Σε Συνεντεύξεις

Καλεσμένος στην εκπομπή «ΕΡΤ Talks» του τηλεοπτικού καναλιού «ΕΡΤ News» με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη ήταν το βράδυ της Παρασκευής (09/09) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενόψει και της επίσκεψης των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, ο κ. Μάντζος υπενθύμισε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι του 7,7% ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιστροφή της οικονομίας στις προ-COVID19 συνθήκες και στην κατανάλωση» και προανήγγειλε ότι «θα μιλήσουμε στη Θεσσαλονίκη για ένα πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής που θα κατατείνει στην επίτευξη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας και με ισχυρούς θεσμούς απέναντι στο συγκεντρωτικό κράτος οριζόντιων, “τυφλών” επιδομάτων, το οποίο παράγει πολίτες-πελάτες».

Σχολιάζοντας περαιτέρω την πρόταση για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έθεσε τρεις προβληματισμούς προς την Κυβέρνηση:

«Πρώτον, για να έχουμε κακό εμπορικό ισοζύγιο κάτι κακό συμβαίνει και στον τομέα των εισαγωγών. Οι εισαγωγές μας είναι ακόμη ένας μεγάλος παίκτης και αυτό πρέπει να αλλάξουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο.

Δεύτερον, ακούω για επενδύσεις και για μεγάλα πράγματα που συμβαίνουν στη χώρα. Γιατί δεν το εισπράττει ο πολίτης; Γιατί η ΕΛΣΤΑΤ μας λέει ότι το 28,3% των πολιτών είναι πολύ κοντά ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας; 

Και τρίτον, γιατί το 1/3 των εργαζομένων αυτή τη στιγμή είναι με μερική απασχόληση με αποδοχές γύρω στα 400 ευρώ; Τέτοιες επενδύσεις θέλουμε;».

Στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο Δ. Μάντζος έκανε λόγο για μία κυβέρνηση που «δεν ενδιαφέρεται για το εκλογικό σύστημα που θα οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση, αλλά για ένα εκλογικό σύστημα που θα την κρατήσει στην εξουσία. Δεν της έκανε η απλή αναλογική, πήγε στην ενισχυμένη. Δεν της κάνει η ενισχυμένη όπως την ενίσχυσε, θέλει να την ενισχύσει ακόμα περισσότερο. Το κριτήριο εδώ δεν είναι το καλό του λαού, του έθνους και του εκλογικού σώματος. Είναι το καλό της κυβέρνησης. Τους ενδιαφέρουν οι καρέκλες».

Ο Εκπρόσωπος-Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε μάλιστα ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θα υπάρξει και πλήρης επιβεβαίωση της αποδεδειγμένης προσπάθειας της Νέας Δημοκρατίας να κρατήσει όμηρο το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη μέσα από τη διαδικασία της υποκλοπής και της παρακολούθησης το 2021. Διότι είναι η δική μας αντίδραση που τελικά γέννησε τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μας είχαν δεδομένους, υπολόγιζαν σε εμάς και, τώρα που δεν τους βγαίνουν τα κουκιά, η κατάσταση αλλάζει. Αυτό είναι βαθύτατα αντιθεσμικό και αντιδημοκρατικό».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο ζήτημα των υποκλοπών, ο Δ. Μάντζος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να καλύψει τις ολιγωρίες, τις αντιφάσεις και τα διαδικαστικά της ολισθήματα. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Οι εποχές ενημέρωσης στο αυτί τελείωσαν. Εμείς έχουμε προσφέρει τρεις τουλάχιστον θεσμικές οδούς στην κυβέρνηση για την πλήρη ενημέρωση του κ. Ανδρουλάκη και των πολιτών για αυτήν την υπόθεση που αφορά στη Δημοκρατία και δεν επέλεξε καμία από αυτές».

Ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Μάντζος τόνισε ότιείναι νομικά αστήρικτες. «Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος από το 2008 που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ. Κάθε διοικητής ή υπάλληλος της ΕΥΠ μπορεί να καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου ή οποιασδήποτε αρχής αρκεί να έχει την έγκριση του προϊσταμένου του, δηλαδή πλέον του Πρωθυπουργού», συμπληρώνοντας ότι «η ομερτά και ο νόμος της σιωπής που κάποιοι επιβάλλουν, πρέπει να σπάσουν».

Τέλος, για το ζήτημα των μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή, ο Δ. Μάντζος επισήμανε ότι «Με απόφαση της πλειοψηφίας της ΝΔ, δεν εκλήθησαν οι εισαγγελείς που επόπτευαν την ΕΥΠ, οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που υπέγραψαν τη διάταξη παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, οι ιδιοκτήτες -όχι οι παρένθετοι- των εταιριών που διακινούν το Predator στη χώρα μας, ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Πιερρακάκης, αλλά ακόμη και ο ίδιος ο κ. Κουκάκης, που είναι θύμα ανάλογης υπόθεσης», καταλήγοντας ότι «η άρνηση πρόσκλησης των αναγκαίων μαρτύρων είναι ομολογία ενοχής και συγκάλυψη ευθυνών».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.