεμβάσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Κι αυτό είναι λογικό να τους κάνει τη ζωή δύσκολη. Πρέπει να το συνηθίσουν.

Η πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία και η μεγάλη συμμετοχή έφεραν ξανά στο κατώφλι της Χαριλάου Τρικούπη στελέχη και ψηφοφόρους που στο πρόσφατο παρελθόν γύρισαν την πλάτη στο ΚΙΝΑΛ. Για ποιους η πόρτα είναι ανοιχτή;

Το κάλεσμα του Κινήματος είναι ευρύ και πλατύ. Αφορά σε όλους τους πολίτες που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, κοινά οράματα για μια πιο δίκαιη, ανοικτή κοινωνία, για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. Τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας που παντού στην Ευρώπη κερδίζουν έδαφος. Όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια, βλέπουν με ενδιαφέρον την επιστροφή της Δημοκρατικής Παράταξης. Η πόρτα είναι, λοιπόν, ανοικτή σε όσους δεν φρόντισαν να την κλείσουν οι ίδιοι πίσω τους, προτάσσοντας το ευκαιριακό προσωπικό τους συμφέρον.

Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η στάση του κόμματός σας την επομένη των εκλογών, όσο μάλιστα η αυτοδυναμία στην οποία στοχεύει ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα σας απευθύνει προσκλητήριο. Δεδομένης της κουλτούρας των κυβερνήσεων συνεργασίας που υπάρχει στην Ευρώπη- ο κ. Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής, «βλέπετε» το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιον από τους δυο πρώτους;

Είναι πρώιμο να κάνουμε λόγο για μετεκλογικές συνεργασίες. Πολύ απλά διότι μια τέτοια συζήτηση βασίζεται στον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Είμαστε βέβαιοι ότι το σκηνικό θα αλλάξει αισθητά στις εκλογές. Κι αυτός είναι ο μόνος στόχος μας. Να είμαστε εκείνη την Κυριακή όσο πιο ενισχυμένοι γίνεται ώστε από την επόμενη κιόλας ημέρα να είμαστε εμείς ο καταλύτης των εξελίξεων. Όσο πιο ισχυρή εντολή λάβουμε τόσο πιο εφικτή θα γίνει η ανατροπή των σημερινών αδιέξοδων πολιτικών.

Μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας ποιος είναι ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης του κόμματος;

Το Κίνημά μας έχει καταστατικό, λειτουργίες και όργανα. Το συνέδριό μας, που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες, είναι το δημοκρατικό φόρουμ όπου θα συζητηθούν όλα τα σχετικά ζητήματα. Προχωρούμε με ενότητα, προοδευτική ταυτότητα και ανανεωμένη δυναμική.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευάγγελος Αργύρης: «Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο γνήσιος εκφραστής της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας»Αναστασία Σιμητροπούλου: «Σκοπός της παράταξης είναι η αυτοοργάνωση και η πρόσκληση στους πολίτες»